Acesta este locul cel mai SIGUR pentru scaunul de masina al bebelusului - sfatul specialistilor

Acesta este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului - sfatul specialistilor

Acesta este locul cel mai SIGUR pentru scaunul de masina al bebelusului - sfatul specialistilor

Când vine vremea calatoriilor cu masina, este foarte important să ne asiguram că bebelusul este in sigurantă. Este clar (chiar si in România) ca orice bebelus trebuie să fie fixat intr-un scaun de bebeluș.

→ Dar care este locul cel mai sigur pentru a plasa scaunul bebelușului? Citește mai departe sfaturile de siguranta ale specialiștilor.

- despre care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului, veti citi:
In masina, bebelusul calatoreste doar in scaunul de masina
Pe ce scaun????
Ce spun studiile de siguranta
Scaunul din mijloc este locul cel mai sigur pentru copil in masina
Recomandarile producatorilor, validate de cercetari
Cum alegem si cum instalam un scaun de masina pentru bebelusi

In masina, bebelusul calatoreste doar in scaunul de masina

Cand vine vremea calatoriilor cu masina, este foarte important sa ne asiguram ca bebelusul este in siguranta. Este clar (chiar si in Romania) ca orice bebelus trebuie sa posede un scaun de bebelus.

Pe ce scaun????

scaun bebelus masina siguranta

Ok pe scaun dar pe ce scaun?

Dar - pe ce scaun plasam scaunul (scoica) bebelusului? Locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului este in centrul banchetei din spate, nu in lateral, conform rezultatelor unui studiu recent. Desi pasagerii adulti care folosesc centura de siguranta pot decide unde anume sa stea in masina, cercetatorii subliniaza ca asezarea scaunului bebelusului este determinata de locul in care este instalat sistemul de centuri de siguranta pentru copil.

Iata sfatutul complet de la Desprecopii.com.

ATENTIE: Este indicata plasarea in mijlocul banchetei din spate daca:
- locul din mijloc are o centură de siguranță în trei puncte (centură și diagonală)
- instrucțiunile producătorului spun că unul dintre celelalte scaune este mai bun
- locul din mijloc este disponibil iar bacheta din spate nu este incarcata cu alti pasageri sau alte obiecte 

Studiile efectuate de specialisti arata ca plasarea scaunului de masina in centrul banchetei din spate reduce riscul de ranire in accidente

Locul din dreapta este preferat de parinti pentru amplasarea scaunului de masina

Locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului este in centrul banchetei din spate, nu in lateral, conform rezultatelor unui studiu recent.

Desi pasagerii adulti care folosesc centura de siguranta pot decide unde anume sa stea in masina, cercetatorii subliniaza ca asezarea scaunului bebelusului este determinata de locul in care este instalat sistemul de centuri de siguranta pentru copil. Insa pentru usurinta accesului si pentru a putea supraveghea mereu copilul, cel mai obisnuit loc in care este asezat scaunul copilului este in dreapta banchetei din spate.

Ce spun studiile de siguranta

Un studiu recent a demonstrat ca in cazul copiilor sub 3 ani asezati in mijlocul banchetei din spate, riscul de ranire in cazul unui accident scade la jumatate fata de oricare celelalte doua pozitii laterale.

Centrul banchetei din spate este folosit mai rar de copiii legati cu sistemul de centuri pe masura ce cresc mari, scrie cercetatorul Michael J. Kallan, ce detine titlul de master obtinut la Scoala de Medicina a Universitatii din Pennsylvania (SUA), impreuna cu colegii sai, specializati in pediatrie. Copiii asezati in centrul banchetei din spate au un risc cu 43% mai scazut de ranire decat copiii asezati la una dintre marginile banchetei din spate.

Cercetatorii sustin ca recomandarile producatorilor de sisteme de siguranta indica centrul banchetei din spate daca pot achizitiona un sistem de prindere a scaunului de masina. Dar aceste recomandari se bazeaza pe studiile efectuate cu un deceniu in urma.

Scaunul din mijloc este locul cel mai sigur pentru copil in masina

Intr-un studiu recent, cercetatorii au cautat sa afle daca recomandarile mentionate mai erau valabile, analizand datele despre ocupantii copii ai vehiculelor cu motor care au fost implicate in accidente intre anii 1998 si 2016, pe baza cererilor de plata a daunelor asigurate si a unui sondaj telefonic.

Analiza a inclus copii intre zero si 3 ani care stateau in diferite vehicule cu motor intr-un sistem de siguranta pentru copii (model din anul 1990 sau mai noi) si care au fost implicati in accidente in 16 state din SUA.

Rezultatele au indicat ca pozitia cea mai populara a scaunului de masina era in locul din dreapta (41%), urmata de cea din stanga (in spatele soferului) (31%) si apoi de cea din mijloc (28%).

Cercetatorii au mai descoperit ca folosirea locului din mijloc scadea pe masura ce copilul crestea. De exemplu, 39% dintre scaunele de masina pentru copiii sub un an erau asezate in mijloc, fata de 18% in cazul copiilor de 3 ani, indiferent daca mai erau si alti pasageri pe bancheta din spate.

Verifica si aceste informatii

WHERE SHOULD YOU PUT YOUR CAR SEAT?

Where is the safest spot in your car for your car seat?

https://thecarseatlady.com/center-or-side/

Recomandarile producatorilor, validate de cercetari

Conform studiului, copiii asezati in centru aveau un risc de ranire cu 43% mai mic decat cei din oricare pozitie laterala, rezultat prin care cercetatorii valideaza din nou recomandarile actuale ale sistemelor de siguranta de masina destinate copiilor.
Desi plasarea in orice loc pe bancheta din spate ofera o protectie excelenta, sustin certcetatorii, scaunele de masina asezate in mijlocul banchetei au riscul cel mai mic de ranire.

Astfel, recomandarile producatorilor trebuie sa continue sa incurajeze familiile sa instaleze scaunele de masina pentru bebelusi si copii in mijlocul banchetei din spate.

Cum alegem si cum instalam un scaun de masina pentru bebelusi

Plimbarea bebelusului cu masina este o noua rutina ce urmeaza dupa nastere.

De aceea trebuie sa va pregatiti din timp pentru acest moment, prin achizitionarea unui scaun potrivit pentru masina. De altfel, in unele tari, la iesirea din spital, parintii sunt obligati sa prezinte dovada ca au in masina un scaun pentru bebelusi.

Iata sfaturi despre cum alegem un scau de masina pentru bebelus:


La mare cu bebelusul - sfaturi de siguranta

Cand vine vara, ne cheama marea ... si, ca mamica grijulie, te gandesti ca o sa ii prinda bine si bebelusului tau o cura de mare, soare si balaceala. Iata insa niste sfaturi de siguranta pe care trebuie sa le ai in vedere.

Atentie mare, un bebelus se poate ineca in apa foarte mica.
Balaceala in mare la mica adancime este divina, insa doar cativa centimetri de apa pot fi un motiv de ingrijorare. Copii cu varsta cuprinsa intre 12-36 luni au cel mai mare risc de inec, ... mai departe

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

referinte

Child Car Seats
https://www.childcarseats.org.uk/choosing-using/positioning-child-car-seats-in-cars/

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

 1. Ion
  Iontrimis la 4/3/2015

  Eu pentru ca am aflat ca cel mai sigur loc in masina este in mijlok am primit noata ,,10,,_la geografie

  Raspunde la acest comentariu
 2. madalina
  madalinatrimis la 3/10/2011

  Articolul se refera la cazurile in care exista un singur copil in familie. Ce facem atunci cand sunt mai multi copii? alegem pe care din ei ii ferim mai mult?....Eu am doi copii...nu-i pot pune pe amandoi pe mijloc...

  Raspunde la acest comentariu
  • Desprecopii
   Desprecopiitrimis la 1/8/2016

   Cred ca cel mai fragil este cel mai mic copil. Asadar folosim locul cel mai sigur pentru cel mai mic.

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII