Reducerea cantitatii de sare ar putea fi daunatoare sanatatii

Reducerea cantitatii de sare ar putea fi daunatoare sanatatii

Reducerea cantitatii de sare ar putea fi daunatoare sanatatii

  • Necesitatea de a reduce cantitatea de sare din alimentatia noastra a fost unul dintre cele mai puternice mesaje de sanatate publicate din ultimul deceniu. Micsorarea consumului mediu zilnic de sare de la 8g pe persoana pana la 6g - aproximativ o lingurita - ar salva aproximativ 17.000 de vieti pe an in Marea Britanie.

Necesitatea de a reduce cantitatea de sare din alimentatia noastra a fost unul dintre cele mai puternice mesaje de sanatate publicate din ultimul deceniu. Micsorarea consumului mediu zilnic de sare de la 8g pe persoana pana la 6g - aproximativ o lingurita - ar salva aproximativ 17.000 de vieti pe an in Marea Britanie. Acest lucru este posibil datorita reducerii cu 22% a numarului de accidente vasculare cerebrale si cu 16% a atacurilor de cord.

Pe termen lung, pana in 2025, obiectivul este de a micsora aportul de sare zilnic la 3 grame. Dar unii experti sunt de parere ca si o cantitate prea mica de sare poate fi la fel de periculoasa, iar reducerea ei ar putea conduce la o crestere a numarului de decese cauzate de bolile de inima. Un document publicat in Jurnalul American de Hipertensiune avertizeaza ca riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral incepe sa creasca odata ce cantitatea de sare consumata zilnic e mai mica de 6.25g.

Motivele care determina acest lucru sunt neclare. Cu toate acestea, exista o cantitate mica de dovezi ca limitarea consumului de sare, ce duce la cresterea nivelului de colesterol si al trigliceridelor - ambele grasimi daunatoare care provoaca boli de inima - si, de asemenea, duc la rezistenta la insulina (etapele timpurii ale diabetului de tip 2).

Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York, au emis un avertisment, dupa ce au adunat rezultatele a 23 de studii diferite asupra efectelor sarii asupra organismului omenesc. Autorul principal, Dr. Michael Alderman, este un fost presedinte al Societatii Americane de Hipertensiune Arteriala, cel care, cu 5 ani in urma, si-a aratat printre primii ingrijorarea cu privire la reducerea consumului de sare.

El avertizeaza ca toti consumatorii ar trebui sa fie sfatuiti sa nu incerce sa reduca aportul lor la 6g maxim zilnic, dar sa-l pastrati la un nivel minim de 6.25g si un maxim de 15g.

"Tot ce depaseste sau este sub acest nivel poate conduce la cresterea riscului unui accident cardiovascular.", spune dr. Alderman. "Pentru cei care consuma in medie 8.75g pe zi, nu exista nici o dovada ca modificarea aportului va imbunatati starea de sanatate. "Acumularea de dovezi stiintifice a ridicat incertitudinea cu privire la efectele asupra sanatatii, ale restrictiei pe scara larga."

Dr. Alderman pune sub semnul indoielii ceea ce alti experti in domeniul tensiunii arteriale sustin cu privire la reducerea consumului de sare. El insusi recunoaste ca a fost platit o data cu 750 dolari la mijlocul anilor 1990 pentru a participa la o reuniune, ca reprezentant al Institutului de Sare, al producatorilor de sare din Statele Unite, si ca a facut parte benevol din Consiliul consultativ asupra dietei timp de 12 ani.

"El a militat impotriva reducerii consumului de sare multi ani si a lucrat indeaproape cu Institutul Sarii, spune profesorul Graham MacGregor, presedintele Actiunii Consensului privind Sarea si Sanatatea (CASH), un organism infiintat in Marea Britanie la mijlocul anilor 1990 pentru a milita in favoarea reducerii cantitatii de sare. "Aceste afirmatii nu sunt noutati si nu au dovezi foarte puternice".

Dar Alderman Dr. insista: "nu am primit bani de la Institutul Sarii, si nu am avut niciun alt interes comercial sau implicatie. Pe scurt, nu am nici un conflict de interese."

Sarea joaca un rol crucial in modul in care corpurile noastre functioneaza. Denumirea sa chimica este de clorura de sodiu si este alcatuita din 40% sodiu si 60% clorura. Componenta de sodiu este vitala pentru controlarea cantitatii de apa care circula in organism, ajutand la transmiterea semnalelor nervoase, controleaza contractiile musculare si mentine echilibrul in acidul din organism/echilibru alcalin.

Clorura ne ajuta in procesul de digestie, precum si la transportul dioxidului de carbon in plamani. Indoielile cu privire la siguranta consumului excesiv de sare au aparut pentru prima data cu 20 de ani in urma, atunci cand un organism consultativ guvernamental din Marea Britanie, a fost solicitat sa inceapa o represiune impotriva continutului de sare din produsele alimentare de zi cu zi din cauza preocuparilor legaturii dintre aceasta si hipertensiune.

Se crede ca excesul de sare creste tensiunea arteriala prin retinerea apei in fluxul sanguin, care de altfel, ar fi eliminata prin rinichi. Acest lucru determina o anumita presiune in vasele de sange din jurul inimii, crescand riscul de accident vascular cerebral si atac de cord.

Sarea apare in mod natural, chiar daca in cantitati mici, in cele mai multe produse alimentare, inclusiv in fructe si legume. Cu toate acestea, aproximativ 75% din sarea pe care o consumam provine din alimentele de la restaurante, mancarea comanda si alimentele prelucrate, producatorii folosind-o drept o sursa ieftina de arome.

De exemplu, un Big Mac de la McDonalds contine 2.1g , un mic dejun complet englezesc in jur de 4,5g, si o placinta si un piure dintr-un bar in jurul valorii de 7.5g. Chiar si un castron de fulgi de porumb pentru micul dejun - care ar putea fi perceput ca o masa sanatoasa cu care sa-ti incepi ziua - contine 1g de sare.

Avertismentele guvernamentale din Marea Britanie privind aportul de sare au dus la scaderea consumului de la 9.5g la 8.1g pe zi in ultimii zece ani - lucru care, se estimeaza, a ajutat la salvarea a 8.500 vieti pe an. In timp ce Marea Britanie are cel mai mic aport de sare din orice tara dezvoltata din lume, multi experti spun ca mult mai multe vieti ar putea fi salvate daca consumul de sare s-ar mai diminua.

Dar, din cand in cand, apar studii care pun la indoiala beneficiile consumului restrictiv de sare. In 1972, o lucrare publicata in New England in Jurnalul de Medicina a demonstrat ca, cu cat cantitatea de sare consumata e mai mica, cu atat nivelul reninei - o substanta secretata de rinichi - creste. Aceasta crestere declanseaza o serie de evenimente care duc la cresterea riscului aparitiei bolilor de inima.

Anul trecut, oamenii de stiinta de la Universitatea Exeter au folosit date din sapte studii diferite, si au ajuns la concluzia ca sunt prea putine dovezi care sa demonstreze ca reducerea aportului de sare se traduce in mai putine decese. Mai mult decat atat, studiul a descoperit o crestere a riscului de deces in randul persoanelor care sufera deja de insuficienta cardiaca si care au consumat o dieta saraca in sare. Cele sapte studii au implicat 6.489 pacienti cu tensiune arteriala normala sau ridicata, supusi unei diete sarace in sare. Aceste studii nu au demonstrat nici scaderea numarului de decese nici incidenta bolilor de inima.

Echipele de cercetare au avertizat ca studiile care demonstreaza beneficiile obtinute prin restrictia de sare au ignorat pur si simplu, faptul ca, consumatorii, probabil mananca si o multime de fructe si legume, nu fumeaza si fac exercitii fizice in mod regulat.

Profesorul Rod Taylor, care a condus studiul la Universitatea Exeter, a declarat ca este imperios necesar sa fie facute mai multe studii pentru a evalua atat pericolele cat si avantajele obtinute prin reducerea cantitatii de sare din alimentatie. "Deoarece guvernele continua sa stabileasca o scadere mai mare a cantitatii de sare zilnice, este foarte important sa facem unele studii de cercetare pentru a obtine o intelegere deplina a beneficiilor si riscurilor de reducere a aportului de sare", a spus el.

Intre timp, in 2010, un studiu olandez a constatat o legatura intre nivelurile scazute de sodiu si un risc crescut de caderi si fracturi in randul persoanelor in varsta. Cercetatorii au spus ca este posibil ca acest lucru sa se datoreze scaderii calitatii oaselor (din cauza cantitatii mici de sare), chiar daca voluntarii nu au aratat nici un semn de osteoporoza. Exista mai mult de 40 de studii care pun in evidenta diferentele dintre valorile tensiunii arteriale ale persoanelor din tarile subdezvoltate (in care alimentele nu contin sare deloc, sau foarte putina) si natiuni industrializate cu diete sarate.

Actiunea Consensuala asupra Sarii si Sanatatii recunoaste ca exista un deficit de dovezi ca dietele sarace in sare duc la mai putine decese, in primul rand din cauza logisticii in ceea ce priveste studiul in sine, care este prohibitiva, apoi din cauza problemelor etice care apar in a alimenta un grup de oameni cu o dieta bogata in sare.

Dar profesorul MacGregor, unul dintre expertii din Marea Britanie privind sarea si tensiunea arteriala, insista asupra faptului ca dovezile cu privire la pericolele consumului excesiv de sare sunt coplesitoare. "Unii oameni incearca sa creeze o imagine prin care sa arate ca reducerea sarii este periculoasa, dar nu exista nicio dovada buna care sa le sustina teoria. Acest lucru este similar cu cazul in care pericolul la care ne expune fumatul a fost dezvaluit, dar unii inca insista asupra faptului ca tutunul nu provoaca cancer pulmonar. Daca cineva vine cu dovezi reale (cu privire la riscurile reducerii cantitatii de sare), in acest caz, CASH va analiza aceste dovezi cu multa seriozitate."

"Dar, in acest moment, dovada ca reducerea aportului de sare sub 6g pe zi este daunatoare este umbrita de o multime de dovezi epidemiologice care demonstreaza ca aceasta diminuare contribuie la reducerea tensiunii arteriale si scade numarul de persoane care sufera atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale."

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Cure de sanatate
Cand avem nevoie de o cura de detoxifiere?
Terapia indiana cu pietre calde
Dieta pentru ochi sanatosi
Cura cu pepene rosu
Ceaiul de zmeura - cura de detoxificare completa
Avantajele folosirii saunei
Dieta de detoxificare in 5 zile
Dieta de lupta impotriva cancerului la san
Dieta de detoxifiere pentru femei
Ce stim despre terapia cu acupunctura si cum ne poate ajuta?
Este hipnoza o metoda terapeutica?
Detoxifierea de primavara
Reteta miraculoasa cu usturoi

    ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII