Nașterea vaginală pas cu pas: pregatiri, stadii și cum decurge travaliul

Nasterea vaginala pas cu pas: pregatiri, stadii si cum decurge travaliul

Nașterea vaginală pas cu pas: pregatiri, stadii și cum decurge travaliul

Nasterea vaginala este un proces care are trei stadii. Primul stadiu este faza inceperii regularizarii contractiilor combinata cu subtierea si dilatarea cervixului. Odata cu progresarea in acest stadiu - este cazul sa chemati doctorul sau sa va pregatiti de calatoria spre spital. Acest stadiu activ se sfarseste in momentul cind dilatatia ajunge la 10 cm. Al doilea stadiu incepe din momentul dilatatie de 10 cm si se sfarseste cu nasterea copilului - aceasta perioada este de fapt perioada 'impingerii'. Al treilea stadiu incepe imediat dupa iesirea copilului si consta in separarea si eliminarea placentei.

→ Dar ... iată cum decurge nașterea vaginală, pas cu pas.✨

- veti citi:
Cum va decurge nasterea copilului tau?
Cele trei stadii ale nasterii vaginale
Pregatiri anterioare - Pre-nasterea
Nasterea incepe
Nasterea activa
Intinderea -Tranzitia
Faza de impingere - Nasterea copilului
Contractiile finale
Nasterea naturala - forum
Nasterea - un video real despre nastere
O zi pe care nu o vei uita niciodata: ziua in care se naste copilul tau
15 momente amuzante ce pot avea loc in timpul nasterii bebelusului
Travaliul de la A la Z: ghid complet
Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii

Cum va decurge nasterea copilului tau?

Toate nasterile vaginale au aceleasi etape dar a ta va fi unica in multe privinte.

La sfirsitul celor 40 de saptamani de sarcina (Odiseea Sarcinii in 40 de saptamani) uterul ajunge de la un organ mic de marimea unei pere la un sac larg de muschi care se intinde de la coaste pina la osul pubian. Acum uterul se pregateste pentru cea mai importanta treaba: impingerea copilului in aceasta lume. Adica nasterea.

Pina acum copilul a fost bine protejat si comfortabil in punga de apa (numita sacul amniotic) din uter. Capatul uterului (numit cervix) iese in afara fin in vagin si este ca o gogoasa groasa cu o mica gaura in mijloc. Este aceasta gaura care va trebui sa se deschida putin cate putin in timpul nasterii ca sa ingaduie copilului sa se nasca.

Cele trei stadii ale nasterii vaginale

Primul stadiu este faza inceperii regularizarii contractiilor combinata cu subtierea si dilatarea cervixului. Odata cu progresarea in acest stadiu - este cazul sa chemati doctorul sau sa va pregatiti de calatoria spre spital. Acest stadiu activ se sfarseste in momentul cind dilatatia ajunge la 10 cm. Al doilea stadiu incepe din momentul dilatatie de 10 cm si se sfarseste cu nasterea copilului - aceasta perioada este de fapt perioada 'impingerii'. Al treilea stadiu incepe imediat dupa iesirea copilului si consta in separarea si eliminarea placentei.

Inainte ca nasterea sa inceapa au loc mai inainte "anumite pregatiri". Din cand in cand poate ca ati simtit o presiune pe uter fara dureri numite contractii Braxton-Hicks si care pregatesc uterul pentru munca grea de nastere.

Pe masura ce ziua se apropie poate ca deja ati avut contractii false, o serie de contractii care se termina si nu rezulta in nasterea copilului.

Cervix-ul devine mai moale pregatindu-se pentru procesul de dilatare (intindere) care sa va intimpla in timpul nasterii. Veti observa ca plimbarile sunt mai dificile decat de obicei. Aceasta e cauzat de lasarea in jos si inmuierea cartilagiului dintre oasele pelvisului ca sa usureze trecerea copilului prin ele.

Daca aceasta e prima nastere, copilul se va muta in josul pelvisului cel mai probabil cu cateva saptamini inainte de inceperea nasterii. Acesta este descris ca si caderea (lasarea in jos) a fatului. Veti observa ca respiratia dvs. devine mai usoara si ca presiunea pe vezica creste.

Citeste si Nasterea si travaliul: 10 proceduri de care trebuie sa stii si refuza daca nu ai nevoie

Pregatiri anterioare - Pre-nasterea

Una din caile prin care fatul e protejat in uter este printr-un dop gros de mucus la deschizatura cervixului. Pe masura ce cervixul devine moale si incepe sa se deschida, mucusul vine in afara (de obicei amestecat cu un pic de singe). Veti observa pe chilot sau dupa ce va stergeti la baie un mucus roz sau usor inspre rosu (numit adesea urme de singe) si pot aparea in timpul nasterii sau cu cateva zile inainte.

Femeile de asemenea experimenteaza frecvent scaune cu usurinta inainte sau in primele ore ale nasterii. Acesta este un mod al corpului uman de a face mai mult loc copilului sa iasa. 

Nasterea incepe

Nu conteaza cati copii ati avut pina acum sau cate povesti despre nastere ati auzit de la altii, fiecare nastere este unica. Cum vor decurge lucrurile depinde de pozitia fatului,de starea si conditia dvs. fizica si alti factori (conditiile inconjuratoare de nastere si sentimentele dvs.) pe care nu le intelegem pe deplin. In timp ce e bine sa va pregatiti pentru nastere si sa luati niste decizii despre cum v-ar place sa se intimple, de asemenea e important sa fiti deschisa, flexibila si sa realizati ca lucrurile pot fi diferite de ceea ce asteptati.

Cand incepe nasterea ? Este greu de spus.Unele femei vor experimenta contractii pe o perioada de cateva ore sau zile, fiind apoi descurajate pentru ca la verificare nu s-a constatat nici o dilatare. Dar aceste contractii nu sunt in van (ele vor inmuia si subtia cervixul care e gata sa se deschida). Daca aceasta maturizare a cervixului s-a intimplat gradual in zilele sau saptaminile dinainte de nastere atunci veti trece direct la nasterea activa fara nici un dubiu!

Contractiile de inceput pot fi simtite ca si puternice dureri (crampe) menstruale sau ca si intermitente dureri de spate. La inceput contractiile vor fi destul de scurte (poate 30-40 de secunde) cu 15 sau 20 de minute pauza intre ele. Puteti sa va plimbati sau sa vorbiti intre contractii si sa va intrebati daca ve-ti naste curand sau nu. Daca e noapte, incercati sa va odihniti cat de mult puteti pentru a va pregati pentru munca grea ce va sta in fata. Aceste contractii de inceput vor inmuia cervixul, subtiindul si incepand sa il deschida.

Nasterea activa

Lucrurile is urmeaza cursul firesc. 
Pe masura ce nasterea continua contractiile vor devenii tot mai puternice, mai intense, mai lungi si mai apropiate intre ele (ca durata de timp). Cervixul se dilata acum. Daca copilul este intr-o pozitie posterioara ( cu ceafa in sens opus spatelui Dvs.) situatie intilnita la una din 4 nasteri, puteti simti o durere sau o puternica presiune la spate si acesta poate sa nu dispara in totalitate intre contractii.

Pe masura ce cervixul se deschide veti vedea mai mult mucus si singe. Va trebui sa va opriti din plimbare in timpul contractiilor, si sa va rezemati de perete sau de partener pentru suport. Sau poate preferati sa stati jos sau in genunchi.

Intinderea -Tranzitia

Acum probabil ca sunteti in durerile nasterii de mai multe ore. Sunteti obosita si poate ca v-ati saturat de tot. Acum de fapt incepe partea cea mai intensa a nasterii pe masura ce contractiile imping cervixul, pentru a-l deschide ca sa ii permita copilului sa se nasca.

Contractiile in faza de tranzitie pot fi una dupa alta cu foarte putin timp de odihna si relaxare intre ele. Pentru ca fatul incepe sa se miste in jos in pelvis, pozitii care erau comfortabile inainte nu mai sunt acum la fel. Puteti simti o stare de greata sau voma, sa experimentati frisoane sau tremuraturi (in special la picioare), sa va inrositi si sa va fie cald, sa va fie frica , sa va simtiti coplesita si sa intrati in panica. In timp ce toate acestea pot fi o etapa dura , toate acestea sunt semne pozitive ca va apropiati de nasterea copilului.

Tranzitia, desi intensa, e de obicei cea mai scurta parte a nasterii.

Faza de impingere - Nasterea copilului

Cand contractiile de tranzitie si-au facut treaba si au deschis cervixul complet, cele mai multe femei au o dorinta puternica sa nasca si sa impinga fatul afara. Este foarte asemanator cu sentimentul pe care il aveti cand va vine 'treaba' mare (copilul apasa pe multi din aceasi nervi).

Cateodata aceasta dorinta de a impinge este aproape imposibil de rezistat, venind in valuri, la fiecare contractie, in alte cazuri sentimentul e mai putin clar si atunci aveti nevoie de directii si incurajari de la moasa,doctor sau insotitorul de nastere. Veti fi ajutata sa gasiti o pozitie comfortabila poate inclinata, semi-inclinata cu picioarele rezemate sau culcata pe o parte cu virful picioarelor rezemate.

Impingerea primului copil prin cervix, in vagina si apoi in lumea de afara este de obicei un proces lent, fiecare impingere muta copilul un pic mai departe iar cand ele se termina fatul alunca inapoi . Contractiile sunt mai indepartate intre ele decat in perioada de tranzitie si acest stadiu poate dura cateva ore. Al doilea sau urmatorii copii pot veni mai repede.

Eventual , veti simti o senzatie de usturime la intrarea vaginului pe masura ce capul copilului apare si apasa pe piele. Daca puteti gifiiti si rasuflati in loc sa impingeti la urmatoare contractie, pentru a permite tesuturilor sa se intinda fin. Mai o contractie sau doua si capul iese in afara, de obicei cu fata inspre spatele mamei. Dupa un moment sau doua, capul se intoarce pentru a permite umerilor sa iasa. Odata ce umerii au iesit restul corpului aluneca usor . Corpul e inca atasat de mama prin cordonul ombilical.Copilul a sosit pe lume! Nimic nu este mai emotionant decit sa iti simti copilul asezat la piept - imediat dupa aceste momente extenuante.

Contractiile finale

Copilul s-a nascut, insa nasterea nu s-a terminat inca. Cordonul va fi prins cu cleme si taiat , iar apoi ( in timp ce va admirati noul fiu sau fiica) moasa/doctorul asteapta sosirea placentei. Dupa 9 luni de hranire a copilului, nu mai aveti nevoie de acest organ si veti experimenta cateva contractii usoare in timp ce placenta este data afara (eliminata).

Nasterea naturala - forum

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

 Sfatul de la Desprecopii.com

In timp ce toate nasterile urmeaza aceleasi etape pana la un anumit punct, nasterea copilul dvs va fi unic din mai multe privinte. . Contractiile de inceput pot fi foarte scurte iar partea de tranzitie poate dura mai mult decat de obicei. Durata intre contractiile poate sa fie mai lunga( puteti sa nasteti cu contractii la fiecare 10 minute).

Fiind pregatita pentru nastere inseamna sa raminteti flexibila dar si informata. Nimeni insa nu poate prezice cu adevarat cum va fi experienta dvs. Dar puteti astepta cu incredere evenimentul fiind deplin incredintata ca corpul femeii a fost creat intr-un chip minunat si ca e facut ca sa nasca si sa functioneze in toate etapele.

O zi pe care nu o vei uita niciodata: ziua in care se naste copilul tau

Este ceva obisnuit pentru o femeie insarcinata sa fie oprita pe strada, in lift sau in magazin de alte femei cu cuvintele: Cind eram eu insarcinata....sau lasa-ma sa iti povestesc despre momentul nasterii...Se pare ca o burtica mare este o invitatie pentru acest gen de destainuiri si povete.

De ce vor femeile sa vorbeasca despre experienta nasterii chiar la multi ani dupa eveniment? Este destul de clar ca aceasta zi nu este o zi obisnuita. Este ziua cind femeia devine mama, cind partenerul ei devine tata iar parintii ei devin bunici.

Dar aceasta zi este mai mult decit o simpla zi, este o piatra de hotar in viata oricarei femei. Desprecopii.com este alaturi de tine citeste in continuare aici >.

15 momente amuzante ce pot avea loc in timpul nasterii bebelusului

Uita de povestile de nastere dureroase si experientele mai putin placute. Multe  mame au povești amuzante si fragmente de observatii chiar si tin timpul travaliului / nasterii. Unele te vor face sa razi!

Daca vei naste in curand, e important sa fii optimista si sa te gandesti ca peste ani vei avea si amintiri haioase de la nastere.

Chiar daca intamplarile de mai jos ti se par greu de crezut... ei bine, sa stii ca este cate un strop de adevar in fiecare :) Citeste 15 momente amuzante ce pot avea loc in timpul nasterii bebelusului    .

Travaliul de la A la Z: ghid complet

Travaliul este procesul fizic al nasterii bebelusului - simtit de mamica. Travaliul e caracterizat prin contractii dureroase, care apar la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare; ele duc în final la dilatarea colului si expulzarea fãtului.

Finalul apoteotic al celor nouã luni de sarcinã - al celor frumoase 40 saptamani de sarcina (ODISEEA SARCINII), în care ai visat mereu sã dai ochii cu minunea din burtica ta se apropie! Esti pregãtitã cum se cuvine pentru aceastã clipã? Citeste cu atentie Travaliul  de la A la Z: ghid complet

 Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre nastere pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.

Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii

Nasterea bebelusului: care metoda de nastere te poate scapa de dureri?
Poluarea poate cauza nasterea prematura
Semne si traditii legate de nastere in lume
Motive pentru nasterea prin cezariana
Nasterea prematura
Nasterea cu forcepsul
Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?
Nasterea prin metoda Lamaze
Cand se rupe apa ...
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Nasterea prin cezariana
Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea sub apa (Experiente in Romania)
Nasterea in apa: pro si contra
Nasterea la Medlife
Traditiile nasterii la romani - Ursitoarele
Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur
Simulatorul virtual al nasterii
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor  

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2023
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 32:

  1. monica albu
    monica albutrimis la 22/2/2012

    dragi viitoare mamici , eu vreau decat sa va spun ca am nascut prin cezariana intr-un spital dinvestul Angliei iar travaliul meu a durat 34 de ore pana ce medicii de aici s-au hotarat ca trebuie sa fiu supusa unei cezariene , iarasi acuma am o printesa de fetita . Va doresc mult succes !

    Raspunde la acest comentariu
  2. elena
    elenatrimis la 15/2/2012

    buna am 22 de ani sunt insarcinata in 34 de saptamani si sunt la prima sarcina.Astept un baietel si imi este cam frica de nastere nu am idee cum o sa fie la mine ,am auzit multe pareri dar mi se pare cam greu.de abia astept sa-mi vad bebelusul ,sa-l pot tine in brate imi doresc sa fie sanatos si sa nasc cu bine.

    Raspunde la acest comentariu
  3. HOSU ANCA
    HOSU ANCAtrimis la 28/12/2011

    Am 31 de ani si am 5 copilasi 4 baieti si o fetita ,acum sant insarcinata in a 28 saptamini .Dinta experienta mea va spun sa fiti curajoase ca ciiodata ati intrat in acest joc trebuie jucat pana la sfarsit si cu siguranta castigat .nu va gnditi niciodata la ce e rau ginditi ca exista un DUMNEZEU care ne ajuta sa trecem prin aceasta esperienta .si eu mam temut dar acum parca a ramas un vis si acum dupa 5ani miam dorit iar sa ramin insarcinata eu cred ca e cea mai frumoasa esperienta din viata mea iubesc copii ai ador si mai ales dupa tot chinul acela te vezi cu aceasta podoaba frumoasa linga tine uiti de toate .plingi doar de bucurie si ai multumesti DOMNULUI.VA doresc sarcina usoara si daca aveti nevoie de un sfat va pot ajuta .EU TRAIESC IN DUBAI SI ASTA E MESU MEU anca.elena48@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  4. mamusca
    mamuscatrimis la 14/12/2011

    buna,am 25 de ani si sunt insarcinatain 37 de saptamani.sunt ingrozita de ce ma asteapta dar incerc sa fiu optimista.tot timpul ma gindesc la varianta de a naste cu epidurala.nu pot sa dorm noaptea din cauza gandurilor naserii.oricum nu disperati,nastere usoara

    Raspunde la acest comentariu
  5. CARMEN
    CARMENtrimis la 9/12/2011

    Am citit randurile voastre.am o fetita de un an si trei luni KARYNA MARIA este o minune acum sunt insarcinata am aproape doua luni am nascut_o foarte usor pe Kary intr_un sfert de ora am avut o sarcina usoara.Si de data aceasta ma ajuta Dumnezeu sa fie usoara sper si nasterea.va doresc tuturor femeilor insarcinate numai bine.Astept mesaje de la voi.PA

    Raspunde la acest comentariu
  6. MARIANA
    MARIANAtrimis la 9/12/2011

    AM NASCUT ACUM 7 ANI O FETITA DEOSEBITA, ANDREEA.DESI AVEAM 20 DE ANI AM AVUT O NASTERE FOARTE USOARA.DUPA 4 ORE DE TRAVALIU MI-A RUPT APA O ASISTENTA SI PUIUL MEU A VENIT PE LUME SPONTAN.DUMNEZEU SA VA AJUTE , VIITOARE MAMICI.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Gabi
    Gabitrimis la 20/7/2011

    Buna tuturor mamicutelor ... in devenire si cele implinite! Am 31 ani , sunt in 40 de saptamani si 3 zile ... ceea ce inseamna ca asteptam in fiecare ora sa se nasca fetita noastra ... avem un baiat de 2 ani ... deci a doua nastere acum ... asa ca pot sa va impartasesc parerea mea, in urma experientei avute... Imi doresc mult sa nasc tot natural! Din puntul meu de vedere e cel mai bine, refacerea e atat de avantajoasa pentru noi , cat si pentru bebelusi... La prima nastere am optat pentru epidurala, si nu imi pare rau! Fiecare face cum considera ca e cel mai bine ... insa ganditi-va ca nici pentru bebelusii nostri nu e usor sa treaca prine etapele nasterii, insa ei ne dau o buna lectie, sunt viteji si pregatiti sa faca fata , noi de ce nu am fi?! Sarcina si nastere usoara , va doresc!!!! Sa va bucurati de fiecare secunda ... caci e unica!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  8. CRISTINA NICOLETA
    CRISTINA NICOLETAtrimis la 24/2/2011

    BUNA FETELOR!SUNT INSARCINATA IN 34 SAPTAMANI..CU SERCLAJ

    Raspunde la acest comentariu
  9. ancuta
    ancutatrimis la 18/2/2011

    si eu am un baiat de 11ani, si ma pregatesc sa dau nastere la al doilea baietel sun insarcinata in 7 luni imi este un pic teAMA tot natural imi doresc sa nasc. Fetelor sa nu va fie teama sa nasteti natural asa este cel mai bn credetima .

    Raspunde la acest comentariu
  10. Ana
    Anatrimis la 1/2/2010

    Buna ma numesc Ana,sunt insarcinata in 34 saptamiini, desi sunt la a 2-a sarcina mi-e foarte frica de nastere.Medicul nici nu vrea sa auda de cezariana mi-a propus sa-mi faca anestezie epidulara,sincer mi-e cam frica de urmari.Ati putea sa-mi dati un sfat cele care ati trecut prin asa ceva.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  11. maia
    maiatrimis la 8/10/2009

    Buna fetelor!Am 25 de ani si sunt foarte incantata de la primirea vestii ca sunt insarcinata! Va sfatuiesc pe toate sa optati pentru nasterea naturala,(cand nu exista unele interdictii date de medic)...in 9 luni corpul se pregateste pt o nastere naturala,asa a fost lasat de Dumnezeu, de ce pentru confortul nostru sa ne opunem? si in plus care

    Raspunde la acest comentariu
  12. Mary
    Marytrimis la 31/7/2008

    Am 22 ani si sunt insarcinata in 29 spatamani si astept o fetita.Imi este insa frica de nastere in primul rand pentru fetita.Este prima nastere si nu imi doresc decat sa fie ea sanatoasa,in ceea ce ma priveste pe mine nu ar mai asa important.Daca este cineva care ma poate sfatui in ceea ce priveste nasterea prin cezeriana si cea normala astept pareri.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  13. Alina
    Alinatrimis la 14/4/2008

    Este un articol ce te informeaza multe lucruri importante despre copilul tau si pe care trebuie sa le stii in timpul cresterii copilului....

    Raspunde la acest comentariu
  14. otilia
    otiliatrimis la 1/8/2007

    este o detaliere foarte explicita, poate chiar prea explicita deparece in momentul in care te gandesti ce anume se intampla cu corpul tau iti vine sa plangi. Dar sunt la fel de sigura ca este cel mai frumos mament din viata unei femei.

    Raspunde la acest comentariu
  15. mihaela
    mihaelatrimis la 18/7/2007

    Foarte bun articolul.Imi pare rau ca nu l-am citit mai devreme,ci abia azi si am realizat ca fetita mea e aproape.Trebuie sa ma pregatesc de plecare caci ea e gata sa dea piept cu lumea de afara.Va multumesc si Dumnezeu sa va ajute pe toate sa nasteti usor si sa va dea copii sanatosi.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII