Testul TORCH de depistare a infecțiilor in sarcină: când se face, cui se recomandă și cum sunt interpretate analizele - ghid utill

Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina: cand se face, cui se recomanda si cum sunt interpretate analizele - ghid utill

Testul TORCH de depistare a infecțiilor in sarcină: când se face, cui se recomandă și cum sunt interpretate analizele - ghid utill

Testul TORCH (acronim pentru toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus și herpes), numit si panelul TORCH este practic o analiza a sangelui recomandata femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate, femeilor insarcinate, dar si nou-nascutilor (daca acestia prezinta simptome ale unei infectii din grupa TORCH). 

Testul se poate face in perioada pre-conceptiei, deoarece depistarea anumitor agenti patogeni in primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii, determinand uneori intreruperi de sarcina nejustificate.
Testul TORCH poate fi efectuat insa si în timpul sarcinii pentru a depista dacă mama are una sau mai multe dintre aceste infecții. Aceste infecții pot fi periculoase pentru făt, deoarece pot fi transmise de la mamă la copil prin placenta. Dacă mama are o infecție activă, fătul poate fi expus și poate dezvolta o afecțiune TORCH.

⦿ Iată ce infecții poate depista testul Torch și cum sunt interpretate rezultatele acestui test.

- veti citi:
Testele de sarcina se fac pentru sanatatea bebelusului din burtica
Ce inseamna TORCH?
Tratamenul infectiilor TORCH depistate la mama
Cand se recomanda efectuarea testului TORCH ?
Cum sunt interpretate rezultatele testului TORCH ?
Cat de utila este efectuarea testului TORCH?
Cat costa testul Torch?
Alte teste importante in timpul sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Suport si grupuri de burtici

Testele de sarcina se fac pentru sanatatea bebelusului din burtica

La inceputul sarcinii, orice graviduta este adesea bombardata cu o multime de informatii despre care nu stiu foarte multe lucruri si care uneori se sperie doar la auzul denumirii. Li se recomanda multe analize, trebuie sa se programeze pentru ecografii, teste si alte investigatii si asta transforma adesea bucuria vestii de a deveni mamica intr-un stres continuu legat de rezultatele acestor investigatii.

Din aceasta cauza, unele viitoare mamici chiar refuza sa se supuna tuturor procedurilor, considerand ca se expun unui stres inutil. Si totusi... sa nu uitam ca traim intr-o lume plina de boli, de alimente care mai de care mai nesanatoase, de stres etc. Asa ca poate ca n-ar fi rau sa avem grija de sarcina noastra chiar de dinainte ca ea sa apara.

Ce inseamna TORCH?

Daca esti insarcinata si ai fost deja la medic pentru confirmarea sarcinii, probabil ca ti s-a indicat deja un set de analize de sange pe care trebuie sa le faci in primul trimestru de sarcina. Multe dintre ele iti suna cunoscut si probabil ca le-ai mai facut macar o data pana acum. Cu siguranta in lista de analize se afla insa si o denumire care s-ar putea sa ti se para ciudata si care s-ar putea sa te nedumereasca putin si din cauza pretului ridicat pe care il practica orice laborator pentru efectuarea ei  testul TORCH.

testul torch sarcina

Ce inseamna, asadar, TORCH?

Denumirea in sine este o prescurtare de la numele unor boli care pot fi transmise de la mama la fat, provocand infectii si adesea anomalii severe sau chiar pierderea sarcinii. Practic denumirea se refera la urmatoarele boli:

T - toxoplasmoza (toxoplasma gondii)
O - alte infectii, Coxackie virus, sifilis, varicela , zona zoster, HIV, parvovirus B19 si hepatita B
R -  rubeola
C -  cytomegalovirus
H -  herpes simplex virus-2

Toate aceste boli prezinta similaritati de manifestare la bebelusi, incluzand febra si lipsa poftei de mancare. Ele sunt insotite de eruptii cutanate specifice, insa partea grava este faptul ca formele grave ale acestor boli pot provoca deficiente de auz, de vedere, probleme cardiace, afectiuni ale ficatului si ale splinei, nivel scazut al trombocitelor, icter, retard mintal, autism si, uneori, pot cauza chiar decesul daca nu sunt tratate corespunzator.

Tratamenul infectiilor TORCH depistate la mama

Unele infectii din grupa TORCH cum ar fi toxoplasmoza si sifilisul pot fi tratate cu antibiotice daca sunt depistate la inceputul sarcinii. Multe dintre bolile de tip TORCH sunt insa virale si nu au un tratament efectiv. Unele, cum ar fi rubeola, varicela, zona zoster, pot fi insa prevenite prin vaccinuri facute inainte de sarcina. In cazul herpesului simplex, transmiterea la fat poate fi evitata prin nasterea prin cezariana.

Cand se recomanda efectuarea testului TORCH ?

Testul TORCH, numit si panelul TORCH este practic o analiza a sangelui recomandata femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate, femeilor insarcinate, dar si nou-nascutilor (daca acestia prezinta simptome ale unei infectii din grupa TORCH). In cazul sarcinii, ideal este ca testul sa se faca in perioada pre-conceptiei, deoarece depistarea anumitor agenti patogeni in primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii, determinand uneori intreruperi de sarcina nejustificate. Rezultatele testului releva existenta sau inexistenta in organism a anticorpilor specifici bolilor respective.

Daca tocmai ai aflat ca esti insarcina, e bine sa faci aceste test.

De asemenea, testul indica daca persoana a avut o infectie recenta, o infectie mai veche sau daca nu a avut niciodata boala respectiva. Prin urmare, in functie de rezultatele testului se poate aprecia prezenta / absenta unei infectii, stadiul acesteia, prezenta / absenta imunitatii. De asemenea, e bine de stiut ca daca testul TORCH confirma prezenta unei infectii active, pot fi necesare teste suplimentare mai specifice (atat in cazul femeilor insarcinate, cat si in cazul nou-nascutilor).

Este important ca testul sa fie efectuat de catre viitoarele mamici, deoarece, asa cum am subliniat mai sus, unele dintre boli pot fi prevenite sau tratate daca sunt depistate la timp. In schimb, daca nu sunt depistate, pot produce efecte negative majore asupra sarcinii. Spre exemplu, rubeola prezenta in primele 16 saptamani de sarcina cauzeaza un risc major de avort spontan.

Cum sunt interpretate rezultatele testului TORCH ?

In general, rezultatele testului sunt precizate ca pozitive sau negative, indicand prezenta / absenta anticorpilor IgG si IgM pentru fiecare tip de infectie testate. Rezultatul este normal daca IgM este negativ (nedetectabil) in sange.

Prezenta anticorpilor IgM indica o infectie recenta sau prezenta in momentul analizei. Un rezultat pozitiv al IgM la nou-nascuti indica o probabilitate crescuta de infectie. Anticorpii IgM produsi de organismul mamei nu pot trece prin placenta, prin urmare, prezenta acestui tip de anticorpi sugereaza o infectie activa in organismul nou-nascutului. Prezenta anticorpilor IgG si absenta anticorpilor IgM la copil poate fi rezultatul unui transfer pasiv de anticorpi de la mama la bebelus si nu indica o infectie activa in organismul copilului.

De asemenea, prezenta anticorpilor de tip IgM in organismul femeii insarcinate indica o infectie cu un virus sau parazit. In acest caz trebuie efectuate si alte teste, deoarece prezenta anticorpilor de tip IgM poate avea si alte cauze. Prezenta anticorpilor de tip IgG in organismul femeii insarcinate poate indica faptul ca a existat in trecut o infectie cu virusul respectiv. Pentru a avea o imagine clara asupra rezultatului, ar trebui repetat testul dupa 2 saptamani pentru a face o comparatie. In cazul in care al doilea test arata o crestere a nivelului de anticorpi de tip IgG, ar putea fi vorba de o infectie mai recenta.

Cat de utila este efectuarea testului TORCH?

In principiu, testul TORCH isi are utilitatea sa, atat in determinarea anumitor afectiuni, cat si in prevenirea lor. In plus, in cazul pierderii unei sarcini, existenta rezultatelor testului poate oferi anumite indicii legate de cauze, astfel incat ele sa poata fi prevenite la o sarcina viitoare. Totusi, avand in vedere ca rezultatele testului se bazeaza pe interpretarea dozarii anticorpilor, care au nevoie de un timp destul de indelungat pentru a se forma in organism, unii specialisti sustin ca testul are o doza de relativitate destul de mare in ceea ce priveste eficienta. In plus, in ultimul timp au aparut teste mult mai specifice (mai ales in cazul nou-nascutilor) care pot determina mai clar prezenta sau nu a unei infectii de tip TORCH.`

Cat costa testul Torch?

In 2022 - pretul acestui test este intre 300-400 RON (in functie de unitatea medicala privata)
La Synevo - costul este de 380 de RON

Alte teste importante in timpul sarcinii

Triplul test in sarcina
Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul fetal non stres (NST)
Testul de vilus corionic

Testele prenatale - ghidul fiecarui test de sarcina aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Autor: Dr. Cristian Popescu, medic Bagdasar Arseni, Bucuresti - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Cristina
    Cristinatrimis la 28/11/2015

    Daca am facut testul TORCH la prima sarcina (in urma cu 2 ani), mai trebuie facut si acum, la a doua sarcina?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Cristina
    Cristina trimis la 21/10/2015

    Dragi mamici, complexul TORCH si listeria se face la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, cu decontare prin CAS. Cu trimitere de la medicul de familie, adeverinta de salariat, card de sanatate si buletin si cu putina rabdare (se asteapta la cozi vreo 1-2 ore in liniste, disciplinat...). Astfel economisiti aprox 400 lei. Sanatate!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII