Ibuprofenul și riscul de avort spontan: Ce trebuie să știi

Ibuprofenul si riscul de avort spontan: Ce trebuie sa stii

Ibuprofenul și riscul de avort spontan: Ce trebuie să știi

În timpul sarcinii, orice medicament poate influența sănătatea fătului, mai ales în primul trimestru, când fătul se dezvoltă într-un ritm accelerat. Studii recente arată că femeile însărcinate care iau pastile pentru calmarea durerii, cum sunt cele ce conțin ibuprofen, se expun unui risc dublu de avort spontan.

- veti citi:
Ibuprofenul si riscul unui avort spontan
Riscul de a pierde sarcina
In timpul sarcinii trebuie sa fii foarte precauta cu orice medicament
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc
Factori de risc in sarcina

Ibuprofenul si riscul unui avort spontan

Se stie ca, in general, medicamentele pe care le luam in mod normal fara prea multe restrictii, pot avea efecte nedorite in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, cand fatul se dezvolta intr-un ritm accelerat. Studii recente arata ca femeile insarcinate care iau pastile pentru calmarea durerii, cum sunt cele ce contin ibuprofen, se expun unui risc dublu de avort spontan.

Studiul, efectuat in cadrul Universitatii din Montreal si publicat in Canadian Medical Association Journal, a implicat 47050 de femei cu varste cuprinse intre 15 si 45 de ani si a avut in vedere o grupa de medicamente calmante ale durerii cunoscute ca medicamente non-steroidale si antiinflamatorii.

Riscul de a pierde sarcina

Cifrele exacte arata ca femeile care iau medicamente ce contin ibuprofen inca de dinainte de conceptie si continua sa le ia pana in saptamana 20 prezinta un risc de 2,4 ori mai mare de a pierde sarcina decat cele care nu apeleaza la astfel de medicamente. Si totusi, in ciuda acestor studii si a avertizarilor din prospectele medicamentelor in care se specifica in mod clar ca ele sunt contraindicate in sarcina, una din 6 femei ia astfel de medicamente.

De altfel, chestionarele aplicate, au relevant faptul ca 17% dintre femeile care au luat parte la studiu au luat medicamente impotriva durerilor chiar daca medicul le-a interzis acest lucru.

In timpul sarcinii trebuie sa fii foarte precauta cu orice medicament

Pe langa medicamentele din categoria avuta in vedere, se pare ca si aspirina are aceleasi efecte nocive.

Nu exista in schimb contraindicatii clare pentru paracetamol, medicii sustinand ca acesta poate fi administrat in siguranta in timpul sarcinii. In ceea ce priveste cantitatea de medicamente administrate, specialistii considera ca oricat de mica ar fi aceasta, ea poate periclita fixarea embrionului in uter. Actualmente una din opt femei pierde cel putin o sarcina in primele 12 saptamani, acest lucru fiind pus adesea pe seama varstei, a consumului de tutun sau de alcool, a obezitatii si a altor factori. De foarte multe ori insa, avortul spontan este cauzat si de administrarea de medicamente interzise in primul trimestru de sarcina. Dar, interesant de citit: Paracetamolul in timpul sarcinii corelat cu problemele comportamentale ale copiilor

Studiul a relevat faptul ca exista o legatura directa intre avortul spontan si utilizarea, in timpul sarcinii, a unor substante precum diclofenac, naproxen, celecoxib, ibuprofen si rofecoxib. Totusi, medicii care au lucrat la acest studiu mentioneaza ca avortul spontan nu se datoreaza decat foarte rar in mod exclusiv consumului de medicamente ce contin substantele mentionate. De obicei este vorba mai degraba de o suma de factori ce provoca pierderea unei sarcini, consumul de medicamente interzise fiind doar unul dintre acestia.

Pentru a evita urmarile nedorite, medicii recomanda ca o sarcina sa fie planificata, astfel incat sa poata fi indepartate dinainte anumite riscuri pe care le implica administrarea anumitor medicamente.

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc

Atentie, aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta copilul. Daca femeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici un medicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcina.

Perioada cea mai periculoasa de a lua medicamenet este in primele 3 luni de sarcina cand fatul este cel mai vulnerabil la leziuni.Iata lista cu medicamente sigure, nesigure sau periculoase in timpul sarcinii si sfatul de la Desprecopii

Factori de risc in sarcina

Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Lacul de unghii: risc in timpul sarcinii
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Sarcina si sapunurile antibacteriene - ATENTIE!
Nivelul scazut al seleniului si riscul de preeclampsie in sarcina
Substantele chimice din alimente pot dubla riscul de avort spontan
Infectiile urinare in timpul sarcinii
7 consecinte ale fumatului in timpul sarcinii

CITESTE PE LARG DESPRE FACTORII DE RISC IN TIMPUL SARCINII

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte: Canadian Medical Association Journal,

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII