Trombofilia în timpul sarcinii: o complicație a sarcinii. Situații riscante și tratament - sfatul medicului

Trombofilia în timpul sarcinii: o complicatie a sarcinii. Situatii riscante si tratament - sfatul medicului

Trombofilia în timpul sarcinii: o complicație a sarcinii. Situații riscante și tratament - sfatul medicului

Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor întâmpina complicații în sarcină. Cu toate acestea, trombofilia constituie un risc special atât pentru mamă, cât și pentru copil: în comparație cu femeile care nu suferă de această afecțiune, femeia gravidă va avea un risc mai mare de a dezvolta tromboză venoasă profundă sau anumite complicații ale sarcinii.

• Dacă ești însărcinată, iată ce trebuie să știi despre riscul trombofiliei.

- despre trombofilie si sarcina, veti citi:
Ce este trombofilia?
Care sunt cele mai frecvente forme de trombofilie?
Care sunt riscurile unei trombofilii in sarcina?
Cum se manifesta trombofilia?
Despre trombofilie mai cititi

Ce este trombofilia?

Trombofilia este o conditie in care o persoana are o predispozitie crescuta de a dezvolta tromboze, adica cheaguri de sange. Trombozele pot aparea in orice parte a corpului, dar cele mai frecvente afectiuni tromboembolice apar in vasele de sange ale picioarelor (tromboflebita).

Exista mai multe tipuri de trombofilie, inclusiv trombofilia ereditara si trombofilia dobandită. Trombofilia ereditara este o conditie mostenita, in timp ce trombofilia acquisita poate fi cauzata de diverse factori, cum ar fi un stil de viata sedentar, obezitatea, fumatul, administrarea unor medicamente sau afectiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabetul.

Care sunt cele mai frecvente forme de trombofilie?

Trombofilia poate fi ereditara (atunci cand mostenesti gena respectiva) sau dobandita, care apare mai tarziu in viata, ca rezultat al altor probleme medicale.

Cele mai frecvente tipuri de trombofilii ereditare sunt mutatii ale factorului V Leiden si ale protrombinei (factorul II). Alte forme mai rare sunt: deficitul de antitrombina, proteina C si S si mutatia MTHFR (mutatie la nivelul genei cu rol in metabolismul acidului folic). Cea mai comuna forma de trombofilie dobandita este sindromul antifosfolipidic, in care organismul produce auto-anticorpi care ataca anumite lipide (fosfolipide) din peretele vaselor, iar asta poate duce la formarea de trombi. Aproximativ 40% din femeile care sufera de lupus au anticorpi antifosfolipidici, ceea ce poate contribui la riscul crescut de complicatii in sarcina.

Care sunt riscurile unei trombofilii in sarcina?

Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor avea complicatii in sarcina. Cu toate acestea, trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta boala, femeia gravida va avea un risc mai mare de a face tromboza venoasa profunda sau anumite complicatii ale sarcinii.

Trombofilia poate contribui la apariţia unor complicaţii în sarcină, cum ar fi:

    avorturi spontane repetate, de obicei dupa saptamana a zecea de sarcina
   nasterea unui copil mort, in trimestrul al doilea sau al treilea de sarcina
    placenta abruptio, o afectiune in care placenta se desprinde partial sau complet de peretele uterin, inainte de nastere. Acest lucru poate provoca sangerari abundente, periculoase atat pentru mama, cat si pentru copil
   preeclampsie severa,  o conditie medicala care apare in sarcina si se manifesta prin cresterea presiunii arteriale si prezenta unor cantitati mari de proteine in urina

De fiecare data cand ne taiem si un vas de sange este lezat, sangeram, insa, in scurt timp, sangerarea se opreste. De ce se intampla acest lucru? La nivelul vasului lezat se formeaza un cheag de sange (tromb) care adera de vas si opreste hemoragia. Trombul este rezultatul unui proces complex de coagulare, in care sunt implicate anumite celule, proteine si enzime.

Trombofilia este o conditie in care sangele are o tendinta crescuta de a se coagula in vase.

Cum se manifesta trombofilia?

La pacientii cu trombofilie, coagularea poate sa apara fara lezarea vreunui vas. Se formeaza astfel cheaguri de sange care vor bloca curgerea sangelui. Frecvent, trombii se formeaza la nivelul venelor membrelor inferioare si determina tumefiere, roseata si discomfort la acel nivel. Aceasta conditie se numeste tromboza venoasa profunda si este diagnosticata la ecografie si tratata cu anti-coagulante.

Uneori, cheagurile de sange pot pune viata in pericol, atunci cand se desprind de la locul formarii si se deplaseaza in alte organe vitale (plaman, inima, creier). Cand cheagul de sange ajunge la nivelul plamanului si blocheaza vasele, afectiunea se numeste trombembolism pulmonar. Pot apare tulburari severe de respiratie si uneori, afectiunea poate determina decesul pacientului.

Ce tratament primesc femeile cu trombofilie in timpul sarcinii?

Tratamentul pentru trombofilia in timpul sarcinii poate varia in functie de cauza trombofiliei, de severitatea conditiei si de alte factori individuali. Tratamentul poate include medicamente anticoagulante pentru a preveni formarea de cheaguri de sange.

Unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente anticoagulante in timpul sarcinii este heparina, care poate fi administrata subcutanat sau intravenos. Alte medicamente anticoagulante care pot fi utilizate in timpul sarcinii includ acidul acetilsalicilic (aspirina) si warfarina.

Medicamentele anticoagulante pot ajuta la prevenirea trombozelor, dar pot avea si efecte adverse, cum ar fi sangerarea excesiva sau aparitia de ecchimoze (vanatai). De aceea, este important ca tratamentul pentru trombofilia in timpul sarcinii sa fie monitorizat de catre un medic care poate ajusta dozele si tipurile de medicamente in functie de nevoile si starea de sanatate a femeii.

In unele cazuri, alte tipuri de tratament pot fi necesare, cum ar fi schimbarea stilului de viata sau administrarea altor medicamente. Este important ca o femeie cu trombofilie sa discute cu medicul sau despre optiunile de tratament in timpul sarcinii si sa urmeze recomandarile acestuia pentru a minimiza riscul de tromboze. 

Trombofilia in timpul sarcinii. Cum afecteaza sarcina? Iata care este recomandarea medicului.

Sfatul dnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

 Despre trombofilie mai cititi:

Ce este trombofilia?
Boala tromboembolica si trombofilia
Trombofilia , o cauza a infertilitatii  

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Material realizat cu sfaturile
- Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal, Haga, Olanda, 
- Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII