Antidepresivele si sarcina. Intre simptome si riscuri.

Antidepresivele si sarcina. Intre simptome si riscuri.

Antidepresivele si sarcina. Intre simptome si riscuri.

Multe femei iau antidepresive în timp ce sunt însărcinate pentru a-și păstra simptomele sub control. Insa antidepresivele consumate de femeile insarcinate pot influenta negativ inima bebelusului din burtica. Iata totul despre un studiu major european.

Cand esti insarcinata si ai depresie

Exista femei care luptă împotriva depresiei și au nevoie de antidepresive pentru a-și gestiona simptomele si in timpul sarcinii. În trecut, se credea că sarcina proteja împotriva depresiei. Dar oamenii de știință își dau acum seama că nu este cazul. Tot mai multe femei iau antidepresive în timp ce sunt însărcinate pentru a-și păstra simptomele sub control. Un studiu a constatat că între 1998 și 2005, aproape una din 20 de femei au raportat că au folosit un antidepresiv cu trei luni înainte de a rămâne însărcinată sau în timpul sarcinii.

BBC news a publicat o stire conform careia copiii ai caror mame au luat antidepresive la inceputul sarcinii au un mic risc, insa semnificativ de anomalii ale inimii. Aceasta informatie decurge dintr-un studiu danez care a examinat peste 400 de mii de copii nascuti intre 1996 si 2003. 

Iata sfatul de la Desprecopii.com:

SSRI si rata malformatiilor

Studiul a investigat daca administrarea antidepresivelor numite inhibitori selectivi ai serotoninei (selective serotonin re-uptake inhibitors - SSRI) in primul trimestru de sarcina a influentat rata malformatiilor. S-a descoperit ca defectele peretelui care separa camerele din stanga si din dreapta inimii au fost cu 0,4% mai frecvente la copiii femeilor care luasera SSRI. Alte malformatii nu au fost asociate cu administrarea SSRI.

Desi studiul sugereaza ca SSRI folosit la inceputul sarcinii mareste riscul defectelor de sept al inimii bebelusului, este important de observat ca riscul absolut al acestor defecte este redus (sub 1%). In general, medicii incearca sa evite prescrierea de medicamente femeilor insarcinate din cauza riscurilor potentiale asupra bebelusului. Totusi, depresia este o boala grava, iar in unele cazuri, avantajele tratamentului cu antidepresive sunt mai importante decat potentialele riscuri.

Cine a efectuat studiul?
Cercetarile au fost efectuate de Dr. Lars Henning Pedersen si colegii lui de la Aarhus University din Danemarca si UCLA School of Public Health din SUA. Studiul a fpst finantat de catre Lundbeck Foundation, National Danish Research Foundation, Aarhus University, Danish Society of Obstetrics and Gynaecology, Ville Heise Foundationsi Rosalie Petersen Foundation. Rezultatele au aparut in British Medical Journal.

Cum s-a desfasurat studiul?

Studiul de grup a investigat efectele administrarii de inhibitori selectivi ai serotoninei (selective serotonin re-uptake inhibitors SSRI) in timpul sarcinii asupra riscului de malformatii majore ale nou-nascutilor. SSRI sunt un tip de medicamente folosite la tratarea depresiilor si a altor boli. Cititi: Depresia in timpul sarcinii

Cercetatorii au colectat datele asupra mamelor si nou-nascutilor din inregistrarile medicale daneze asupra retetelor eliberate la farmacii, datele privind nasterile si diagnosticele puse. Datele din baza de date au putut fi asociate folosind PIN-urile atribuite la nastere tuturor cetatenilor danezi. Au fost colectate informatii privind varsta mamei, fumatul in timpul sarcinii, numarul copiilor, data nasterii, varsta gestationala, greutatea la nastere si sexul nou-nascutului, precum si faptul ca sarcina a fost unica sau multipla. Femeile care au avut sarcini multiple (de exemplu, gemeni) au fost excluse din studiu. Cititi: Gemeni, tripleti sau mai multi...

Ei au examinat prescrierile de SSRI cu minim 28 de zile inainte de data estimata a conceptiei pana la 112 zile dupa conceptie. S-a considerat ca femeile respective au fost expuse riscului daca le-a fost recomandat de doua ori SSRI in perioada considerata. Femeile carora li se recomandase insulina sau medicamente impotriva hipertensiunii cu trei luni inainte de data estimata a conceptiei au fost excluse din studiu, la fel si femeile care au luat alte medicamente pentru probleme psihiatrice in timpul sarcinii, precum antiepileptice, antipsihotice si anti-anxietate. Antidepresivele altele decat cele din gama SSRI, precum antidepresivele triciclice si venlafaxina, au fost excluse din analizele de baza efectuate, insa au fost evaluate in cadrul cercetarilor subsidiare.

Cercetatorii au examinat toate nasterile de bebelusi vii intre 1 ianuarie 1996 si 31 decembrie 2003. Dupa excluderile necesare, 496881 copii au fost selectati pentru participarea la studiu. Cercetatorii au categorisit malformatiile acestor copii conform unui sistem standard. Apoi au folosit metode statistice pentru a examina efectele administrarii de SSRI la mama asupra riscului de malformatii. Ei au luat in considerare factori variati care ar fi putut afecta rezultatele, printre care varsta mamei, anul nasterii, starea civila a mamei, venitul mamei si faptul ca era fumatoare sau nu.

Citeste si Depresia in sarcina: slalom intre riscuri, terapii si recunoastere

Care au fost rezultatele studiului?
Dintre cei 496881 de copii, 15573 (3,1%) aveau malformatii majore, iar mamele a 1370 (0,3%) dintre ei au fost expuse la SSRI la inceputul sarcinii. Femeile care luasera SSRI erau adesea de varste mai inaintate, traiau singure, erau necasatorite si erau fumatoare.

Faptul ca luasera SSRI la inceputul sarcinii nu afectase riscul general de malformatii (probabilitatea [odds ratio  OR] de 1,21, cu intervalul de incredere de 95% [confidence interval  CI] 0,91 la 1,62), ori riscul de malformatii nu a afectat inima (OR 1,12, 95% CI 0,79 la 1,59). Cititi: Malformatiile inimii la copii

Totusi, acest lucru a fost asociat cu un risc crescut de defecte ale septului  peretele ce separa camerele din stanga de cele din dreapta ale inimii (0,9% fata de 0,5% dintre copiii care nu fusesera expusi la SSRI; OR 1,99, 95% CI 1,13 la 3,53). Aceste rezultate inseamna ca la fiecare 246 de mame care luasera SSRI la inceputul sarcinii, un copil mai mult decat se considera normal are un defect septal.

Dintre medicamentele SSRI, sertralina (1,5% influenta) si citalopramul (1,1% influenta) au fost asociate cu un risc mai mare de defecte septale, insa nu fluoxetina (0,6% influenta). Numarul femeilor care au luat SSRI sub forma paroxetinei a fost prea mic pentru a fi luat in considerare, la fel ca numarul femeilor care au luat antidepresive care nu fac parte din grupa SSRI (antidepresive triciclice sau venlafaxina).

Femeile care au luat mai mult de un SSRI la inceputul sarcinii au avut un risc si mai mare de a naste copii cu defecte septale, cu 2,1% dintre copii afectati (OR 4,70, 95% CI 1,74 la 12,7). Aceste numere inseamna ca la fiecare 62 de mame care au luat mai mult de un SSRI la inceputul sarcinii, un copil in plus are un defect de sept cardiac fata de rata normala.

Cum sunt interpretate rezultatele?
Cercetatorii au tras concluzia ca defectele de sept cardiac sunt mai frecvente la copiii ai caror mame au luat medicamente din grupul SSRI la inceputul sarcinii, mai ales sertralina si citalopram. Riscul cel mai mare este asociat cu situatiile in care mamele au luat mai multe medicamente din acest grup SSRI.

Cum au reactionat autoritatile la acest studiu?
Acest studiu vast a aratat ca exista o asociere intre administrarea SSRI la inceputul sarcinii si un tip de anomalii congenitale ce afecteaza septul inimii.

Sunt cateva aspecte de luat in considerare:

 - La fel ca in cazul tuturor studiilor de acest tip (studii observationale), exista posibilitatea ca aceste diferente sa se datoreze altori factori decat cei testati. Cercetatorii au laut masuri pentru a reduce aceasta probabilitate luand in considerare factori ce ar putea genera confuzii, insa este posibil sa nu fi eliminat total aceste efecte. Din cauza aspectelor etice, este putin probabil sa se desfasoare un studiu aleator controlat care sa testeze efectele SSRI in timpul sarcinii. In plus, din cauza ca aceste evenimente sunt rare, ar trebui ca studiile sa fie foarte extinse pentru a da rezultate detectabile. Asta inseamna ca ar trebui desfasurate studii care sa observe un numar mare de persoane, precum studiul mentionat.
 
 - Studiul nu a putut sa indeparteze posibilele efecte ale depresiei in sine, asa cum nu a putut sa identifice si sa compare femeile insarcinate care aveau depresii si nu luau antidepresive.
 
 - Studiul a fost bazat pe inregistrari din baza de date nationala ce continea date despre retetele eliberate, nasteri si diagnosticele puse. Unele din aceste informatii din baza de date este posibil sa fi fost inregistrate gresit sau este posibil ca datele sa nu fi fost inregistrate.
 
 - Este posibil ca nou-nascutii femeilor despre care se stia ca luau medicamente eliberate cu reteta sa fi fost mai atent examinati pentru detectarea defectelor congenitale, ceea ce ar putea duce la gasirea mai multor defecte in grupul respectiv. Totusi, proportia generala a malformatiilor descoperite la copiii expusi si la cei neexpusi sugereaza ca nu este cazul.
 
 - Femeile considerate expuse au primit cel putin doua retete de SSRI la inceputul sarcinii. Totusi, aceste informatii nu ne spun daca femeile chiar au luat medicamentele sau in ce cantitate le-au luat. Includerea numai a femeilor care au primit cel putin doua retete de medicamente ar trebui sa mareasca probabilitatea ca ele sa fi luat medicamentele, facand rezultatele mai robuste.
 
 - In general, medicii incearca sa evite recomandarea medicamentelor la femeile insarcinate in cazul in care acestea au efecte asupra bebelusilor. Totusi, depresia este o boala grava, iar in unele cazuri se considera ca beneficiile tratamentului cu antidepresive depasesc riscurile.
 
 - Desi studiul sugereaza ca folosirea SSRI la inceputul sarcinii mareste riscul defectelor de sept cardiac ale bebelusilor, este important de observat ca o crestere absoluta a riscului ca un copil sa fie afectat este relativ mic, adica sub 1%.

Despre depresie mai poti citi

Depresia, a doua cea mai mare cauza de "handicap" din lume 

 Depresia poate fi vindecata cu aceste 5 strategii 

Cititi si

Antibioticele si sarcina

Vitaminele in timpul sarcinii: ce-i prea mult strica?

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII