Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil

Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil

Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil

Mamele care fac gripa in timpul sarcinii ar putea risca sa afecteze creierul copilului lor - lucru care ar putea conduce la un "autism infantil".

Un studiu danez arata ca, copiii ai caror mame au avut gripa in timpul sarcinii au mai multe sanse de a dezvolta aceasta afectiune pana la trei ani.

Creierul fatului poate fi afectat
Nu exista suficiente dovezi inca...
Nici o legatura intre infectii si autism
Informatii utile despre autism

Poate gripa in timpul sarcinii sa duca la nasterea unui copil cu autism?

Mamele care fac gripa in timpul sarcinii ar putea risca sa afecteze creierul copilului lor - lucru care ar putea conduce la un "autism infantil". Un studiu danez arata ca, copiii ai caror mame au avut gripa in timpul sarcinii au mai multe sanse de a dezvolta aceasta afectiune pana la trei ani.

Cercetatorii sustin ca, in momentul in care sistemul imunitar al mamei este declansat - de exemplu atunci cand aceasta are un virus gripal - este posibil ca creierul fatului in curs de dezvoltare sa fie afectat. Dar ei au clarificat faptul ca femeile insarcinate si mamele nu ar trebui sa fie preocupate de aceste constatari, deoarece doar o mica parte din cele care au avut gripa au dat nastere la copii cu "autism infantil" si ca cercetarea a fost limitata si este la inceput, asa ca nu exista deocamdata rezultate concrete.

Cu toate acestea, studiul a aratat ca, in ansamblu, riscul unui copil de a prezenta o tulburare de dezvoltare nu a fost mai mare decat cel al celorlalti copii. Principalul autor Dr. Hjordis OSK Atladottir, de la Universitatea din Aarhus, a intarit ideea ca mamele nu ar trebui sa se panicheze din cauza acestor rezultate: "Chiar vreau sa subliniez faptul ca acest lucru nu este unul care trebuie sa va ingrijoreze. 99% dintre femeile care au avut gripa in timpul sarcinii nu au copiii cu autism. Daca as fi insarcinata, nu as face nimic diferit fata de ceea ce am facut inainte de sarcina, deoarece cercetarile noastre sunt la inceput si inca exploram".

/Images/raceala1.jpg

Nu exista suficiente dovezi

Caroline Hattersley, director la "Societatea Nationala a Autistilor", a declarat: "Nu exista suficiente dovezi pentru a sugera ca gripa in timpul sarcinii va creste probabilitatea unui copil cu autism. Femeile insarcinate nu ar trebui sa intre in panica din pricina acestui studiu. Cauzele autismului sunt inca in curs de investigare si avem nevoie de cercetari amanuntite inainte de a trage concluzii importante."

Datele echipei sale provin de la un studiu care a recrutat peste 100.000 de femei insarcinate in Danemarca intre anii 1996 si 2002. Femeile au fost chemate de mai multe ori in timpul sarcinii si o data dupa nastere pentru a fi interogate cu privire la infectiile pe care le-au facut si medicamentele pe care le-au luat. Noul raport include 96736 copii nascuti din Cohorta, care aveau  8 si 14 ani la momentul analizei.

Utilizand un registru de diagnostice psihiatrice la nivel de tara, Atladottir si colegii sai au constatat ca un procent din totalul copiilor a fost diagnosticat cu autism, in care este inclus procentul de 0,4% cu autism infantil - in care principalele simptome au aparut inainte de varsta de 3 ani. Nu s-a descoperit nici o legatura intre o serie de infectii din timpul sarcinii  - inclusiv herpes, tuse,  raceli si cistite - si posibilitatea ca un copil sa dezvolte autism sau autismul infantil, potrivit raportului publicat in Pediatrie. Nici in randul celor 808 de femei care au raportat ca au avut gripa in timpul sarcinii nu s-a semnalat un risc crescut de autism la copii.

Cu toate acestea, 7 dintre acesti copii, sau 0.87%, au fost diagnosticati cu autism infantil, in comparatie cu rata de 0,4% in randul copiilor, in general. Nici copiii ai caror mame au avut febra timp de o saptamana sau ai celor care au luat antibiotice nu au prezentat decat un risc usor crescut pana la limita de aparitie a acestei afectiuni.

gripa sarcina

Atladottir spune ca exista unele cercetari la rozatoare, care sugereaza ca celulele imune activate pot traversa placenta afectand creierul copilului. Dar, daca acest lucru este aplicabil si la oameni, este inca un mare semn de intrebare. Cercetatorii au remarcat ca o limitare a noului studiu a fost faptul ca au facut 106 teste pentru a compara riscul de autism sau autism infantil cu infectii diferte si droguri. In cercetarea medicala, o constatare semnificativa este considerata, de obicei, cea in care exista mai putin de o probabilitate ca cinci procente din rezultat sa aiba loc din intamplare.

Dar atunci cand se fac atat de multe calcule, oamenii de stiinta se asteapta ca macar o parte sa treaca acest test semnificativ, chiar daca nu exista nicio legatura intre variabilele sarcinii si autism. In plus, rapoartele despre femeile insarcinate care au avut gripa nu au fost confirmate de catre medici, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca gripa poate fi confundata cu o alta infectie sau invers. Din cauza acestor limitari, Atladottir a declarat ca rezultatele ar putea incuraja o cercetare viitoare, dar nu ar trebui sa ingrijoreze femeile insarcinate. "Noi nu vrem sa cream panica", a spus ea.

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII