Bolile pe care le putem lua de la piscină - iată cum ne putem proteja

Bolile pe care le putem lua de la piscina - iata cum ne putem proteja

Bolile pe care le putem lua de la piscină - iată cum ne putem proteja

Piscinele pot fi adevarate rezervoare de bacterii, virusi sau ciuperci. In special pe marginile piscinei, pe gratarul dușului de la ștrand sau chiar in apă se ascund tot felul de paraziti care "atenteaza" la sanatatea noastra.

Micoze, negi, granuloame, infecții la ochi ... toate sunt posibile sa apară dupa o vizită la piscină.  Iată ce boli se pot lua de la piscină, și cum ne putem proteja familia și in special copiii.

- veti citi:
Ciupercile piciorului (micoze)
Negii de pe tălpi
Granulomul de piscină
Cum ne protejam la piscina?
Infectii oculare de la apa din piscină
Protejati copiii la piscină
7 sfaturi pentru siguranta copiilor la piscină

Ciupercile piciorului (micoze)

Cele mai frecvente afectiuni dermatologice pe care le putem lua de la strand sau piscine sunt ciupercile piciorului (micozele). Contaminarea se face prin contact direct cu suprafetele infectate: peretii piscinei, gratarul de la dus, incaltamintea pe care au mai folosit-o si alte persoane, sezlongurile.

Primele semne ale infectarii cu ciuperca piciorului apar la cateva zile, insa in unele cazuri simptomele se pot face simtite si dupa cateva luni de la infectare.

Micoza piciorului are mai multe forme: forma descuamativa, care se manifesta prin cojirea pielii de pe talpa, o forma veziculoasa, in care pe aceeasi zona apar niste basicute cu lichid si o forma pruriginoasa caracterizata prin mici fisuri intre degetele 3-4, cu roseata in jur si un depozit albicios.

De la primele semne ale acestei afectiuni trebuie sa ne adresam medicului dermatolog. Deoarece in faze avansate, atunci cand ciuperca afecteaza si unghiile, nu mai este eficient nici un tratament local si se impune interventia cu antimicotice, pe cale orala.

Negii de pe tălpi

Pe locul doi in topul bolilor de care trebuie sa ne ferim atunci cand mergem la strand sunt negii (cauzati de papilomavirusuri). Negii pot sa apara dupa o perioada de cateva luni, fie pe talpi, fie la nivelul mainilor.

Adeseori, negii sunt confundati cu bataturile si sunt tratati incorect, la pedichiura. Insa principala diferenta este ca verucile sunt foarte dureroase, in timp ce bataturile nu dor.

Granulomul de piscină

Granulomul de piscina este o boala provocata de un microb din aceeasi familie cu bacilul Koch (cel care provoaca tuberculoza) si care se ascunde pe marginea bazinului. Semnele instalarii acestei boli apar la nivelul extremitatilor, dar si pe fata.

Cum ne protejam la piscina?

Principala metoda de a ne feri de bolile de piscina este ca, imediat dupa ce am plecat de la strand, sa facem dus, iar extremitatile le putem dezinfecta cu o solutie pe baza de iod. In acest fel reducem considerabil riscul de infectare, deoarece germenii nu s-au instalat inca.  

Infectii oculare de la apa din piscină

Persoanele care merg frecvent la strand sau la piscina se expun riscului infectiilor oculare, fie de natura microbiana, fie virala. 

Cele mai frecvente afectiuni ale ochilor care se iau din piscinele neingrijite sunt conjunctivitele si infectiile corneei. Simptomele apar la cateva ore sau a doua zi. Conjunctivita se manifesta prin inrosirea ochilor, lacrimare excesiva si secretii purulente. Persoanele cu astfel de simptome trebuie sa consulte de urgenta medicul oftalmolog, care va prescrie un tratament pe baza de antibiotice, sub forma de picaturi.

Protejati copiii la piscină

Parintii trebuie sa le explice copiilor inainte de a pleca de acasa ce inseamna sa mearga la strand. Insa nu le pot interzice sa intre in apa, deoarece copiilor le place mult sa se balaceasca.

Pentru a scapa de aceste probleme, alegeti un strand unde exista si un bazin pentru copii, unde apa nu le depaseste nivelul umerilor si sunt respectate normele de igiena.

7 sfaturi pentru siguranta copiilor la piscină

Inotul la piscina este o activitate pentru intreaga familie pe timp de vara. Daca aveti acces la o piscina este important sa tineti cont de liniile directoare de siguranta ale piscinei, astfel vara va fi cu adevarat un prilej de distractie si voie buna. Iata 7 sfaturi pentru siguranta copiilor la piscina.

 Daca mergeti cu bebelusul in vacanta, cititi :

Cu bebelusul in concediu: vara 
Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului? 
Primele incaltari ale bebelusului 
Cum ne pregatim sa mergem cu bebelusul in vacanta? 
Inotul pentru bebelusi 
Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide

Sfaturi de vacanta:

Cititi ce trebuie sa contina mapa cu farmacia de voiaj a familiei

Cititi mai departe depre cum si unde trebuie asezat bebelusul in masina

Sunteti insarcinata si mergeti la plaja deci. Este sanatoasa expunerea la soare in timpul sarcinii?

Cititi mai departe cum trebuie protejati bebelusii in timpul caniculei

Cititi cum puteti proteja bebelusii de soare si ce fel de creme solare se folosesc

Iata mai multe despre reactia anafilactica si sfaturile de interventie

Cititi totul despre pericolul capuselor si cum va puteti proteja de muscatura lor

Iata cateva idei de distractie in timp de canicula - in casa - pentru varstele mici (1-10 ani)

Cititi ce trebuie sa faceti daca un paianjen va musca copilul

Iata mai multe despre reactia anafilactica si sfaturile de interventie

Iata cum sa va protejati de bacteria Salmonela

Totul despre botulism si prevenire aici

Cititi ce trebuie sa contina bagajul de vacanta

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII