Parenting toxic: nu iti umili copilul

Parenting toxic: nu iti umili copilul

Parenting toxic: nu iti umili copilul

Un exemplu de parenting toxic este atunci când un părinte umilește copilul în public. Aceasta poate include situații în care părintele își expune copilul în fața altor persoane, îi critica sau îi jigneste într-un mod umilitor. De exemplu, un părinte toxic ar putea umili copilul prin comentarii denigratoare, glume rușinoase sau prin etichetarea negativă a acestuia în fața altora.

Această formă de umilire publică poate provoca copilului sentimente de rușine, umilință și afecta grav încrederea și stima de sine. Este important să înțelegem că un copil are dreptul la demnitate și respect și că un parenting sănătos implică susținerea și încurajarea copilului, nu umilirea lui în public.

Exemplu de parenting toxic

Săptămâna trecută, eram la o terasa impreuna cu fiica mea. Era o zi frumoasa de sambata si ne petrecem timpul discutand despre planurile de vacanta.  

Lângă noi, era o masă la care se întâlniseră 3 mămici. Ele sorbeau vin și discutau despre ultimele cărți citite. Apoi tocmai a venit o fetiță, preadolescentă, cam timidă. Fără să o prezinte doamnelor de la masă, mama ei a privit-o în sus și în jos și a spus tare: "I-ai spus lui taică-tu că ai două note sub 6 la două materii în acest trimestru?"

Ascultând conversația - fiica mea a înghețat imediat și s-a uitat în jos - rușinată de rușinea acelei fete. Am întrebat-o cum s-a simțit în legătură cu comentariul mamei și a spus că a deranjat-o doar privind. Deși nu cunoștea nici fata și nici pe acele mame de la masă - a spus că i-a fost dureros să participe involuntar la această scenă și că a supărat-o atitudinea acelei mame.

Toxicitatea din acest exemplu este dublă. În primul rând, ca mama ta să facă o discuție despre notele tale este descurajant. Dar a primi acel comentariu în fața altora este de-a dreptul înjositor - spune Milena Sadova, psihoterapeut

Care sunt consecintele parentingului toxic asupra unui copil?

❗ Scăderea stimei de sine:

Copiii supuși la parenting toxic pot dezvolta o imagine de sine distorsionată și o scădere a încrederii în propriile abilități. Criticile constante, umilirea și jignirile pot eroda încrederea copilului în sine și îl pot face să se simtă inferior.

❗ Probleme emoționale și sociale:

Copiii expuși la parenting toxic pot prezenta dificultăți în gestionarea emoțiilor, pot avea probleme de control al furiei și pot dezvolta anxietate sau depresie. De asemenea, aceștia pot avea dificultăți în relaționarea cu ceilalți, pot avea relații conflictuale și pot manifesta comportamente agresive sau retrase.

❗ Impact asupra relațiilor interpersonale:

Copiii care cresc într-un mediu toxic pot avea dificultăți în dezvoltarea relațiilor sănătoase și stabile cu alți oameni. Pot prezenta probleme în comunicare, în stabilitatea relațiilor și pot avea dificultăți în construirea unui atașament securizant.

❗ Probleme de învățare și performanță școlară:

Stresul și anxietatea generate de parentingul toxic pot afecta concentrarea și motivația copilului în ceea ce privește învățarea. Aceștia pot prezenta probleme de atenție, de performanță școlară și pot avea dificultăți în dezvoltarea abilităților cognitive.

❗ Ciclu al abuzului:

Copiii care sunt supuși la parenting toxic au un risc crescut de a perpetua acest tip de comportament în viața lor adultă. Ei pot internaliza modelul toxic și pot avea dificultăți în dezvoltarea unui stil sănătos de parenting.

Mai multe despre parentingul toxic, puteti citi

Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta

Mami, nu mai tipa la mine si iubeste-ma mai mult sau de ce nu putem creste un copil fericit daca tipam mereu la el

Parenting calm sau despre cum devenim parinti care stiu sa isi gestioneze propriile emotii

Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun

9 strategii cand iti vine sa tipi la copil

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte
dr. Vanessa Lapointe, autoarea Discipline Without Damage: How to Get Your Kids to Behave Without Messing Them Up
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII