Grupele sanguine si Rh-ul

Grupele sanguine si Rh-ul

Grupele sanguine si Rh-ul

Prima transfuzie de sange la om a fost efectuată cu sange de oaie, în anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav.
Subiecte tratate: sange, rh, grupa sanguina

In anul 1901, medicul austriac Karl Kandsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, Sturb si De Castello o descriu si pe cea de-a patra - grupa AB.

Totusi, din aceasta prima si nereusită încercare, medicina a avut de profitat, ajungându-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sange decat de la un seaman al sau. De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sange, de la omul sanatos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile.

Insuccesele au fost explicate de-abia în anul 1901, când medicul austriac Karl Kandsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, Sturb si De Castello o descriu si pe cea de-a patra - grupa AB. După aceasta data, tinandu-se cont de compatibilitatea grupelor, numarul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total. Abia dupa 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sange a devenit o masura terapeutica fundamentata stiintific si de mare eficacitate.

Se stie ca exista patru grupe sanguine: 0, A, B si AB. Dupa frecventă, repartitia pe grupe sanguine a populatiei Romaniei se prezintă astfel: 33% grupa 0; 43% grupa A, 16% grupa B si 8% grupa AB.

Tipuri de grupe sanguine
Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectând cu stricteře anumite legi. Astfel, indivizii cu grupa sanguină AB pot primi sânge, fără nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiři "primitori universali". Ei nu pot însă dona sânge decât persoanelor care au grupe AB. Sângele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupă, detinătorii grupei 0 fiind denumiti si "donatori universali". Grupa A donează grupelor A si AB si primeste sânge de la grupa A sau de la 0. Grupa B donează grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0.

Incompatibilitatea dintre sângele donatorului si cel al primitorului duce la apariřia socului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, vărsături, febră, frisoane, rărirea bătăilor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinării) si, deseori, duce la moarte.
Grupa sanguină se transmite ereditar, de la o generařie la alta, după anumite legi. Nu este lipsită de importan
tă nici constatarea că între grupa sanguină si unele boli există o relařie directă. S-a stabilit, de exemplu, că ulcerul duodenal este mai frecvent la persoanele cu grupa sanguină 0, în timp ce diabetul zaharat si unele boli canceroase, mai ales cancerul de stomac si leucemiile, sunt mai frecvente la indivizii cu grupa sanguină A.

Interesant de citit:

Dieta Grupei Sanguine AB
Dieta Grupei Sanguine 0
Dieta Grupei Sanguine A
Dieta Grupei Sanguine B

Ce este Rh-ul?
În afara sistemului ABO, pe hematii (globule rosii), a mai fost descoperită o substanřă, numită Rh 8 oy din populařie au această substanřă pe hematii, dacă sunt Rh pozitivi, iar restul de 15% nu o au deci sunt Rh negativi.

Organismul unei persoane, care nu are Rh pe hematii si primeste o transfuzie cu sânge care are Rh (de la un donator Rh pozitiv) va reacřiona ca si cum ar lua contact cu un corp străin ( la fel cum reactionează la bacterii, virusuri sau alti corpi străini cu care organismul intră în contact). În consecintă, va încerca să distrugă acest Rh, însă Rh-ul fiind atasat hematiilor, organismul le va distruge si pe ele. Astfel apar accidentele postransfuzionale, care se manifestă asemănător unei anemii (boală în care scade numărul globulele rosii din sânge).
Alt caz de incompabilitate, despre care am fost întrebaři de multe, apare în cazul mame Rh negativ, tată Rh pozitiv si făt Rh pozitiv.

Pentru tinerele mame este de retinut observatia, că, de regulă, primul copil este sănătos, dar următorii copii prezintă (dacă nu se aplică la timp tratamentul necesar), o formă de boală datorată distrugerii Rh-ului si hematiilor si care determină decesul nou-născutului.

Riscul ca sângele mamei să-l atace pe cel al copilului este de obicei exclus, la prima sarcină, dar el creste proporřional cu numărul de nasteri si sarcini. În cazul sarcinilor avortate, trebuie luat în considerare momentul la care s-a produs avortul (riscul repercusiunilor este mai mare în a doua parte a sarcinii). Pe larg, cititi: Factorul Rh in sarcina

Mijloace de scădere a riscului incompatibilitătii de RH

Medicina dispune astăzi de metode eficiente de prevenire a incompatibilităřii Rh dintre mamă si fiu. Desensibilizarea precoce a mamei cu ajutorul unui vaccin sau cezariana precoce reprezintă mijloacele cele mai frecvent utilizate pentru a combate aceste accidente.

Pierderea prin sângerare a unei cantităři de 200-500 ml de sânge este bine tolerată de organism. Când această cantitate a crescut la 500-1000 ml, devine riscantă si este foarte greu suportată de organism. Dacă pierderea de sânge depăseste 1500 ml, starea bolnavului este deosebit de gravă, de cele mai multe ori mortală. Volumul de sânge pierdut prin transfuzie sau prin perfuzii cu înlocuitori de sânge trebuie refăcut rapid.

Desi în numeroase cazuri transfuzia de sânge este o solutie salvatoare, ea nu este lipsită de riscuri si accidente, rezultate, de regulă, din necunoasterea indicatiilor si limitelor acestei metode de tratament. Tedintele moderne sunt orientate spre combaterea abuzului de transfuzii. Decizia de a se efectua o transfuzie trebuie luată doar în cazul în care avantajele sunt, în mod sigur, mai mari decât riscurile.

 De pe forum cititi:

Cum influenteaza Rh-ul negativ sarcina?
Rh-ul si intreruperea de sarcina
rh negativ a treia sarcina
Rh-ul negativ si sarcina
RH NEGATIV A DOUA SARCINA
Testele de sange pentru depistarea sarcinii

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

autor: desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2011

Conceperea unui copil sanatos

Planificarea unui copil

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 75
Trimis de elena

Ce grupa de sânge o sa aiba copilul daca tatal are 0negativ si mama ab2

Trimis de avramescu maria

E posibil cand doi parintii au Grupa de sange A2 pozitiv sa se nasca copilul cu Grupa 01pozitiv?

Trimis de cezar

ce grupa de sange va avea copilul daca tatal are 01 si mama B3?

Trimis de elena

ce sanse sint ca tatal sa aiba grupa ab ,copilul ab dar sa nu fie copilul lui la un test adn

Trimis de Cristina

Silvia, desigur. ar trebui sa recapitulati manualele de biologie )

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.