Ecografiile prenatale – o necesitate?

Ecografiile prenatale – o necesitate?

Ecografiile prenatale – o necesitate?

Efectuarea unei ecografii pare a fi astazi o procedura de rutina in depistarea anumitor afectiuni si, mai ales, in monitorizarea evolutiei unei sarcini. Totusi, multe dintre viitoarele mamici se intreaba adesea daca este o procedura sigura care nu afecteaza sanatatea fatului, avand destule reticente in fata deciziei de a se supune sau nu unui examen cu ultrasunete.

- veti citi:
Este ecografia un procedeu singur in timpul sarcinii?
Cum functioneaza ecografia?
Cand este indicata efectuarea unei ecografii prenatale?
Care sunt riscurile unei ecografii in timpul sarcinii?
Prima ecografie cu ultrasunete in sarcina si prima amintire: cand si de ce

Este ecografia un procedeu singur in timpul sarcinii?

Efectuarea unei ecografii pare a fi astazi o procedura de rutina in depistarea anumitor afectiuni si, mai ales, in monitorizarea evolutiei unei sarcini. Totusi, multe dintre viitoarele mamici se intreaba adesea daca este o procedura sigura, care nu afecteaza sanatatea fatului, avand destule reticente in fata deciziei de a se supune sau nu unui examen cu ultrasunete.

Cum functioneaza ecografia?

Un examen ecografic presupune folosirea ultrasunetelor pentru a determina, cu ajutorul ecoului acestora, o imagine a interiorului abdomenului, respectiv a fatului. Examinarea cu ultrasunete denumeste procedura in sine. Imaginea creata cu ajutorul ei se numeste sonograma.

Cand este indicata efectuarea unei ecografii prenatale?

Nu exista o indicatie stricta de folosire a examinarii cu ultrasunete intr-o anumita faza a sarcinii. Unii medici utilizeaza procedura intre saptamanile 7 - 12 pentru a determina varsta gestationala a fatului. Alti medici nu recomanda ecografia in primul trimestru de sarcina decat daca exista semne ale unei sarcini multiple, ale unei sarcini extrauterine sau constata riscul unui avort iminent.

 Cititi neaparat: Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?

Majoritatea medicilor recomanda efectuarea a doua examene cu ultrasunete intre saptamanile 18 si 22 pentru a verifica bataile inimii fatului, ritmul respiratiei, miscarile, dimensiunile, localizarea placentei, nivelul de lichid amniotic, sexul copilului, precum si eventualele riscuri care pot aparea pe parcursul sarcinii.

Care sunt riscurile unei ecografii in timpul sarcinii?

Inca de la aparitia ecografiei, in 1955, cand obstetricianul scotian Ian Donald a descoperit eficienta folosirii examenului cu ultrasunete in determinarea anumitor tumori, apoi in monitorizarea unei sarcini, folosirea ultrasunetelor a produs, cum era de asteptat, si numeroase suspiciuni.

De-a lungul anilor s-au efectuat numeroase studii care au avut in vedere eventualele efecte negative ale ecografiilor prenatale asupra fatului sau asupra mamei. Niciunul dintre ele nu a produs insa rezultate concludente care sa sustina ipoteza ca ultrasunetele pot fi daunatoare.

Cu toate acestea, o institutie cum este Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor recomanda efectuarea ecografiilor prenatale doar in situatii specifice si nu ca o procedura de rutina.

Prima ecografie cu ultrasunete in sarcina si prima amintire: cand si de ce

Prima ecografie cu ultrasunete in sarcina este prima intalnire cu bebelusul. Vrei sa stii la cate saptamani de sarcina se poate face? Si care este rolul unei ecografii de sarcina? Iata detaliile noastre despre prima ecografie cu ultrasunete in sarcina si prima amintire: cand si de ce.

Despre ecografiile din timpul sarcinii mai poti citi:

Cand si de ce trebuie sa faci ecografii in timpul sarcinii
Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?
Varsta sarcinii si rolul ecografiei
Ecografia in sarcina: video

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
Calculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 2017 - toate drepturile rezervate - © 2018 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ecografie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII