Reflexul de gag la bebeluși: ce este și care este diferența dintre gag și sufocare - sfatul medicului

Reflexul de gag la bebelusi: ce este si care este diferenta dintre gag si sufocare - sfatul medicului

Reflexul de gag la bebeluși: ce este și care este diferența dintre gag și sufocare - sfatul medicului

Reflexul de gag este o parte naturală a procesului de invătare a bebelusului, deoarece el explorează jucăriile și mancarea cu gura. De fapt, acest reflex de gag este conceput pentru a proteja bebelusul, prin oprirea oricarei bucati de hrana sau a unui obiect strain de a se deplasa inapoi spre gât si blocand eventual caile respiratorii. Atunci cand reflexul este declansat, limba se ridica si se invarte inainte, incercand sa indeparteze mancarea sau obiectul vinovat.

Poate fi extrem de alarmant pentru parinti sa-si vada bebelusul ca se ineaca! Gagging-ul nu este o experienta placuta si cu cat ni se intampla mai des, cu atat anticipam mai mult si incercam sa evitam senzatia incomoda. Dar pentru bebelus, primele experiente cu reflexul de gag sunt de obicei usoare, iar gagul ocazional este de asteptat. Iata cum si de ce se produce reflexul de gag si care este diferenta dintre gag si sufocare - sfatul medicului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este reflexul de gag?
Cât de mult gagging este prea mult?
Care este diferenta dintre gag si sufocare?
Care sunt semnele care indica faptul ca bebelusul este in pericol de sufocare?
Semnele reflexului de gag:
Metoda Heimlich primul ajutor in caz de inec cu mancare sau obiect: cum se aplica la bebelusi, copii sau adulti
11 Nu-uri in diversificarea si alimentatia bebelușului

Atentie: Reflexul de gag nu este atat de sigur totusi si nu impiedica sufocarea in proportie de 100%, iar intelegerea acestuia si a modului in care diferă de sufocare este esential pentru siguranta bebelusului.

Ce este reflexul de gag?

Reflexul de gag este o contractie-reflex care impiedica patrunderea in gat a altor obiecte cu exceptia celor care se intentioneaza a fi inghitite, prevenind astfel inecarea. Atentie: Important este sa nu iti lasi niciodata copilul singur in camera atunci cand mananca! In special cand incepem diversificarea bebelusului, observam ca bebelusul are acest reflex. Cand bebelusul incepe sa manance si bucati de alimente (in cadrul autodiversificarii) - reflexul de gag al bebelusului ne poate panica si il putem confunda cu sufocarea.

Cât de mult gagging este prea mult?

Daca observati ca bebelusul are reflexe de gag in timpul meselor si are schimbari de dispozitie dupa un gag, atunci inseamna ca reflexul are loc prea des. A invata sa consume o varietate de gusturi si texturi ar trebui sa fie o experienta plina de bucurie! Gagul ocazional este normal. Dar daca un copil are acest reflex in mod constant, va evita sa mai manance cu aceeasi placere. La inceputul diversificarii este posibil ca bebelusul sa aiba parte de mai multe gag-uri. Urmariti-i expresiile si dorinta de a incerca din nou. Daca bebelusul incepe sa evite noile alimente, atunci poate intampina prea multe senzatii neplacute, cum ar fi gag-ul. Frecventa reflexului de gag poate duce la aversiuni alimentare.

Atunci cand bebelusul are un reflex de gag, este foarte important sa nu va vada ca sunteti panicata. Aveti grija sa nu va alarmati. Copilul va va observa energia si va ramane calm daca voi sunteti calme. Ocazional, daca gag-ul este puternic, bebelusul va scuipa sau regurgita. Curatati orice mizerie intr-o maniera blanda si grijulie, dar incercati sa nu acordati multa atentie. Vrem ca bebelusul sa inteleaga ca ce se intampla este normal. Nu este nimic de ingrijorat daca nu se intampla in mod repetat, iar apoi, este timpul sa consultati medicul copilului.

Un gag poate anunta un episod de sufocare daca bebelusul nu este in masura sa elimine alimentul.

Care este diferența dintre gag si sufocare?

In timp ce un gag este o contractie-reflex si poate sau nu sa apara inainte de un episod de sufocare, este de asemenea o parte naturala a curbei de invatare atunci cand bebelusii incearca alimente noi. Senzatia de sufocare este infricosatoare si este cauza numarul 1 al vatamarii si al decesului in randul copiilor. Sufocarea este foarte diferita de gagging. Cititi si experienta unei mamici din comunitatea DC: De ce nu e bine sa dam copiilor mici samburi si seminte?

Cel mai adesea, sufocarea nu provoaca nici un sunet, deoarece obiectul care blocheaza caile respiratorii impiedica vibratia aerului prin faldurile vocale (corzile vocale). De aceea este vital sa va urmariti intotdeauna copilul in timp ce mananca. Semnele de sufocare includ o expresie cu ochii larg deschisi, saliva brusca, colorare albastruie in jurul buzelor si ochilor si o privire panicata. Zgomote slabe sau respiratia suieratoare pot indica o obstructie partiala.

Care sunt semnele care indică faptul că bebelusul este in pericol de sufocare?

· Reflexul de ga frecvent urmat de un aspect de disconfort, panica, frica sau iritabilitate.

· Lipsa de interes pentru mancare

· Calitate vocii schimbata, insotita de sunete ciudate, anormale

· Tuse continua in timpul sau dupa consumul de bauturi/solide

· Episoade multiple de febra cronica scazuta

· Inghitirea alimentelor intregi sau partial mestecate

· Bebelusul se invineteste la fata

Semnele reflexului de gag:

· Bebelusul va deschide gura si va impinge limba inspre afara, iar fata lui va deveni rosie
· Bebelusul va scuipa si tusi puternic, semne ca gestioneaza situatia corespunzator. In acest caz este foarte important sa nu interveniti! Palmele date pe spate sau degetele bagate pe gat pot duce la inec!

Metoda Heimlich primul ajutor in caz de inec cu mancare sau obiect: cum se aplica la bebelusi, copii sau adulti

Cand ai un copil mic, e bine sa stii sa fii pregatit in cazul in care acesta se ineaca cu o bucata de mancare. De altfel, cand cineva se ineaca cu mancare sau un obiect, exista numai cateva minute care ii pot salva viata.

Iata ce trebuie sa stii despre manevra Heimlich si cum trebuie sa o practici pentru a salva viata copilului sau a unui adult. Sau chiar tie.     

Cum acorzi primul ajutor:

Primul ajutor cand copilul se opareste sau are arsuri pe piele

Fracturi si entorse: cum acordam primul ajutor copiilor

11 Nu-uri in diversificarea si alimentatia bebelușului

Diversificarea alimentatiei bebelusului este extrem de importanta pentru sanatatea sa. Alimentele trebuiesc introduce gradual, nu trebuie sa ne grabim si stim cat de periculoase sunt anumite produse, ca sarea, zaharul si alimentele semi-preparate, insa mai exista cateva lucruri importante pe care NU trebuie sa le facem, si anume: Cele 11 "Nu"-uri din alimentatia si diversificarea bebelusului

Alimentele degețel (bucatele de papica): când, ce și cum

Cand incepem diversificarea copilului, de cele mai multe ori punem cereale sau piureul de legume in biberon. Ni se pare ca va dura o vesnicie pana cand copilul va ajunge sa manance singur cu noi la masa, aceleasi alimente ca restul familiei. Ca etapa intermediara, putem ajuta copilul sa devina independent folosind ceea ce americanii numesc finger foods, iar bunicile noastre numeau soldatei sau dumicati. Noi denumim aceasta papica: alimente degetel. Iata ce alimente pot fi pe post de alimente degetel si cum trece de la alimentele degetel la lingurita

Diversificarea Alimentatiei Bebelușului cu ajutorul unei aplicatii mobile

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. (4,99 euro pentru accesul intregului continut)

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Diversificarea alimentatiei bebelusului - pas cu pas. Retete pentu bebelusi, sfaturi, alergii, diagrame.

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII