Sfarsitul amniocentezei?

Sfarsitul amniocentezei?

Sfarsitul amniocentezei?

Amniocenteza este o investigatie prin care se pot detecta anumite anomalii si boli genetice ale fatului, prin prelevarea unei mostre de lichid amniotic, in timpul sarcinii. Desi in multe tari europene amniocenteza este o investigatie obligatorie pentru femeile insarcinate, cu varste de peste 35 de ani. in ultimul timp se cauta alternative la ea.
Amniocenteza este o investigatie prin care se pot detecta anumite anomalii si boli genetice ale fatului , prin prelevarea unei mostre de lichid amniotic, in timpul sarcinii. Desi in multe tari europene amniocenteza este o investigatie obligatorie pentru femeile insarcinate, cu varste de peste 35 de ani, ea este recomandata si femeilor care prezinta un risc crescut de probleme genetice. Se stie insa ca amniocenteza este un test destul de invaziv si ca are un anumit risc de pierdere a sarcinii. De aceea, de ceva timp, specialistii incearca sa caute alternative.

Una dintre alternative pare sa se contureze din ce in ce mai bine , dupa ce un grup de cercetatori de la Universitatea Washington din Seattle si-a publicat rezultatele cercetarilor in revista medicala Science Translational Medicine. Informatiile arata ca genomul unui fetus poate fi identificat in timpul sarcinii cu ajutorul unui esantion din sangele mamei si al unuia din saliva tatalui. Noua tehnica este cu siguranta mult mai putin invaziva decat amniocenteza si, in plus, se pare ca rezultatele sunt mai sigure decat cele obtinute prin cercetarea lichidului amniotic.

Va recomandam sa cititi mai multe despre Amniocenteza AICI

Dupa spusele cercetatorilor, aceasta noua tehnica de detectare a genomului fatului va permite si detectarea unui numar mai mare de variatii genetice si intr-o maniera mult mai detaliata . Pentru a ajunge la rezultatele date deja publicului, Jacob Kitzman si Matthew Snyder, autorii studiului, au precizat ca a fost prelevat sangele mamei in saptamana 18 de sarcina . Informatiile continute de esantionul de sange si de cel din saliva tatalui contin numeroase informatii genetice care permit identificarea precisa a genomului fatului. Metoda a fost repetata si la cupluri in care sarcina femeii era mai mica de 18 saptamani. Rezultatele au fost confirmate ulterior de analiza genomului fetal plecand de la esantioane de sange prelevate din cordonul ombilical, la nastere.

Prezenta celulelor ADN ale bebelusului caruia urmeaza sa-i dea viata in plasma sangvina a mamei, la cateva saptamani de la conceptie, este un lucru stiut si dovedit de catre specialisti. Este insa important de stiut ca un copil poate prezenta variatii genetice ale unor trasaturi pe care nu le imparte cu niciunul dintre parinti. Acestea pot aparea in timpul formarii ovulului, in timpul formarii spermei sau in timpul conceptiei . Avand in vedere ca aceste variantii ce stau la baza numeroaselor probleme de natura genetica, autorii studiului mentionat amintesc cat de importanta este stabilirea unui diagnostic genetic prenatal complet, astfel incat sa poata fi luate cat mai repede masurile medicale necesare, atat pentru mama, cat si pentru copil.

Va inlocui noua procedura amniocenteza? Probabil ca acest lucru se va intampla la un moment dat in viitor. Deocamdata insa, autorii studiului recunosc ca procedura interpretarii datelor in urma analizei esantionaelor de sange si de saliva este destul de dificila si ca pentru a implementa folosirea acestei metode de depistare a afectiunilor genetice in spitale este nevoie de niste costuri uriase.

Cititi despre toate testele din timpul sarcinii aici.

autor: redactor Desprecopii.com A.G. Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va recomandam sa mai cititi si:

 • Nu uitati sa cititi: Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani:

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

  Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

  Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 • Odiseea sarcinii in 40 de saptamaniForumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

  La Medicul va Raspundeveti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

  Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

  Mai cititi despre sarcina

  Dezvoltarea Sarcinii

  Sarcina: frumusete, trup, sex

  Complicatii ale sarcinii

  Cazuri speciale in sarcina

  Teste in sarcina 

  Alegerea unui nume de copil


   

 • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Ce sentimente ti-a produs acest articol?

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

  Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

  DA (este întrebare)
  NU (nu este întrebare)


  Cod:

  Ai o întrebare pentru alte mămici?
  ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII