Nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana este de fapt nasterea prin metoda chirurgicala. Gravidutele pot avea o nastere prin cezariana pentru mai multe motive, dintre care : frecventa batailor cordului fetal devine neregulata - ceea ce inseamna ca produsul de conceptie nu poate suporta o nastere pe cale vaginala, cordonul ombilical este incolacit in jurul gatului copilului - ceea ce poate constitui un pericol in timpul unei nasteri pe cale vaginala,  cordonul ombilical prolabeaza sau aluneca prin cervix - ceea ce poate duce la compresia acestuia in timpul nasterii si la oprirea aportului fetal de oxigen placenta este rupta copilul nu se indreapta in jos spre canalul nasterii fie pentru ca cervixul a incetat sa se dilate, fie din alte motive.

Nasterea prin cezariana, veti citi:
De o nastere prin operatie cezariana?
Situatia din Romania: date despre nasterea prin cezariana
De ce asa de multe nasteri prin cezariana in Romania?
Nasterea prin cezariana in Romania
De ce o nastere prin cezariana?
De ce nasc romancele prin cezariana
In ce conditii voi avea programata o nastere prin operatie cezariana ?
La ce sa ma astept in timpul unei operatii cezariene ?
Pot sa imi reduc sansele de a naste prin cezariana ?
Am nascut primul copil prin cezariana. Pot sa il nasc pe urmatorul pe cale vaginala ?
Sfaturi despre cezariana de la DesprecopiiDe ce o nastere prin operatie cezariana ?

Femeile pot avea o nastere prin cezariana pentru mai multe motive, dintre care : frecventa batailor cordului fetal devine neregulata - ceea ce inseamna ca produsul de conceptie nu poate suporta o nastere pe cale vaginala, cordonul ombilical este incolacit in jurul gatului copilului - ceea ce poate constitui un pericol in timpul unei nasteri pe cale vaginala,  cordonul ombilical prolabeaza sau aluneca prin cervix - ceea ce poate duce la compresia acestuia in timpul nasterii si la oprirea aportului fetal de oxigen placenta este rupta copilul nu se indreapta in jos spre canalul nasterii fie pentru ca cervixul a incetat sa se dilate, fie din alte motive. Cititi: Motive pentru nasterea prin cezariana 

Situatia in Romania: Studiu efectuat pe parcursul a 7 ani - la desprecopii.com

Timp de aproape 7 ani, din iunie 2004 pana la sfarsitul lunii martie 2012, cea mai mare comunitate pentru parinti, Desprecopii.com, a dezbatut, cu multa pasiune si energie, o dilema cu care toate ne confruntam la un moment dat in viata: nastere naturala sau prin cezariana?  Sa pornim de la cifre: La un sondaj mamut, efectuat pe  forumul Desprecopii.com despre cum s-a efectuat nasterea primului copil am obtinut aceste rezultate. La sondaj au participat 2358 persoane.

 • prin nastere vaginala (normala) [37%]
 • prin cezariana [63%] 


De ce atat de multe operatii cezariene in Romania?

Sub titlul: De ce atat de multe operatii cezariene in Romania ?, topicul a ajuns la 72 de pagini care contin peste 713 de raspunsuri, vizionate de peste 482.000 de ori. Membrele comunitatii Desprecopii.com au fost de parere ca acest tip de nastere este o moda, foarte la indemana pentru medicii care isi pot programa astfel operatiile in functie de agenda zilei si pretind (uneori pe fata, alteori mai discret) tarife mai mari pentru asistenta la nastere. In baza acestui studiu am publicat  Studiu national: Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?

In timp ce OMS recomanda ca numai 30% din totalul femeilor insarcinate sa nasca prin cezariana si numai cand sunt inregistrate conditiile speciale, aproape 70% dintre romance apeleaza la nasteri pe cale chirurgicala, devenind campioane mondiale la acest capitol. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, în perioada 2005 - 2013 numarul operatiilor de cezariana a crescut de la 47.255 pe an, la 78.254 pe an.

In SUA, cel putin 22% din femeile americane isi nasc copiii printr-o operatie cezariana desi Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor spera sa scada acest procent la 15% in anul 2012. Prin acest procedeu, medicul face o incizie la nivelul abdomenului si uterului unei femei si scoate copilul pe aici.
 

Nasterea prin cezariana in Romania

In Romania anului 2013, nasterea cu ajutorul bisturiului a devenit o moda. Una la care toate femeile au acces. Conditia e sa aiba ceva bani. La clinicile private, cezariana la cerere e practicata la cel putin sase din 10 nasteri, indiferent de starea de sanatate a gravidei.

In secolul vitezei, si gravidele si medicii aleg comoditatea. O cezariana, in locul unui travaliu de peste 20 de ore. O operatie programata, in locul unei nasteri noaptea sau in weekend. Anestezia, in locul durerii.

Studiile arata ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt de trei ori mai predispusi la boli precum astmul bronoic, au probleme cu imunitate si, adesea, dereglari hormonale.

La spitalele de stat, nasterea este, teoretic, gratuita. Uneori, insa, se gasesc o multime de materiale sanitare si medicamente. In plus, parintii simt nevoia sa ii recompenseze pe cei care au adus pe lume bebelusul.

Multe mame spun ca mai bine merg direct la o clinica privata. Acolo, o nastere naturala costa, in medie, 5.000 de lei. Poate sa ajunga si la 8.000, in functie de tipul de rezerva ales de viitoarea mamica. O cezariana costa intre 6.000 de lei si 10.000 de lei.

La stat, de obicei, pentru o nastere naturala, se plateste intre 500 si 1.500 de lei. Pentru o cezariana, suma ajunge la 2.000-2.500 de lei. Exista si maternitati de stat care ofera rezerve private. La Filantropia de exemplu, o noapte de cazare costa 350 de lei.
 

De ce o nastere prin cezariana ?

Medicii nu se hotaresc sa faca o operatie cezariana pana nu se instaleaza travaliul dar acest lucru nu inseamna ca este o procedura de urgenta. Cel mai adesea este ceva ce corpul medical nu a putut anticipa pana ce travaliul nu a inceput.

Femeile pot avea o nastere prin cezariana pentru mai multe motive, dintre care : frecventa batailor cordului fetal devine neregulata - ceea ce inseamna ca produsul de conceptie nu poate suporta o nastere pe cale vaginala, cordonul ombilical este incolacit in jurul gatului copilului - ceea ce poate constitui un pericol in timpul unei nasteri pe cale vaginala,  cordonul ombilical prolabeaza sau aluneca prin cervix - ceea ce poate duce la compresia acestuia in timpul nasterii si la oprirea aportului fetal de oxigen placenta este rupta copilul nu se indreapta in jos spre canalul nasterii fie pentru ca cervixul a incetat sa se dilate, fie din alte motive.

De ce nasc romancele prin cezariana

Un procent foarte mare de femei insarcinate din Romania aleg sa nasca prin cezariana din motive foarte simple: Teama de durere dar si pentru a imita o serie de vedete care au nascut prin cezariana. Cititi: Cezariana si legatura cu copilul

Cezariana a devenit o moda în maternitatile românesti. Deşi ar putea să nască natural, din ce în ce mai multe românce preferă bisturiul durerilor naşterii. Mai puţin de un sfert dintre copiii care se nasc în România vin pe lume pe cale naturală. De vină nu e doar spaima femeilor de durere, ci şi comoditatea unora dintre medici.  

În maternităţile din Bucuresti proportia operatiilor cezariene ajunge la 80%. Nu este un procent mare, ci unul IMENS. Se fac de CINCI ori mai multe operaţii decât media recomandată de OMS.

In Romania, proportia de cezariene ajunge la 80% chiar in clinici universitare, unde nu ar trebui sa fie atat de mare. 80% nu este un procent mare, ci alarmant. Sa ne aducem aminte ca, in Romania, exista o scoala obstetricala de traditie, dar foarte multe femei renunta la nasterea naturala doar din comoditate , spune un medic ginecolog renumit din Bucuresti.
 

In ce conditii poti avea programata o nastere prin operatie cezariana ?

Uneori este clar ca o femeie va avea nevoie de o operatie cezariana inca dinainte de a intra in travaliu. O parte din conditiile care impun o cezariana sunt :

copilul este intr-o prezentatie dificila, transversa sau pelviana, sau
are o suferinta sau anomalie deja cunoscuta
exista trei sau mai multi fetusi
mama are un herpes genital care poate fi transmis copilului printr-o nastere vaginala mama
are placenta previa (placenta este implantata asa de jos in uter incat blocheaza iesirea copilului)
sau placenta abruptio cand placenta este separata de peretele uterin si fatul este in pericol
o preeclampsie materna se inrautateste rapid facand ca intarzierea nasterii sa devina foarte periculoasa
exista in antecedente operatii uterine invazive sau multiple cezariene.


La ce sa ma astept in timpul unei operatii cezariene ?

In mod obisnuit, sotul sau partenerul dumneavoastra poate sta alaturi de dumneavoastra in cea mai mare parte a pregatirilor, si de asemenea la nastere. In rara situatie in care cezariana dumneavoastra este o adevarata urgenta, partenerului dumneavoastra nu ii va fi permis sa stea in sala de operatie. Si acum iata si niste poze care explica de la sine ce se intampla :)

Primul lucru la care trebuie sa va asteptati este o examinare de catre medicul anestezist, care va familiarizeaza cu variatele optiuni de inlaturare a durerii. Rareori in zilele noastre se face anestezie generala, care va va adormi complet. Cel mai probabil va va fi facuta o anestezie epidurala sau spinala care va va amorti jumatatea inferioara a corpului.

In timpul procedurii se monteaza un cateter uretral pentru a drena urina si se instituie o perfuzie intravenoasa pentru cazul in care ar fi nevoie de administrarea urgenta a unor medicamente.

Personalul medical va ridica un ecran protector in asa fel incat nu va fi nevoie sa vedeti incizia ce va fi practicata. Daca doriti sa asistati totusi la momentul nasterii, cereti ca ecranul sa fie coborat usor, in asa fel incat sa vedeti totul dar fara detaliile cele mai explicite. Chiar acum se administreaza anestezia iar partenerul sau sotul dumneavoastra, proaspat imbracat in halat steril, ia loc la capul dumneavoastra.

Odata ce anestezia se instaleaza, medicul face o mica incizie orizontala in pielea de deasupra osului pubian (cunoscuta ca incizia bikini) si apoi face o incizie in partea inferioara a uterului. Apoi este timpul pentru copilul dumneavoastra ca sa isi faca intrarea in scena. Doctorul ii faciliteaza iesirea, ridicandu-l putin in asa fel incat sa il vedeti o fractiune de secunda inainte de a fi luat spre ingrijire de catre un pediatru sau o asistenta medicala. In timp ce personalul medical examineaza copilul dumneavoastra, doctorul evacueaza placenta.

Dupa examinare, medicul pediatru sau asistenta medicala va pot inmana copilul, dumneavoastra sau partenerului dumneavoastra. Copilul poate fi aproape de dumneavoastra in timp ce sunteti cusuta, lucru care poate dura aproximativ 30 min.. Fiecare strat de muschi sau piele trebuie inchis folosind clampe, staplere sau suturi. Dupa ce sunteti cusuta, sunteti mutata intr-un pat. Apoi, in timp ce sunteti transportata in camera de refacere, va puteti imbratisa copilul. Odata ce sunteti ajunsa acolo, ar trebui sa incercati sa il alaptati daca acest lucru este posibil. S-ar putea sa vi se para mai confortabil daca amandoi stati intinsi pe o parte fata in fata. Cititi neaparat:  Cezariana si legatura cu copilul


Scoaterea copilului la nasterea prin cezariana

Pot sa imi reduc sansele de a naste prin cezariana ?

Nu toate operatiile cezariene pot fi sau ar trebui prevenite. Dar exista o serie de cai prin care puteti reduce sansele de a le preveni, printre care : ramanerea intr-o stare de sanatate in timpul graviditatii, o hrana adecvata, exercitii fizice, multa odihna cand se porneste travaliul sa fiti intr-o stare optima de sanatate aflati daca rata de operatii cezariene a obstetricianului dumneavoastra este neobisnuit de mare, si daca este asa, adresati-va altui medic ginecolog apelati la o moasa care oricum are o rata scazuta a operatiilor cezariene apelati la o moasa care sa asiste la nasterea dumneavoastra.

Studiile arata ca prezenta unei moase experimentate in timpul nasterii reduce incidenta operatiilor cezariene. mentinerea unei pozitii ridicate atat timp cat puteti in timpul travaliului. Mersul si ortostatismul pot grabi procesul facand contractiile mai puternice, mai lungi si mai eficiente. Cititi pe larg: Sfaturi pentru recuperare rapida dupa cezariana

Chiar daca sedeti, in loc sa stati alungita, puteti scurta semnificativ durata travaliului pastrarea unei bune hidratari in timpul travaliului. De asemenea beti multe lichide acasa in fazele incipiente ale travaliului. consultati literatura de specialitate pentru sfaturi privind evitarea unei operatii cezariene. 

Am nascut primul copil prin cezariana. Pot sa il nasc pe urmatorul pe cale vaginala ?

Nasterea pe cale chirurgicala nu implica asa ca alta data ca veti avea urmatorul copil tot prin operatie cezariana. De fapt aproximativ 70% din femeile care incearca o nastere pe cale vaginala, reusesc. Inciziile uterine orizontale si verticale facute in portiunea inferioara a uterului au un risc scazut de ruptura uterina. Despre cate nasteri prin cezariana poate avea o femeie cititi pe larg   Cate operatii de cezariana poate avea o femeie ? 

Sfaturile de la Desprecopii despre cezariana:

1. Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
2.Intrati din timp pe forumul specializat
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
3.Cititi pe forumul 
Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
4.Nu uitati sa cititi toate articolele despre nastere:


Aveti grija de dumneavoastra

Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala. Cititi totul despre Nasterea prin cezariana aici. 

Legat de acelasi subiect, mai cititi pe site-ul nostru:

Bagajul pentru spital
Sfaturi pentru insotitorul la travaliu
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Revenirea la normalitate dupa o nastere
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Refacerea dupa o nastere prin cezariana


Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite
 

 autor: echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2014

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • forumul nasterea unei stele
  Nasterea unei stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Alaptarea

  Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

 • Primele 365 de zile din viata de mama

  365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 • Cabinetul PSI (psihologie)

  Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

 • Femina intim
  Femina intim

  Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime..


5 comentarii din 72
Trimis de Palade diana

Cum se face tăietura la a doua cezariana, pe aceiasi tăietura ?

Trimis de luisa

"La stat, de obicei, pentru o nastere naturala, se plateste intre 500 si 1.500 de lei. Pentru o cezariana, suma ajunge la 2.000-2.500 de lei. " Va rog sa revizuiti articolul pentru ca nasterea la stat este gratuita. Daca induceti in eroare astfel pe toate prostutele care nu cunosc legea si incep sa indese in buzunarele personalului medical tot felul de "atentii " nu vom fi niciodata o tara civilizata si nu ar fi cazul sa ne mai miram cand doctorii ii trateaza cu indiferenta pe cei ce nu au sa le dea si lasa gravidele si bebelusii lor sa sfarseasca tragic pentru ca nu au de unde sa le dea mita.

Trimis de Rebeca

Buna,Eu acum 5 zile am nascut prin cezariana.Cu o saptamana inainte am fost la ecografie si mi s a spus ca bebelusul inca nu se intorsese si era in pozitie pelvica.Nu era de ajuns teama de a naste normal dar cand am auzit ca voi face cezariana am inceput sa am atacuri de panica,ma gandeam mereu la asta si plangeam.In primele ore dupa cirurgie nu am simtit nimic,dar dupa ce efectul anesteziei a trecut a fost dureros.Am stat 24 de ore in pat fara sa ma misc sau sa mi ridic capul,am avut in acea noapte o hemoragie si tot ma apasau pe burta sa mi iasa nu stiu ce din mine.A 2 a zi la amiaza mi au scos cateterul uteral si din mana ,m au pus sa ma dau jos si sa incerc sa merg.Parca aveam mii de cutite in mine ce ma taiau ....asa dureros a fost.Dupa 3 zile mi au dat voie acasa ...sunt bine dar cu dureri inca:(Pt mine a fost o experienta neplacuta din cauza durerilor de dupa ,poate as fi preferat sa simt cu adevarat momentul nasterii naturale,deoarece pe parcursul sarcinii nu am avut nimic.Doar imi crestea burta ,in rest eram ft activa,fara dureri...Bebelusa mea e ft cuminte,mananca si doarme.Pana acum am avut nopti linistite:)

Trimis de andreea

am o nastere normala a acuma sunt iar gravida si sar putea sa fie cezariana

Trimis de carmen

Am nascut de doua ori prin cezariana ,fara travaliu prealabil, si

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.