Botulismul la copii: cauze, simptome, tratament si prevenire

Botulismul la copii - cauze, simptome, tratament si prevenire

Botulismul la copii: cauze, simptome, tratament si prevenire

Botulismul este o boală rară, dar gravă, cauzată de toxinele produse de bacteria Clostridium botulinum. Această bacterie se găsește în sol și poate contamina alimentele în anumite condiții. Toxinele produse de Clostridium botulinum afectează sistemul nervos, conducând la paralizie musculară și potențial la stopul respirator, fiind considerată o urgență medicală.

Cauzele botulismului pot fi consumul alimentelor contaminate cu toxinele bacteriei, precum conservarea necorespunzătoare a alimentelor la temperaturi nepotrivite sau în condiții anaerobe. Alimentele precum conservele casnice, produsele din carne și pește neadecvat procesate, mierea nepasteurizată și conservele de legume pot fi surse de infecție.

Simptomele botulismului pot include slăbiciune musculară, dificultăți de vorbire și înghițire, vedere încețoșată, uscăciune a gurii și a mucoaselor, dificultăți respiratorii și paralizie.

- veti citi:
Ce este botulismul?
Ce bacterie este de vina in cazul botulismului?
Botulismul la copil
Ce efecte are botulismul?
Ce face medicul in cazul constatarii botulismului?
Prevenirea botulismului
Siguranta alimentara a familiei tale: reguli simple care tin bolile departe
Despre toxi-infectiile alimentare,
Forum de Parenting modern

Ce este botulismul?

Botulismul este o boala rara dar foarte grava care se transmite prin intermediul alimentelor, contactul cu solul contaminat sau prin intermediul unei rani deschise. Fara un tratament rapid si la timp, botulismul poate duce la paralizie, dificultati de respiratie sau chiar moarte.

Botulismul poate fi cauzat de alimentele care au fost ambalate sau pastrate acasa. Poate ca ati avut fructe sau legume culese din gradina in timpul verii si puse la borcan pentru a putea fi mancate in lunile de iarna. Aceste alimente trebuie sa fie preparate la o temperatura foarte inalta (116°C) pentru a distruge germenii pe care ar putea sa-i aiba.

Ce bacterie este de vina in cazul botulismului?

In caz contrar, o bacterie numita Clostridium botulinum ar putea provoca botulismul persoanelor care consuma alimentele respective. Nu puteti vedea, mirosi sau gusta aceasta bacterie, dar ea secreta o substanta nociva, numita si toxina. Aceasta toxina trece in sange si adera la nervii care controleaza muschii. Intre sase ore si opt zile dupa consumarea alimentelor contaminate, va puteti imbolnavi.

Cele mai multe cazuri de botulism sunt inregistrate la copiii mici, iar expertii considera ca apar din cauza ca sistemul lor digestiv nu-i poate proteja de germeni in modul in care ar fi protejat un copil mai mare sau un adult.

Botulismul la copil

Botulismul copiilor mici poate aparea daca un bebelus mai mic de 1 an consuma miere de albine, deci este important ca bebelusii sa nu consume miere pana cand nu au cel putin 12 luni.

Ce efecte are botulismul?

Botulismul opreste functionarea muschilor, deci bolnavul de botulism necesita ingrijire medicala imediata. Pe masura ce se raspandeste toxina, muschii se slabesc. Multi oameni se simt rau si pot vomita sau pot avea diaree.

Alte simptome pot fi:

Dificultati la inghitire
Dificultati de vorbire
Pleoape grele
Vedere dubla sau incetosata
Dificultati de respiratie

Boala debuteaza dupa cateva ore pana la 5 zile dupa consumarea alimentului infectat. Primele semne sunt adesea tulburarile de vedere (paralizie, diplopie, pseudoprezbitie) si o midriaza (dilatatia anormala si persistenta a pupilei). Ele sunt insotite de o uscaciune intensa a gurii, cu o dificultate la inghitire care poate presupune o angina. Pot aparea forme grave: encefalita, paralizie musculara, tulburari cardiace, chiar moartea subita.

Ce face medicul in cazul constatarii botulismului?

Dupa aflarea simptomelor sau examinarea bebelusului, medicul probabil va recomanda un test de sange sau prelevarea unei probe de scaun care sa detecteze prezenta toxinei. Medicul ar putea face si o prelevare de fluid spinal sau alte teste pentru a fi sigur asupra diagnosticului. O persoana care are botulism trebuie sa se interneze in spital, unde va beneficia de supraveghere medicala atenta. Poate dura mult timp (luni de zile, n. trad.) pana la vindecare.

Tratamentul este pur simptomatic si impune adesea spitalizarea cu supravegherea deglutitiei, respiratiei si starii cardiace. In general, este recomandata injectarea de ser antibotulinic. Boala regreseaza in general lent, in cateva saptamani.

Prevenirea botulismului

Copiii nu sunt cei care ambaleaza si conserva alimentele, dar daca parintii lor o fac, pot discuta cu copiii despre masuri de siguranta. Iar copiii le pot si ei aminti adultilor ca bebelusii mici nu au voie sa consume miere.

In plus si foarte important este respectarea temeinica a regulilor de pregatire alimentara si de taiere a animalelor. Conservele dubioase (capacul bombat, miros suspect) trebuie sa fie aruncate si neconsumate. Sterilizarea conservelor timp de o ora si jumatate la 1200C este o masura de igiena eficace, deoarece distruge toxina.

Siguranta alimentara a familiei tale: reguli simple care tin bolile departe

Auzim zilnic in jurul nostru discutii despre mancarea sanatoasa, citim recomandari despre alimente minune, incercam diete de toate felurile, ne detoxifiem si stim cu totii cat de sanatoase sunt fructele si legumele proaspete si cat de nocivi sunt cartofii prajiti. Uitam insa adesea ca siguranta alimentara nu inseamna doar aceste lucruri, ca nu este suficient ca alimentele sa fie proaspete si mancarea sa aiba gust bun.

La fel de important este cum gatim alimentele, cum le pastram, cum si cand le consumam etc. Asa incat, pentru a avea o alimentatie sanatoasa si pentru a ne feri de boli digestive produse de bacterii precum E.coli, Salmonella, Campylobacter, Listeria etc. care uneori pot avea implicatii extrem de grave este esential sa ne gandim la siguranta alimentara din momentul in care cumparam un aliment, pana in momentul in care curatam resturile ramase dupa consumare lui. De aceea, trebuie respectate cateva reguli simple citeste-le mai departe aici.

Despre toxi-infectiile alimentare, e bine sa stii:

Toxiinfectia alimentara: 6 lucruri importante de stiut
6 semne de alarma cand copilul vomita
Salmonela si salmoneloza: intrebari si raspunsuri 

 

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. mascool
    mascooltrimis la 15/5/2008

    peste tot aceeasi discutie

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII