Grupele sanguine si Rh-ul

Grupele sanguine si Rh-ul

Grupele sanguine si Rh-ul

 • Prima transfuzie de sange la om a fost efectuată cu sange de oaie, în anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav.
In anul 1901, medicul austriac Karl Kandsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, Sturb si De Castello o descriu si pe cea de-a patra - grupa AB.

Totusi, din aceasta prima si nereusită încercare, medicina a avut de profitat, ajungându-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sange decat de la un seaman al sau. De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sange, de la omul sanatos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile.

Insuccesele au fost explicate de-abia în anul 1901, când medicul austriac Karl Kandsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, Sturb si De Castello o descriu si pe cea de-a patra - grupa AB. După aceasta data, tinandu-se cont de compatibilitatea grupelor, numarul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total. Abia dupa 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sange a devenit o masura terapeutica fundamentata stiintific si de mare eficacitate.

Se stie ca exista patru grupe sanguine: 0, A, B si AB. Dupa frecventă, repartitia pe grupe sanguine a populatiei Romaniei se prezintă astfel: 33% grupa 0; 43% grupa A, 16% grupa B si 8% grupa AB.

Tipuri de grupe sanguine
Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectând cu stricteře anumite legi. Astfel, indivizii cu grupa sanguină AB pot primi sânge, fără nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiři "primitori universali". Ei nu pot însă dona sânge decât persoanelor care au grupe AB. Sângele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupă, detinătorii grupei 0 fiind denumiti si "donatori universali". Grupa A donează grupelor A si AB si primeste sânge de la grupa A sau de la 0. Grupa B donează grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0.

Incompatibilitatea dintre sângele donatorului si cel al primitorului duce la apariřia socului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, vărsături, febră, frisoane, rărirea bătăilor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinării) si, deseori, duce la moarte.
Grupa sanguină se transmite ereditar, de la o generařie la alta, după anumite legi. Nu este lipsită de importan
tă nici constatarea că între grupa sanguină si unele boli există o relařie directă. S-a stabilit, de exemplu, că ulcerul duodenal este mai frecvent la persoanele cu grupa sanguină 0, în timp ce diabetul zaharat si unele boli canceroase, mai ales cancerul de stomac si leucemiile, sunt mai frecvente la indivizii cu grupa sanguină A.

Interesant de citit:

Dieta Grupei Sanguine AB
Dieta Grupei Sanguine 0
Dieta Grupei Sanguine A
Dieta Grupei Sanguine B

Ce este Rh-ul?
În afara sistemului ABO, pe hematii (globule rosii), a mai fost descoperită o substanřă, numită Rh 8 oy din populařie au această substanřă pe hematii, dacă sunt Rh pozitivi, iar restul de 15% nu o au deci sunt Rh negativi.

Organismul unei persoane, care nu are Rh pe hematii si primeste o transfuzie cu sânge care are Rh (de la un donator Rh pozitiv) va reacřiona ca si cum ar lua contact cu un corp străin ( la fel cum reactionează la bacterii, virusuri sau alti corpi străini cu care organismul intră în contact). În consecintă, va încerca să distrugă acest Rh, însă Rh-ul fiind atasat hematiilor, organismul le va distruge si pe ele. Astfel apar accidentele postransfuzionale, care se manifestă asemănător unei anemii (boală în care scade numărul globulele rosii din sânge).
Alt caz de incompabilitate, despre care am fost întrebaři de multe, apare în cazul mame Rh negativ, tată Rh pozitiv si făt Rh pozitiv.

Pentru tinerele mame este de retinut observatia, că, de regulă, primul copil este sănătos, dar următorii copii prezintă (dacă nu se aplică la timp tratamentul necesar), o formă de boală datorată distrugerii Rh-ului si hematiilor si care determină decesul nou-născutului.

Riscul ca sângele mamei să-l atace pe cel al copilului este de obicei exclus, la prima sarcină, dar el creste proporřional cu numărul de nasteri si sarcini. În cazul sarcinilor avortate, trebuie luat în considerare momentul la care s-a produs avortul (riscul repercusiunilor este mai mare în a doua parte a sarcinii). Pe larg, cititi: Factorul Rh in sarcina

Mijloace de scădere a riscului incompatibilitătii de RH

Medicina dispune astăzi de metode eficiente de prevenire a incompatibilităřii Rh dintre mamă si fiu. Desensibilizarea precoce a mamei cu ajutorul unui vaccin sau cezariana precoce reprezintă mijloacele cele mai frecvent utilizate pentru a combate aceste accidente.

Pierderea prin sângerare a unei cantităři de 200-500 ml de sânge este bine tolerată de organism. Când această cantitate a crescut la 500-1000 ml, devine riscantă si este foarte greu suportată de organism. Dacă pierderea de sânge depăseste 1500 ml, starea bolnavului este deosebit de gravă, de cele mai multe ori mortală. Volumul de sânge pierdut prin transfuzie sau prin perfuzii cu înlocuitori de sânge trebuie refăcut rapid.

Desi în numeroase cazuri transfuzia de sânge este o solutie salvatoare, ea nu este lipsită de riscuri si accidente, rezultate, de regulă, din necunoasterea indicatiilor si limitelor acestei metode de tratament. Tedintele moderne sunt orientate spre combaterea abuzului de transfuzii. Decizia de a se efectua o transfuzie trebuie luată doar în cazul în care avantajele sunt, în mod sigur, mai mari decât riscurile.

 De pe forum cititi:

Cum influenteaza Rh-ul negativ sarcina?
Rh-ul si intreruperea de sarcina
rh negativ a treia sarcina
Rh-ul negativ si sarcina
RH NEGATIV A DOUA SARCINA
Testele de sange pentru depistarea sarcinii

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

autor: desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2011

Conceperea unui copil sanatos

Planificarea unui copil

Subiecte tratate:
Tema:

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Grupele sanguine si Rh-ul.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Asteptand o minune in viata noastra !

Asteptand o minune in viata noastra !

Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
Fertilizare in vitro (FIV)

Fertilizare in vitro (FIV)

Totul despre FIV: cum, unde, povesti de succes, si multe alte informatii
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
In unul sau in doi... mergem mai departe!

In unul sau in doi... mergem mai departe!

Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

15 comentarii din totalul de 75:

 1. elena
  elenatrimis la 9/9/2015

  Ce grupa de sânge o sa aiba copilul daca tatal are 0negativ si mama ab2

  Raspunde la acest comentariu
 2. avramescu maria
  avramescu mariatrimis la 25/7/2015

  E posibil cand doi parintii au Grupa de sange A2 pozitiv sa se nasca copilul cu Grupa 01pozitiv?

  Raspunde la acest comentariu
 3. cezar
  cezartrimis la 23/7/2015

  ce grupa de sange va avea copilul daca tatal are 01 si mama B3?

  Raspunde la acest comentariu
 4. elena
  elenatrimis la 5/2/2015

  ce sanse sint ca tatal sa aiba grupa ab ,copilul ab dar sa nu fie copilul lui la un test adn

  Raspunde la acest comentariu
 5. Cristina
  Cristinatrimis la 18/11/2014

  Silvia, desigur. ar trebui sa recapitulati manualele de biologie )

  Raspunde la acest comentariu
 6. L. F.
  L. F.trimis la 7/9/2014

  Draga Anatol, pot avea,dar prosti !

  Raspunde la acest comentariu
 7. anatol
  anatoltrimis la 3/1/2014

  daca ambii parinti au aceeas grupa pot avea copii?

  Raspunde la acest comentariu
 8. silvia
  silviatrimis la 22/7/2013

  Eu am grupa de sange A2, sotul B3, bunicii de mama A2, de pe tata bunica A2 si bunicu B3, iar baiatul nostru are grupa 0, e posibil? multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 9. silviu
  silviutrimis la 1/2/2012

  eu am AB4 nevasta are 01 iar fica are A2 o fi,nu stiu ce sa mai cred.O FI DE VINA CE-I,CE IAU RECOLTAT SANGELE,O FI INCURCATEPRUBETA AIA CU ALT PACIENT ?????????????

  Raspunde la acest comentariu
 10. ady
  adytrimis la 26/1/2012

  eu am Eh pozitiv si femeia mea are Rh pozitiv .Avem deja 2 copii sanatosi si sotia mea este gravina in luna 2 ,vreau sa aflu daca copilul va iesi sanatos ca ceilalti 2 ..

  Raspunde la acest comentariu
 11. vs
  vstrimis la 24/1/2012

  Grupa de sange nu se transmite decat de la parinti, exista combinatii cu 0 care pot da o grupa diferita de cea a parintilor si identica cu a unuia dintre bunici: 00+00=00, 0A+00=0A/00, 0A+0A=AA/00/0A, 0B+00=00/0B, AA+00=AA/A0, AA+0A=AA/A0, AA+0B=0A/AB, AB+AB=AB/AA/BB, 00+0B=00/0B,etc., AB +AB=AA/AB/BB

  Raspunde la acest comentariu
 12. onisor
  onisortrimis la 29/12/2011

  daca ambii parinti au Rh -ul pozitiv ,este posibil ca unul din copii sa-l aiba negativ?mama are grupa B3 iar tatal A2 iar copilul are B3

  Raspunde la acest comentariu
 13. agradinarita maria
  agradinarita mariatrimis la 22/12/2011

  am un copil minunat de 1,4 luni,am avut un avort spontan in urma cu 4 ani,nu stiam care era cauza,ulterior am aflat ca din cauza rh/neg.poate sa-mi spuna cineva care sunt riscurile de a mai avea un copil,am 30 ani si la nasterea copilului mi s-a facut un asa zis vaccin pt.rh/neg.Multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 14. karynutza
  karynutzatrimis la 9/12/2011

  am si eu o intrebare am in familie doua persoane care sunt casatorite si au Rh negativ... iar primul lor copil are Rh pozitiv....este foarte sanatos fara probleme insa la al doilea copil care are tot pozitiv au aparut niste probleme.. legate de icter care e pana la urma problema de fapt... este bine sa ai Rh pozitiv desi parintii sunt negativi sau nu?

  Raspunde la acest comentariu
 15. LIUBA BOLOCAN
  LIUBA BOLOCANtrimis la 2/4/2011

  ce se intimpla cu copii a caror parinti sunt cu grupa de singe la fel?A(2)RH-?

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII