Parentingul TOXIC și semnalele că părintii o dau in bară - sfatul psihologilor

Parentingul toxic si semnalele ca parintii o dau in bara - sfatul psihologilor

Parentingul TOXIC și semnalele că părintii o dau in bară - sfatul psihologilor

Parentingul toxic însemna o serie de comportamente care sunt transmise copiilor care ar putea să dăuneze direct sau indirect. Dacă îţi înjuri copiii sau ţipi la ei într-un mod în care, atunci când ai terminat, îţi dai brusc seama că ţi-ai pierdut cumpătul ... acesta este un semn că eşti copleșit, scăpat de sub control și nu ai o manifestare adecvată pentru sentimentele tale. In plus, a astepta ca un copil să-și asume rolul de adult în felul acesta este un lucru nesănătos și probabil va provoca mai multe probleme pe drum.

→ Iată ce trebuie stiut despre parentingul toxic si semnele că facem greșeli de educație - sfatul psihologului.

- veţi citi:
Si noi părintii, invătăm din greseli si o mai dăm in bară
Ce este parentingul toxic?
Deci, ce fel de acțiuni ar putea vătăma un copil direct sau indirect?
Copilul nu trebuie să-și asume rolul de adult
Indicatori buni că nu este totul în regulă
Ce poţi face pentru a remedia problema?
10 lucruri grave pe care nu trebuie sa le spui copilului tau la nervi: situatii care trebuie neaparat evitate
Mai multe despre parentingul toxic, puteti citi

Si noi părinții, invălam din greșeli si o mai dăm in bară

Părinții de azi se află sub o presiune fără precedent pentru a oferi copilăria perfectă, pentru a le oferi copiilor lor tot ce este mai bun și pentru a se asigura că excelează la tot ceea ce fac. Rolul de părinte este dificil și nu există niciun manual care să ne explice cum să facem totul; cu toții trebuie să ne dăm seama de aceste lucruri pe măsură ce înaintăm în rolul de părinţi. Deseori invatam din greseli. Așa că facem tot ce putem mai bine - și cu toţii o dăm în bară într-un moment sau altul. Este perfect normal.

Deci unde este problema? Problema apare atunci când momentele noastre de dat în bară se transformă în obisnuinta. Este surprinzător de ușor să cădem în obiceiuri și modele proaste, fără ca măcar să ne dăm seama că stilul nostru de creștere a copiilor a luat o întorsătură către a se transforma în toxic.

Desigur că nu vrem sa ne ranim in mod intenționat copiii, dar mulți dintre noi am putea să ne proiectăm propriile nesiguranțe şi probleme asupra lor într-un mod care le dăunează. Vestea bună: Recunoașterea tiparelor de parenting toxic este primul pas pentru a le îndrepta spre bine.

Iata sfaturile unor psihologi celebri americani despre anumite comportamente parentale care au potențialul de a deteriora relația pe care o au părinții cu copiii lor, si de a se transforma in parenting toxic.

Ce este parentingul toxic?

În primul rând, sa incercam sa definim parentingul toxic  deoarece termenul a ajuns să cuprindă o mulțime de tactici de relație parinte-copil mai puțin sănătoase. În acest context, parentingul toxic ar însemna comportamente care sunt transmise copiilor care ar putea să dăuneze direct sau indirect”, spune Kingsley Grant, un psiholog american.

Modelarea dinamicii unei relații sănătoase intre parinti si copilul lot este absolut vitală. Copiii noșttri sunt o reflexie a noastra -  notează Grant. Acțiunile lor sunt învățate, şi sunt în mare parte învățate de la cei care sunt cei mai influenți în viața lor - și anume părinții.”

Deci, ce fel de acțiuni ar putea afecta negativ un copil in mod direct sau indirect?

Dacă îţi înjuri copiii sau ţipi la ei într-un mod în care, atunci când ai terminat, îţi dai brusc seama că ţi-ai pierdut cumpătul ... acesta este un semn că eşti copleșit, scăpat de sub control și nu ai o manifestare adecvată pentru sentimentele tale. Manifestările extreme ale emoțiilor sunt unul dintre semnele mai evidente care arată că un părinte poate avea o relație toxică cu copilul său.

Chiar dacă nu îți pierzi controlul ca tehnică de soluționare a conflictelor, copiii tot învață de la tine. Când părinții îşi elimină frustrările în mod evident, copiii observă.

„Acești copii nu vor ști că există modalități alternative de gestionare a conflictelor, deoarece acestea sunt singurele pe care le ştiu şi le-au învăţat”, spune Grant. „Folosirea acestei abordări în situații conflictuale ar putea duce la rănirea fizică, emoțională sau mentală. De asemenea, ar putea conduce şi la probleme de disciplinare în școală. ”

Furia ar putea părea un semn evident de toxicitate, însă ţipatul nu este singurul lucru pe care părinții ar trebui să-l evite. Transformarea copiilor într-un umăr de sprijin este un alt semn problematic al parentingului toxic.

„Dacă plângi în fața copiilor, în mod regulat, ca victimă, te afli într-o relație toxică cu aceștia”, remarcă Masini. „Învață să ceri ajutor [de la adulți], astfel încât să nu reacţionezi aşa în faţa copiilor. Nu ar trebui să-ți suprimi sentimentele, însă ai cu adevărat nevoie să găsești o soluție adecvată și sprijin pentru acestea. Copiii tăi nu ar trebui să fie umărul pe care plângi.”

Copilul nu trebuie să-și asume rolul de adult

De fapt, recunoașterea a ceea ce face parte şi a ceea ce nu face parte dintr-o relație sănătoasă părinte-copil este esențială pentru eliminarea comportamentului toxic. Dacă te regăseşti în mod repetat încrezându-te în copiii tăi sau sperând că ei îți vor ameliora stresul, nu este un semn bun.

„De exemplu, un părinte are frică de a zbura, iar când copilul îi vorbește despre o călătorie într-un avion, [un părinte toxic] își va împărtăși îngrijorările și anxietățile, deoarece îi este prea incomod să-şi imagineze copilul într-un avion, Spune Silversmith. „De-a lungul timpului, copilul poate să-și asume aceste griji ca pe ale sale și să le poarte în locul părintelui.”

Așteptarea ca un copil să-și asume rolul de adult în felul acesta este un lucru nesănătos și probabil va provoca mai multe probleme pe drum. La fel se întâmplă şi în cazul greșelii obișnuite - și adesea bine intenţionată - pe care o fac părinții atunci când își proiectează propriile aspirații și neajunsuri asupra copiilor, în loc să le permită să fie persoane individuale.

„Când se naște un copil, părinții au atât de multe speranțe și dorinţe pentru viitorul și pentru viața sa. Pe măsură ce acest copil creşte, devine mai independent... iar pentru unii părinţi poate fi dificil să se adapteze”, explică Silversmith. „În aceste situații, un părinte poate împinge continuu un copil să urmeze visele sale (ale părintelui) sau un părinte ar putea vorbi și acționa ca și cum dorințele și interesele sale sunt ale copilului, chiar și în fața altor informații. În aceste condiții, copilul ar putea începe să simtă că nevoile și dorințele sale nu sunt importante.”

Acestea sunt exemple foarte bune de comportamente toxice pe scară largă, dar să devenim și mai specifici. Din moment ce o mulţime de părinţi fac sau spun doar ceea ce cred ei că este cel mai bine pentru copiii lor, poate fi greu să te verifici - mai ales dacă nimic nu pare ieșit din comun.

Comportamente de parenting toxic

Elaine Taylor-Klaus, antrenor în parenting și co-fondator la Impact ADHD, spune că următoarele fraze și comportamente sunt indicatori buni că nu este totul în regulă:

Dacă al tău copil spune: „Nu mă asculți niciodată”, trebuie să te întrebi dacă îl asculți cu adevărat.

Copiii tăi se plâng de același lucru în mod repetat. Auzind acest lucru înseamnă că poate doreşti să te întrebi dacă răspunzi preocupărilor lor.

Dacă te descoperi în mod constant identificând modurile în care ceilalți oameni sunt responsabili de supărarile din casa voastră sau dacă eşti convins că drama familiei este întotdeauna vina altcuiva - este posibil să faci parte din problemă.

Dacă strigi sau ţipi mai mult decât ţi-ai dori, faci parte din problemă.

Grant vorbeşte cu încredere despre ceea ce înseamnă parenting toxic. „Putem spune că suntem toxici atunci când copiii noștri încep să se comporte într-un mod similar ... un părinte va vedea modele de comportament similare în copiii săi, iar locul din care trebuie să înceapă corectarea comportamentelor suntem chiar noi părinţii.”

Ce poţi face pentru a remedia problema?

Deci, dacă bănuieşti că manifeşti comportamente toxice ca părinte, ce poţi face pentru a remedia asta? Un inceput ar fi  -  sugerează dr. Vanessa Lapointe, autoarea Discipline Without Damage: How to Get Your Kids to Behave Without Messing Them Up, să stabilești dacă ai sau nu o relație strânsă cu copilul tău.

Legătura nu este creată de altceva decât de circumstanțe. De exemplu, „sunt mama ta și pentru că eu te-am născut, suntem legați împreună. Și pentru că în această legătură eu sunt persoana cea mare, vei face așa cum spun eu. ”” Pe de altă parte, continuă ea, „Legătura este creată printr-o relație cultivată din experiența de durată. Cu alte cuvinte, „Eu sunt mama ta și te ador. Întotdeauna voi avea grijă de tine și voi ţine mult la interesele tale.”

Parentingul toxic este de obicei un semn că transmiţi un comportament învățat, iar toxicitatea ta în relații este istorică. Recunoașterea modelelor din viața personală este o modalitate de a vedea că replici un comportament rău, iar acesta este un pas către schimbare.”

10 lucruri grave pe care nu trebuie sa le spui copilului tau la nervi: situatii care trebuie neaparat evitate

Orice parinte stie ca sunt si momente si situatii cand... ne pierdem controlul verbal in fata copiilor. Situatii incordate pot duce la declaratii care pot afecta increderea de sine a copilului. Incearca sa eviti aceste situatii si aceste apostrofari grave care il pot face pe copil sa se simta neiubit, vulnerabil si nesigur pe tine. Fii un parinte calm si gandeste cu dragoste inainte de a da drumul unor cuvinte care taie in sufletul copilului citeste in continuare aici >

Mai multe despre parentingul toxic, puteti citi

Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta

Mami, nu mai tipa la mine si iubeste-ma mai mult sau de ce nu putem creste un copil fericit daca tipam mereu la el

Parenting calm sau despre cum devenim parinti care stiu sa isi gestioneze propriile emotii

Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun

9 strategii cand iti vine sa tipi la copil

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.referinte
dr. Vanessa Lapointe, autoarea Discipline Without Damage: How to Get Your Kids to Behave Without Messing Them Up
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII