Azoospermia

Azoospermia

Azoospermia

Azoospermia este termenul folosit cand spermatozoizii lipsesc complet din lichidul seminal. Cei mai multi oameni cred ca acest diagnostic ar elimina posibilitatea de a mai concepe un copil; daca nu exista spermatozoizi in sperma, cum sa aiba loc conceptia? Iata pe larg despre azoospermie si sfatul de la Desprecopii.com. Pe forumul specializat Asteptand un ingeras in viata noastra ! - veti gasi cel mai activ forum in limba romana despre fertilitate si infertilitate.

Azoospermia, mai puteti avea copii biologici?

Azoospermia este termenul folosit cand spermatozoizii lipsesc complet din lichidul seminal. Cei mai multi oameni cred ca acest diagnostic ar elimina posibilitatea de a mai concepe un copil; daca nu exista spermatozoizi in sperma, cum sa aiba loc conceptia?

Totusi, realitatea este ca o spermograma care arata absenta spermatozoizilor din lichidul seminal nu exclude posibilitatea de a fi produsi spermatozoizii, insa nu eliminati in sperma, sau posibilitatea existentei unor interventii care sa ajute barbatul sa produca spermatozoizi.

Chiar in acele cazuri unde dupa interventie nu exista spermatozoizi in lichidul seminal, exista posibilitatea colectarii de mici cantitati de spermatozoizi care au fost produsi in ca rezultat al interventiilor medicale.

Este azoospermia o problema de productie sau de livrare?

Cea mai importanta intrebare care necesita raspuns cand va confruntati cu azoospermia este daca problema consta in producerea sau in livrarea spermatozoizilor. Adica, testiculele nu produc spermatozoizi sau produc dar nu ii pot elimina in lichidul seminal?

Scopul unei evaluari initiale este sa faca distinctie intre cele doua variante. Daca testiculele produc spermatozoizi, dar acestia nu sunt in lichidul seminal, spermatozoizii trebuie colectati prin alt mecanism, fie restabilind fluxul lor normal spre lichidul seminal, fie colectandu-i.

Daca testiculele nu produc spermatozoizi, atunci este necesar sa se cerceteze daca problema poate fi corectata.

Chiar daca problema nu poate fi corectata, exista numeroase cazuri in care nivelul spermatogenezei este destul de ridicat pentru a permite  colectarea spermatozoizilor in cadrul aplicarii tehnicilor reproductive avansate (advanced reproductive techniques, ART) si al micromanipularii (micromanipulation). In continuare sunt prezentate pe scurt atat cauzele problemelor de productie cat si ale celor de livrare.

Despre infertilitate mai cititi:

Metode de tratare a infertilitatii:

 Forum specializat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Problemele de productie

Cele trei cauze majore pentru neproducerea spermatozoizilor sunt problemele hormonale, incapacitatea testiculelor si varicocelul.

  • Problemele hormonale: Testiculele au nevoie de hormonii glandei pituitare pentru a fi stimulati sa produca spermatozoizi. Daca hormonii sunt absenti sau un nivel foarte scazut, testiculele nu vor produce spermatozoizi la potentialul maxim. Este foarte important de stiut ca barbatii care iau androgeni (steroizi) pe cale orala sau pe cale injectabila pentru a-si mari masa musculara sau performantele sportive reduc productia de hormoni care stimuleaza productia spermatozoizilor.
  • Incapacitatea testiculelor: Aceasta se refera in general la disfunctia partii producatoare de spermatozoizi a testiculului (epiteliumul seminifer) de a produce numarul adecvat de spermatozoizi maturi. Incapacitatea poate aparea in orice faza a productiei de spermatozoizi, din mai multe motive. Fie ca testiculului ii lipsesc cu desavarsire celulele care se divid pentru a deveni spermatozoizi (aceasta disfunctie este numita sindromul Sertoli) fie spermatozoizii nu au capacitatea de a-si termina dezvoltarea (ceea ce se numeste oprirea maturarii maturation arrest) Aceasta situatie poate fi cauzata de anomalii genetice, care trebuie determinate prin screening genetic.
  • Varicocelul: Varicocelul inseamna dilatarea venelor din scrot (situatie asemanatoare producerii varicelor de la picioare.) Aceste vene sunt dilatate deoarece globulele sangelui nu circula corespunzator. Venele dilatate permit ramanerea in scrot a unei cantitati mai mari de sange, ceea ce are efect negativ asupra productiei de spermatozoizi. Problema poate fi corectata prin microchirurgie.

Problemele de livrare a spermatozoizilor, absenta sau blocarea ductelor

Complicatiile legate de livrarea spermatozoizilor sunt cauzate in general fie de o problema a sistemului ductal care transporta spermatozoizii, fie de probleme la ejaculare. Canalele care transporta sperma pot lipsi sau pot fi blocate.

Astfel, pacientul poate avea o absenta bilaterala (pe ambele parti) sau congenitala (din nastere) a vaselor deferente. Sau poate avea obstructii fie la nivelul epididimului (structura tubulara delicata care dreneaza testiculele) sau mai sus, la nivelul vaselor deferente mai musculare. Poate avea blocaje mecanice din cauza tratarii herniei sau a hidrocelului.

Spermatozoizii sunt depozitati in saci numiti vezicule seminale, apoi sunt depozitati in uretra, tubul prin care barbatii urineaza si ejaculeaza. Spermatozoizii trebuie sa treaca prin canalele (ductele) ejaculatorii pentru a ajunge din veziculele seminale la uretra. Daca acestea sunt blocate pe ambele parti, spermatozoizii nu pot trece.

In final, pot fi probleme cu ejacularea. Inainte ca barbatul sa ejaculeze, sperma trebuie mai intai sa fie depozitata in uretra. Acest proces se numeste emisie. Pot exista leziuni neurologice ramase dupa interventii chirurgicale, diabet, sau accidente ale coloanei vertebrale, care impiedica acest lucru. De asemenea, pentru ca sperma sa impinsa afara prin penis, intrarea catre vezica urinara trebuie sa fie inchisa. Daca nu este inchisa, sperma va fi impinsa in vezica, apoi va fi eliminata in timpul urinarii.

Evaluarea azoospermiei

Determinarea uneia dintre cauzele de mai sus sau a unei combinatii a cauzelor, este motivul pentru care azoospermia unui pacient este adesea complexa. In continuare sunt discutate pe scurt cateva dintre testele disponibile si modul in care ele ajuta la determinarea cauzei.

Examenul fizic

Cel mai simplu test este examenul fizic. Deoarece aproape toate testele au la baza elementele producatoare de spermatozoizi, epiteliumul seminifer, faptul ca dimensiunea testiculelor este sever diminuata este o indicatie ca este afectat epiteliumul seminifer. Profilurile hormonale realizate ulterior pot determina daca este o problema primara sau una cauzata de stimulare hormonala inadecvata.
Este examinat scrotul pentru a detecta prezenta venelor dilatate (a varicocelului). Prezenta lor poate fi confirmata de o sonda ecografica plasata in pielea scrotului.

In timpul unui examen fizic, pot fi simtite sistemele ductale. Daca sunt absente, inseamna ca pacientul are ceea ce se numeste absenta bilaterala congenitala a vaselor deferente (congenital bilateral absence of the vas deferens, CBAVD). In cele mai multe cazuri, se considera ca aceasta este datorata configuratiei genetice a pacientului si necesita analize cromozomiale ca parte din evaluare si tratament.
In final, in timpul examinarii structurilor ductale, se poate observa ca epididimul este dilatat. In general, este plat si mijlocul sau nu poate fi simtit. Astfel, un epididim dilatat poate fi indiciul unui blocaj.

Evaluarea hormonala

Hormonul de stimulare foliculara (follicle stimulating hormone, FSH) este secretat de glanda pituitara, care este responsabila de stimularea testiculelor pentru a produce spermatozoizi. Cand capacitatea de producere a spermatozoizilor este diminuata, glanda pituitara produce mai mult FSH in incercarea de a determina testiculele sa-si indeplineasca rolul. De aceea, nivelul considerabil marit al FSH-ului unui barbat este o indicatie puternica a faptului ca testiculele nu produc spermatozoizi la nivelul optim.

(Sunt masurate si nivelurile prolactinei testosteronului, al hormonului luteinizant (LH) si al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) pentru a determina situatia hormonala a unui barbat. Aceste valori pot dezvalui probleme care ar avea un impact semnificativ asupra productiei de spermatozoizi).

Testarea genetica:

Aceasta este o zona a cercetarilor intense. In acest moment este recomandat ca toti barbatii sa faca teste genetice de baza, care masoara numarul cromozomilor si studiaza blocurile materialului genetic. Uneori este recomandat screeningul genelor care pot cauza fibroza chistica. Exista teste pentru determinarea anomaliilor genetice specifice ale cromozomilor barbatesti care ar putea cauza azoospermia. Daca un fiu ar mosteni anomaliile respective, ar putea avea aceeasi problema.

Ecografia transrectala

Pentru a exclude posibilitatea unui blocaj al ductului ejaculator, este efectuata adesea o ecografie a ductului ejaculator si a veziculelor seminale. In acest caz, este plasata o sonda ecografica in rect, deoarece ductele sunt plasate in apropierea peretelui rectal.

De asemenea, ductul ejaculator traverseaza prostata, o glanda care poate fi observata prin peretele rectal al barbatului. Dilatarea veziculelor seminale arata ca ar putea fi pline de sperma deoarece nu se pot goli corespunzator. Tot prin aceasta metoda pot fi detectate chisturile care blocheaza ducturile ejaculatorii, prin exercitarea unei presiuni asupra peretilor lor, sau pot fi detectate chiar calcefierile din ductele ejaculatorii.

Uneori, poate fi descoperita existenta unui chist in uretra, iar indepartarea lui poate decomprima ductul ejaculator. Daca blocajul se afla pe ductul ejaculator, partea blocata poate fi indepartata in mod similar.

Analize de urina

Este posibil ca ejacularea sa se produca inapoi; sperma poate fi impinsa in vezica, apoi eliminata o data ce barbatul urineaza dupa ejaculare. Pentru a testa acest lucru pacientul este rugat sa-si goleasca vezica, apoi sa ejaculeze intr-un recipient. Apoi i se cere sa urineze din nou in alt recipient.

Daca exista sperma in urina, inseamna ejacularea s-a produs inapoi. Uneori aceasta problema poate fi corectata prin medicatie orala. In caz contrar, urina poate fi preparata ca sa nu afecteze sperma asa de mult, iar sperma este apoi recoltata din urina post-ejaculare.

Biopsia testiculara

In final, daca este suspectata o problema testiculara primara, se poate face o biopsie testiculara. Biopsia presupune pur si simplu obtinerea de tesut pentru examinare microscopica/de laborator. Se poate realiza folosind seringa sau printr-o incizie.
In trecut, recomandarile pentru biopsie testiculara erau rare. Era folosita o combinatie de teste care evidentia o problema testiculara, pentru care nu exista tratament.

Nu se punea problema ca biopsia sa stabileasca daca pacientul nu produce deloc spermatozoizi sau produce foarte putini, deoarece pentru nu exista un tratament pentru nici una dintre probleme. Totusi, acest lucru s-a schimbat de curand deoarece sperma testiculara a fost folosita pentru a obtine sarcina impreuna cu fertilizarea in vitro (in vitro fertilization, IVF) si cu insertia intracitoplasmica a spermatozoizilor (intracytoplasmic sperm insertion, ICSI). In aceasta procedura, spermatozoizii sunt recoltati si apoi injectati direct in ovul.

Concluzia despre azoospermie

Cei mai multi barbati pusi in situatia de a face o spermograma se tem de un diagnostic de azoospermie. Totusi, acel diagnostic nu inseamna neaparat ca barbatul nu produce spermatozoizi sau ca nu va putea niciodata sa produca spermatozoizi si deci nu va putea avea un copil biologic.

Diagnosticul de azoospermie este complicat. Cauzele corectabile trebuie gasite si tratate. Chiar daca nu exista spermatozoizi in lichidul ejaculat, spermatozoizii pot fi adesea prelevati si folositi pentru a realiza fertilizarea.

Interesant de citit Alegerea sexului copilului - mituri si legende.... si Alegerea sexului copilului, noi abordari

 Mai cititi despre Planificarea unui copil

autor: Desprecopii.com , Redactor: Daniela Slavu, Referinte British Medical Journal si WebMD
Articol aprobat de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2007, revizuit in 2009

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Planificarea unui copil

Ginecologie

Femeia: frumusete si relaxare

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 11
Trimis de Silvi

Buna seara!vreau sa ma impart cu voi despte problema noastra,sotul meu a fost diagnosticat cu 5 ani in urama de azoospermie,desi nu stim de care.Desigur a fost pentru noi un soc ,nu neam asteptat la o asa intorsatura.Recent am facut niste analize:inhibina b -are valoare de 179,desi la barbati au valorile120-400,cariotipul si celelante legate de genetica sunt in norma.Referitor la hormonii FHS,LH si Prolactina in norma. Dar markerii functie androgene ,adica testosteronul este purin scazut.Am vizitat o multime de medici,suntem disperati....Bani pentru o procedura de fertilizare invitro nu cred ca facem fata...Rod daca cineva este in situatia nostra sami scrieti ce pasi ati facut..

Trimis de nicolae

Buna. Doar in bucuresti poti fi tratat de azospermie adica desfundarea canalelor?? ms01nic@yahoo.com

Trimis de Stefan

Buna tuturor.am făcut analize si am fost diagnosticat cu posibil azoospermie deci nu se știe exact dak e sau nu numai k sotia nu rămâne insarcinata ea neavand niciun fel de probleme.unde sa ma duc si ce e de făcut.

Trimis de gigelino@yahoo.ro

Pentru cei care are azoospermie incercati pastilele astea MAXOCUM daca nu va ramane gravida sotia intrati si ma injurati cum vreti voi sunt din america

Trimis de Marius Ionescu

la inceputul anului am fost diagnosticat cu azoospermie obstructiva .Spermatozoizii nu existau in lichidul spermatic .In luna mai am fost operat la spitatul Fundeni de domnul doctor Sebastian Voinea ,operatia de numeste vasoepididimostomie ,acum 5 zile ( dupa 6 luni de la operatie) la prima analiza ( spermograma) numarul spermatozoizilor a fost de 67 de milioane , cu o mobilitate buna , toti paramaetrii au fost normali .Pentru mai multe detalii adresa mea de email : delamine_latine@yahoo.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.