Protejeaza-ti copilul de reacția anafilactică - cum sa o recunoști și sa o tratezi rapid - sfaturi pentru părinti
Șocul anafilactic și reacția anafilactică reprezintă o problemă majoră care poate pune viața unui copil sau adult în pericol. Există numeroși alergeni diferiți – factori care pot declanșa o reacție alergică – care pot cauza o reacție anafilactică, cum sunt înțepăturile de insecte, medicamentele sau anumite alimente.
Alunele, ouăle, laptele de vacă, peștele sau scoicile sunt alergeni alimentari frecventi care pot declanșa reacția anafilactică.
Iată mai multe despre reacția anafilactică și sfaturile de intervenție – recomandările medicului.
- veti citi:
Ce este socul sau reactia anafilactica?
Care sunt factorii care pot declansa o reactie anafilactica?
Semne si simptome ale unei reactii anafilactice (soc anafilactic)
Complicatii ale reactiei anafilactice
Tratament - /Ce trebuie sa faceti in cazul unei reactii (soc) anafilactice
Prevenirea socului anafilactic
Alergia la alune si nuci
Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau
Ce este reactia anafilactica?
O reactie anafilactica, numita si anafilaxie, este o reactie alergica severa si imediata, care afecteaza in general mai multe organe sau sisteme. Ea poate pune viata in pericol, in cazul in care nu este tratata imediat.
Care sunt factorii care pot declansa o reactie anafilactica?
Exista multi alergeni diferiti – factori care pot declansa o reactie alergica – care pot cauza o reactie anafilactica, cum sunt ciupiturile de insecte, medicamentele sau anumite alimente. Alunele, ouale, laptele de vaca, pestele sau scoicile sunt alergeni alimentari frecventi care pot declansa reactia anafilactica.
Citeste Alergiile alimentare la bebeluși - sfatul medicului pediatru
Semne si simptome ale unei reactii anafilactice (soc anafilactic)
Primele simptome ale unei reactii anafilactice includ adesea mancarimile, arsurile sau senzatia de gadilatura in gura, pe buze si in gat. In plus, se poate produce umflarea faciala la nivelul ochilor, gurii si buzelor, adesea urmate de un rash generalizat pe tot corpul sub forma blandelor.
- Membranele mucoase din gura si din gat se pot umfla, iar persoana afectata poate avea dificultati de inghitire si de respiratie.
- Alergenul poate declansa si o reactie asemanatoare astmului in care caile aeriene se ingusteaza, facand respiratia dificila.
- Anafilaxia poate afecta circulatia, iar pielea copilului poate deveni palida, rece si transpirata.
- Rata batailor inimii (pulsul) creste odata cu cresterea tensiunii, iar copilul este in pericol de a lesina.
Alte simptome ale anafilaxiei sunt durerile de stomac, voma, diarea, crampele si strarea de oboseala extrema (letargie).
Complicatii ale reactiei anafilactice
O reactie anafilactica se poate transforma rapid intr-o problema care pune viata in pericol. Efectele anafilaxiei asupra sistemelor respirator si circulator pot duce la blocaj respirator, blocaj circulator si stare de soc. Pacientul isi poate pierde cunostinta si se poate afla in pericol de moarte daca nu incepe imediat tratamentul.
Tratament/Ce trebuie sa faceti in cazul unei reactii (soc) anafilactice
Daca banuiti ca micutul dumneavoastra are o reactie anafilactica, ar trebui sa sunati imediat la numarul de urgenta 112 pentru a obtine ingrijiri medicale, deoarece starea copilului se poate inrautati rapid si ii poate pune viata in pericol.
Copiii care au mai avut in trecut reactii anafilactice sau reactii alergice grave ar trebui sa aiba asupra lor o doza de epinefrina (un epipen), care poate fi injectata de catre copil sau de catre parinti la primele semne ale unei anafilaxii.
Epinefrina este un hormon care ajuta la deschiderea cailor respiratorii si imbunatateste respiratia si presiunea sangelui, reducand reactia alergica din organism.
Oricand ii este administrata epinefrina, copilul trebuie dus la sectia de urgenta a celui mai apropiat spital.
In timp ce asteptati sosirea medicului sau a ambulantei, ar trebui sa cereti ajutorul altor persoane in cazul in care este necesara resuscitarea. Desfaceti toate hainele care l-ar putea strange si incercati sa calmati copilul, care este foarte probabil sa fie speriat si sa nu inteleaga ce i se intampla. Tineti copilul in pozitie verticala sau pe cat posibil verticala, pentru a-l ajuta sa respire.
In cazul in care vomita, asezati-l pe o parte.
In cazul in care pare apatic sau da semne de blocaj circulator, ca de exemplu daca este palid, rece si umed, ar trebui sa-l asezati jos si sa-i ridicati picioarele.
Daca isi pierde cunostinta, supravegheati-l cu atentie in cazul in care inceteaza sa respire sau i se opreste circulatia.
In cazul in care copilul nu respira, incepeti resuscitarea gura la gura. Si in cazul in care nu puteti sa detectati semne ale circulatiei sangvine, trebuie sa exercitati presiune asupra toracelui. Parintii copiilor care au avut in trecut o reactie anafilactica ar trebui sa faca un curs prim ajutor inclusiv resuscitare cardiopulmonara (CPR) pentru a fi mai pregatiti sa faca fata acestor situatii rare.
Prevenirea socului anafilactic
In cazul in care nu stiti ca micutul sa fi avut alergii sau in cazul in care nu a mai facut o reactie anafilactica, reactia anafilactica este dificil de prevenit. Fiti mereu atenta la posibilitatea unei reactii alergice sau a unei anafiaxii daca ii administrati copilului un medicament nou sau un aliment nou.
In cazul in care copilul a mai facut o reactie anafilactica sau o reactie alergica grava, sau daca are o alergie cunoscuta la anumite alimente sau la intepaturile de viespe sau de albina, intrebati medicul daca este cazul sa aiba asupra lui o doza de epinefrina care poate fi injectata in cazul in care face o reactie alergica.
De asemenea, ar trebui sa verificati daca este necesar sa poarte o bratara de alerta care-i informeaza pe cei din jur ce anume ii provoaca reactii anafilactice.
Copiii despre care se stie ca au alergie la albine sau la viespi ar trebui sa fie pe cat posibil feriti de zonele in care traiesc aceste insecte.
Tratamentul bazat pe imunoterapie cu alergeni, adica injectii cu alergeni, poate fi si el util unor copii. El consta intr-o serie de injectii care contin mici cantitati de venin de albina sau de viespe. Injectiile sunt administrate o anumita perioada de timp, de obicei intre 2 si 5 ani. Efectul este ca organismul copilului produce anticorpi pentru a reduce riscul unor reactii grave la urmatoarele intepaturi de insecte.
Intotdeauna informati medicul sau specialistii de la spital de reactiile alergice anterioare ale copilului la medicamente sau anestezice.
In cazul in care copilul are o alergie la alimente, este important sa le spuneti prietenilor, rudelor si personalului gradinitei sau al scolii despre aceasta situatie, astfel incat copilului sa nu i se dea alimentele respective.
Alergia la alune si nuci
Alunele se numara printre alimentele cu un potential alergeni ridicat si de aceea consumarea lor de catre copii trebuie sa se faca cu precautie, pentru a minimiza orice eventual risc. Alergia la alune este, de fapt, o denumire generica pentru sensibilitatea fata de mai multe tipuri de seminte ce se inscriu in aceeasi categorie alimentara cu alunele: nucile obisnuite, nucile braziliene, alunele de padure, nucile pecan. Toate acestea cresc in copaci si au un potential alergenic ridicat.
La fel de mare este insa si potentialul alergenic al arahidelor, care cresc in pamant. Acestea din urma sunt inrudite cu fasolea si mazarea, ceea ce inseamna ca o persoana alergica la arahide ar trebui sa fie precauta si fata de celelalte legume sub forma de pastaie citeste in continuare despre alergia la alune si nuci aici.
Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau
Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice.
Desi manifestarile unei alergii pot fi variate, in functie de persoana si in functie de factorul care a produs-o, exista totusi cateva elemente comune pe care le intalnim la copiii suspecti de o anumita alergie.
Despre alergii, merita citit si:
Totul despre alergii
Afla cauza alergiei tale!
Alergenii din jurul nostru
Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii
Cum ne protejam copiii de alergia la polen?
Alergia la bebelus
Alergiile la mancare
Copiii de la oras sunt mai expusi la alergiile alimentare
Cum distrugem microbii din masina de spalat?
Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii
Simptomele intolerantei la gluten la copil
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
articol coordonat de Medic pediatru Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte - Academia Americana de Pediatrie
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
pot face so anafilactic daca am urmat in urma cu cativa ani trat cu lexotan? acuma am inceput iar de ieri pot sa spun ca atunci nu am avut nimica si nici aseara se poaqte fc soc anafilactic dupa mai multe administrari? si dupa cat timp de la administrare se instaleaza acest soc? in seara asta am 11/2 h de cqand l-am luat
Buna seara am si eu o antrebare fetita mea o facut o alergie vineri seara find internata an spital cu amigdalita de duminica psna vineri .iar vineri mio facut febra 39:9 si am ramas internati pans luni si vineri noaptea o facut o alergie severa si luni am ajuns pe terapie intensiva o facut soc anafilatic .varog sami spuneti daca fetita mea mai este an pericol si de la ce o facut alergie de la tratament sau de la mancare? Tratament o facut cefort cu hidrocortizo 3zile dupa io bagat cefort cu gentamicina pana vineri seara si vineri o mancat sunca de praga cu salata biof si o punga ce cipsuri cu branza si o baut si coca cola va multumesc astept raspuns
sotul meu are 32 de ani, este alergic la praf, accarieni, ambrozie. Acum este racit, il ustura in gat, il ustura pielea, toate simptomele unei raceli. Faptul ca are alergie determina un pericol deosebit in cazul unei raceli? Cum trebuie tratata? De dimineata s-a trezit cu usuturime in gat, dar vreo 2 ore mai tarziu a facut un dus si a plecat sa joace tenis. A jucat vreo 2 ore. A venit acasa imbujorat la fata. Acum m-a sunat de la lucru plangand-se ca nu se simte deloc bine, ca il ustura rau in gat, il ustura pielea etc.Este normal ca alergic fiind, aproape iesit din puseul de toamna, sa faca sport fiind racit?As ruga un comentariu la aceasta situatie. Multumesc mult.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII