Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun

Cand tipi la copilul tau -  ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun

Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun

Sa recunoastem, exista momente cand avem impresia ca al nostru copil nu reactioneaza pana nu tipam la el. Si ca atare, zbieram / urlam. Si totusi, cine mai crede ca astfel de metode brutale au vreun efect educational?

De fapt, noi parintii trebuie sa ne gandim ca tipand, ne instruim copilul sa ne ia in serios numai in acest mod: urland. Si asta nu e OK din nici un punct de vedere. Apoi, tipatul sau urlatul este o metoda agresiva de impunere intr-o situatie care de altfel cere mai mult timp si empatie. Insa, copilul tau - merita sa ii acorzi timp si rabdare. In plus... tipand, copilul isi pierde respectul pentru tine.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand tipi (zbieri la copilul tau)
Poti sa intri in capul unui copil?
Ce se intampla in interiorul unui parinte, atunci cand pierde controlul si tipa?
Dar ce s-ar fi intamplat daca nu ne-am fi iesit din fire?
Ce fel de efect au tipetele asupra relatiei parinte-copil?
Exista vreun beneficiu pentru parinti sa urle intr-o perna sau ceva?
9 strategii cand iti vine sa tipi la copil

Cand tipi (zbieri la copilul tau)

Imagineaza-ti ca al tau copil se joaca cu lego. Esti intr-o alta camera si ii spui: "Baia ta e gata; te rog vino!" El te ignora. Ii amintesti si vocea ta devine mai clara. El nu raspunde. Acum, agravata, strigi: "De cate ori trebuie sa te rog sa faci ceva inainte ca sa ma asculti?!" A treia oara copilul isi da seama ca esti serios. Pentru ca tu tocmai ai zbierat...

Acest scenariu poate fi evitat

De fapt, gandeste-te ... cum ai ajuns sa zbieri in halul asta? Crezi ca aceasta este o metoda pozitiva de educatie? Ei bine, orice parinte modern trevuie sa acorde timp si rabdare acestor situatii.

Si DA, stim ca poate la finalul unei zile, rabdarea poate fi mai greu de gasit. Dar, timpul pe care parintii si-l iau pentru a explica copiilor sa faca ceva ce nu doresc sa faca, ei bine, merita efortul. Alternativa, stradania de a-si face copilul sa faca ceva, este un proces mai lung, mai dificil si provoaca mai mult stres atat pentru parinte, cat si pentru copil.

Deci, in schimb, parintii trebuie sa se plimbe, sa ii atinga usor pe brat (mana sau picior etc.) si sa spuna: "Wow - uite ce faci." Acum parintele se intereseaza. Intre timp, copilul tau inoata in dragostea ta si simte ca-l observi cu adevarat. Conexiunea pe care o simte pentru tine initiaza sistemul biologic care este normal si natural intre parinte si copil, creand acea legatura stransa. De fapt, aceasta este ceea ce face rasa umana sa mearga. Daca copiii simt ca parintii au cele mai sincere interese (iar acordarea atentiei sigur ii face sa simta acest lucru), copilul este dispus sa-si urmeze parintii.

Invata sa arati empatie copilului tau

Apoi, dupa cateva minute de observare cu adevarat a proiectului copilului tau, poti spune calm: "Hei, am nevoie de atentia ta chiar acum. E timpul sa faci o baie." Copilul tau ar putea murmura.

Tu spui: "Stiu. E greu sa te opresti din ceea ce faci." (Arati empatie)

Daca observi ca micutul nu prea vrea la baie, poti spune: "Vrei sa faci baie acum sau in cinci minute?" Copilul tau spune: "In cinci minute". Aceasta este o intelegere de a face baie, chiar daca o amana timp de cateva minute. Spui: "Bine, cinci minute. Dar vreau sa ma asigur ca avem o intelegere. Cinci minute si nici un marait? "Copilul tau este de acord. Spui: "Ar putea fi greu pentru tine in cinci minute ... Cum putem face acest lucru sa functioneze pentru tine?"

Copilul tau ar putea spune: "Nu iti fa griji, mama, voi fi gata sa-mi fac baia atunci". Sau copilul tau poate sa nu aiba idei, caz in care parintele poate spune "Ce zici de asta? In cinci minute, vom lucra impreuna pentru a pune vehiculele lego pe care le-ai terminat pe raft si restul inapoi in cos. Vrei sa trimiti unul dintre ele pana la baie?" Il ajuti sa vada tranzitia si sa clarifice ca acest lucru se va intampla cu adevarat. Apoi zambesti si spui: "Bine, sa inceapa distractia!"

In cinci minute, te intorci si observi progresul pe care l-a facut copilul. Spui: "Stiu ca e greu, dar am spus cinci minute si nici un marait. Poti face acest lucru maine. Acum e timpul pentru baie. Haide, hai sa mergem pana la baie!". Incepe sa mergi cu el.

Din nou, folosirea acestei cai de comunicare / disciplina necesita mai mult efort decat sa ridici vocea. Dar odata ce folosesti aceasta practica in mod consecvent cu copiii tai, dupa aproximativ doua luni, ei doar vor ofta si se vor conforma.

Un alt bonus este ca, copilul dezvolta autodisciplina

De fiecare data cand renunta la ceea ce vrea sa faca in favoarea a ceea ce vrei sa faca, copilul isi foloseste cortexul prefrontal. Aceasta este partea din creierul sau care ii ofera capacitatea de a renunta la ceea ce doreste pentru ceva mai important pentru el. Acesta este inceputul autodisciplinei, astfel incat el poate alege sa faca temele in loc sa navigheze pe web atunci cand devine putin mai in varsta. De asemenea, invata sa coopereze.

Ce se intampla in sufletul unui copil cand cineva tipa la el?

... ce se intampla atunci cand parintele sau profesorul tipa la ei?

Cand tipi la copil, cum se simte el? Probabil ca ii este mai greu sa respire. Atunci cand se tipa sau se urla la oameni, ei tind sa intre in modul de lupta, zbor sau inghet.

Atunci cand copiii intra in modul de lupta, zbor sau inghet, invatarea lor si abilitatea de a absorbi informatiile se inchid.

Acum, imagineaza-ti ca esti un pusti si te uiti la cineva de patru ori mai mare decat tine. Persoana care tipa la tine este cineva fara de care, ai muri. stii, la un anumit nivel, ca supravietuirea ta depinde de aceasta persoana. iti vei cere scuze sau vei face tot ce trebuie sa faci pentru a opri aceasta persoana sa strige.


Unii copii vor renunta daca s-a tipat prea mult la ei. Ei invata sa-si intareasca inima fata de tine, pentru ca legatura lor de incredere cu parintele lor este stricata. Odata ce acest lucru se intampla, copilul nu va mai incerca sa va faca pe plac. Acesta este copilul care va creste probabil intr-un adolescent tulburat si, eventual, adult asemanator.

Ce se intampla in interiorul unui parinte, atunci cand pierde controlul si tipa?

Cand parintii experimenteaza din nou ceva insuportabil, cum ar fi copilul care a facut pipi pe podea sau a lovit un bebe sau nu a curatat camera cand i-ai cerut – paharul lor da pe dinafara. Apoi, multi parinti intra in aceasta cascada de ingrijorare si furie. Fiecare mic punct intunecat din vietile noastre devine ranit si exacerbat in mintea noastra si mergem in modul de supravietuire. Gimnastica mentala incepe: am un copil groaznic; Trebuie sa fiu o mama teribila. Sentimentul nostru de sine este in primejdie si ne indreptam catre modul de lupta, zbor sau inghet.

Daca intram in modul de lupta, devenim infuriati si facem ceea ce face orice alt mamifer, ne batem - strigand, lovind sau tragand de copil.

Dupa ce am explodat, ne simtim ca si cum, bine, cel putin am facut ceva.

Dar ce s-ar fi intamplat daca nu ne-am fi iesit din fire?

Daca ne-am opri, am respira adanc si ne-am recunoaste sentimentele. Poate spui ceva pentru a-ti schimba gandirea: Ea are trei ani. Nu va face asta cand va avea 6 ani. Se poarta ca de trei ani, deoarece are trei ani. Ia-ti un moment sa te intrebi, este o urgenta? Cel mai probabil raspunsul va fi "nu".

Asadar, in schimb, ai putea spune: "Vai, ai facut pipi pe podea. Ce s-a intamplat? Sa mergem in baie. Acolo se face pipi. In curand vei putea face asta. Hai sa curatam acest pipi."

La sfarsitul acestui lucru, ce vrea el sa faca? Vrea sa foloseasca toaleta. De asemenea, el se simte aproape de tine.

Tipatul ne face sa ne simtim temporar mai bine. De asemenea, poate fi dependent, deoarece ne ajuta sa ne distrugem sentimentele dureroase (cum ar fi mancatul atunci cand suntem nervosi). Dar daca iti iei cu adevarat un moment pentru a-ti experimenta emotiile, sentimentele vor disparea.

Parintii trebuie sa patrunda mai departe de mania lor pentru a afla care este adevarata sursa a sentimentului, iar acest lucru necesita practica. Puteti lasa sentimentele sa va inunde. Veti simti probabil un val de dezamagire si / sau tristete. Sunt multe emotii si imagini diferite. De obicei, sentimentele sursa la manie sunt furia, dezamagirea sau tristetea. Respirati prin ele. Acest lucru va ajuta la dizolvarea lor, si nu le veti transfera asupra copilului.

Ce fel de efect au tipetele asupra relatiei parinte-copil?

Copii tai isi pierd respectul pentru tine. Ei decid ca nu esti de partea lor, astfel incat este mai putin probabil sa-ti urmeze indrumarile.

De asemenea, atunci cand strigati, ii invatati pe copii ca tipatul este modul in care adultii gestioneaza frustrarea si rezolva conflictele. Cand vor fi mai mari si vor dori sa aiba mai mult control asupra unei situatii, o vor face prin a tipat. tipatul ii face pe copii sa tipe inapoi.

In plus, atunci cand strigati, va transferati sentimentele negative asupra copilului. Este un lucru iresponsabil de facut, nu este in interesul copilului si nu ajuta nicicum copilul sa-si schimbe comportamentul.

Exista vreun beneficiu pentru parinti sa urle intr-o perna sau ceva?

Exista ceva benefic la tipat? Nu, nu chiar. Cand lovesti o perna sau tipi in ea, te convingi pe tine insuti si pe corpul tau ca exista o urgenta.

O nota: niciodata nu este util sa lucrati cu cineva cand sunteti suparat. Daca ajungi la punctul tau de fierbere cu copilul tau, spune-i ca trebuie sa iei o pauza, pentru ca te simti prea suparat sa comunici respectuos.

Daca este o problema ce tine de ora de culcare – fa unele munci grele inainte de baie, nu chiar inainte de ora de culcare pentru a nu-ti tine copilul treaz.

Daca esti de parere ca tipi prea mult si te epuizezi, atunci trebuie sa incepi sa-ti pui intrebari despre cum sa rezolvi problema.

Este bine ca parintii sa-si avertizeze copiii: "Simt ca o sa tip, daca X, Y, Z nu se intampla?"

Da. Este bine. iti observi sentimentele si le descrii. Ori de cate ori ne aducem constiinta in starea noastra emotionala, avem posibilitatea de a alege sa reactionam. Vom urma calea cea larga sau calea cea ingusta? Recunoasterea sentimentelor ne ofera timpul de a ne schimba starile.

De asemenea, modelezi gestionarea responsabila a furiei. Intelepciunea consta in modul in care o facem.

De exemplu, voi spuneti: "Incep sa fiu foarte suparat. Suntem in masina si esti zgomotos. Nu ma pot concentra, si asta nu este sigur in timp ce conduc." Apoi, multi parinti pot sa strige daca comportamentul nu se schimba. Dar nu. I-ati avertizat pe copiii dvs. si v-ati avertizat. Deci, sa spunem ca modul lor de comportare nu se schimba.

Mai ales daca conduci, trebuie sa tragi pe dreapta. Ia niste aer. Te intorci si spui: "Am oprit masina pentru ca eram atat de suparata si nu era sigur sa conduc". Intreaba-i pe copiii tai: "Ce poti sa faci ca sa conduc in conditii de siguranta? Treaba mea este sa raman linistita." Ascultandu-le sugestiile lor, ii inveti despre cum sa fie responsabili si ca au o treaba de facut pentru a se asigura ca totul functioneaza in familie.

Copilul tau nu este niciodata responsabil pentru actiunile si sentimentele tale.

Dar copilul poate fi imputernicit stiind ca are un impact imens asupra oamenilor din jurul lor. La fel ca parintii, copilul tau poate face dinamica mai buna sau mai rea.

Vestea buna este ca problemele pe care le avem sunt, de obicei, recurente, astfel incat parintii au o alta sansa daca nu s-au ocupat de situatie, asa cum le-ar fi placut. Copilul tau te va enerva din nou.

Un ritual frumos pentru parinti este sa revizuiasca ziua si sa se intrebe cum se poate face altfel data viitoare. Creaza memorie musculara emotionala. Ganditi-va la interactiunea cu copilul vostru si imaginati-va ca gestionati situatia mai linistit data viitoare. Urmatoarea oportunitate veti construi pe ceea ce ati facut astazi.

9 strategii cand iti vine sa tipi la copil

Ai tipat vreodata la copii iar apoi ai regretat foarte tare acest lucru? E foarte posibil sa te afli la un moment dat in mijlocul unei crize de nervi - in care tu sa urli iar copilul tau sa intre intr-o cochilie din care refuza sa mai iasa. Se intampla. Acum sa trecem in revista o anumita strategie prin care sa te asiguri ca nu mai intri in criza si nu mai tipi/urli la copilul tau.

10 lucruri grave pe care nu trebuie sa le spui copilului tau la nervi: situatii care trebuie neaparat evitate

Orice parinte stie ca sunt si momente si situatii cand... ne pierdem controlul verbal in fata copiilor. Situatii incordate pot duce la declaratii care pot afecta increderea de sine a copilului. Incearca sa eviti aceste situatii si aceste apostrofari grave care il pot face pe copil sa se simta neiubit, vulnerabil si nesigur pe tine. Fii un parinte calm si gandeste cu dragoste inainte de a da drumul unor cuvinte care taie in sufletul copilului citeste in continuare aici >

Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!

Oare nu tipi prea mult? Intre micul dejun si cina, trecand prin imbracatul pentru scoala sau gradinita, teme, cumparaturi, baie, curatenie si alte activitati care te tin in priza intreaga zi, ai, de cele mai multe ori sentimentul ca abia reusesti sa respiri si uneori iti iesi din fire pentru ca pur si simplu nu mai rezisti acestui program inventat parca anume ca sa-ti puna nervii la incercare....citeste in continuare aici >

 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII