Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta

Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta

Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta

Ai frici, temeri sau anxietati? Fă in așa fel incat să NU le proiectezi asupra copilului tău.

Dacă iți doresti ca al tău copil să iti moștenească trăsăturile fizice sau anumite talente, este perfect normal. Dar fricile si temerile tale - probabil ca asta nu iti doresti. Si chiar trebuie să ai grija sa nu se intample asta...Iata de ce si cum poti face asta.

 veti citi:
Ce ai dori să moștenească copilul tău de la tine?
Mulți părinți nu își dau seama că își trec involuntar temerile și anxietățile copiilor
De ce adulții trebuie să isi recunoască temerile și anxietatile și să și le evalueze
Identificarea fricii și anxietătii
Stoparea genei fricii
Teama copiilor de animale: cum o abordăm
De ce are copilul fobii: cauze care stau la baza fricilor copilariei
Despre emotiile copilului

 

Ce ai dori să moștenească copilul tău de la tine?

Daca iti doresti ca al tau copil sa iti mosteneasca trasăturile fizice sau anumite talente, este perfect normal. Dar fricile și temerile tale - probabil ca asta nu iti doresti sa le transmiti copilului. Si chiar trebuie sa ai grija sa nu se intample asta...

Mulți părinți nu își dau seama că își trec involuntar temerile și anxietățile copiilor

Într-adevăr, mulți părinți nu își dau seama că își trec involuntar temerile și anxietățile copiilor- fie că este vorba de o frică de ceva tangibil (călătorii cu avionul, cîini, înălțimi) sau anxietate față de ceva mai puțin concret (bani, aptitudini sociale etc.).

Si este normal - copiii mici absorb si reacționează tot ceea ce și spun părinții lor - indiferent dacă acestea sunt obiceiuri bune pe care părinții doresc să le încurajeze sau obiceiuri proaste pe care nu doresc să le insufle.

"Toată
educatia timpurie se bazează pe procesul de asociere și identificare", spune John McGrail, un medic psihoterapeut din Los Angeles. "Astfel, in timp ce copiii se dezvolta, in special pana la varsta de 8 ani, sunt ca bureti comportamentali, asociază si identifică tot ceea ce experimentează, programand computerele lor subconstiente, unde se afla temerile lor ce vor ramane ascunse in sertarele creierului".

Această învățare se realizează prin indiciile verbale și nonverbale ale părinților față de copiii lor. De pilda, copiii pot începe să se teamă de câini dacă părinții lor încep să le spună să evite un parc, deoarece câinii vor fi prezenți sau dacă un părinte se comportă anxios în jurul câinilor.

anxietate copil

De ce adulții trebuie să isi recunoască temerile și anxietatile și să și le evalueze

Cea mai bună modalitate de a împiedica copiii să moștenească temerile sau fobiile este ca adulții să recunoască și să-și evalueze propriile temeri.

Aceasta este partea dificilă, desigur. Uneori o teamă este atât de înrădăcinată încât este greu de recunoscut. Sau, poate fi complet irațional - pentru toți, dar nu pentru tine. O modalitate de a depăși acest lucru, este ca un părinte să ceară unui soț sau unui partener parerea si sa identifice impreuna temerile pe care le are.

"Copilul trebuie să vadă că ne gestionăm bine fricile si anxietatile pentru ca anxietatea este contagioasă. Dacă copilul simte anxietatea, si vede ca noi reusim a o dominam - atunci si el poate acționa asupra ei.

Proiectând un sentiment de calm în timpul unei situații care cauzează anxietatea părintească este mai ușor de spus decât de făcut, dar adultul ar trebui să încerce să facă o autoevaluare și să înțeleagă sursa fricii.

Identificarea fricii și anxietătii

Uneori părinții își dau seama cand copilul lor are aceeasi anxietate ca si ei ... Iar psihologii sunt de parere ca cu cât mai devreme poate fi recunoscut, cu atât mai repede va fi rezolvarea. Deoarece anxietatea este adesea afectată de modul în care se simte persoana, ea a spus că părinții trebuie să-i ajute pe copiii lor să depășească temerile căutând ocazii de a-și asuma riscuri adecvate și să-i provoace pe copii înșiși și pe teama lor.

Stoparea genei fricii

Dacă copilul își dezvoltă o teamă (indiferent dacă este moștenit de la tine sau nu), nu radeti de el. Validați experiența copilului și dați cuvinte sentimentelor sale, astfel încât acesta să poată înțelege și să înceapă să gestioneze frica.

"Standardul de aur" de a cuceri o teamă, indiferent de vârsta dvs., este de a crește încet expunerea, este parerea psihologului american Francine Rosenberg. De exemplu, să presupunem că este o teamă de câini. "Dacă aveți un prieten cu un câine deosebit de calm, practicați-vă să vă apropiați ... până când copilul (sau dumneavoastră) vă poate lăsa câinele", a spus ea.

Teama copiilor de animale: cum o abordăm

Unii copii au frică de animale, fie că e vorba despre câini, pisici, păianjeni sau șopârle.

Copilul tau intră in panică si incepe să plangă atunci cand se apropie un câine de el? Poate ca se teme de câini si tu trebuie să stii cum să il ajuti sa depăseasca această frică. Iată cateva sfaturi.

De ce are copilul fobii: cauze care stau la baza fricilor copilariei

Fobiile sunt o parte a copilariei si sunt normale. 
Fie ca e monstrul de sub pat, serpi sau caderi de la o inaltime mare, temerile sunt naturale si destul de raspandite la om. De fapt, cercetarile indica faptul ca majoritatea oamenilor se tem de fantome si de alte fiinte supranaturale in copilaria timpurie, de animale in copilarie si de auto-vatamare si evaluare sociala in pre-adolescenta si adolescenta tarzie. Desi aceste temeri se estompeaza pe masura ce imbatranim, ocazional se pot dezvolta in fobii specifice sau in temeri semnificative care interfereaza cu viata de zi cu zi citeste in continuare de ce are copilul fobii si cum trebuie sa procedam.

Despre emoțiile copilului, vă recomandăm sa cititi

Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele
Cand baietii plang - sfatul psihologului
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
10 complimente de care are nevoie copilul tau

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Referinte: The Journal of Psychology si urbanchildinstitute.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII