Cum ne pregatim sa mergem cu bebelusul in vacanta?

Cum ne pregatim sa mergem cu bebelusul in vacanta?

Cum ne pregatim sa mergem cu bebelusul in vacanta?

In primele saptamani dupa nastere, perspectiva unei plecari in vacanta cu un nou-nascut pare ceva de domeniul imposibilului. In plus, toata atentia este concentrata in jurul celui mic, astfel incat numai la vacanta nu ne mai gandim. Si totusi la un moment dat, ademeniti de soare si cer senin ne vine dorul sa iesim impreuna cu bebelusul - undeva, sa ne relaxam in familie.

Asadar - iata sfaturile noastre despre cum ne pregatim sa mergem cu bebe in vacanta.

- veti citi:
Cand soarele si cerul senin ne indeamna la drum
Ce facem daca ne vine sa plecam in vacanta atunci cand bebelusul nostru are doar 2 - 3 luni?
Grija maxima de sanatatea si de siguranta copilului
Asigurati-i bebelusului confortul necesar si hrana potrivita!
La mare cu bebelusul - sfaturi de siguranta
Despre copii, concedii si legatura cu febra
Cum avem grija de bebelus cand sta la soare?
Bebelusul la plimbare: de citit
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Cand soarele si cerul senin ne indeamna la drum...

In primele saptamani dupa nastere, perspectiva unei plecari in vacanta cu un nou-nascut pare ceva de domeniul imposibilului. In plus, toata atentia este concentrata in jurul celui mic, astfel incat numai la vacanta nu ne mai gandim. Totusi, cu cat trece timpul, se simte din ce in ce mai mult nevoia de relaxare, de desprindere de stresul cotidian pe care il presupune proaspatul rol de parinte.

Ce facem daca ne vine sa plecam in vacanta atunci cand bebelusul nostru are doar 2 - 3 luni?

Desi pare destul de hazardat, raspunsul este, de fapt, simplu:  mergem impreuna cu el. Suntem o generatie de mamici moderne ;)

Desigur, riscurile sunt destul de mari, e posibil sa nu va tihneasca deloc si schimbatul scutecelor in locuri nepotrivite sa va termine psihic, insa daca nu va asumati aceste riscuri nu veti sti niciodata cat de interesanta poate fi, pe de alta parte, o calatorie impreuna cu un omulet care abia incepe sa descopere lumea. Atata timp cat calatoria nu este prea obositoare, ea nu reprezinta o problema pentru un bebelus care a implinit deja 3 luni. Copiii nu sunt intotdeauna atat de fragili pe cat ii cred parintii. In plus, sunt dornici sa descopere lucruri noi. Oricum, este de retinut faptul ca o calatorie cu un bebelus poate fi o adevarata provocare pentru un parinte, mai ales daca nu a mai experimentat astfel de lucruri.

Aveti grija de sanatatea si de siguranta copilului pe tot parcursul calatoriei!

In primul rand, pregatiti-va o trusa de prim ajutor, in care sa includeti diverse medicamente si instrumente care v-ar putea ajuta in eventuale afectiuni ale bebelusului aparute pe timpul calatoriei. Daca beblusul urmeaza vreun tratament, nu uitati sa luati medicamentele respective. Puneti in trusa un biletel cu informatii esentiale care privesc copilul (grupa de sange, tratamente pe care le urmeaza etc.) precum si cu numere de contact.

Nu uitati sa va dotati cu obiectele necesare pentru protectia solara. O palariuta este absolut necesara, mai ales vara. De asemenea, nu uitati de lotiunile protectoare, care trebuie sa aiba SPF mai mare de 15. Protejati pielea bebelusului (mai ales de pe fata), indiferent de anotimpul in care calatoriti.

Mai cititi: Cum protejam copiii la soare?

Daca mergeti cu masina,  folositi obligatoriu un scaun special pentru masina si verificati instalarea lui corecta inainte de a porni la drum. Cumparati doar scaune care indeplinesc conditiile specifice varstei copilului. De altfel, un scaun special este foarte util in orice mijloc de transport. Acoperiti geamurile masinii cu folii speciale, care sa protejeze copilul de razele soarelui.

Mai cititi: Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?

Daca zburati cu avionul, informati-va in prealabil despre toate conditiile in care puteti zbura cu un bebelus. Unele companii impun anumite reguli pe care este bine sa le cunoasteti din timp. In timpul zborului, mai ales la decolare si la aterizare, copilul s-ar putea sa simta o durere in ureche din cauza schimbarii de presiune. Incercati sa il linistiti, alaptandu-l sau dandu-i sa muste o suzeta sau o jucarie conceputa in acest scop. Nu toti bebelusii au acesta problema in timpul zborului. Dimpotriva, unii au un somn foarte linistit.

Daca destinatia de vacanta presupune o schimbare de fus orar, incercati sa reglati programul copilului cu cateva zile inainte, pentru a-l obisnui cu schimbarea. Nu fortati insa nota, pentru ca riscati sa il obositi mai tare si asta ii va crea neplaceri in timpul calatoriei.

Mai cititi: Concediul cu copii mici: Mergem cu avionul sau cu masina?

Asigurati-i bebelusului confortul necesar si hrana potrivita!

Daca alaptati, asigurati-va ca aveti mai multe sticle cu apa sau un termos cu ceai ca sa nu va deshidratati. Daca nu alaptati, pregatiti de casa cateva sticlute cu formula de lapte praf pe care o folositi. Daca bebelusul mananca deja hrana solida, luati la pachet doar cata mancare va trebuie pe parcusul calatoriei. Odata ajunsi la destinatie, veti putea sa va faceti rezerve.

Pentru confortul bebelusului si al dumneavoastra, nu uitati sa luati suficiente scutece, pungi pentru scutecele murdare, lotiune pentru iritatiile produse de scutece. Nu uitati, de asemenea, sa lasati la suprafata cateva hainute curate, extrem de utile atunci cand scutecul cedeaza dintr-un motiv sau altul. Puneti in bagaj si o paturica. Se va dovedi extrem de utila atunci cand bebelusul doarme. Nu uitati nici de jucariile preferate ale copilului, pentru ca ele va vor scoate din multe incurcaturi. Incercati sa faceti totusi o selectie, ca sa nu va incarcati cu prea mult bagaj.

Alte ustensile utile:

- o paturica pe care sa puteti schimba bebelusul in locuri special amenajate sau publice;
- servetele umede si uscare;
- saci menajeri sau pungi de plastic pentru depozitarea temporara a scutecelor murdare;
- slinguri sau hamuri pentru bebelusi,  veti avea nevoie de ele pentru a avea mainile libere;
- prosoape mici;
- gel dezinfectant pentru maini;
- o mini-veioza pentru a avea lumina nocturna, in caz ca hotelul nu dispune de asa ceva;
- ustensile pentru prepararea hranei;

Si, nu uitati ! Dincolo de orice altceva, inarmati-va cu calm si cu rabdare. Daca vreti sa aveti o vacanta reusita si dumneavoastra si copilul veti reusi.

Cum avem grija de bebelus cand sta la soare?

Cat timp bebelusul este micut, cel mai bine este sa eviti razele directe ale soarelui. Odata ce a implinit varsta de 6 luni sau mai mult si doreste sa se tarasca si sa se joace afara, indreapta-l spre umbra si protejeaza-i pielea delicata cu o palarie de soare, hainute lejere si protectie solara. Este recomandat sa evitati statul in soare, intre orele 11:00 si 13:00 citeste de ce aici >

Despre copii, concedii si legatura cu febra

Ce se intampla cand febra copilului se intalneste cu dorinta parintilor de a pleca in vacanta? Sau ce legatura este intre convulsiile febrile si Roma? Un tatic de la Desprecopii ne povesteste despre cursa lui cu obstacole printre stresul febrei copilului ... citeste mai departe aici.

La mare cu bebelusul - sfaturi de siguranta

Cand vine vara, ne cheama marea ... si, ca mamica grijulie, te gandesti ca o sa ii prinda bine si bebelusului tau o cura de mare, soare si balaceala. Iata insa niste sfaturi de siguranta pe care trebuie sa le ai in vedere.
Balaceala in mare la mica adancime este divina, insa doar cativa centimetri de apa pot fi un motiv de ingrijorare. Copii cu varsta cuprinsa intre 12-36 luni au cel mai mare risc de inec, conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Pentru un bebelus, exista atat de multe atractii, mirosuri si sunete de care se pot bucura la malul marii, iar ca parinte va veti dori sa il stiti in siguranta. Acestea fiind spuse, exista cateva lucrui pe care le puteti face pentru a va proteja copilul de inec. Iata sfaturile de la Desprecopii.com:

Bebelusul la plimbare: de citit

Este bine sa mergem la mare cu un bebelus?
Trebuie sa poarte bebelusul intotdeauna o caciulita? Afla cand si de ce
Cum alegem si cum instalam un scaun de masina pentru bebelus
Cum alegeti un hotel child friendly?
9 boli care se pot lua de pe plaja
Primul contact cu nisipul plajei al bebelusului
Canicula: cum protejam bebelusul de caldura verii, sfaturi importante

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII