Esti o fire geloasa? tot ce trebuie sa stii ...

Esti o fire geloasa? tot ce trebuie sa stii ...

Esti o fire geloasa? tot ce trebuie sa stii ...

  • Gelozia poate fi o emotie foarte dureroasa si distructiva. De obicei, oamenii simt aceasta emotie atunci cand percep o anumita amenintare pentru relatia lor (daca partenerul tau isi indreapta atentia catre o altcineva, te ingrijorezi ca acea persoana este mai atractiva si mai dorita decat esti tu) . Aceste sentimente de gelozie sunt uneori justificate; daca tu si partenerul tau ati facut un acord sa fiti exclusivi din punct de vedere sexual, dar apoi el/ea se ascunde facand sex cu altcineva -aceasta este o situatie normala de gelozie pentru cei mai multi oameni. Sentimentele de gelozie pot fi agonizante si de multe ori creaza conflicte intense/ dispute intre parteneri, in plus aceste situatii cauzatoare de gelozie te pot motiva uneori, sa intrerupi relatia.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce face “o fire geloasa”?
Pregatire a atasamentului
Cum se simte gelozia...
Posesivitatea, un dusman al fericirii in cuplu

Gelozia este o emotie foarte dureroasa si distructiva

De obicei, oamenii simt aceasta emotie atunci cand percep o anumita amenintare pentru relatia lor (daca partenerul tau isi indreapta atentia catre o altcineva, te ingrijorezi ca acea persoana este mai atractiva si mai dorita decat esti tu). Aceste sentimente de gelozie sunt uneori justificate; daca tu si partenerul tau ati facut un acord sa fiti exclusivi din punct de vedere sexual, dar apoi el/ea se ascunde facand sex cu altcineva -aceasta este o situatie normala de gelozie pentru cei mai multi oameni. Sentimentele de gelozie pot fi agonizante si de multe ori creaza conflicte intense/ dispute intre parteneri, in plus aceste situatii cauzatoare de gelozie te pot motiva uneori, sa intrerupi relatia.

Cu toate acestea, unii oameni sunt predispusi sa fie gelosi mai des si mai consecvent fata de altii, chiar si atunci cand nu exista amenintari reale pentru relatia lor. Aceste sentimente nu pot aparea doar din cauza ca partenerul a facut ceva, ci mai degraba din cauza propriei personalitati nesigure a individului.

Ce face “o fire geloasa”?

Teoria atasamentului ofera un singur cadru util pentru a ajuta la explicarea tendintelor de gelozie cronica. Daca esti tipul de om sigur, ai avut probabil experiente bune in relatiile apropiate, marcate de incredere, si te astepti la lucruri bune din partea partenerului tu in viitor (cum ar fi dragoste si sprijin).

Daca esti genul de femeie nesigura, probabil ca ai avut cateva relatii anterioare in care ati fost tradata sau abandonata.

Persoanele cu un stil de atasament nesigur sunt mai predispuse sa simta gelozia in relatii. Persoanele nesigure tind sa vada amenintari care nu exista si devin suparate pe lucruri banale sau nesemnificative, in timp ce personaele sigure au un nivel mai ridicat de incredere si se simt in largul lor in situatiile emotionale vulnerabile.

Pregatire a atasamentului

2 cercetatori francezi au realizat un experiment. Fabian si Mark au efectuat un experiment controlat folosind ceea ce cercetatorii numesc “pregatire a atasamentului”. Au studiat persoane care se simteau foarte siguri pe ei in relatie - ine atasati si apoi ne uitam sa vedem daca acest experiment indus afecteaza reactiilor lor emotionale. Noi repartizam aleatoriu participantii in grupuri in care ei se afla intr-o pozitie de control (ei s-au gandit la cumpararea alimentelor) sau de conditie experimentala ( au crezut ca sunt intr-o situatie dificila si apoi un prieten sau un partener romantic vin si ii ajute , iubeasca si sprijine) – acest lucru ii face pe participanti sa se simta siguri. In continuare, incercam sa evocam sentimente de gelozie, folosind urmatorul scenariu:

“Esti la o petrecere cu prietenul tau si stai de vorba cu cativa prieteni. Observi ca prietenul tau de cealalta parte a camerei vorbeste cu cineva foarte atractiv, pe care o cunosti ca fiind una dintre fostele sale. Ei vorbesc aproape unul de celalalt si ocazional isi ating usor bratele unul celuilalt. Ei se apleaca unul asupra celuilalt pentru a vorbi peste muzica tare. Vezi ca prietenul tau si fosta rad si par sa fie complet absorbiti unul de altul. Iubitul tau ii ia mana fostei si pleaca in afara camerei.”

Am avut, de asemenea, o versiune pentru sexul opus (inlocuind “prietena” cu “prietenul”).

Cum se simte gelozia...

Apoi am cerut oamenilor sa explice modul in care au simtit gelozia in aceasta situatie. Participantii care s-au simtit siguri au aratat mai putina gelozie fata de persoanele din celalalt grup. Apoi am reprodus aceasta constatare intr-un al doilea studiu – i-am intrebat pe oameni cat de “suparati”, “raniti”, sau “furiosi” s-au simtit in acest scenariu. Din nou, oamenii nesiguri au avut un scor in mod semnificativ mai mic fata de grupul de control. Astfel, atasamentul sigur i-a facut pe oameni sa simta mai putina gelozie romantica. Majoritatea oamenilor care au participat la experiment inca simt o cantitate moderata de gelozie.

Aceasta este logica din spatele acestei metode experimentale, care ne permite sa concluzionam: singurul lucru care a fost diferit intre cele doua conditii a fost atasamentul vs. promptitudinea neutral (nu unele diferente individuale pre-existente). Acest lucru ne ofera dovezi ca atasamentul sigur ii determina direct pe oameni sa simta mai putina gelozie in timp ce isi imagineaza acest scenariu.

Combinat cu alte studii, noi stim ca oamenii cu un atasament sigur sunt mai putin gelosi fata de cei nesiguri , si ca aceasta este o functie a personalitatii lor , nu o cauza a ceea ce fac partenerii lor. Oamenii siguri tind sa aiba mai multa incredere in partenerii lor si se supara mai putin la gandul unui rival romantic. Asa ca, daca te afli intr-o relatie cu un partener in mod cronic gelos, nu este vina ta! Acea persoana ar trebui sa lucreze din greu pentru a depasi acest sentiment de nesiguranta.

Citeste si: 3 greseli fatale pe care le fac femeile inselate

Totul despre gelozie

Cea mai buna prietena a ta are o talie de viespe si se plange ca este grasa! Vecinul dumneavoastra conduce un Mercedes iar masina ta abia porneste. Sora ta a plecat o saptamana in vacanta in Caraibe si tu abia ajungi la Predeal. Esti geloasa? Cine n-ar fi?

Cu totii simtim uneori gelozia, insa faptul ca o recunoastem este primul pas pentru a o infrunta.

Desigur, sunt momente in care toti cei din jurul nostru par sa aiba mai multe, sa faca mai multe, sa arate mai bine. Dar oare chiar asa stau lucrurile?

Gelozia reflecta imaginea unei persoane despre sine, spun specialistii. Gelozia are la baza mai mult modul in care se vad oamenii pe ei insisi si increderea pe care o au in propria persoana.

Pentru multe persoane, gelozia are la baza relatiile personale. Puteti deveni geloasa, de exemplu, daca partenerul nu va acorda destula atentie. Gelozia va poate fi provocata si de faptul ca partenerul sau sotul va face in permanenta sa va simtiti rau prin cuvintele si faptele sale. In orice relatie, increderea si respectul reciproce sunt esentiale pentru a mentine relatia infloritoare si comunicarea puternica.

O persoana care are o impresie proasta despre sine se poate simti amenintata si poate crede ca nu are nimic de oferit pentru a mentine interesul celuilalt citeste pe larg TOTUL DESPRE GELOZIE.

Posesivitatea, un dusman al fericirii in cuplu

Esti posesiva? Posesivitatea este, la prima vedere, o notiune destul de abstracta pe care nu foarte multe persoane se simt in stare sa si-o asume deschis. Cu toate acestea, cati dintre noi nu au fost macar o data subjugati de posesivitate? Va suna cunoscut replici precum...

Despre gelozie mai citeste:

Despre infidelitate si hormonii barbatilor
Nu te compara cu altii, fii fericita cu viata ta
De ce inseala barbatii - 8 motive
10 semne ale unei relatii de cuplu sanatoase
9 lucruri despre casatorie pe care nu ti le spune nimeni inainte de nunta ...

  Ultimele dosare din dulapul cu dosare intime:

 

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gelozia

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII