4 atractii turistice in San Francisco

4 atractii turistice in San Francisco

4 atractii turistice in San Francisco

  • In mijlocul golfului San Francisco se ridica Alcatrazul, sau "Stanca". Mica insula a fos botezata La Isla de los Alcatraces (Insula Cormoranilor), in 1775, de catre exploratorul spaniol Juan de Ayala. Locul stancos lipsit de vegetatie, nu a fost folosit decat din anii 1850, cand s-a construit un far.

Inchisoarea Alcatraz (golful San Francisco, CA, SUA)

In mijlocul golfului San Francisco se ridica Alcatrazul, sau "Stanca". Mica insula a fos botezata La Isla de los Alcatraces (Insula Cormoranilor), in 1775, de catre exploratorul spaniol Juan de Ayala. Locul stancos lipsit de vegetatie, nu a fost folosit decat din anii 1850, cand s-a construit un far. Tot atunci, armata SUA a observat valoarea insulei ca fortificatie, ridicand o fortareata militara, folosita mai tarziu ca inchisoare pentru prizonieri de razboi.

Pana in 1912, fusese deja construita o cladire cu celule, iar in anii 1920, cladirea cu trei etaje era plina. La 12 octombrie 1933, Alcatrazula  fost transferat de la Departamentul Apararii la cel al Justitiei, si in august 1934, a fost transformat in inchisoare federala de maxima securitate.

De-a lungul istoriei sale de 29 de ani, a servit drept loc de detentie pentru unii dintre cei mai mari infractori, inclusiv Al Capone, George "Machine Gun" (Mitraliera), Kelly si Robert Stroud, "Birdman of Alcatraz" (Omul pasare de la Alcatraz). Poate ca inchisoarea si-a castigat renumele si ca urmare a celor 14 tentative de evadare de aici, toate anuntate "oficial" ca  fiind esuate. Dintre ele, incercarea lui Frank Morris si John  si Clarence Anglin, din 1962, a fost cea mai temerara,  fiind ecranizata in filmul realizat la Hollywood, Evadarea de la Alcatraz. Cei trei nu au fost prinsi si s-a presupus ca s-au inecat, desi cadavrele nu le-au fost gasite niciodata. Soarta lor continua sa fie un mister.

Podul Golden Gate (San Francisco, CA, SUA)

Podul Golden Gate, unul din cele mai frumoase poduri suspendate din lume, se arcuieste deasupra intrarii in golful San Francisco. El face legatura intre oras si Marin County si este singura cale de iesire sin San Francisco spre nord, facand parte din faimoasa autostrada Route 101.

Initial, stramtoarea care face legatura dintre Oceanul Pacific si golful San Francisco putea fi traversata cu ajutorul feriboturilor, intrucat se considera ca era imposibil sa se construiasca un pod atat de imens. In final, podul a luat forma numai datorita tenacitatii lui Joseph Strauss. Primul sau proiect a fost prezentat in 1921, dar a fost respins, Strauss petrecandu-si urmatorii 10 ani perfectionandu-l. Cosntructia a inceput in 1933 si a fost terminata 4 ani mai tarziu. Strauss a murit la un an dupa ce podul a fost inaugurat oficial si, acum, statuia sa din apropiere aminteste de rolul pe care l-a jucat in lansarea acestui proiect. principalul tronson suspendat, de 1.280m, se sprijina pe doua elegante grinzi de sustinere, cu o inaltime de 227m, cele mai mari de acest gen din lume in momentul finalizarii. Din punct de vedere estetic, podul nua re egal, iar culoarea sa portocalie-purpurie contribuie la efectul general. Culoarea a fost generala de arhitectul consultant Irving Morrow si are o functie dubla, fiind in armonie cu peisajul si facand podul clar vizibil pentru vapoare pe timp de ceata. Noaptea podul este luminat cu reflectoare si raspandeste o lumina aurie care se reflecta in apele golfului, creand un efect magic.

Dupa ce a fost terminat, Golden Gate a devenit un simbol al puterii si pregresului Statelor Unite, stabilind un precedent pentru constructia altor poduri suspendate in intreaga lume. El continua sa fie unul dintre cele mai des fotografiate poduri si ofera una din cele mai magnifice privelisti de pre teritoriul Statelor Unite.

Libraria City Lights (San Francisco, CA, SUA)

Libraria City Lights (Luminile Orasului),a fost infiintata in anii 1950, de poetul Lawrence Ferlinghetti, impreuna cu sociologul Peter D. Martin. Una dintre cele cateva librarii ramase independente in Statele Unite, City Lights are trei niveluri, pline cu carti, atat titluri cunoscute cat si mai obscure. Acesta este locul in care libertatea de gandire, de expresie si a cuvantului scris sunt pretite in cel mai inalt grad, fiind gazda unui continuu aflux de literati din intreaga lume. Timp de mai multi ani a servit drept "Casa literara a beatnicilor" si este strans asociata etosului libertatii, politicilor antitotalitariste si gandirii rebele.

In anii 1950, poemele lui Ferlinghetti au dat glas modernismului. Cartea sa The Coney Island of the Mind, continua sa fie cea mai populara colectie de poezii din Statele Unite. In 1955, a infiintat editura City Lights Publishers, care editeaza seria de carti de poezii de buzunar. Publicarea celei de a patra carti din aceasta serie, Bufnita si alte poeme, a lui Allen Ginsberg, a dus la arestarea lui Ferlinghetti si a directorului librariei, Shigeyoshi Murao, sub acuzatia de obscenitate, iar procesul lor a adus generatia Beat in atentia mass-media. Cei doi au fost achitati cua jutorul Asociatiei Americane pentru libertatile Civile si a unor personalitati literare, procesul devenind un reper pentru modul in care a fost interpretat primul amendament la Constitutia americana, stabilind un precedent legal al dreptului de a publica opere literare controversate.

Libraria si editura continua sa-si aduca contributia la dezvltarea gandirii moderne. City Lights reprezinta un moment de cotitura in istoria justitiei, prin procesul intentat Bufnitei, si va ramane un reper important in istoria culturii.

Misiunea Dolores (San Francisco, CA, SUA)

Misiunea Dolores sau Misiunea San Francisco di Assisi, este situata pe una dintre strazile elegante din San Francisco, in umbra unei bazilici reconstruite.  Prima misiune a fost construita nu departe de acest loc, pe malul lagunei Dolores; a fost recladita in 1782, pe actualul loc. Misiunea Dolores este cea mai veche structura inca in picioare din San Fracisco, rezistand cutremurului din 1906, care a distrus o mare parte din oras, inclusiv bazilica.

Spre sfarsitul secolului XVIII, in California s-au infiintat primele misiuni crestine in scopul raspandirii cuvantului Domnului printre indigeni. Prima Misiune Dolores a avut de suferit din cauza vremii proaste si a cetii reci, venind dinspre laguna, indigenii ferindu-se sa vina in acel loc. In consecinta, s-a luat decizia de a o muta in actuala locatie. Mica si solida cladire a fost ridicata de indieni Ohlone crestinati, care i-au construit zidurile masive de trei metri din caramizi de lut, totul pe o fundatie de piatra de 1,2m. Era o caldire menita sa dureze in timp. Fatada de un alb stralucitor este simpla si gratioasa, iar interiorul, decorat cu barne din lemn de sequoia pe tavan si coloane din lemn pictat, pentru a imita marmura italiana, a ramas in mare neschimbat.

Misiunea Dolores continua sa-si desfasoare activitatea. Mica cladire ocupa o pozitie esentiala in istoria orasului San Francisco, fiind prima cladire publica si nucleul in jurul caruia s-a dezvoltat orasul.

Sursa: UNESCO

America de Nord
Santa Fe, New Mexico, USA
Top 10 obiective turistice in New York
Regiunile de coasta si alte atractii turistice in Oregon
7 atractii turistice de vis in California

America Latina
Top 10 atractii turistice in Brazilia
Machu Picchu sau natura imblanzita de om
Luna de miere in Republica Dominicana
Havana  comoara vie a Cubei

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII