Invată-ți bebelușul să cunoască si să aprecieze alimentele: metoda Rapley (auto-diversificarea bebelușului)

Invata-ti bebelusul sa cunoasca si sa aprecieze alimentele: metoda Rapley (auto-diversificarea bebelusului)

Invată-ți bebelușul să cunoască si să aprecieze alimentele: metoda Rapley (auto-diversificarea bebelușului)

Metoda Rapley, sau autodiversificarea bebelușului, îl învață pe bebeluș să descopere alimentele în propriul său ritm. Prin metoda Rapley, copilul tău învață să mănânce cu ajutorul mâinilor.

Astfel, el poate descoperi diferite forme și texturi într-un mod educativ și util deopotrivă. Iată cum se abordeaza aceasta metodă de diversificare a bebelușului și ce riscuri pot apărea.

- veți citi:
Ce este metoda Rapley?
Beneficiile metodei Rapley
Dezavantajele metodei Rapley
Cum abordezi metoda Rapley?
Preveniți riscul de sufocare
Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Ce este metoda Rapley?

Cu metoda Rapley (cunoscuta si ca auto-diversificarea bebelușului) se introduc treptat alimente bebelusului, provocându-l să încerce singur. În loc de mâncare semi lichidă îi oferiți bucăți pe care le poate introduce singur în gură. Bebelușul va examina fără îndoială mâncarea, se va juca cu ea și probabil te va imita.

Această metodă dezvoltată de Gill Rapley învață copilul să manânce în ritmul său. El decide dacă are nevoie de mâncare solidă și decide cât de mult dorește să manânce. Puteți începe să utilizați metoda Rapley de la 6 luni. Aici am pregatit o sectiune speciala despre autodiversificarea bebelusului, unde puteti gasi si mai multe informatii.

autodiversificare-rapley-bebelus

Beneficiile metodei Rapley

Metoda Rapley este urmarea alăptării la cerere. Susținătorii metodei susțin că, bebelusii auto-diversificați progresează ulterior mai bine în obișnuința cu farfuria, și învață, de asemenea, să mănânce mai multe feluri de legume. În plus, copilul învață să mestece bine, iar mușchii maxilarului se dezvoltă mai bine.

Mai mult, copilul poate gusta și învăța să recunoască diferitele tipuri de legume. În același timp economisiți mai mult timp: nu trebuie să gătiți separat pentru copil și nici nu trebuie să-l hrăniți cu o lingură.

Dezavantajele metodei Rapley

Masa poate deveni un circ lipicios: copilul experimentează cu mâncarea, o scapă sau o poate arunca pe podea. O tavă specială poate fi utilă în acest caz. Sau așezați scaunul înalt pe o față de masă de bucătărie, dacă copilul se dovedește a fi o sursă de dezordine.

Un alt dezavantaj este că cel mic se poate sufoca cu bucățile de mâncare. Această potențială situație periculoasă se rezolvă de obicei după ce copilul vomită. De aceea este întodeauna indicat - chiar dacă îi serviți copilului mancare lichidă - să supravegheați copilul în timp ce mănâncă. Citeste cu atentie Reflexul de gag la bebelusi: ce este si care este diferenta dintre gag si sufocare

Cum abordezi metoda Rapley?

Mâncați împreună cu copilul la masă și încercați să nu-l hrăniți separat. În felul acesta el vede ceea ce faceți și vă poate imita.

Serviți mâncarea pe o farfurie, în bucăți potrivite, astfel încât copilul să le poată apuca cu ușurință. Broccoli este util, deoarece copilul poate ține bine bucățile tăiate.

Dacă alăptați, puteți continua să faceți acest lucru dacă doriți: laptele ramâne principala sursă de hrană în primă instanță. Încet, dar sigur, copilul va mânca mai multe alimente solide și va bea mai puțin lapte. Chiar dacă copilul primește formulă, puteți utiliza metoda Rapley pentru a introduce mâncarea solidă. În acest caz, puteți da copilului ceva de băut între intervalele de hrănire, deoarece hrănirea cu biberonul nu poate fi dată la nesfârsit.

Fructe și legume

Dacă doriți să încercati metoda Rapley, începeti mai întâi prin a servi copilului fructe și legume în formă solidă, cum ar fi cuburi de mere sau bucăți de morcov. Deoarece fructele și legumele au multe culori și texturi diferite, există multe de descoperit pentru copilul tău. De la vârsta de 6 luni, copilul poate mânca următoarele tipuri de fructe și legume:

Fructe: caisă, măr, avocado, banană, struguri (tăiați în sferturi), mango, pepene galben, pară, piersic, prună

Legume: cartof, andive*, conopidă, broccoli, roșie cherry (tăiată în sferturi), mazăre de grădina, castravete, dovleac, sfeclă*, fasole, spanac*, morcov

* Copilul tău nu ar trebui să manânce această legumă mai mult de două ori pe saptamâna, deoarece conține mulți nitrați.

Preveniți riscul de sufocare

Alimentele provoacă cele mai multe accidente la copii. În lista lucrurilor potențial periculoase urmează monedele, baloanele sau alte jucării. Dar în principal, produsele alimentare cu aspect inofensiv, cum ar fi fructele sau legumele, se dovedesc a fi periculoase. De exemplu, numărul copiilor care se sufocă cu o bucată de fructe a crescut în ultimii ani.

La ce ar trebui să acordați atenție? Fructele moi și rotunde se distorsionează și pot bloca traheea, ceea ce poate fi fatal. Gânditi-vă mai ales la struguri sau roșii cherry. Prin urmare, tăiați întotdeauna fructele (sau legumele) în mai multe bucăți.

Crenvustii duc cel mai adesea la cazuri de sufocare mortală la copii, deoarece au aceeași dimensiune că o traheea, sunt cilindrici și comprimabili. Pentru a preveni problemele, aceștia trebuie tăiați în bucăți de dimensiunile mușcăturilor de copil.

11 Nu-uri in diversificarea si alimentatia bebelușului

Diversificarea alimentatiei bebelusului este extrem de importanta pentru sanatatea sa. Alimentele trebuiesc introduce gradual, nu trebuie sa ne grabim si stim cat de periculoase sunt anumite produse, ca sarea, zaharul si alimentele semi-preparate, insa mai exista cateva lucruri importante pe care NU trebuie sa le facem, si anume: Cele 11 "Nu"-uri din alimentatia si diversificarea bebelusului

Alimentele degețel (bucatele de papica): când, ce și cum

Cand incepem diversificarea copilului, de cele mai multe ori punem cereale sau piureul de legume in biberon. Ni se pare ca va dura o vesnicie pana cand copilul va ajunge sa manance singur cu noi la masa, aceleasi alimente ca restul familiei. Ca etapa intermediara, putem ajuta copilul sa devina independent folosind ceea ce americanii numesc finger foods, iar bunicile noastre numeau soldatei sau dumicati. Noi denumim aceasta papica: alimente degetel. Iata ce alimente pot fi pe post de alimente degetel si cum trece de la alimentele degetel la lingurita

Diversificarea alimentatiei bebelușului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici. 

► Aici am pregatit o sectiune speciala despre autodiversificarea bebelusului, unde puteti gasi si mai multe informatii.

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentației Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

autor: redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII