Saptamana 15 de sarcina

Saptamana 15 de sarcina

Saptamana 15 de sarcina

  • Continua cresterea oaselor, care devin vizibile la ecograf. De multe ori, bebelusii ajunsi la aceasta varsta gestationala isi sug degetul, spre ingrijorarea multor parinti si spre bucuria ortodontilor. Poti avea o senzatie neobisnuita in aceasta saptamana, intrucat uterul incepe sa urce spre partea superioara a abdomenului, exercitand o anumita presiune asupra celorlalte organe si creand disconfort.

Saptamana 15 de sarcina

Continua cresterea oaselor, care devin vizibile la ecograf. De multe ori, bebelusii ajunsi la aceasta varsta gestationala isi sug degetul, spre ingrijorarea multor parinti si spre bucuria ortodontilor. Poti avea o senzatie neobisnuita in aceasta saptamana, intrucat uterul incepe sa urce spre partea superioara a abdomenului, exercitand o anumita presiune asupra celorlalte organe si creand disconfort.

Oasele sunt inca sub forma de cartilaje moi, iar dintii se dezvolta in continuare. In aceasta saptamana, pielea bebelusului foarte subtire este acoperita cu un par foarte fin si negricios (lanugo) care de obicei dispare pana la nastere. Pumnisorii sunt de marimea unor boabe de mazare.

Fatul stie de acum sa apuce cu manutele, sa "traga cu ochiul" piezis, sa se incrunte si sa faca tot felul de grimase. S-ar putea chiar sa fie in stare sa isi suga degetelul. Cercetatorii sunt de parere ca aceste miscari corespund probabil impulsurilor trimise de dezvoltarea creierului.

/Images/sarcina-saptamana-15-bebe.jpg

Cum se schimba viata dvs in saptamana 15-a de sarcina:

Incepand din saptamana 15-a de sarcina, gradual, va simti din ce in ce mai bine! Adica vor disparea usor acele neplaceri ale sarcinii: greata, bolboroseala din intestine, etc. Inima dvs este mai mare pentru a asigura oxigenul copilasului. Intre timp, s-a marit si cantitatea de sange din trupul dvs - cu aproape 1,5 litri. Asta pentru a servi tot mai bine placenta si uterul care se maresc de la zi la zi. Daca aveti alunite, ele se vor pigmenta si mai mult acum. Pot aparea pete cafenii ca niste pistrui mari. Nu va ingrijorati! Majoritatea se vor estompa dupa nastere.

Este important sa aveti o dieta bogata in calciu, pentru ca bebelusul va ia din rezerve.

Daca nu ati efectuat inca nici un test de sarcina - ar fi timpul sa il faceti. Testul serului matern (un tip de test al sangelui) va da informatii importante despre copil - printre altele detecteaza Sindromul Down si alte defecte de nastere.

De asemeni, in unele tari dezvoltate, la femeile de peste 35 de ani, se recomanda testul Amniocentezei care se efectueaza intre saptamina 15 si 18. Testul este recomandat si femeilor mai tinere dar care au in familie copii cu defecte din nastere (Sindrom Down).

Calculatorul de AICI ofera o cifra indicativa la cat te-ai putea ingrasa cu sarcina, si nu uita sa ti cont de saptamana in care te afli si greutatea pe care ai avut-o inainte de sarcina.

Va recomandam sa mai cititi si:

Nu uitati sa admirati Albumul GravidelorMiss Odiseea Sarcinii dar si Miss Odiseea Sarcinii - Galeria Star. Dovada sigura ca graviditatea este o stare de frumusete.

Despre sarcina la inceput mai cititi si urmatoarele:

Sarcina și cafeaua: cât de multă cofeină este sigură pentru tine și bebe - important de stiut

Sarcina și cafeaua: cât de multă cofeină este sigură pentru tine și bebe - important de stiut

Odată ce rămân însărcinate, multe femei se întreabă dacă au sau nu au voie să consume cafea în timpul sarcinii. Majoritatea femeilor gravide aleg…

Ceaiurile și sarcina - ceaiuri sigure și ceaiuri riscante

Ceaiurile și sarcina - ceaiuri sigure și ceaiuri riscante

Sunt toate ceaiurile inofensive in timpul sarcinii? Sau ar trebui sa fim atente?Multi specialisti in medicina alternativa sustin ca folosirea anumitor ceaiuri in timpul sarcinii este o cale grozava…

Poftele in timpul sarcinii: cauze și soluții - si cum le tinem față

Poftele in timpul sarcinii: cauze și soluții - si cum le tinem față

Poftele alimentare sau dorința bruscă de a mânca alimente și combinații alimentare ciudate fac parte din galeria simptomelor clasice ale sarcinii. Uneori chiar, poftele pot…

 Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici:  

1234567891011121314151617181920
2122232425262728293031323334353637383940

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

/Images/nume-de-copii.gifNume de copii

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...

 /Images/prematuri.pngPrematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. Putin grabiti si foarte curiosi.


Alt sfat:
scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe
Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII