Mami, nu mai ȚIPA la mine și iubește-mă mai mult sau de ce nu putem crește un copil fericit dacă ȚIPĂM mereu la el
Mami, nu mai tipa la mine si iubeste-ma mai mult sau de ce nu putem creste un copil fericit daca tipam mereu la el...
Ce fel de parinte esti? Te-ai gandit vreodata ca tipaturile si amenintarile pe care le urli copilului tau atunci cand esti nervoasa au un impact negativ asupra sa?
Nu e un secret ca de multe ori ne trezim tipand la copilul nostru fara cea mai mica intentie de a-l rani sau agresa. Suntem insa, fara voie, prizonierii unui tip de parenting ce contine inca urmele felului demodat in care am fost noi crescuti...Desi nu exista un stil anume de parenting romanesc, ceea ce este clar este ca ca intr-o familie de romani se tipa nepermis de mult la copii...
- veti citi:
Nu putem creste un copil fericit daca tipam (zbieram) si il amenintam permanent
Educatia cu blandete - stilul modern de parenting
Parentingul pozitiv si calm
Cum se aplica cel mai eficient regulile de parenting?
Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun
10 lucruri grave pe care nu trebuie sa le spui copilului tau la nervi: situatii care trebuie neaparat evitate
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Nu putem creste un copil fericit daca tipam (zbieram) si il amenintam permanent
Ce fel de parinte esti? Te-ai gandit vreodata ca tipaturile si amenintarile pe care le urli copilului tau atunci cand esti nervoasa au un impact negativ asupra sa? Nu e un secret ca de multe ori ne trezim tipand la copilul nostru fara cea mai mica intentie de a-l rani sau agresa. Suntem insa, fara voie, prizonierii unui tip de parenting ce contine inca urmele felului demodat in care am fost noi crescuti...Desi nu exista un stil anume de parenting romanesc, ceea ce este clar este ca ca intr-o familie de romani se tipa nepermis de mult la copii.
Educatia cu blandete - stilul modern de parenting
Psihologia moderna si tacticile de parenting actuale sustin educatia cu blandete. In primul rand, a educa un copil inseamna sa ii putem arata ca ne putem purta frumos noi, parintii - in fata copilului. De aceea, e nevoie sa ne schimbam atitudinea si modul de arezolva diferentele de opinie pe care le avem cu copiii nostri. A fi in parinte bun inseamna sa incepi sa te cunosti si pe tine, in rol de parinte. E important sa aflam ce anume ne irita si ce ne scoate din sarite si sa evitam acele situatii. Numai atunci poti avea o relatie pozitiva cu copilul tau.
Alegand sa fii un parinte pozitiv, ce aduca cu blandete, va fi benefic pentru intreaga familie. Vei observa ca fiind mai calm si mai bland, copilul va avea tendinta sa urmeze mai usor cerintele si regulile impuse de tine. La fel de important, tu vei fi un parinte mai putin stresat la finalul zilei. Casa ta nu va mai fi un camp de lupta ci o casa ce are energie pozitiva si ofera caldura si pace locuitorilor sai.
Parentingul pozitiv si calm este total diferit de parentingul autoritar sau parentingul permisiv
Aceste idei le-am gasit si in cartea de succes: "Stop Yelling and Love Me More, Please Mom!" Positive Parenting Is Easier Than You Think scrisa de Jennifer N. Smith.
Cartea este o carte inteleapta pentru orice parinte care are nevoie de cateva ghidonari in ceea ce priveste ZEN-ul in casa. Cartea ne arata clar de ce tipaturile unui parenting autoritar (strict) nu ajuta si de ce, la fel de inutil este parentingul permisiv.
Cum se aplica cel mai eficient regulile de parenting?
Insa cum aplicam aceste reguli? Ei bine, psihologii sunt de parere ca exista Legea celor 5 C care face educatia copilului mult mai eficienta.
Iata asadar cinci caracteristici pe care regulile parintilor si modul de aplicare a lor sa trebuie sa le cuprinda - pentru a transmite eficient mesajul:
Claritate: Regulile trebue sa fie clare.
Regulile transmise copilului - trebuie explicate foarte clar copilului. El trebuie sa stie ce este permis si ce nu.
Concrete: Regulile trebuie sa fie concrete
Regulele trebuiesc explicate in asa fel copilului ca acesta sa le inteleaga la modul concret. E mult mai bine sa ii ceri copilului sa isi stranga jucariile de pe joc - decat sa ii ceri sa faca ordine in camera.
Constanta: Regulie trebuie sa fie constante.
Nu e intotdeauna usor sa aplici regulile constant copilului. Insa regulile nu ar trebui sa se schimbe in functie de dispozitia adultilor, de ora sau de parinte. Daca tolerati un comportament anume intr-o zi si nu il mai acceptati in ziua umratoare - copilul va fi dezorientat. Constanta ii da copilului siguranta si il face sa prevada reactiile parintilr. Daca insa suspendati o anume regula pentru ca e sarbatoare - sau e vacanta - trebuie sa ii explicati copilului ca e o exceptie.
Coerenta: Regulile trebuie a fie coerente
Parintii sunt modelele pentru copilul lor.
Trebuie deci sa respecte la randul lor regulile pe care ei insisi le instituie acasa - ca de pilda respectul, politetea, buna purtare, tonul calm.
Consecventa: Regulile trebuie sa fie consecvente
Toti copiii au, in diverse etape, tendinta de a sfida sau ignora regulile si de a forta limitele. De aceeae este important de stabilit impreuna care sunt consecintele pentru aceste abateri de la reguli. De pilda, daca micutul mananca pe canapea in fata televizorului si refuza sa mance la masa - interzicerea televizorului in acea seara.
Regulile dupa care ne educam si disciplinan copiii au rolul de a le dezvolta simtul responsabilitatii.
Tipaturile sunt ceva la care se ajunge cand simti ca nu mai ai nici o alternativa. Insa, iata, exista alternative. Si pentru a-ti creste copilul fericit, incearca sa te comporti ca un parinte modern si bland.
Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun
Sa recunoastem, exista momente cand avem impresia ca al nostru copil nu reactioneaza pana nu tipam la el. Si ca atare, zbieram / urlam. Si totusi, cine mai crede ca astfel de metode brutale au vreun efect educational?
De fapt, noi parintii trebuie sa ne gandim ca tipand, ne instruim copilul sa ne ia in serios numai in acest mod: urland. Si asta nu e OK din nici un punct de vedere. Apoi, tipatul sau urlatul este o metoda agresiva de impunere intr-o situatie care de altfel cere mai mult timp si empatie. Insa, copilul tau - merita sa ii acorzi timp si rabdare. In plus... tipand, copilul isi pierde respectul pentru tine citeste in continuare ce efecte au tipaturile noastre asupra copilului.
10 lucruri grave pe care nu trebuie sa le spui copilului tau la nervi: situatii care trebuie neaparat evitate
Orice parinte stie ca sunt si momente si situatii cand... ne pierdem controlul verbal in fata copiilor. Situatii incordate pot duce la declaratii care pot afecta increderea de sine a copilului. Incearca sa eviti aceste situatii si aceste apostrofari grave care il pot face pe copil sa se simta neiubit, vulnerabil si nesigur pe tine. Fii un parinte calm si gandeste cu dragoste inainte de a da drumul unor cuvinte care taie in sufletul copilului citeste in continuare aici >
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Oare nu tipi prea mult? Intre micul dejun si cina, trecand prin imbracatul pentru scoala sau gradinita, teme, cumparaturi, baie, curatenie si alte activitati care te tin in priza intreaga zi, ai, de cele mai multe ori sentimentul ca abia reusesti sa respiri si uneori iti iesi din fire pentru ca pur si simplu nu mai rezisti acestui program inventat parca anume ca sa-ti puna nervii la incercare....citeste in continuare aici >
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, Stop Yelling and Love Me More, Please Mom!" Positive Parenting Is Easier Than You Think scrisa de Jennifer N. Smith.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII