Manualele scolare, de unde le cumparam?

Manualele scolare, de unde le cumparam?

Manualele scolare, de unde le cumparam?

  • Cu mult timp in urma, pe vremea mea, cum ar spune majoritatea parintilor, manualele scolare erau adevarate carti de capatai. Toata lumea invata dupa aceleasi carti, care, la randul lor, urmau cu fidelitate programa scolara. Ce scria in manual era litera de lege, iar cele cateva culegeri care existau pe piata erau adevarate comori pentru pregatirea pentru examene.

Cu mult timp in urma, pe vremea mea, cum ar spune majoritatea parintilor, manualele scolare erau adevarate carti de capatai. Toata lumea invata dupa aceleasi carti, care, la randul lor, urmau cu fidelitate programa scolara. Ce scria in manual era litera de lege, iar cele cateva culegeri care existau pe piata erau adevarate comori pentru pregatirea pentru examene.

Ce valoare mai au astazi manualele scolare?

Ce valoare mai au astazi manualele scolare si cat de utile mai sunt culegerile care acum au impanzit pur si simplu librariile? Este o intrebare cu care se confrunta adesea parintii zilelor noastre nu numai atunci cand cauta cu disperare manualele sau auxiliarele scolare cerute de profesori, ci si atunci cand se simt coplesiti de incarcatura adesea inutila pe care o au aceste carti.


toate manualele - la cele mai bune preturi posibile AICI

Cu mai bine de un deceniu in urma, introducerea manualelor alternative, in virtutea promovarii intense a reformei sistemului de invatamant, parea sa fie o solutie salvatoare in ceea ce priveste deschiderea catre noi orizonturi ale educatiei. Manualele alternative dadeau practic profesorului posibilitatea sa isi puna in valoare creativitatea didactica, iar parintilor si elevilor sa aiba termen de comparatie. Manualul devenea un instrument de implementare a programei scolare, pe care profesorul avea libertatea sa il foloseasca ca atare sau nu. Din pacate insa, ca in multe alte situatii din invatamantul romanesc, ne-am ales doar cu forma nu si cu fondul... Numarul manualelor care au indeplinit conditiile pentru a fi aprobate de minister a fost destul de redus, iar ideea ca profesorul poate sa isi aleaga manualul dupa care lucreaza a devenit o iluzie frumoasa. De ce ? Simplu... pentru ca manualele sunt gratuite pana in clasa a zecea si odata ce scolile au primit un anumit tip de manuale, ele circula de la o generatie la alta, fara sa se mai intrebe nimeni daca profesorul s-a razgandit intre timp si vrea sa mai incerce si alte variante. Asadar, avem manuale alternative care, de fapt, sunt obligatorii. Desigur, in scolile in care parintii isi permit sa cumpere manualele, profesorii isi permit si ei luxul sa propuna alte manuale decat cele deja rufuite din biblioteca scolara.
Mai cititi: Cand copilul uraste scoala .. ce facem?

Trecem peste acest inconvenient si rasfoim putin, rapid, ce-i drept, cateva manuale. Nu le dam numele, pentru ca nu vrem sa fim rauvoitori. Insa ne dam seama ca in loc sa simplifice asimilarea programelor care si asa sunt stufoase si pline de lucruri care mai de care mai utile, manualele complica adesea procesul de invatare, autorii lor supunandu-se unei inertii care domina intregul sistem si care promoveaza cantitatea in locul calitatii. Luam la intamplare un Manual de limba si literatura romana pentru clasa a cincea, care are nici mai mult nici mai putin de 320 de pagini  aproape cat zilele dintr-un an. Sa ne imaginam ca toate manualele ar avea un numar asemanator de pagini. Cat timp ar lua micutilor numai sa citeasca ce scrie in manuale? Desigur, veti spune ca profesorul este cel care selecteaza ce este important din manual. Insa ma intreb si eu cu inocenta,  daca tot avem manuale alternative si daca tot autorii au libertatea de a eficientiza continuturile variabile ale programei, de ce se incapataneaza sa mearga in continuare pe principiul mult, mult, cat mai mult? Intrebare fara raspuns...eventual cu un ecou amar.

Ce auxiliare alegem?

Daca in cazul manualelor lucrurile sunt relativ simple (ne multumim cu ce ne ofera biblioteca scolii sau, daca ne permitem cumparam manuale noi, indicate de profesor), in ceea ce priveste auxiliarele, lucrurile se complica. Desigur, in general, fiecare editura ataseaza manualului si un caiet de lucru pe care profesorii il recomanda la clasa. Piata este insa plina de culegeri si de carti care promit sa faca minuni. Cum le alegeti? Simplu. Tineti cont, in primul rand, de recomandarea facuta la clasa, iar daca doriti sa cumparati copilului si alte auxiliare cereti opinia unui profesor de specialitate. Mai cititi: Cum ne motivam copilul pentru scoala?

De unde cumparam manuale si auxiliare scolare si cat platim pentru ele?

Luna septembrie este sezonul de varf in ceea ce priveste vanzarile de manuale si de auxiliare scolare. Asa ca, daca nu va miscati rapid, s-ar putea ca achizitionarea lor sa va dea multa bataie de cap. Daca in cazul rechizitelor lucrurile sunt mai simple, pentru ca puteti gasi oricand o alternativa, in privinta manualelor si a auxiliarelor recomandate de profesor lucrurile se complica. Odata epuizate stocurile editurilor, va trebui sa asteptati mult si bine pana veti reusi sa faceti rost de un exemplar sau altul. Varianta cea mai buna de achizitionare ramane cea online. Puteti cumpara direct de pe site-urile editurilor, insa, de multe, ori, stocul lor se epuizeaza cel mai repede tocmai pentru ca toata lumea merge direct la sursa.

toate manualele - la cele mai bune preturi posibile AICI

De aceea, librariile virtuale, cum este, de exemplu, cea gazduita de Magazinul eMAG , reprezinta o varianta mult mai comoda si cu mai multe sanse de reusita. In ceea ce priveste preturile, ele variaza sensibil de la o editura la alta, de la un vanzator la altul. Majoritatea vanzatorilor acorda discounturi la un anumit numar de exemplare comandate. Exista insa si vanzatori, cum este eMAG , care ofera in aceasta perioada discounturi importante si la achizitionarea unui singur produs. Totul este sa fiti cumparatori eficienti si sa gasiti rapid solutia cea mai convenabila pentru ceea ce cautati.

In loc de concluzie

Bune, rele, controversate, scumpe sau nu, manualele si auxiliarele scolare vor reprezenta intotdeauna un subiect de interes general pentru parinti si nu numai. Si asta pentru ca intr-un sistem educativ care se vrea evolutiv, orice instrument didactic trebuie supus periodic reevaluarilor.  Nu uitati: Toate manualele - la cele mai bune preturi posibile AICI

 Va recomandam sa mai cititi: Incepe scoala: emotii, intrebari si raspunsuri pentru parinti

Importanta familiei in procesul de invatare
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu? 
 Copiii au nevoie de disciplina

autor: Anamaria Ghiban., redactor Desprecopii.com, (c) Toate drepturile rezervate, 2011

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Bolile copilului

Toate bolile aici>

Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII