Saptamana 12 de sarcina

Saptamana 12 de sarcina

Saptamana 12 de sarcina

  • Ecografiile din aceasta saptamana arata deja o fiinta umana in toata splendoarea ei, cu ochi, nas si gurita. Aproape toate organele si sistemele anatomice din corpul bebelusului sunt la locul lor. Parul si unghiile incep sa creasca spre finalul acestei saptamani care este si ultima din primul trimestru de sarcina.

Saptamana 12 de sarcina

Ecografiile din aceasta saptamana arata deja o fiinta umana in toata splendoarea ei, cu ochi, nas si gurita. Aproape toate organele si sistemele anatomice din corpul bebelusului sunt la locul lor. Parul si unghiile incep sa creasca spre finalul acestei saptamani care este si ultima din primul trimestru de sarcina.

Este in continuare foarte "ocupat" cu miscare de colo colo si cu "lovirea" de peretii uterului - iar aceste miscari sunt atat de fluide incat par un balet in apa. Degetele de la maini si picioruse sunt complet separate. Incepe sa exerseze miscari simple: inchide si deschide gurita, inghite lichid amniotic, pe care il elimina apoi ca urina. Uterul curata permanent lichidul amniotic, inlocuindu-l la fiecare 24 ore. Fata bebelusului e complet formata.

Inima bebelusului bate in aceste momente foarte repede: cu mai mult de 160 de batai pe minut. Intre timp, incepe deja sa aiba "apucaturi" de copilas nazdravan... de exemplu s-ar putea sa stea uneori cu degetelul in gura si sa il suga. Sau e posibil sa apuce din cand in cand cordonul ombilical si sa il muste. Nu va alarmati, cordonul ombilical este protejat cu o substanta gelatinoasa :) Pacat ca nu puteti vedea din cand in cand nazdravaniile pe care le face copilasul dvs.

/Images/sarcina-saptamana-12.jpg

Va puteti confrunta cu dureri de cap sau stari de ameteala, simpome ce pot fi usor indepartate cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si al odihnei. Daca nu ati facut-o deja, este cazul sa va prezentati la un control ginecologic. Nu mai amanati. Veti fi rugata sa raspundeti la o serie de intrebari despre alte eventuale sarcini, boli genetice din familia dvs, daca luati medicamente si despre bolile pe care le-ati avut pana la sarcina. Pentru ca multe intrebari il privesc si pe tatal copilului din burtica, este recomandat sa mergeti impreuna la primul control.

O linie verticala de pigment - numita linea nigra - poate aparea pe abdomen.

Uterul a depasit marginea superioara a simfizei pubiene. Pentru a putea pompa volumul suplimentar de sange, inima dvs este mai solicitata. Veti transpira mai mult si temperatura corpului va creste.

Calculatorul de AICI ofera o cifra indicativa la cat te-ai putea ingrasa cu sarcina, si nu uita sa ti cont de saptamana in care te afli si greutatea pe care ai avut-o inainte de sarcina.

Va recomandam sa mai cititi si:

Nu uitati sa admirati Albumul GravidelorMiss Odiseea Sarcinii dar si Miss Odiseea Sarcinii - Galeria Star. Dovada sigura ca graviditatea este o stare de frumusete.

Despre sarcina la inceput mai cititi si urmatoarele:

Aflarea sexului bebelușului. Când și cum dar și despre emoția acestui moment unic - teste si proceduri explicate

Aflarea sexului bebelușului. Când și cum dar și despre emoția acestui moment unic - teste si proceduri explicate

Aflarea sexului copilului din burtică este una dintre marile curiozități de ne-evitat ale unui cuplu "însărcinat". Studiile recente sugerează că…

Când se poate auzi inima bebelușului? Iată când și cum poți experiementa acele momente unice

Când se poate auzi inima bebelușului? Iată când și cum poți experiementa acele momente unice

O sarcină înseamnă o nouă viață iar când vei auzi prima dată că inima fătului din burtica ta bate ❤️... este un moment pe care nu ai…

Graviduțe, atentie la dormitul pe spate: dormitul pe spate crește riscul de avort spontan

Graviduțe, atentie la dormitul pe spate: dormitul pe spate crește riscul de avort spontan

Cercetatorii australieni au descoperit ca femeile insarcinate care dorm pe spate isi pot creste riscul de avort spontan. Studiul, cunoscut sub numele de "Studiul avortului Sydney" se…

 Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici:  

1234567891011121314151617181920
2122232425262728293031323334353637383940

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

/Images/nume-de-copii.gifNume de copii

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...

 /Images/prematuri.pngPrematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. Putin grabiti si foarte curiosi.


Alt sfat:
scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe
Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII