De ce o cezariană dupa varsta de 35 de ani ar putea fi prea riscantă - părerea medicului ginecolog

De ce o cezariana dupa varsta de 35 de ani ar putea fi prea riscanta - parerea medicului ginecolog

De ce o cezariană dupa varsta de 35 de ani ar putea fi prea riscantă - părerea medicului ginecolog

Orice medic ginecolog stie ca femeile de peste 35 de ani prezintă deja un risc mai mare de morbiditate maternă (deces la nastere)  decât femeile mai tinere. Și știm că o cezariana are, în general, mai multe riscuri decât nașterea vaginală. Insa de multe ori femeile optează pentru cezariană fără a cunoaște corect riscurile mjore la care se expun pentru a se bucura de comoditatea actului...

→ Iată de ce o cezariană dupa vârsta de 35 de ani ar putea fi prea riscantă - părerea medicului ginecolog.

veti citi
Iata de ce după 35 de ani, o naștere prin cezariană programată  - ar putea fi prea riscantă
În România rata cezarienelor este foarte mare de 44%
Riscuri la nașterea prin cezariană la femeile de peste 35 de ani - care trebuie știute
Femeile optează pentru cezariană fără a cunoaște corect riscurile
Nașterea prin cezariana: 6 lucruri pe care trebuie sa le știi de la inceput
Nașterea prin cezariană: între necesitate, modă sau dorință interesată a medicului

Iată de ce după 35 de ani, o naștere prin cezariană programată  - ar putea fi prea riscantă

Sunt medic ginecolog la un spital foarte mare in Haga, Olanda. Aproape zilnic, colegii mei ginecologi si și cu mine avem conversatii profesionale despre riscurile și beneficiile nasterii prin cezariana la paciente cu varsta de peste 35 de ani.

Si in Olanda sunt femei care solicita o cezariana iar in general aceste femei sunt profesioniste in meseria lor, au o cariera  - si doresc să își planifice cat mai eficient concediul de maternitate si intoarcerea de la muncă. In general sunt femei care sunt la primul copil sau femei care nu intenționează să aibă si alti copii. Multe din ele au citit o serie de informatii (in general informatiile despre riscul unei operatii cezariene sunt minime) si cred ca procedura are un risc medical destul de scăzut. Deci, care ar putea fi răul ? se intreaba.

In general orice medic ginecolog stie ca femeile de peste 35 de ani prezintă deja un risc mai mare de morbiditate maternă (de moarte) decât femeile mai tinere. Și știm că o cezariana are, în general, mai multe riscuri decât nașterea vaginală. Cea mai mare parte a cercetărilor anterioare a evaluat insa riscurile unei cezariene doar în legătură cu viitoarele sarcini - dupa deja o nastere prin cezariana.

Însă, un studiu din 2019 publicat în Jurnalul Asociației Medicale din Canada (CMAJ) declara că riscul unei operatii de cezariana pentru femeile din această grupă de vârstă este foarte de mare. Cercetătorii au descoperit că femeile de peste 35 de ani care opteaza pentru o nastere cezariana ar putea avea un risc dublu pentru o morbiditate maternă severă - complicații legate de sănătate legate de naștere la mamă - decât femeile de aceeași vârstă care se nasc vaginal. Ba mai mult, medicii lor sunt de acord cu asta ... si totusi trec peste aceste riscuri majore.

În România rata cezarienelor este foarte mare de 44%, iar în Bucureşti depăşeşte 70% (in 2019).

Pe plan mondial, intr-un studiu publicat de revista medicala The Lancet in decembrie 2018, cercetătorii au descoperit că țara cu cea mai mică rată a nasterii prin cezariana  este de 0,6% în 2010, a fost Sudanul de Sud, iar țara cu cea mai mare, rata de nasteri prin cezariana este de 58,1% în Republica Dominicană.

Alte țări în care mai mult de jumătate din nașteri sunt prin cezariana sunt Brazilia - 55,5%, Egipt - 55,5%, Turcia - 53,1%, Venezuela, cu 52,4%.

Când datele au fost examinate pe regiuni - datele despre rata cezarienelor este:
4,1% în Africa de Vest și Centrală
6,2% în Africa de Est și de Sud
29,6% în Orientul Mijlociu și Africa de Nord
18,1% în Asia de Sud
28,8% în Asia de Est și Pacific
44,3% în America Latină și Caraibe
27,3% în Europa de Est și Asia Centrală
32% în America de Nord
26,9% în Europa de Vest

Riscuri la nașterea prin cezariană la femeile de peste 35 de ani - care trebuie știute

După cum am menționat, cercetările anterioare au evaluat riscurile cezarianei în vederea viitoarelor sarcini. Cu toate acestea, acest studiu examinează riscurile legate de sarcină si nasterea actuală. Cercetătorii au descoperit că femeile de peste 35 de ani care optează pentru cezariană au un risc mai mare pentru o serie de probleme materne severe - care pot provoca decesul, inclusiv:

hemoragie

Accident vascular cerebral

Cheaguri de sânge în plămâni (embolie pulonara)

Embolia cu lichid amniotic

probleme majore la rinichi, ficat și disfuncții cardiace

Admiterea în unitatea de terapie intensivă

Deși motivul exact al acestor riscuri pentru femeile din această grupă de vârstă nu este încă cunoscut, cercetătorii sugerează ca potențiale condiții preexistente sau complicații de recuperare chirurgicală legate de vârstă ar putea juca un rol.

Femeile optează pentru cezariană fără a cunoaște corect riscurile

În ultimele decenii, vârsta maternă la naștere a crescut în țările cu venituri mai mari. Studiul CMAJ afirmă că aproximativ 17 la sută din sarcinile din Statele Unite sunt la mame mai mari de 35 de ani. În aceeași grupă de vârstă, rata secțiunii C este aproape dublă față de mamele mai tinere la 43%. Și rata primară (neemergentă) a secțiunii C este de aproape 30 la sută. Cu alte cuvinte, femeile de peste 35 de ani optează pentru o nastere prin cezariana fără a înțelege riscurile inerente.

Cu siguranță, exista cazuri care ofera motive medicale necesare pentru o cezariana planificata cum ar fi protejarea sănătății mamei și bebelușului. Cu toate acestea, având în vedere aceste date noi, este important ca femeile de peste 35 de ani să analizeze cu atenție dacă comoditatea unei nașteri programate merită să-și pună în pericol sănătatea sau chiar viața. De citit Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda

► Citeste si Nasterea prin cezariana pare o nastere mai usoara insa nu este deloc asa - iata ce spune un medic renumit

Nașterea prin cezariană: 6 lucruri pe care trebuie să le știi de la început

Dacă planifici să naști printr-o operatie cezariană, e bine să stii dinainte la ce să te aștepți.

Un plan de nastere este inca un concept necunoscut in Romania - dar lucrurile se schimba. Penru ca tot mai multe gravidute doresc sa hotarasca singure cum va decurge nasterea - si care este prioritatea pentru ele. Sa nu uitam ca acum toate gravidutele cauta informatii pe internet iar Desprecopii este locul unde chiar poti gasi absolut toate informatiile despre orice fel de nastere. Mult prea des - cel care decide despre felul in care decurge nasterea este medicul ginecolog - si acest lucru fara nici o legatura cu anumite probleme medicale care ar recomanda acest tip de nastere ci doar pentru motivul ca este mai avantajos pentru el (stiti la ce ne referim, desigur)...

Insa exista o lista cu lucruri pe care orice mamica care trece printr-o astfel de operatie trebuie sa le stie, asa ca am pregatit pentru voi, dragi gravidute de la Desprecopii - urmatoarea listuta.

Sfatul de la Desprecopii

Daca iti planifici sa nasti prin cezariană trebuie sa stii ca aceasta decizie trebuie facuta numai la recomandarea medicului. Insa, mult prea des, in Romania, medicul ginecolog ia aceasta decizie fara nici o legatura cu anumite probleme medicale care ar recomanda acest tip de nastere ci doar pentru motivul ca este mai avantajos pentru el (stiti la ce ne referim, desigur).

Nasterea prin cezarina este mult mai complicata decat o nastere vaginală (naturală) iar recuperarea mult mai grea si lunga. Doar pentru ca se intampla din ce in ce mai des, nu inseamna ca este de rutina.Si, nu intra in gura mamicilor pe forumul Desprecopii - pentru ca in general, cele care au nascut prin cezariana vor face tot posibilul sa iti spele creierul si sa iti zugraveasca nasterea prin cezariana mai simpla decat a face o omleta, dimineata. Tocmai de asta, trebuie sa citesti si 16 urmari posibile ale unei nasteri prin cezariana

Nașterea prin cezariană: între necesitate, modă sau dorință interesată a medicului

Inainte de emotii si alegeri, trebuie stiut ca nasterea prin cezariana este pana la urma o operatie ce necesita o taietura a uterului.  Si ca orice operatie, vine cu o serie de riscuri.

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap. Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ...citeste cu luciditate aici.

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Dr. Ileana Zotta,  Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,  - in exclusivitate pentru Desprecopii © 2022
referinte - 
Birthrights, grup de caritate care promoveaza drepturile omului la nastere  - toate drepturile rezervate 2021
edition.cnn.com/2018/10/11/health/c-section-rates-study-parenting-without-borders-intl/index.html
Robyn Horsager-Boehrer, M.D.
Obstetrics & Gynecology - https://utswmed.org/medblog/cesarean-over-35-risks/
Risk of severe maternal morbidity associated with cesarean delivery and the role of maternal age: a population-based propensity score analysis (https://www.cmaj.ca/content/191/13/E352)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII