Ce mănancă mama când alăptează? Recomandări pentru un lapte hranitor și abundent

Ce mananca mama cand alapteaza? Recomandari pentru un lapte hranitor si abundent

Ce mănancă mama când alăptează? Recomandări pentru un lapte hranitor și abundent

Ce mănancă mama când alăptează? Există alimente recomandate sau alimente de evitat in timpul alăptarii bebelușului?
O dată cu venirea copilasului pe lume, se grăbesc toate neamurile și vecinele să dea sfaturi tinerei mămici. Soacrele propun soluția ceapă din abundență, mama proaspetei mămici propune varianta cu bere, prietenele familiei vorbesc despre produsele lactate, pe internet unii vorbesc despre tot felul de tratamente si pastile.

→ Desprecopii iți prezintă mai jos tot ceea ce o proaspată mămică poate face pentru a-i asigura nou-născutului laptele matern, hrănitor - de care are nevoie și in acelasi timp pentru a-și asigura sieși o alimentație corespunzatoare.

- despre ce mananca mama in timpul alaptarii, veti citi:
De cate calorii zilnice are nevoie mamica care alapteaza ?
O hrana variata este esentiala
Consumati cat mai multe derivate din lapte
Sa nu lipseasca fructe si legume verzi
Cereale, vedetele micului dejun
Importanta hidratarii in timpul alaptarii
Despre alimentatia mamicii in timpul alaptarii trebuie sa mai cititi
Existã un ghid de alaptare?
 Grupuri de suport cu tema alaptarii pe forumul Desprecopii:
Alaptarea - dosar complet 

De câte calorii zilnice are nevoie mămica care alapteaza ?

Este de la sine inteles ca o femeie care alapteaza trebuie sa manince mai consistent decit in mod normal (deci 2000 de calorii cel putin), fara sa fie insa nevoie sa mareasca si cantitatea de mancare. Secretul unei alimentatii corecte in timpul alaptarii consta in consumul alimentelor de baza, care pot ajuta la mentinerea tonusului si sanatatii , pentru a putea oferi copilului tot ce are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa.  

O hrană variată este esențială in timpul alăptării

Alimentatia mamei care alapteaza nu este foarte diferita de cel al gravidei. Ceea ce este extrem de important de retinut este ca nu trebuie sa lipseasca din alimentatie proteinele animale (carne, oua, peste) care sunt si o sursa excelenta de fier.

Este de retinut ca in aceasta perioada nevoia de fier este la fel de ridicata ca in timpul sarcinii pentru ca micutul apeleaza la rezervele mamei pentru asi favrica propia masa sangvina.

Mamele vegetariene sau cu probleme la alimetele de origine animala pot consuma leguminoase (legume uscate, soia) si cereale in formule cat mai complete.

Un loc aparte il au legumele si fructele proaspete, ca si alimentele care contin acizii grasi esentiali, importanti pentru dezvoltarea creierului copilului.

de citit si: Super alimente pentru mamici care alapteaza 

Consumați cat mai multe produse din lapte

Ca si in perioada de sarcina, cantitatea de lapte si de produse din lapte trebuie sa ramana la fel de mare, deoarece acestea sunt bogate in proteinme. De asemenea, ele sunt importante in dezvoltarea si functionarea musculaturii  copilului si au cel mai mare continut de calciu, un mineral indispensabil in mentinerea sanatatii scheletului mamei si al copilului.

O femeie care alapteaza are nevoie de 1200 mg de calciu pe zi, de vitaminele A, B si D benefice pentru oase, creier si piele. Cantitati deci de cel putin 4 produse lactate pe zi, sub forma de lapte, iaurt sau brinza. Aceasta nu obliga insa la inghitirea de cantitati mari de lapte, pentru ca el contine o proteina alergizanta ( beta-lactoglobulina) care il poate face pe un bebelus alergic la laptele matern.

Să nu lipsească fructe și legume verzi

Se recomanda consumarea a 2, 3 fructe pe zi - nu mai mult - si limitarea cantitatii de cruditati si salata verde. Excesul de alimente crude poate fi cauza unor tulburari intestinale ale copilului si pot produce un scaun moale. S-ar putea de asemenea, ca bebelusul sa nu aprecieze alimente cu un gust prea pronuntat, cum ar fi varza, conopida, ceapa, ardeiul iute, usturoiul.

Evitati asadar consumul in cantitati prea ,mari a acestor produse, daca nu v-ati obisnuit bebelusul sa le aprecieze cand inca se afla in burtica.  In acest caz nu este necesar modificarea obiceilor alimentare.

Cereale, vedetele micului dejun

Din pacate in Romania, traditiile alimentare nu au inclus cerealele decat recent, in timp ce in tarile vestice, statisticile indica un consum urias de cereale. Majoritatea mamelor le includ numai la micul dejun al copilului, cunoscandu-le valoarea nutritiva. Cerealele se asociaza perfect cu laptele, suc de fructe, iaurt, piure de fructe.

Nutritionistii recomanda cerealele pentru ca sunt bogate in glucide, in proteine vegetale, in vitaminele din grupa B, ca si in minerale si fibre. Un avantaj in plus: cerealele sunt sarace in colesterol.  Cititi: Marirea productiei de lapte matern

Importanta hidratarii in timpul alăptarii

Nu uitati importanta odihnei si consumul unui cantitai de lichide mai mari decat de obicei. Acesta vor favoriza  productia de lapte. Evitati berea, oricat de multe sfaturi primiti in acest sens. Este un lucru demonstrat deja ca aceasta bautura nu creste cantitatea de lapte al mamei .

Sunt de evitat de asemenea toate bauturile alcoolice, tigarile si orice alte substante toxice, ca si medicamentele care pot trece in lapte (antibioticile, anticonvulsivele, antifungicile si altele). Evitati cafeaua, ceaiul si toate excitantele.

Despre alimentatia mamicii in timpul alaptarii trebuie sa mai cititi :)

Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei

Existã un ghid de alaptare?

Pe forumul desprecopii.com exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca. 

Grupuri de suport cu tema alaptarii pe forumul Desprecopii:

Pe grupurile de Alaptare - puteti citi despre multe probleme in alaptare si sfaturi foarte utile de la alte mamici care au alaptat.

Alaptatul - Help Line (13)
Alaptatul - Help Line (12)
Alaptatul - Help Line (11)
Alaptatul - Help Line (10)

Pe Facebook: Alaptarea de la A la Z - grup de suport oficial | Desprecopii

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. 

Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil.

Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen

Un elefant se lagana pe o panza de paianjen si pentru ca nu se rupea, a mai chemat un elefant cesta a fost primul cantecel pe care i l-am cantat bebelusului meu in noptile lungi de nesomn - din timpul alaptarii.

Bebelusul meu era micut, nu stia el ce sunt elefanteii care se leagana pe o panza de paianjen... si daca ar fi stiut tot nu ar fi inteles cum ajung la un moment dat sa se balangane pe panza aceea subtire laolalta 39 de elefanti ... Ba dimpotriva, panza nu se rupea si mai venea de dupa colt inca un elefant dornic de bataiala pe o panza incapatoare de elefanti.

Afla de ce si ce legatura are alaptarea cu 39 de elefanti care se leagana pe o panza de paiangen. Iti va fi util. Citeste mai departe aici.  

 Alăptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 22:

  1. diana
    dianatrimis la 8/8/2016

    buna ce sa manc ca sa nu pierd laptele?

    Raspunde la acest comentariu
    • Alina
      Alina trimis la 29/1/2019

      Răspunde

  2. Olteanu Georgiana
    Olteanu Georgianatrimis la 10/12/2014

    Ce trebuie sa mananc ca sa am lapte .nu am lapte deloc. .sau cum sa fac sa se desfunde canalele

    Raspunde la acest comentariu
  3. maznicsa
    maznicsatrimis la 27/12/2013

    buna ,as vrea sa stiu care sunt legumele si fructele pe care le pot manca in timpul alaptarii

    Raspunde la acest comentariu
  4. Irina
    Irinatrimis la 11/12/2013

    Chiar mi-a fost utila informatia,eu nu stiam ca se poate de mincat pe zi 2-3 fructe,ma temeam sa experimentez,acum insa voi incerca.

    Raspunde la acest comentariu
  5. sinziana
    sinzianatrimis la 17/1/2012

    buna, am si eu o intrebare:am un bebic de 6 saptamani si vreau sa stiu daca pot sa mananc mere crude adik nu compot,astept raspuns de la mai multe mamici dak vreti, si ce alte fructe pot consuma crude?multumesc tuturor

    Raspunde la acest comentariu
  6. marina
    marinatrimis la 12/9/2011

    As vrea sa stiude la cite luni se incepe sa se dea la belusi adaugator de mincare?

    Raspunde la acest comentariu
  7. flavia
    flaviatrimis la 2/4/2011

    la ce varsta se incepe diversificarea alimentelor la bebelusi?

    Raspunde la acest comentariu
  8. Mariana
    Marianatrimis la 25/6/2010

    buna asa vrea sa stiu cind alaptez pot sa maninc ceapa? si ce anume trebuie si ce nu trebuie sa maninc? va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  9. veronica
    veronicatrimis la 14/12/2009

    e foarte util si educativ articolul mai ales pentru tinerele mamici.Bravo!

    Raspunde la acest comentariu
  10. lela
    lelatrimis la 3/3/2009

    Dragi mamici,din propria experienta va spun ca puteti manca absolut orice doriti (in limite de bun simt adica fara alcool, etc) si va cade bine.Xavier al meu are 13 luni implinite si inca il alaptez, La inceput eram si eu in dubii ce si cum si credeti-ma...a mers perfect! :)

    Raspunde la acest comentariu
  11. svetlana
    svetlanatrimis la 8/12/2008

    este un articol nemaipomenit.sfaturi la nivelul cel mai inalt

    Raspunde la acest comentariu
  12. simona
    simonatrimis la 12/6/2008

    Buna tuturor!!!eu ink am o mare dilema:inca nu am aflat cu certitudine ca sun mamica,chiar daca 3 teste de sarcina diferite mi-au iesit pozitive.Am facut ieri o intravaginala si nu s-a putut vedea nimic la aparat.Maine voi merge din nou la medic si sper sa ma lamureasca odata!Rugamintea mea este sa-mi spuneti va rog,daca din experienta dvs ati mai auzit s-au vi s-a intamplat ceva asemanator cu mine.Multumesc anticipat!

    Raspunde la acest comentariu
  13. alexandra i
    alexandra i trimis la 31/5/2005

    din experienta mea va pot spune ca daca consumam carne de pui si bem lichide sub orice forma macar 1,5 litri zilnic va creste vizibil cantitatea de lapte matern.

    Raspunde la acest comentariu
  14. cristina
    cristinatrimis la 7/5/2005

    tocmai am nascut si nu stiu ce sa mananc ca sa nu faca copilul colici. Am voie portocale?

    Raspunde la acest comentariu
  15. ariane
    arianetrimis la 7/1/2005

    un articol foarte bun !VOI DEVENI MAMICA PESTE 2ZILE SI LE-AS SFATUI PE TOATE VITOARELE MAMICI SA-L CITEASCA

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII