Parfumurile cauzeaza alergii

Parfumurile cauzeaza alergii

Parfumurile cauzeaza alergii

  • Alergiile cauzate de parfum sunt serioase si trebuie luate in considerare. Puteti deveni brusc alergic la parfumuri si produsele de ingrijire personala pe care le utilizati de ani de zile. Puteti avea, de asemenea, probleme neasteptate cu produse cum ar fi rolele de hartie igienica parfumata si servetele parfumate, care pot cauza iritatii.

Ne inbolnavesc parfumurile?

Obsesia zilelor noastre de a parfuma totul - de la lumanari pana la sacii menajeri - ne poate dauna

Mirosul aerului proaspat a devenit doar o amintire, datorita folosirii excesive a parfumului. De la odorizante de camera, la lumanari parfumate, deodorante sau saci menajeri, odorizante pentru masini si chiar sosete, traim intr-o multitudine de parfumuri.

In lift sau in tren, parfumul unei alte persoane poate fi coplesitor. Cifrele recente arata ca 7 din 10 persoane folosesc odorizante sau lumanari parfumate pentru a pastra in casa un miros placut. Studiile recente sugereaza ca produsele parfumate ar putea afecta sanatatea noastra, cauzand probleme, inclusiv alergii, astm si migrene, si chiar interfera cu dorinta sexuala.

Ce este alergia de contact?

Un expert de frunte sustine ca aproape o treime din oameni sufera din cauza efectelor adverse ale axpunerii la parfumuri . O problema majora este asa-numita "alergie de contact", in care parfumurile si produsele parfumate cauzeaza eczeme si dermatite atunci cand vin in contact cu pielea. Moleculele din produs declanseaza un raspuns imun, provocand senzatia de mancarime si chiar ducand la craparea pielii.

Aproximativ o persoana din 20 poate dezvolta o alergie la parfumuri , iar acest numar poate fi in crestere.

"Numarul alergiilor se mareste, dar si cantitatea de produse parfumate este in crestere" spune Dr. Susannah Baron, consultant dermatolog la Kent & Spitalul Kent & Canterbury. "Alergiile la parfum pot aparea ca dermatitele de contact pe portiunile de piele pe care este aplicat parfumul, sau ca si acutizarea unor eczeme deja existente. Acesta poate fi o problema reala."

In luna iulie, Comitetul Stiintific pentru Siguranta Consumatorilor a cerut producatorilor de parfumuri sa enumere potentialele alergii la care ne expunem - in urma rapoartelor asupra reactiilor cutanate asupra pielii.

La inceputul acestui an, statul american New Hampshire a interzis lucratorilor sa se mai parfumeze pentru a-si proteja colegii de munca.

Alergia la parfum nu se observa imediat

Dr. Baron spune ca, adesea, alergiile la parfumuri nu pot fi observate imediat. "Noi nu reactionam imediat. Organismul ia act de faptul ca nu-i plac chimicalele si dezvolta celule de memorie, care provoaca inflamatii atunci cand organismul este expus la aceasta substanta chimica. Treptat, pe masura ce ne expunem din ce in ce mai mult, corpul isi declanseaza propia reactie pana cand acest lucru devine vizibil pentru noi."

Persoanele care au eczeme pre-existente sunt deosebit de vulnerabile. "Eczemele se agraveaza in contactul cu parfumul sau produsele care contin parfum: sampoane, balsamuri si geluri de dus" spune Dr. Baron.

Dar, chiar si cei fara alergii pot dezvolta alergii la parfumuri. "Puteti deveni brusc alergic la parfumuri si produsele de ingrijire personala pe care le utilizati de ani de zile. Puteti avea, de asemenea, probleme neasteptate cu produse cum ar fi rolele de hartie igienica parfumata si servetele parfumate, care pot cauza iritatii. "

Atentie la durerile de cap!

Potrivit Dr. Vincent Martin, specialist in durerile de cap de la Universitatea din Cincinnati, parfumurile activeaza celulele nervoase ale nasului, stimularea sistemului nervos fiind asociata cu durerile de cap.

Specialistii avertizeaza ca mirosurile intense sau intepatoare pot declansa chiar si migrene din acelasi motiv. Pentru a minimiza riscurile, persoanele care sufera de migrene sunt sfatuite sa pastreze jurnale cu toti factorii declansatori, inclusiv parfumuri, astfel incat acestea sa poata minimiza contactul.

Odorizantele pot declansa atacuri de astm

Intre timp, expertii sustin ca si produsele care se conecteaza la priza si chiar odorizantele discrete pentru aer contin substante chimice care ar putea declansa atacuri de astm . Asociatia pentru Astm din Marea Britanie considera ca parfumurile pot irita caile respiratorii la persoanale cu astm, cauzand probleme respiratorii.

Despre astm mai cititi si:

Dr. Stanley Fineman, de la Clinica de Alergii si Astm  din Atlanta, SUA, spune ca cei cu astm bronsic sunt deosebit de sensibili, precum si ca cercetarile sale indica o schimbare a functiei pulmonare atunci cand acestia sunt expusi la parfumuri chimice.

Evitati produsele intime parfumate!

"Trendul produsele parfumate intime poate fi legat de probleme de sanatate, de asemenea", spune Dr. Sovra Whitcroft, un ginecolog de la Clinica Park Surrey, Guildford. "Problema produselor parfumate este ca ele schimba pH-ul natural sau aciditatea vaginului. PH-ul normal este de patru la cinci. In cazul in care acesta este alterat si produce mai putin acid, protectia naturala se pierde si bacteriilor li se permit sa prospere si sa se inmulteasca . Produsele concepute pentru a ambunatati mirosului neplacut al corpului nostru, pot intr-un interval scurt de timp sa determine cresterea acestuia datorita bacteriilor."

"Multe produse chimice puternice si parfumuri pot avea un efect iritant direct asupra mucoasei sensibile a vaginului , datorita faptului ca pielea este relativ subtire si delicata, cauzand dermatite de contact sau inflamatii. Acest lucru poate face zona mai predispusa la adapostirea bacteriilor, provocand infectii secundare. Pe termen lung, in cazul in care produsele care contin pudra de talc sunt pulverizate in jurul zonei vaginale, particulele minuscule pot fi conduse in sus, in sistemul de reproducere feminin."

"Multe studii sugereaza o legatura intre aceste particule de talc si cancerul ovarian desi este dificil sa stim daca aceste rezultate sunt adevarate, este important sa stam departe de orice produs care poate provoca astfel de daune. Adevarul este ca, atat timp cat o femeie este sanatoasa, se spala bine cu apa si sapun frecvent, si isi schimba lenjeria in fiecare zi, nu ar trebui sa existe necesitatea unor deodorante intime. Folosind un parfum chimic pentru a acoperi posibilele mirosuri putem acoperi o infectie, sau chiar provoca una."

Produse chimice utilizate in mod obisnuit in deodorante includ mosc sintetic, care are legatura cu dereglarile hormonale.

Un studiu din 2009 al unor studenti austrieci a constatat ca cei care au folosit din abundenta lotiuni parfumate au avut cele mai ridicate niveluri de mosc sintetic in sange, inclusiv Galaxolide si Tonalide (care afecteaza receptorii hormonilor masculini).

"Parfumurile sugereaza curatenie - cu toate acestea oamenii sunt un miros amestecat de substante chimice cu potential periculos ", spune Anne Steinemann, profesor la Universitatea din Washington, care a investigat mai mult de un deceniu efectele lor asupra sanatatii publice. "Noi le folosim adesea pentru a masca o problema - ca si in cazul odorizantelor - dar creem o alta, mai mare - adaugand substante chimice toxice in aer."

Parfumurile pot afecta libidoul

Prin doua sondaje ea a descoperit ca mai mult de 30% din efectele adverse asupra sanatatii publice se datoreaza expunerii la mirosurile din viata obisnuita. "De atunci, am primit mii de mesaje de la oameni din toata lumea care imi spun ca se imbolnavesc din cauza mirosurilor din mediul obisnuit. Acestia sufera de convulsii, pierderea constientei, nu se pot concentra la munca, prezinta eruptii cutanate, dureri de cap, migrene si atacuri de astm. Pe termen mai lung, obsesia noastra in ceea ce priveste parfumurile artificiale poate afecta chiar dorinta sexuala", sugereaza Mel Rosenberg, profesor de microbiologie la Universitatea din Tel Aviv.

"De mii de ani, ne folosim de arome naturale din flori si animale pentru a ne atrage semenii si pentru a aparea mai atractivi sexual ", spune el. "Acum am invatat cum sa reproducem mirosuri naturale, identice

pentru a crea parfumuri chimice mult mai ieftine. Ne parfumam mediul inconjurator atat de mult incat, daca recunoasterea mirosurilor este importanta in biologia sexuala, si cred ca este vitala, suntem atrasi de persoane nepotrivite. Ne-am putea indragosti de o fata datorita mirosului balsamului ei de par, nu al hormonilor ei naturali. Ar trebui sa ne alegem partenerul dupa mirosul lui natural, de aceea mergem in mod normal la dans si practicam sporturi - in aceste situatii gasim mirosul natural al partenerului".

Cea mai mare problema este detectarea substantei care este vinovata. Deoarece organismul reactioneaza lent, partea afectata a pielii ar putea veni in contact cu un sapun parfumat sau deodorant, sau hainele spalate cu balsam parfumat, comportandu-se ca si cum ar fi venit in contact direct cu un parfum. Gasirea vinovatului devine dificila.

Produsele chimice pot irita pielea

Lindsey McManus de la Asociatia pentru alergii din Marea Britanie avertizeaza: "Multe produse chimice pot irita pielea, inclusiv cauciucul sau formaldehida, care se adauga pentru a pastra aroma. Oamenii trebuie sa fie proprii lor detectivi."

Dar nu trebuie sa urmarim doar produsele chimice : Dr. Baron citeaza un ingredient natural - balsamul de Peru (un lichid aromat lipicios, care provine din taierea scoartei copacului Myroxyolon balsamum), des intalnit in parfumuri, cunoscut declansator al alergiilor la parfum.

Reducerea numarului de parfumuri din jur ne poate ajuta?

Dr. Baron nu crede ca numarul lor este responsabil pentru cresterea numarului de cazuri de alergii, dar exista mai multe cazuri de eczeme, astfel incat dezvoltarea alergiilor de contact este in crestere. Ea recomanda in cazul in care aveti pielea sensibila sau sunteti predispusi la eczeme sa folositi produse neparfumate pe cat posibil, pentru a preveni o reactie alergica . Persoanele care sufera de eczeme ar trebui sa limiteze utilizarea sapunului si sa foloseasca in loc produse emoliente neparfumate.

Mai cititi Parfumurile in timpul sarcinii pot cauza infertilitatea fatului si Retete pentru parfumuri folosind uleiuri esentiale

Evitarea oricarui parfum nu este o sarcina usoara. Desi va puteti testa pentru a cunoaste la ce parfumuri sau la ce componente ale lor sunteti alergici, sunteti inconjurati de produse parfumate. "Chiar daca stiti ce parfum va poate face probleme, evitarea lui poate fi foarte dificila deoarece majoritatea produselor de ingrijire personala - sapunul, gelul de dus, samponul, balsamul, crema de soare, gelul si detergentii - contin arome" spune Dr. Baron.

autor:  redactor desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va recomandam sa mai cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Daca va intereseaza ce mancati, trebuie sa cititi articolele de la Familia Verde (interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Bolile copilului

  • Otita la copil 
  • Oreionul la copil 
  • Rubeola 
  • Alergiile 
  • Viermi si paraziti
  • Anemia la copil 
  • Varicela sau varsatul de vant 
  • Enurezisul sau cand copilul  face pipi pe el" 
  • Meningita la copil 
  • Pojarul (rujeola) la copil 
  • Rahitismul la copil 
  • Obezitatea la copil 
  • Apendicita la copil 
  • Pneumonia la copil
  • ADHD-ul la copil (deficit de atentie/ hiperactivitate impulsivitate)
  • Conjunctivita la copil 

    Toate bolile copilului aici >


  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Ultimile 2 comentarii

    1. carmen
      carmentrimis la 21/7/2015

      Eu am probleme cu mirosurile de aprox patru ani si abia acum mi-am dat seama, in urma unor analize specifice.Intreb,de ce nu se explica tuturor consumatorilor, de catre producator, efectele secundare ale aromelor....sau cel putin compozitia exacta a acestor odorizante????

      Raspunde la acest comentariu
    2. Columbia Fresh
      Columbia Freshtrimis la 4/8/2014

      Probabil cele mai bune odorizante de pe piata la ora actuala sunt Columbia Fresh.Singurul produs profesional de odorizare ce nu contine alcool (nu irita caile respiratorii). Poate acoperi o suprafata de pana la 150mp (375mc) cu un singur dispozitiv si mentine o aroma constanta si omogena pe toata durata utilizarii.Produsele sunt pe http://www.columbiafresh.ro

      Raspunde la acest comentariu

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII