Ce este TROMBOFILIA și de ce pare să fie atât de populară în România?

Ce este trombofilia si de ce pare sa fie atat de populara in Romania?

Ce este TROMBOFILIA și de ce pare să fie atât de populară în România?

Pe forumul Desprecopii - subiectele despre trombofilie sunt de ordinul miilor. Numarul lor indica un interes deosebit pentru acest subiect. Dar, este trombofilia cu adevarat foarte comuna in Romania?

→ Iata multe informatii utile despre testarea genetica a trombofiliei si alte considerente despre incidenta acestei boli.

- despre ce este trombofilia si de ce pare sa fie atat de populara in Romania - veti citi:
Ce este trombofilia si de ce este un risc pentru sarcina si gravida
Mii de topicuri despre trombofilie pe Desprecopii
Incidenta trombofiliei in Romania
De ce fac atat de multe femei insarcinate testele pentru depistarea trombofiliei?
Testarea pentru trombofiliile genetice este utila pacientelor in urmatoarele cazuri :
Aceste analize sunt scumpe si nu sunt decontate
Prevalenta trombofiliilor “comune” la nivel mondial
Trombofilia in timpul sarcinii
Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?
Alte teste importante in timpul sarcinii
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Suport si grupuri de burtici

Ce este trombofilia si de ce este un risc pentru sarcina si gravida

Trombofilia este o situatie în care sangele are o tendinta crescuta de a se coagula în vase.  Trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta boala, femeia gravida va avea un risc mai mare de a face tromboza venoasa profunda sau anumite complicatii ale sarcinii.

Mii de topicuri despre trombofilie pe Desprecopii

Pe forumul Desprecopii - subiectele despre trombofilie sunt de ordinul miilor. Numarul lor indica un interes deosebit pentru acest subiect. Dar, este trombofilia cu adevarat foarte comuna in Romania?

Incidenta trombofiliei in Romania

Desi nu exista date oficiale despre incidenta trombofiliei la nivel national - dr Viorica Radoi de la Medlife - declara intr-un arciol publicat de Hotnews:

In ultimii ani trombofilia a devenit o afectiune “la moda”, corespunzator si testele pentru trombofiliile genetice sunt recomandate in numar din ce in ce mai mare. Consecinta este reprezentata de prescrierea tratamentului anticoagulant (heparine cu greutate moleculara mica – Clexane, Fraxiparina etc.) unui numar foarte mare de gravide, astfel incat pare ca in Romania incidenta trombofiliilor se apropie de 60-70% din populatie.

De ce fac atat de multe femei insarcinate testele pentru depistarea trombofiliei?

Multe femei însărcinate aleg să facă aceste analize chiar dacă medicul nu le-a recomandat și chiar dacă trebuie să le plătească, pentru că au auzit de la gravide care au avut probleme cu trombofilia sau pentru că cineva din familie a întâmpinat astfel de probleme.

Carmen Tabacu, medic specialist obstetrică-ginecologie de la Spitalul Municipal „Filantropia“, spune că 20% dintre femei cer să facă aceste teste, fără să aibă neapărat recomandarea specialistului.

Citeste ce scrie o graviduta despre experienta ei Sarcina si trombofilia - experienta mea

„De obicei, femeile cer să facă și analizele de trombofilie, chiar dacă nu toate gravidele au nevoie. Cred că este și o modă. Analizele de trombofilie, în general, nu sunt niște teste de rutină. Dacă viitoarea mămică nu are nici o problemă cu sarcina, atunci medicul nu are de ce să le recomande. Acestea sunt indicate în cazul unor avorturi spontane sau sarcini oprite din evoluție sau în cazul în care femeia are probleme de coagulare a sângelui. Însă, sunt femei care își doresc să facă aceste teste chiar dacă medicul nu le recomandă. Sunt viitoare mămici care dau naștere unui copil la o vârstă mai înaintată și care se tem să nu fie probleme și atunci fac aceste analize. Sunt multe femei care dau naștere unui copil când au peste 35 de ani. De obicei, dacă medicul vede că nu se face bine vascularizarea sau că este un hematom, atunci recomandă analizele“, a explicat medicul ginecolog.

Aceasta a mai spus că respectivele analize nu au fost niciodată decontate de stat și recomandarea sa este ca femeile să le facă înainte de a rămâne însărcinate, astfel încât să știe de la început dacă au sau nu această problemă. „Nu au fost niciodată decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Sunt importante, dar uneori se face și un abuz.

Acestea (analizele de trombofilie – n.r.) sunt recomandate în primul trimestru de sarcină. Ar fi mai bine ca aceste teste să fie făcute înainte de a rămâne însărcinată, să vadă dacă pot apărea sau nu probleme. Cam 20% dintre femei cer singure să facă aceste teste de frică să nu apară vreo problemă. Pentru gravidele care au această problemă, testele sunt foarte importante pentru că, dacă nu se știe de ea, fătul poate să moară chiar și aproape de naștere pentru că nu mai este vascularizat cum trebuie“, a precizat dr. Carmen Tabacu.

Testarea pentru trombofiliile genetice este utila pacientelor in urmatoarele cazuri :

Cu istoric personal de tromboembolism venos care a fost asociat cu factori de risc non-recurenti ( fracturi, interventii chirurgicale,imobilizare prelungita). Riscul de recurenta printre pacientele gravide netratate cu istoric pozitiv de accident trombotic a fost de 16%.

Cu rude de grad I (parinti, frate/sora) cu istode accident trombotic ( risc crescut de trombofilie).

Testarea pentru trombofilie in alte situatii decat cele de mai sus NU sunt recomandate de rutina.

Testare pentru trombofilie ereditara la pacientele cu istoric de avort spontan recurent NU se recomanda deoarece nu este clar daca terapia cu anticoagulante reduce riscul de recurenta. Desi este posibil sa existe o legatura intre aceste lucruri, nu exista suficiente evidente clinice care sa certifice ca terapia cu anticoagulante ( heparina nefractionata sau LMWH) previne recurenta la aceste paciente. Screeningul pt anticorpi antifosfolipidici este recomandabil in cazul acestor paciente.

Teste de laborator recomandate in cadrul screeding-ului pt trombofilie

Identificarea mutatiilor pt factorul V Leiden
Identificarea mutatiilor factorului II
Antitrombina
Proteina S
Proteina C

O valoare mai mica de 55% a proteinei S trebuie urmata de dozarea nivelului liber de proteina S (in sarcina). Datorita absentei oricarei corelatii intre mutatii in gena MTHFR si complicatii in evolutia sarcinii nu se recomanda testarea mutatiilot MTHFR sau a nivelului homocisteinei de rutina) in sarcina.
 

trombofilie analize

Aceste analize sunt scumpe si nu sunt decontate

„Ar fi foarte bine dacă s-ar deconta aceste analize“

Viitoarele mămici sunt nevoite să plătească din buzunar aceste analize, chiar dacă sunt sau nu asigurate.
Andreea, viitoare mămică, spune că a plătit analizele de trombofilie. La recomandarea medicului, ea a făcut recent aceste teste, pentru care susține că a plătit aproximativ 1.200 de lei. „Sunt foarte importante aceste analize pentru orice viitoare mămică. Eu le-am făcut recent pentru că medicul mi-a recomandat, în urma unei ecografii la care mi-a spus că este o problemă și că cel mai bine este să fac aceste teste, în urma cărora să îmi recomande tratament, dacă era cazul. Prima dată am făcut doar jumătate din aceste analize și m-a costat cam 600 de lei, apoi am făcut și restul testelor și în total am plătit cam 1.200 de lei. Sunt destul de costisitoare, mai ales pentru o mămică cu salariul minim pe economie, însă trebuie făcute dacă medicul le recomandă. Pentru toate viitoarele mămici ar fi foarte bine dacă s-ar deconta aceste analize sau dacă statul ar plăti măcar o parte din ele“, a spus Andreea.

Prevalenta trombofiliilor “comune” la nivel mondial

Prevalenta mutatiei factorului V Leiden in populatia europeana este de aproximativ 5%. Aceasta mutatie face ca factorul V de coagulare sa fie refractar la proteoliza determinata de proteina C activata. Pacientele heterozigote pentru factorul V Leiden au fost identificate in 40% dintre cazurile de trombolism venos aparut in timpul sarcinii.

Factorul II- mutatia G20210A – determina cresterea nevelului de protrombina circulanta. Mutatia G20210A este prezenta la aproximativ 3% din populatia caucaziana. Istoricul personal de trombembolism venos creste nivelul de trombembolism in sarcina. Fara istoric personal femeile heterozigote pentru aceasta mutatie au un risc.

Deficitul de proteina C este legat de prezenta a peste 160 de mutatii distincte in gena care codifica pentru proteina C. Prevalenta deficitului de proteina C in populatia generala este de 0,2-0,3%.

Deficitul de proteina S. Se recomanda screeningul in afara perioadelor de sarcina sau daca se face in timpul sarcinii, nivelul de alarma trebuie interpretat la o valoare < 30%.

Deficitul de antitrombina are un inalt potential trombogenic dar apare extrem de rar. 

Decizia de a initia terapia cu anticoagulante este influentata de existenta unui trombembolism venos in antecedente, de severitatea trombofiliei genetice si de factori de risc aditionali.Pentru pacientele cu avorturi recurente nu se recomanda tratament anticoagulant de rutina. Oricum, daca medicul hematolog recomanda acest tratament, efectele lui trebuie monitorizate atent.

Trombofilia in timpul sarcinii

Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor avea complicatii in sarcina.

Cu toate acestea, trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta boala, femeia gravida va avea un risc mai mare de a face tromboza venoasa profunda sau anumite complicatii ale sarcinii.

Cititi pe larg despre Trombofilia in timpul sarcinii.

Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?

Testele prenatale se fac pe un numar mare de femei insarcinate si indentifica un numar redus de de femei care au riscuri crescute pentru anume probleme. Insa, multe viitoare mamici considera, in mod gresit - ca rezultatele 'normale' la testele prenatale dau certitudinea ca viitorul  copil va fi perfect.Este adevarat ca multe anomalii sunt detectabile inca din vremea sarcinii, insa testele standard nu pot detecta toate anomaliie.

Un test diagnostic poate spune insa cu certitudine daca fatul are o anumita infectie. Insa, unele teste diagnostice reprezinta un risc aditional pentru sarcina, deoarece presupun introducerea unui ac in uter pentru a lua o mostra de fluid sau tesut pentru analiza.In prezent, majoritatea malformatiilor structurale ale fatului pot fi identificate cu ajutorului examenului ecografic.

O ecografie in saptamanile 18-22 va indentifica o anomalie semnificativa in aproape 1% din sarcini citeste mai departe ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere

Alte teste importante in timpul sarcinii

Triplul test in sarcina
Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul fetal non stres (NST)
Testul de vilus corionic 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie specialaIn sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 

autor: desprecopii.com 2020
referinte:
Medlife - https://medlive.hotnews.ro/investigatii-genetice-la-moda.html
webMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII