Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)

Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)

Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)

Intre saptamanile 24-28 de sarcina se poate face un test prenatal foarte important si anume analiza glucozei sau testul intolerantei la glucoza. Acest test screening verifica eventuala declansare a diabetului gestational – un diabet temporar – care apare in timpul sarcinii.

- despre testul de toleranta la glucoza pentru depistarea diabetului de sarcina (gestational), veti citi:
Testul pentru depistarea diabetului de sarcina
Informatii generale si recomandari
Factori de risc
Valori de referinta si interpretarea rezultatelor

Testul pentru depistarea diabetului de sarcina

Intre saptamanile 24-28 de sarcina se poate face un test prenatal foarte important si anume analiza glucozei sau testul intolerantei la glucoza. Acest test screening verifica eventuala declansare a diabetului gestational – un diabet temporar – care apare in timpul sarcinii.

Diabetul gestational (diabet de sarcina) poate crea probleme nou nascutului, cum ar fi un nivel scazut al glicemiei. In plus, acest timp de diabet poate creste riscul si recomandarea ca gravinda sa nasca prin operatie cezariana – pentru ca poate duce la cresterea motivata hormonal a bebelusului din burtica (macrosomia)

De ce apare diabetul de sarcina

Diabetul gestational este definit ca orice tip de intoleranta la glucoza care apare sau este recunoscut pentru prima data in timpul sarcinii. Dupa nastere cele mai multe paciente revin la o toleranta normala la glucoza; 60% devin diabetice in urmatorii 16 ani. Este foarte important sa se depisteze aceasta conditie pentru a reduce atat complicatiile materne cat si morbiditatea si mortalitatea perinatala (nastere de copil mort, macrosomie, hipoglicemie, hiperbilirubinemie, hipocalcemie, policitemie)1;2.

Definitia diabetului gestational a determinat aplicarea unei strategii uniforme pentru detectia si clasificarea acestei forme de diabet, ale carei limite au fost recunoscute de mai mult timp. Una dintre aceste limite se refera la faptul ca nu este exclusa posibilitatea ca intoleranta la glucoza sa preceada sarcina sau sa debuteze concomitent cu aceasta. Datorita incidentei in crestere a obezitatii si a diabetului la femeile aflate la varsta reproductiva, numarul gravidelor cu diabet zaharat de tip II nediagnosticat a devenit din ce in ce mai mare. Din acest motiv, se recomanda chiar de la prima vizita prenatala, ca toate pacientele cu risc crescut sa efectueze screening-ul diabetului zaharat tip II utilizandu-se criteriile standard de diagnostic.

Factori de risc

In categoria asociata cu risc crescut de diabet sunt incluse persoanele avand un indice de masa corporala BMI ≥ 25 kg/m2 care asociaza unul din urmatorii factori de risc:

-lipsa de activitate fizica;
-rude de gradul I cu diabet zaharat;
-apartenenta la o etnie cu risc crescut;
-diabet gestational in antecedente sau nasterea anterioara a unui fat macrosom;
-hipertensiune arteriala;
-HDL-colesterol < 35 mg/dL (0.9 mmol/L) si/sau trigliceride ≥ 250 mg/dL (2.82 mmol/L);
-diagnostic de sindrom al ovarelor polichistice;
-HbA1c ≥ 5.7%, glicemie bazala modificata sau intoleranta la glucoza la testari anterioare;
-alte conditii clinice asociate cu rezistenta la insulina (acanthosis nigricans);
-istoric de afectiuni cardiovasculare.

Gravidele depistate cu diabet la prima vizita nu vor primi diagnosticul de diabet gestational

De-a lungul timpului au existat controverse in ceea ce priveste screening-ul si diagnosticul diabetului gestational. Pana nu demult s-a considerat ca nu exista suficiente date care sa justifice un screening universal in sarcina, astfel ca testarea a fost recomandata numai la persoanele cu factori de risc.

Cu toate acestea, au aparut recent date noi ca urmare a studiului multinational HAPO (Hyperglicemia and Adverse Pregnancy Outcomes). Studiul ce a inclus aproximativ 25 000 gravide a demonstrat ca riscul de evenimente adverse materne, fetale si neonatale creste continuu odata cu glicemia materna in intervalul 24-28 saptamani de sarcina, chiar si la valori ale glicemiei considerate anterior ca fiind normale in cursul sarcinii. Astfel, a fost demonstrata o relatie lineara intre glicemia materna (atat bazala cat si in cadrul testului de toleranta la glucoza la 1 ora si 2 ore) si greutatea fatului la nastere. Totusi nu a putut fi stabilita o valoare prag a glicemiei de la care sa fie diagnosticat cu precizie diabetul gestational.

Rezultatele acestui studiu au determinat o reconsiderare atenta a criteriilor de diagnostic pentru diabetul gestational. Dupa indelungi deliberari, grupul de consens international IADPSG (International Association of Diabetes and Pregnancy Study Groups), care cuprinde specialisti din multiple organizatii de obstetrica si diabet, inclusiv ADA (American Diabetes Association), a formulat in 2010 recomandari noi pentru diagnosticul diabetului gestational.

Astfel, grupul a recomandat ca toate femeile gravide, care nu sunt cunoscute cu diabet, sa efectueze in cursul saptamanilor 24-28 de sarcina un test de toleranta la 75g glucoza administrata oral (75g – OGTT). In plus, grupul a stabilit valori cut-off pentru glicemia bazala, glicemia la 1 ora si glicemia la 2 ore care se asociaza cu o rata  a evenimentelor adverse de 1.75 ori mai mare in comparatie cu nivelurile medii ale glicemiei din studiul HAPO.

Pregatirea pacientei - ultimul consum de alimente trebuie sa fie cu cel putin 8 ore inaintea efectuarii testului; este permisa ingestia unor cantitati mici de apa. Pacienta trebuie sa aiba o dieta normala in ultimele 72 ore.

Efectuarea testului – testul va fi efectuat dimineata; pacientei i se administreaza 75 g glucoza anhidra dizolvata in apa rece. Nu este permis sa manance, sa bea, sa fumeze sau sa mestece guma in timpul testului. Se recolteaza 3 probe de sange: inainte de administrarea glucozei, la 1 ora si la 2 ore dupa administrarea de  glucoza.

Valori de referinta si interpretarea rezultatelor

Diagnosticul de diabet gestational se stabileste daca se obtine cel putin o valoare a glicemiei peste cut-off-urile mentionate.

Aceste criterii noi vor creste semnificativ prevalenta diabetului gestational, in principal datorita faptului ca este suficienta o singura valoare anormala pentru diagnostic. Cu toate acestea, in conditiile cresterii incidentei obezitatii si a diabetului, scopul este de a reduce complicatiile materne si fetale. Pentru 80-90% din pacientele cu forma usoara de diabet gestational studiile au aratat ca este suficient sa se instituie modificari ale dietei.

O pacienta cu diabet gestational este reevaluata la 6-12 saptamani dupa nastere. Daca la testul de toleranta la glucoza se obtin valori normale, se considera ca a fost intr-adevar vorba de un diabet gestational, insa glicemia trebuie testata periodic (cel putin o data la 3 ani) datorita riscului de aparitie a diabetului zaharat. Daca testul efectuat postpartum da rezultate anormale, modificarile care apar vor fi incadrate in glicemie bazala modificata, intoleranta la glucoza sau diabet zaharat, conform criteriilor mentionate la testul de toleranta la adult (75g).

Diabetul de sarcina - pe larg

Diabetul de sarcina (Diabet gestational) este un tip de diabet care apare numai in timpul sarcinii. Orice complicatie a sarcinii este ingrijoratoare, insa avem o veste buna: puteti infrunta diabetul gestational mancand alimente sanatoase, facand miscare in mod regulat si, daca este necesar, luand medicamentele recomandate de medic.

Grija pe care o aveti de dumneavoastra va poate asigura o sarcina sanatoasa si un inceput sanatos in viata bebelusului – iar nivelul glicemiei revine de obicei la normal la scurt timp dupa nastere. Iata sfatul de la Desprecopii si detaliile despre diabetul de sarcina.

Si chiar mai multe detalii despre  diabetul gestational:

4 beneficii majore de sanatate pentru bebelus cand mama face sport si miscare in timpul sarcinii
Sindromul Metabolic: 5 factori de risc

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: Dr. Danielle ter Horst 

Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic colaborator la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2017 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII