Nașterea prin cezariană: 6 lucruri pe care trebuie să le știi de la inceput

Nasterea prin cezariana: 6 lucruri pe care trebuie sa le stii de la inceput

Nașterea prin cezariană: 6 lucruri pe care trebuie să le știi de la inceput

Dacă ai în plan să naști printr-o operație cezariană, este important să ai cunoștințe despre ce te așteaptă înainte de a lua această decizie.

Planul de naștere este un concept încă nepopular în România, dar acest lucru se schimbă treptat. Din ce în ce mai multe viitoare mămici doresc să aibă control asupra modului în care va avea loc nașterea lor și să stabilească prioritățile care contează pentru ele. Tot mai multe femei caută informații pe internet, iar Desprecopii este un loc unde pot găsi o gamă variată de informații despre toate aspectele legate de naștere. Adesea, decizia cu privire la modul în care se va desfășura nașterea este luată de medicul ginecolog, fără legătură cu anumite probleme medicale care ar recomanda acest tip de naștere, ci doar din considerente personale sau avantaje financiare (suntem siguri că înțelegeți la ce ne referim).

Cu toate acestea, există o serie de lucruri pe care orice mamă care urmează să treacă printr-o astfel de operație ar trebui să le cunoască, așa că am pregătit o listă pentru voi, dragile noastre viitoare mămici de la Desprecopii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nasterea prin cezariana se face la recomandarea ferma a medicului ginecolog care urmareste sarcina
Un plan de naștere ???
1. Doar pentru ca oamenii vorbesc despre cezariana foarte des, nu inseamna ca este o procedura simpla cu o recuperare usoara
2. Nu vei fi capabila sa ai grija de tine si de copil pentru cel putin doua saptamani
3. Nu poti conduce timp de cel putin doua saptamani
4. Vei avea dureri de cap
5. Ai nevoie de ajutor ... pentru o multime de lucruri
6. Trebuie sa iti amintesti ca ai nevoie de recuperare
Cezariana blanda - varianta soft a unei cezariene?

Nasterea prin cezariana se face la recomandarea ferma a medicului ginecolog care urmareste sarcina

Daca iti planifici sa nasti prin cezariana trebuie sa stii ca aceasta decizie trebuie facuta numai la recomandarea medicului. Insa, mult prea des, in Romania, medicul ginecolog ia aceasta decizie fara nici o legatura cu anumite probleme medicale care ar recomanda acest tip de nastere ci doar pentru motivul ca este mai avantajos pentru el (stiti la ce ne referim, desigur).

Un plan de naștere ???

Un plan de nastere este inca un concept prea putin cunoscut in Romania - dar lucrurile se schimba. Penru ca tot mai multe gravidute doresc sa hotarasca singure cum va decurge nasterea - si care este prioritatea pentru ele. Sa nu uitam ca acum toate gravidutele cauta informatii pe internet iar Desprecopii este locul unde chiar poti gasi absolut toate informatiile despre orice fel de nastere.

Iata ce spune o mamica de la Desprecopii care s-a hotarat sa isi faca un plan de nastere:

 

Locuiesc in Franta. La primul meu copil, am decis sa nu pregatesc un plan de nastere. Sigur, am crezut ca voi incerca o nastere naturala, fara medicamente, dar nu a fost asa. Eram reticenta in privinta unei cezariene, dar daca medicul a spus ca este pentru binele copilului, atunci asa sa fie.

Inainte de asta insa, mi-a fost indus travaliul, am suferit 32 de ore de contractii si am impins mai mult de doua ore (inainte de a recurge la cezariana).

Cu toate astea spuse, nu am fost pregatita deloc pentru o cezariana. Intentionat nu am citit in prealabil nimic despre aceasta procedura. Nu mi-a fost deloc usor... iar alaptarea a fost inca de la inceput ceva dificil. Plus durerile de cap...

 

Insa exista o lista cu lucruri pe care orice mamica care trece printr-o astfel de operatie trebuie sa le stie, asa ca am pregatit pentru voi, dragi gravidute de la Desprecopii - urmatoarea listuta.

La ce trebuie sa te astepti daca treci printr-o operatie de ceazariana:

1. Doar pentru ca oamenii vorbesc despre cezariana foarte des, nu inseamna ca este o procedura simpla cu o recuperare usoara

Nasterea prin cezarina este mult mai complicata decat o nastere vaginala (naturala) iar recuperarea mult mai grea si lunga. Doar pentru ca se intampla din ce in ce mai des, nu inseamna ca este de rutina.Si, nu intra in gura mamicilor pe forumul Desprecopii - pentru ca in general, cele care au nascut prin cezariana vor face tot posibilul sa iti spele creierul si sa iti zugraveasca nasterea prin cezariana mai simpla decat a face o omleta, dimineata.

2. Nu vei fi capabila sa ai grija de tine si de copil pentru cel putin doua saptamani

Da - toata lumea isi revine in mod diferit. Eu nu am putut sta in picioare si sa imi ridic copilul in brate timp de 2 saptamani. Este important sa iti cunosti limitele.

nasterea cezariana

3. Nu poti conduce timp de cel putin doua saptamani

Trebuie sa fi in masura sa reactionezi rapid, fara ezitare, nu tresarind cand centura de siguranta apasa pe operatie. Si oh, da, probabil ca nu vei putea ridica copilul cu tot cu scoica. Ce inseamna toate astea? Ai nevoie de un sofer, cineva sa te duca si aduca oricand ai nevoie.

4. Vei avea dureri de cap

Primim la Desprecopii foarte des aceasta intrebare: Am nascut prin cezariana acum 3 saptamani si am dureri insuportabile. Este posibil de la anestezie? Iata de ce apar aceste dureri de cap  dupa o nastere prin cezariana si cum se pot trata. Citeste aici despre durerile de cap dupa nasterea prin cezariana.

5. Ai nevoie de ajutor ... pentru o multime de lucruri

Sa urci/cobori scarile, sa te ridici de pe pat/scaun, nu vei putea sta mult in picioare (de exemplu, cinci minute), este greu. Asigura-te ca ai parte de ajutor cand ajungi acasa. Sarcini aparent simple precum pregatirea unei sticluta de lapte, schimbarea scutecelor, etc vor fi dificile.

6. Trebuie sa iti amintesti ca ai nevoie de recuperare

Cezariana este o operatie abdominala majora (atentie la infectii). Trebuie sa te odihnesti mult, sa bei lichide si sa mananci astfel incat sa te pui repede pe picioare.

Asa cum am mentionat, fiecare reactioneaza diferit, si mi s-a spus ca a doua cezariana este mai usoara decat prima... Cred ca vom vedea in curand!

Voi cat de repede v-ati recuperat dupa cezariana?

Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni

O nastere prin cezariana este o interventie chirurgicala abdominala majora. In consecinta, procesul de vindecare este si el destul de complex.

De fapt, dureaza circa sase luni ca operatia sa se vindece complet.  Exista un subiect pe care toate cartile despre sarcina tind sa-l omita iar cei care predau cursuri pentru viitorii parinti aleg sa-l ignore: exact modul in care corpul se reface dupa o nastere cezariana.

Iata sfatul de la Desprecopii si lucrurile pe care nu ti le spune nimeni - despre recupararea dupa nasterea prin cezariana.  

Cezariana blanda - varianta soft a unei cezariene?

In incercarea de a reduce cat mai mult efectele unei operatii cezariene - iata, a aparut un termen nou: cezariana blanda.

Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,

Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ... mai departe

Citeste neaparat: 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste

Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
N
asterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

Autor: Mariana P.  - o mamica de la Desprecopii, Toulouse, Franta - pentru Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Andreea
    Andreeatrimis la 4/3/2024

    Am ales operatia impreuna cu dr pt ca era necesara, insa acuma daca ar trebui sa decid eu as alege tot oparatia. A fost operatie la cald, contractiile erau, durere nu, insa totul a fost mai putin de 1 ora. Am nascut noaptea, la 23, la amiaza a doua zi eram in miscare. In timpul operatiei totul a fost relaxant, fara stres, durere. Recuperare rapida, fara dureri de cap, spate, rau, dureri foarte mici in locul taieturii insa grija de mine si bebe am putut avea, in prima saptamana ahutor doar pt urcat in vana pt dus. Sa nu mai speriem mamicile legate de oricare mod de nastere, fiecare femeie suporta altfel durerea, se recupereaza altfel. Mamici suntem in orice mod nastem, alaptam, atata timp cat ne iubim puiutul.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Angi
    Angitrimis la 15/2/2017

    Eu am nascut prin cezariana pentru ca altfel orbeam. A fost cea mai buna decizie. Nu m-a durut nimic, a doua zi urcam scarile fluierand, mi-am luat copilul in brate imediat si am avut lapte la cateva ore dupa interventie. Pentru mine a fost f usoara recuperarea, mai ales ca am si diabet. In noaptea cat am stat la terapie auzeam urletele din sala de nasteri normale si mi-i s-a facut parul maciuca. Plus ca am multe cunostinte care au copii cu probleme de la nasterile normale.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII