Nastere NATURALA sau prin CEZARIANA si de ce sunt atat de multe nasteri prin cezariana in Romania - argumente pro si contra

Nastere NATURALA sau prin CEZARIANA si de ce sunt atat de multe nasteri prin cezariana in Romania - argumente pro si contra

Nastere NATURALA sau prin CEZARIANA si de ce sunt atat de multe nasteri prin cezariana in Romania - argumente pro si contra

Ce alegem? Nastere naturala sau prin operatie cezariana? Una din 2 femei insărcinate au aceasta dilemă combinată cu frica de nastere și se intreabă incă de la inceput dacă preferă o naștere vaginală sau o naștere prin cezariană?

Timp de aproape 10 ani, din iunie 2010 pana la sfarsitul lunii decembrie 2020, Desprecopii a analizat - pe cel mai popular forum de parenting si pe grupurile sale de Facebook - o dilema cu care toate femeile insărcinate se confruntă la un moment dat: alegem nastere naturală sau o nastere prin cezariană?

Dincolo de emotii, mituri, motive si interese comerciale (se stie ca o nastere cezariana costa mai mult...), alegerea femeilor insărcinate trebuie sa fie in perfectă cunostintă de cauză - cunoscând ambele argumente, pro si contra, in cazul alegerii pe care o preferă.

Iată pro si contra nașterea vaginală și pro și contra nașterea prin cezariană.

- veti citi:
Naștere naturală sau naștere prin cezariană?
De ce atât de multe operații cezariene in România?
PRO naștere CEZARIANĂ
CONTRA naștere prin CEZARIANĂ
PRO naștere VAGINALĂ
CONTRA naștere VAGINALĂ
Ce e mai bine pentru tine și bebelusul tău? O naștere naturală sau una prin cezariană?
Alegerea trebuie să fie a mămicii, in perfectă cunoștință de cauză
Forum despre nașteri

Naștere naturală sau naștere prin cezariană?

Timp de aproape 10 ani, Desprecopii a analizat - pe cel mai popular forum de parenting si pe grupurile sale de Facebook - o dilema cu care toate femeile insarcinate se confrunta la un moment dat: alegem nastere naturala sau o nastereprin cezariana? 

La un sondaj efectuat pe desprecopii.com despre cum s-a efectuat nasterea primului copil am obtinut aceste rezultate. La sondaj au participat peste 15000 persoane.

Femeile au ales asa:

prin nastere vaginala (normala) - [41%]

prin cezariana - [59%]

De ce atât de multe operații cezariene in România?

Sub titlul: De ce atat de multe operatii cezariene in Romania? , topicul a ajuns pe forum la 26 de pagini care contin peste 778 de raspunsuri, vizionate de peste 800.000 de ori. Membrele Comunitatii Desprecopii au fost de parere ca acest tip de nastere este o modă, foarte la indemană pentru medicii care isi pot programa astfel operatiile in functie de agenda zilei si pretind (uneori pe fata, alteori mai discret) tarife mai mari pentru asistența la nastere.

Din alte raspunsuri a reiesit ca nașterea naturală le sperie pe multe dintre cele care trebuie sa aleaga si de cele mai multe ori chiar insista ca medicii sa le aduca pruncii pe lume prin cezariană - fara cunoscand deloc riscurile medicale la care se expun. O alta concluzie este ca femeile care au nascut prin cezariană isi sustin foarte violent alegerea si nu participă fair la discutii, luand in deradere alegerea femeilor care nasc natural.

In cele din urma, am rezumat cele 26 de pagini de raspunsuri in doar cateva randuri. Iata argumentele pro si contra ambelor metode de a aduce pe lume copii.

PRO naștere CEZARIANĂ:

La nasterea prin cezariana, bebelusul nu risca sa aiba probleme neurologice sau sa-si rupa oase sau sa iasa cu forceps/vacuum, sa se nasca mort de efort ori cu probleme neobservate de cei ce asista. Pentru ca nu mai parcurge tot traseul prin vagin, bebelusul nu risca sa ia nici o posibila infectie de la mama si nu este foarte obosit. Imediat dupa nastere bebelusul are pielea roz si craniul nu ii este usor deformat ca in cazul unei nasteri naturale.

Pentru mamele care au probleme cu ochii sau cu inima, cezariana este o operatie mai sigura decat nasterea naturala. O nastere prin cezariana nu presupune manevre si situatii jenante/traumatizante psihic pentru femeile mai sensibile (verificare de dilatatie, lipsa intimitatii intr-o sala de nasteri plina, lipsa de tact a medicilor sau asistentelor pentru care nasterea nu mai reprezinta un miracol, si asa mai departe). In plus, in timpul cezarienei nu simti "durerile facerii", nu trebuie sa suporti epiziotomia si efectele secundare ale acestei proceduri des efectuate in cazul nasterilor naturale. Datorita anesteziilor de tip epidurala/peridurala sau a rahianesteziei, chiar si in cazul cezarienei poti vedea bebelusul imediat ce este scos din burtica.

Un alt avantaj al cezarienei este ca poti sta in capul oaselor dupa nastere, mersul la toaleta nu este o problema atat de mare, si pentru cuplurile de curajosi nerabdatori isi pot relua viata intima mai repede. Perioada de spitalizare este ca si in cazul unei nasteri naturale de minim 2 zile si jumatate, dupa care, daca totul e in regula cu mama si bebelusul, doctorul semneaza foaia de externare.

CONTRA naștere prin CEZARIANĂ

La nasterea cezariana, uneori medicii pot decide ca anestezia generala este mai indicata decat rahianestezia sau epidurala. Orice anestezie presupune niste riscuri dar efectele secundare ale anesteziei generale sunt destul de neplacute. Din cauza tubului respirator, pot aparea dificultati atunci cand mama incearca sa vorbeasca, sa-si dreaga vocea, sa rada ori sa tuseasca. Pentru ca se taie burtica, adica si peritoneu si perete uterin si muschii nu mai ai voie sa ridici greutati si chiar pusul bebelusului intr-un patut prea jos poate fi resimtit ca un efort foarte mare.

Exista riscul infectiilor la locul operatiei ori al unor infectii urinare (scazut totusi) de la sonda de urina care se tine cam 24-36 de ore. In unele cazuri lactatia porneste putin mai greu, dar aceasta nu este o regula. O a doua sarcina dupa cezariana presupune inca o nastere prin aceeasi metoda, ceea ce inseamna pur si simplu redeschiderea operatiei initiale. Pentru bebelusi riscurile sunt minore: pentru ca nu li s-au comprimat plamanii ar putea avea ceva probleme respiratorii in primele ore dupa nastere. In majoritatea cazurilor o nastere prin cezariana costa mai mult decat nasterea vaginala asistata medical.

Din punct de vedere psihic, in special in cazul unei nasteri cu anestezie generala, mama poate trai frustrarea de a nu-si fi primit bebelusul in brate imediat ce acesta a fost scos din burtica.

 Despre nașterea prin cezariana, mai poti citi:

Patru din zece romance nasc prin cezariana. De ce aceasta alegere si ce ar trebui sa stie
16 urmari posibile ale unei nasteri prin cezariana
Copiii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi la obezitate
Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana
Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni
Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana

PRO naștere VAGINALĂ

Nasterea vaginala este modul in care natura a randuit lucrurile si in general ar trebui sa fie orice femeie pregatita pentru asta. Unele femei nasc foarte usor, fara ca asta sa depinda de cat de inalta/slaba/plinuta/micuta este cea care naste. Recuperarea este rapida, mama se deplaseaza mai usor si se poate ocupa imediat de bebelus.

O nastere naturala nu presupune taieturi in peretele uterin, ceea ce face ca in cazul unor sarcini ulterioare riscurile sa fie mai mici decat in cazul unei a doua sau a treia cezariene. Trecerea bebelusului prin vagin ajuta la expulzarea lichidelor din plamanii lui si deci bebe este mai pregatit sa ia viata si aerul in piept.  Lactatia apare aproape imediat.

Unele femei se simt mai implinite daca participa activ la actul nasterii.

CONTRA naștere VAGINALĂ

Copilul risca sa fie extras cu forcepsul/vacuum, sa nu poata fi monitorizat corect din motive independente de competenta medicilor si asistentelor etc.

In majoritatea cazurilor se face epiziotomie, pentru a evita “franjurarea muschilor’”. Desi se face sub anestezie, dupa ce efectul acestei anestezii trece, ca orice taietura, epiziotomia este dureroasa. Multe mame se tem ca vaginul se va reface mai lent ori ca muschiul vaginal nu-si va recapata tonusul. Mersul la toaleta poate fi o problema delicata, destul de mult timp dupa nastere.

De asemenea, pentru sex dupa epiziotomie, va trebui sa asteptati ceva mai mult. Chiar si cele ce opteaza pentru nastere naturala pot ajunge la cezariana de urgenta din cauza unui travaliu prelungit, sau a unor probleme nedepistate la consulturi. Unele situatii pot fi traumatizante psihic si umilitoare pentru mama in timpul nasterii (verificari dilatatii, mutrele asistentelor, imaginea a mai multor femei in suferinta, tipetele de durere ale altora care se pregatesc sa nasca sau sunt abia la inceputul travaliului.)

 Despre nașterea naturală mai poti citi

10 Sfaturi pentru o nastere naturala
10 Motive pentru a opta pentru nasterea naturala
Cum sa nasti mai repede – mituri si adevaruri despre grabirea nasterii
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor
Nasterea naturala (vaginala)
Nasterea prin metoda Lamaze
De ce ati ales nasterea naturala? - din experienta mamicilor

Ce e mai bine pentru tine și bebelusul tău? O naștere naturală sau una prin cezariană?

Daca esti insarcinata si incepi sa te gandesti la momentul nasterii - o intrebare apasatoare te va chinui tot mai des dupa ce treci de al doilea trimestru de sarcina. Ce e mai bine pentru tine si bebelusul tau? O nastere naturala sau una prin cezariana?

Daca vei purta o discutie cu alte mamici, trebuie sa stii ca fiecare din ele iti va spune ca felul in care au nascut ea e cel mai bun... Vei auzi tot felul de pareri si sfaturi subiective si multe sfaturi care nu au nici o baza medicala. Si chiar un soi de justificare pentru alegerea facuta.

Desigur, ai sa cauti pe net informatii despre nasterea prin cezatiana si cea naturala - insa vei fi coplesita de tot felul de informatii alarmiste si emotionale. Si uneori prea tehnice. Iata o alta analiza a celor doua variante: Nasterea naturala versus nasterea prin cezariana

Alegerea trebuie să fie a mămicii, in perfectă cunoștință de cauză

Felul in care vei alege sa il nasti pe bebelusul tau  este o alegere cu totul personală pe care trebuie să o discuti si sa sa o decizi cu partenerul tau. Vorbeste cu medicul tau  despre ceea ce se potriveste cel mai bine atat tie cat si bebelusului tau.

Deoarece fiecare sarcină este unică, medicul tau va evalua starea generală de sănătate și modul în care progresează sarcina înainte de a te sfătui cu privire la metoda nașterii. Luați o decizie în cunoștință de cauză, care este cea mai bună pentru sănătatea dumneavoastră și dezvoltarea copilului dumneavoastră. Citeste neaparat: 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste

► Citeste in continuare Frica de naștere: 11 modalități de a scăpa cu adevărat de frica travaliului

Forum despre nașteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.  

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile doamnelor colaborator: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2021 - textul contine si comentarii de pe Forumul Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 19:

  1. Hermina
    Herminatrimis la 18/5/2016

    Eu am nascut primul copil normal..la 24 de ani.Acum sunt gravida si am 40 am ales cezariana..sper sa fie mai bine.De ce am optat contra nasterii normale?..nu vreau sa gem ore in sir si sa raman frigida 2 ani ca dupa primul copil.Nu mai suntem pe vremea strabunicii..si apa curge din robinet nu din izvor..avem internet televizor si telefoane destepte dar vrem sa nastem..natural..ciudat

    Raspunde la acest comentariu
  2. luannae
    luannaetrimis la 18/5/2016

    Revin să continui mesajul.....vreau să vă spun că e adevărat ...ok dacă cezariana acest act chirurgical de a scoate bb din burta mamei este cea mai buna metoda pt să zicem 10 mame ..luăm în calcul ca una are bazinul mic .alta riscă o ruptură retină. Alta are dioptria 10.alta mama placenta praevia... Si așa mai departe...dar ținem cont si de un organism făcut zdravăn care poate scăpa cu o naștere naturală și cu dr sau moașe profesionista care nu face epiziotomie sau perineotomie decât de necesitate (se găsesc mai rar dr sau moașe cu așa talent medical de percepție a realității...mă refer la reacția corpului mamei că și astactb să ai dedicare etc să știi de tb sau nu e necesar să tai femeia degeaba sunt parametrii care indică )și să fii dedicat pt ajutorarea profesionala nu sa ti fie capul la chestii financiare etc .....dacă ar fi o maximă dorința și responsabilitate din partea de și cadrelorvmedii

    Raspunde la acest comentariu
  3. luannae
    luannaetrimis la 26/4/2016

    Din păcate stimate doamne sau mame cezariana este impusă de dr care nu e neapărat o necesitate si tu ca parturienta nu ai cum decide dacă ești la mâna lor.părerea mea este că ar trebui de ginecologi obstetricieni să fie puși sub scuze supuși unor controale de profesionalism....anumite persoane avizate să îi supună unor cercetări și să vină aceste persoane direct pe teren la sala de naștere să vadă escrocheriile care se petrec si termenii care sunt adresați viitoarelor mame ....si agresivitatea psihica morală care suferă o viitoare mamă cu sau fara bani în buzunar si condiționarea financiara a actului medical!cezariana dragii mei este este un act de cruzime și inconștiență a se care o fac ...dar aici mă refer la acele nașteri care nu sunt pe bune cu indicație chirurgicală.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Hermina
    Herminatrimis la 28/2/2016

    Eu am nascut primul copil normal..la 24 de ani.Acum sunt gravida si am 40 am ales cezariana..sper sa fie mai bine.De ce am optat contra nasterii normale?..nu vreau sa gem ore in sir si sa raman frigida 2 ani ca dupa primul copil.Nu mai suntem pe vremea strabunicii..si apa curge din robinet nu din izvor..avem internet televizor si telefoane destepte dar vrem sa nastem..natural..ciudat

    Raspunde la acest comentariu
  5. ioana
    ioanatrimis la 1/12/2013

    Legat de ce spunea Anca intr-o postare anterioara. NU toate femeile care au nascut normal au ramas frigide. Este adevarat ca la noi se practica epiziotomie fie ca ai fie ca nu ai nevoie, ca o masura de siguranta. Eu am 2 epiziotomii la activ. Nici una nu m-a durut, nu am simtit ca sunt taiata acolo, am putut sa stau in fund si sa merg la baie fara probleme din momentul in care am nascut. Tine foarte mult de natura fiecarei persoane. Iar viata sexuala... Dupa prima nastere am fost cusuta prea stramt si penetrarea era mai dureroasa. A doua cusatura a fost facuta perfect , nu mai am nici o problema iar viata sexuala este mult mai buna, chiar comparativ cu cea de dinainte de prima nastere. Chiar si popular se spune ca o femeie care a nascut e mai "buna " la pat decat una care nu a nascut normal. Vox populi... Asa ca eu sunt pro nastere normala, naturala, fara oxitocina, epidurala sau alte medicamente.

    Raspunde la acest comentariu
  6. anca
    ancatrimis la 24/9/2012

    eu am nascut NATURAL si e cea mai mare barbarie!!!dureri de cap dupa si muschii vaginului afectati. Sa nu mai vorbim de frigiditatea instalata dupa. A sacazut de la cicatrici sensibilitatea vaginala. De ce nu spuneti cele care ati nascut vaginal ca viata sexuala s-a inrautatit ca nu mai aveti aceasi sensibilitate. Toate prietenele mele care au nascut natural recunos ca au probleme in viata sexuala spre deosebire de cezariana unde NU SE SCHIMBA NIMIC. E groazic si regret amarnic ca n-am nascut prin cezariana. FRIGIDITATEA e consecinta a nasterii naturale. Toti medicii ginecologi femei sau sotiile doctorilor nasc prin cezariana fiindca stiu exact consecintele pe termen lung. De incontinenta urinara nu mai vorbesc - cand stranut fac pe mine. Urasc ipocrizia medicilor care sustin nasterea naturala ca fiind mai "sanatoasa ". Copiii mei au fost deformati si foarte obositi dupa nastere. dupa nastrea vaginala nu am sezut 8 saptamani. Iar dupa a doua nastere am ramas cu un discomfort enorm si fizic si psihic. Costurile reconstructie / rejuvenarii vaginale sunt de la 1500-4000eur. Am fost la medici si atat imi trebuie... Regret ca am ajuns sa am dureri si sa fac dragoste (care defapt il simt ca pe un viol) o data pe an cu sotul meu din cauza durerilor... daca nu divorteaza de mine in ritmul asta poate reusesc sa strang suficienti bani sa ma repar dar asa cum mi s-a mai spus "nu garantam ca veti o sensibilitate mai mare deoarece nervii au fost rupti "... NASTETI PRIN CEZARIANA! cel putin sexual nu veti avea probleme.

    Raspunde la acest comentariu
  7. dana
    danatrimis la 8/6/2012

    eu am nascut prin cezariana. am dorit o nastere naturala, in final , din cauza tensiunii cam mari, mi s a recomdat cezariana.nu pot sa ma pronunt in privinta uneia sau alteia, fiind doar la prima nastere, insa dupa cezariana eu m am refacut f repede, primele 2 zile la spital fiind cele mai grele, deoarece ma durea operatia, apoi timp de doua saptamani am resimtit usor taietura, asta doar cand ma ridicam din pat, in rest neavand nici o problema. La 6 saptamani de la nastere eu am inceput sa merg la sport intensiv...3-4 ori pe saptamana fara nici o problema. Dezavantajul in cazul meu a fost ca nu am avut lapte, nu stiu daca din cauza cezarienei sau nu, eu inclin sa cred ca din cauza operatiei.in ce priveste nasterea naturala....cat am stat in spital am auzit urletele sfasietoare si aproape neomenesti ale mamelor ce au nascut natural, mi s a rupt sufletul cand am auzit cum striga ...nu mai poooot, vreau cezariana!!...imi venea sa plang. atunci m am felicitat ca am ales cezariana.

    Raspunde la acest comentariu
  8. cristorean
    cristoreantrimis la 17/2/2012

    nasterea naturala este cea mai sanatoasa,dar eu nu am avut acest noroc si am facut cezariana[placenta previa],iar acum dupa 12 ani sunt nevoita sa fac o a doua cezariana desi sercina este fara probleme.deci pana la urma sansele de a naste normal dupa o cezariana sunt minime.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Violeta DC
    Violeta DCtrimis la 9/1/2012

    Si eu sunt contra

    Raspunde la acest comentariu
  10. Adelina
    Adelinatrimis la 1/7/2011

    Roby, nu ar trebui deloc sa ti se para aiurea un comentariu d egenul acesta. clar ca nasterea unui copil merita sub orice forma a fost facuta, dar sunt convinsa ca doamna se referea la faptul ca s-a recuperat repede si s-a putut opcupa peronal de bebe, lucru pe care nu-l poti face imediat in cazul cezarienei. In plus, natura a randuit lucrurile intr-un anume fel si tot ce e natural, e mai bun, cu exceptia cazurilor problema. Eu sunt insarcinata in saptamana 40, bebele are 3, 540 kg, sarcina nu mi-a pus nici un fel d eproblema pana acum si optez, chiar insist sa nasc natural. sper sa ma ajute dumnezeu sa fie bine! Noi macar avem sansa de afi asistati d emedici, inainte femeile nasteau singure, acasa sau pe camp. Cezarienele isi au rostul lor, atunci cand apar probleme majore, dar consider ca se face abuz de ele. Le sfatuiesc pe mamici sa s eintereseze mai mult despre efectele unei cezariene si recuperare, nu doar de la dr carora le e mai la indemana sa le faca si sa fie mai lucide cand iau o decizie in aceasta privinta. Nastere cu bine, tuturor!

    Raspunde la acest comentariu
  11. Roby
    Robytrimis la 8/6/2011

    Mi se par aiurea comentariile de genul :eu am nascut un copil de 3,800kg natural, si chiar a meritat

    Raspunde la acest comentariu
  12. cristorean
    cristoreantrimis la 5/5/2011

    voi face a-2-a cezariana dupa 12 ani si ma simt mai bine cu aceasta sarcina decit cu prima si am avut placeta previa la prima nastere .urmeaza sa nasc pe 20 iun.ac ,desi doresc o nastere normala totusi mi sa recomandat tot cezarina.am citit si am discutat cu mai multi medici si am primit acelas raspuns.stiu ca refacerea dupa operatie este grea ,an oteama in suflet.as dori legarea tropelor dar si acest aspect ma nelinisteste sunt intro dilema si as dori sa se termine totul cu bine.orice am dori noi mamele totul depinde de cel de sus ce va fi.

    Raspunde la acest comentariu
  13. Corneliu Cotut-Stefanescu
    Corneliu Cotut-Stefanescutrimis la 12/11/2009

    Bun articolul, dar nu se specifica cate cezariene se pot face?!

    Raspunde la acest comentariu
  14. stefania
    stefaniatrimis la 19/6/2008

    eu am trecut prin doua nasteri, una normala , iar cealalta prin cezariana.daca as putea da timpu inapoi as opta doar pentru nasterea normal,le sfatuiesc pe viitoarele mamici sa nasca normal, iar cezariana sa faca doar daca se ivesc probleme pentru care se recomanda cezariana.merita enorm de mult sa nasti natural

    Raspunde la acest comentariu
  15. RADU DANIELA
    RADU DANIELAtrimis la 14/1/2007

    eu sunt de parere ca cel mai sanatos pt. copil si organism este nasterea naturala. In caz de complicatii, sanatatea mamei nu este cea care ar trebui, sau daca copilul cantareste foarte mult peste kg normale atunci se poate intervenii la cezariana. In Romania cele mai multe cerinte sunt prin cezariana.In alte state se recurge la cezariana numai in cazuri foarte urgente. Sfatul meu pentru viitoarele manici ar fi sa nasca natural, si eu am nascut natural un copil de 3.800Kg si chiar a meritat.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII