Copilul supradotat: cum se dezvoltă, cum diferă emoțional, de ce este intens și cum îl putem ajuta să înflorească 🌟🧠

Copilul supradotat: cum se dezvolta, cum difera emotional, de ce este intens si cum il putem ajuta sa infloreasca

Copilul supradotat: cum se dezvoltă, cum diferă emoțional, de ce este intens și cum îl putem ajuta să înflorească 🌟🧠

Ai un copil supradotat? Noi românii avem des impresia că avem copii foarte deștepți, care câștigă cu ușurință concursurile internaționale de inteligență, iau premii la NASA, cântă la pian de la vârste fragede și sunt câștigătorii detașați ai olimpiadelor internaționale de matematică sau astronomie. Avem deci copii supradotați - talentați și super înzestrați intelectual?

Dar ce anume face un copil supradotat – este mai mult decât a fi cu adevărat inteligent sau talentat? Cum îi recunoaștem și la ce trebuie să fim atenți. Iată răspunsul unui psiholog care lucrează la un centru de copii supradotați în Olanda.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Care sunt semnele comune care arata ca un copil ar putea fi talentat?
Cum pot copiii mici supradotati sa difere din punct de vedere social si emotional fata de colegii lor?
De ce, deseori, copiii talentati sunt etichetati ca „intensi”?
In comunitatea pentru copii inzestrati exista ingrijorarea ca unii copii ar putea fi etichetati gresit ca avand ADHD. De ce se intampla aceasta?
Cum pot lucra parintii cu un copil de nivel prescolar sau gimnazial pentru a se asigura ca sunt satisfacute nevoile copilului lor prescolar?
Cand pot beneficia parintii de ajutor din exterior?
11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun

Ai un copil supradotat? Multi parinti cred asta...

Noi romanii avem des impresia ca avem copii foarte destepti, care castiga toate concursurile internationale de inteligenta, iau premii la NASA, canta la pian de la varste fragede si sunt castigatorii detasati ai olimpiadelor internationale de matematica sau astronomie. Avem deci copii talentati si  inzestrati intelectual?

Dar ce anume face un copil inzestrat – este mai mult decat a fi cu adevarat inteligent? Si cum putem noi in calitate de parinti, profesori si chiar prieteni vecini de alaturi, sa sprijinim nevoile particulare ale acestor copii?

Pentru a ne ajuta la raspunderea acestor intrebari, i-am cerut psihologului Xenia Radu vd D. (care practica psihologia in Olanda la un centru special de copii dotati)  sa ne ofere informatii din interior despre copiii inzestrati ...

Cand copiii se afla la varsta de 4-6 ani, care sunt semnele comune care arata ca un copil ar putea fi talentat?

Cand le-am cerut parintilor sa-si descrie copilul talentat, am observat ca anumite trasaturi au fost mentionate in mod repetat. Caracteristicile foarte comune ale copiilor talentati din aceasta grupa de varsta includ vocabularul avansat, expresii verbale si o memorie excelenta.

Alte semne de supradotare pot include:

- abilitatea de a intelege concepte avansate (cum ar fi sa inteleaga deja semnificatia vietii si a mortii la o varsta frageda);
- competente timpurii de lectura;
- interes pentru harti, puzzle-uri si ceasuri;
- profunzime emotionala accentuata si sensibilitate;
- un avansat simt al umorului; o vigilenta intensa si constientizarea lumii din jurul lor – aproape de la nastere.

Copiii foarte mici talentati ar putea prezenta si abilitati matematice timpurii, un talent incredibil in relatarea povestilor si abilitati vizual-spatiale avansate, precum jocul cu kituri lego avansate si alte jucarii de construit.

Cum pot copiii mici supradotati sa difere din punct de vedere social si emotional fata de colegii lor?

Imi place parerea lui Dan Peters, co-fondatorul Centrului Summit pentru Copii inzestrati din USA care are o abordare minunata a acestui subiect. El spune ca atunci cand vine vorba de dezvoltarea sociala si emotionala, copiii talentati sunt „prea batrani si prea tineri” in acelasi timp. Acest lucru inseamna ca adeseori vedem copiii talentati gravitand in jurul copiilor mai mari si a adultilor, care ar putea fi mai mult egali cu intelectul lor. Si in acelasi timp, nu este neobisnuit pentru copiii talentati sa se joace cu copii mult mai mici, probabil pentru ca partenerii de joaca mai mici tind sa fie mai toleranti fata de idioteniile prietenilor lor si fata de ciudateniile personalitatii lor. Atunci cand interactioneaza cu copii de varsta lor, este posibil – insa nu intotdeauna – sa para ca cel talentat este in urma cu dezvoltarea sociala si emotionala.

In vizitele mele in mediul prescolar, am observat copii talentati care sunt fericiti si multumiti cand se joaca printre colegii lor, si altii care par a fi frustrati sau retrasi. Acest lucru poate fi din cauza sistemului prescolar. Creierul copiilor talentati tinde sa acumuleze multe informatii.

Copiii tind sa afiseze reactii foarte puternice la stimuli auditivi si vizuali, ce includ arta si muzica. Insa atunci cand prea multe informatii senzoriale le ies in cale, ca intr-o clasa prescolara de joaca unde copiii danseaza si canta intr-un colt, si picteaza in altul, se poate ajunge la supraincarcarea lor. O categorie de copii talentati pur si simplu nu se decurca bine cu perioadele lungi de joc nestructurat, ei potrivindu-se mai bine intr-un cadru mult mai academic, chiar si la o varsta frageda.

copil inzestrat

Copiii talentati vor gravita adesea in jurul copiilor mai mari, adultilor sau chiar copiilor mici

 

De ce, deseori, copiii talentati sunt etichetati ca „intensi”? Cum gestioneaza parintii acest lucru, mai ales atunci cand comportamentul unui copil necesita corectare?

Copiii talentati vin in aceasta lume setati sa fie in alerta. Ei sunt capabili sa acumuleze o multime de informatii despre mediul lor, iar acest lucru este sustinut de o capacitate sporita de a interactiona cu informatia si de a o interpreta. O asemenea sensibilitate poate duce la intensitati percepute. Copiii supradotati pot prezenta, de asemenea, un grad ridicat de sensibilitate interpersonala si pot manifesta o reactie mai intensa fata de emotiile negative ale celor din jurul lor. Parintii raporteaza adesea ca atunci cand incearca sa se adreseze comportamentului provocator al copilului lor, chiar folosind o voce blanda, pot conduce la reactii intense din partea copilului.

Prin urmare, in situatii de disciplina, poate fi mai eficient sa folositi o voce normala. In cele din urma, unii copii inzestrati pot manifesta perseverenta si hotarare, ajungandu-se adesea ca parintii epuizati sa-si vada copiii ca fiind „incapatanati, cu vointa puternica sau ageri”. Din experienta mea, strategiile conventionale de parenting pot fi mai putin eficiente cu aceasta categorie de copii inzestrati. Sa spui pur si simplu „nu!” sau „opreste asta!” unui copil inzestrat poate conduce la lupte pentru putere. La copiii inzestrati functioneaza adesea folosirea unei abordari mai democratice pentru rezolvarea comportamentului provocator. Spune care este problema folosind un ton neutru, asculta cu adevarat punctul de vedere al copilului tau, iar apoi fa-ti cunoscuta propria perspectiva asupra problemei. Aceasta abordare ii ofera copilului sansa de a absorbi, procesa si intelege informatiile pe masura ce colaborati amandoi la gasirea unei solutii.

In comunitatea pentru copii inzestrati exista ingrijorarea ca unii copii ar putea fi etichetati gresit ca avand ADHD. De ce se intampla aceasta?

Academia Americana de Pediatrie si-a extins recent liniile directoare pentru identificarea ADHD a copiilor, incepand cu varsta de 4 ani. Din pacate, unele dintre trasaturile folosite pentru a identifica ADHD: probleme de atentie, frustarea intr-un cadru de clasa, visatul cu ochii deschisi si comportamentul ce refuza indeplinirea sarcinilor, ar putea fi manifestate si de un copil care este doar plictisit sau frustrat de un mediu scolar neprovocator.

Exista ingrijorarea ca, fiindca identificarea copiilor inzestrati in centre pentru copii sau in gradinite nu este inca raspandita, acesti copii ar putea fi expusi riscului de a fi diagnosticati cu ADHD. si totusi, este posibil ca un copil sa fie atat inzestrat, cat si sa aiba ADHD. Cu toate acestea pe masa, este clar ca testarea si evaluarea corespunzatoare trebuie sa aiba loc inainte de orice etichetare a copilului. Citeste pe larg: ADHD la copil: simptome si definitii

Cum pot lucra parintii cu un copil de nivel prescolar sau gimnazial pentru a se asigura ca sunt satisfacute nevoile copilului lor prescolar?

Din experienta mea, invatamantul prescolar chiar doreste sa ajute copiii inzestrati. La scoala actuala a copilului tau, sau cand cauti una pentru micutul tau, adreseaza-te profesorilor intr-o maniera pozitiva pentru a discuta despre ceea ce are nevoie copilul tau pentru a prospera. De exemplu, ai putea elabora un plan care sa includa activitatile in care copilul se implica de obicei, nevoia sa de spatiu sau de timp linistit si, desigur, modalitati de a mentine copilul angajat intelectual. Unele institutii prescolare pot avea deja infiintat un program de imbogatire a copilului talentat sau chiar ar putea oferi servicii precum terapia ocupationala, de pe urma careia copiii inzestrati si foarte sensibili au parte de beneficii.

Cand pot beneficia parintii de ajutor din exterior?

Cautarea ajutorului unui psiholog pentru copii poate fi o modalitate prin care parintii sa-si confirme suspiciunea ca al lor copil este inzestrat – iar noi suntem acolo si pentru parintii care se simt coplesiti de educarea unui copil inzestrat, attunci cand copilul nu se acomodeaza in mediul social sau cand un copil continua sa prezinte comportamente provocatoare. Un psiholog poate oferi o evaluare formala a punctelor forte si a provocarilor, si va poate ajuta pe amandoi sa dezvoltati strategii prin care sa faceti fata acestor provocari si sa le depasiti. Discutarea cu un psiholog este pentru parinti si o modalitate buna prin care pot afla despre grupurile de suport si despre alte resurse locale disponibile familiilor cu copii inzestrati.

11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun

Este adevarat ca in spatele fiecarui copil cu succes stau parintii? In cea mai mare parte ... DA.  Cercetarile in psihologie au sublinit mai multi factori care prezic succesul. Iata 11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun.

6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

Daniel Coyle, autorul bestseller-ului “Codul Talentului”, spune ca poti sa evidentiezi talentul copilului tau intr-un mod destul de interesant, pornind de la premiza ca Talentul nu vine prin nastere, ci prin educatie.

Coyle a petrecut 2 ani in noua dintre cele mai cunoscute  “focare” producatoare de  talente, artisti, interpreti sau executanti de clasa mondiala in sport, arta, muzica si matematica. Ceea ce a descoperit este ca parintii le-au oferit o imagine gresita despre cum ar trebui sa se manifeste un geniu. ” Talentul imens” nu este înglobat in AND-ul copiilor, spune Coyle.

Talentul este rezultatul unui model distinctiv si puternic, un model care combina 3 forte elementare: tinte inalte, suport motivational si metode de coaching. Citeste pe larg: 6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau


Copilul minune: strategii de educare si succes

Geniile se fac, nu se nasc – sau cel putin asa li se spune parintilor. Doar oare chiar putem manipula creierul unui copil? Şi ar trebui sa incercam asta? Institutia minunat de anarhica a copilariei s-a transformat treptat in ceva mai mult decat o ucenicie a maturitatii.

Copiii ce abia invata sa mearga, sunt supravegheati atent in crese, prescolarii, care isi petreceau timpul, pur si simplu, invatand sa se joace cu cei de varsta lor, sunt bombardati cu tablete, smarfonuri, CD-ROM-uri educationale si alte dispozitive create pentru a-i invata sa citeasca, sa scrie...E timpul ca parintii sa isi insuseasca un nou mod de educare a copiilor? Citeste pe larg fascinatul articol: Copilul minune: strategii de educare si succes

Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu: afla de ce

Televizorul si calculatorul sunt tentatiile cu care parintii de adolescenti in devenire au de dus o lupta crancena. Exista numeroase studii care arata cat de nesanatos poate fi statul ore in sir in fata televizorului sau a calcualtorului, exista campanii care trag semnale de alarma in acest sens si totusi, de multe ori, parintii pierd lupta cu tehnologia si cedeaza in fata capriciilor copiilor lor.

Televizorul si calculatorul sunt tentatiile cu care parintii de adolescenti in devenire au de dus o lupta crancena. Exista numeroase studii care arata cat de nesanatos poate fi statul ore in sir in fata televizorului sau a calcualtorului, exista campanii care trag semnale de alarma in acest sens si totusi, de multe ori, parintii pierd lupta cu tehnologia si cedeaza in fata capriciilor copiilor lor

Alteori cad prada iluziei ca televizorul si calculatorul sunt, de fapt, mijloace care ajuta in mod substantial la educarea copiilor. Asa sa fie oare? citeste pe larg: Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu: afla de ce

 autor: Xenia Radu vd D. -  redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Xenia este Psiholog si Consilier Pedagogic la Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO) - centru de copii supradotati Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ggeo
    Ggeotrimis la 25/1/2019

    In primul si in primul rand trebuie sa plece din romania. Intre prosti nu are nicio sansa. Altundeva va fi ajutat sa creascal aici i se va da in cap: 'cum ba? Te crezi smecher? '

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII