Radiatiile produse de conexiunile WiFi pot influenta calitatea spermei

Despre laptopuri si infertilitatea masculina...

Despre laptopuri si infertilitatea masculina...

  • Faptul ca barbatii care isi doresc copii ar trebui sa aiba grija cat si cum folosesc laptopul nu este o noutate. Exista deja studii care au dovedit influenta negativa a temperaturii ridicate ce se produce in timpul utilizarii laptopului asupra spermei.

Calitatea spermei este influentata de semnalul wireless

Faptul ca barbatii care isi doresc copii ar trebui sa aiba grija cat si cum folosesc laptopul nu este o noutate. Exista deja studii care au dovedit influenta negativa a temperaturii ridicate ce se produce in timpul utilizarii laptopului asupra spermei. Un studiu mai recent, realizat de cativa cercetatori de la Nascentis Medicina Reproductiva, din Cordoba, Spania, readuce in discutie aceasta influenta negativa a laptopului asupra fertilitatii, insa dintr-o alta perspectiva.

Cititi totul despre: Laptopul poate afecta calitatea spermei!

Se pare ca mai nocive decat temperatura ridicata sunt radiatiile produse de semnalul wireless. Experimentul facut de cercetatorii spanioli este relativ simplu. Acestia au recoltat sperma de la 29 de barbati cu varste cuprinse intre 26 si 45 de ani si au depozitat-o fie sub un laptop conectat la internet prin wireless, fie la o anumita distanta de computer, timp de 4 ore. In acest timp, laptopul a fost folosit pentru a downloada informatii de pe internet, cu ajutorul conexiunii WiFi. La finalul experimentului, 25% din cantitatea de sperma plasata sub laptop isi pierduse proprietatile motorii si 9% avea anomalii la nivelul ADN-ului. Prin comparatie, doar 14% din cantitatea depozitata departe de computer si-a pierdut mobilitatea si doar 3% prezenta anomalii la nivelul AND-ului.

Explicatia data de mai multi cercetatori carora li s-a cerut opinia in legatura cu acest experiment este aceea ca o conexiune wireless creeaza radiatii electromagnetice care afecteaza semenul. Concluzia pare sa fie cat se poate de clara  barbatii care utilizeaza un laptop conectat la internet prin wireless si il pozitioneaza in apropierea organelor genitale pot avea probleme legate de reproducere. Cat de realiste sunt insa rezultatele acestui studiu?

Exista si destui specialisti care nu sunt de acord cu ideile referitoare la nocivitatea laptopului asupra calitatii spermei. Spre exemplu, dr. Robert Oates, presedinte al Societatii pentru reproducerea masculina si urologie, din SUA, considera ca aceste studii recente sunt speculative, pentru ca nu se bazeaza pe fenomene biologice din viata reala, ci doar pe experimente de laborator. Desi sunt interesante din punct de vedere stiintific, rezultatele nu sunt, de fapt, utile in viata reala, nefiind dovedite statistic, sustine Oates. Chiar daca numeroase cupluri au probleme legate de fertilitate si in foarte multe cazuri cauza este legata de afectiuni ale partenerului, modul in care acesta utilizeaza laptopul nu poate fi o garantie a disparitiei problemelor. Statisticile reale arata pana in present ca o alimentatie corecta si un stil de viata sanatos sunt mult mai importante pentru reproducere decat felul in care barbatii isi utilizeaza laptopul.

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va recomandam sa mai cititi si:

Infertilitatea la barbati

Forum de suport in problema infertiltatii la barbati

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII