Sarcina și cafeaua: cât de multă cofeină este sigură pentru tine și bebe - important de stiut

Sarcina si cafeaua: cat de multa cofeina este sigura pentru tine si bebe - important de stiut

Sarcina și cafeaua: cât de multă cofeină este sigură pentru tine și bebe - important de stiut

Odată ce rămân însărcinate, multe femei se întreabă dacă au sau nu au voie să consume cafea în timpul sarcinii. Majoritatea femeilor gravide aleg să reducă sau să evite complet consumul de produse care conțin cofeină pe durata sarcinii, având în vedere că aceasta poate trece prin placenta și afecta bebelușul în dezvoltare.

Studiile și experții în domeniul sănătății recomandă ca femeile gravide să limiteze consumul de cofeină. Cantitatea sigură de cofeină în timpul sarcinii nu este stabilită în mod clar, dar se consideră că un consum moderat este acceptabil. De obicei, se sugerează că limitarea consumului la 200-300 mg de cofeină pe zi este în general considerată sigură.

- despre consumul de cafea in timpul sarcinii, veti citi:
Pro sau contra cafelei in timpul sarcinii?
Pericolele consumului de cafea in exces in timpul sarcinii
Cata cafea pe zi e OK in sarcina
Cafeaua in timpul sarcinii: cat e ok si cat e prea mult
Gravidutele fumatoare si consumatoarele de alcool
Cafeaua, cu moderatie responsabila
Odiseea Sarcinii: sarcina pe saptamani, tot ce trebuie sa stii
Sustinere si suport pentru burtici
Forumul Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Alte riscuri in sarcina

Pro sau contra cafelei in timpul sarcinii?

Cafeaua este pentru multe femei o placere nevinovata - dar ce efecte poate avea cafeaua asupra sarcinii? Este bine sa cantariti impreuna cu doctorul dumneavoastra toate argumentele pro si contra consumului de cafeina pe parcusul sarcinii, daca vreti sa aveti o idee despre riscurile potetiale induse de cafeina asupra dumneavoastra si ale fatului. Cofeina nu se gaseste numai in cafea ci si in ceai, bauturi racoritoare si ciocolata si chiar in unele medicamente.

Fatul are nevoie de un anumit numar de calorii zilnice pentru a deveni un copil sanatos, asa ca trebuie sa va ganditi bine daca veti continua sa inlocuiti micul dejun doar cu o cafea sau un ceai.

In consecinta, in afara de a va informa asupra argumentelor pro si contra consumului de cofeina continuta in cafea este bine sa discutati cu doctorul dumneavoastra si despre consumul altor produse care contin cofeina. 

Studiile și experții în domeniul sănătății recomandă ca femeile gravide să limiteze consumul de cofeină. Cantitatea sigură de cofeină în timpul sarcinii nu este stabilită în mod clar, dar se consideră că un consum moderat este acceptabil. De obicei, se sugerează că limitarea consumului la 200-300 mg de cofeină pe zi este în general considerată sigură.

Este important de menționat că nivelurile de cofeină pot varia în diferite băuturi și alimente, nu doar în cafea. Este recomandat să se țină cont de conținutul de cofeină din alte surse, cum ar fi ceaiul, băuturile răcoritoare, ciocolata și anumite medicamente, în calcularea totalului de cofeină consumată într-o zi.

De asemenea, consumul excesiv de cofeină nu este recomandat în timpul sarcinii. Acesta poate avea efecte adverse, cum ar fi creșterea frecvenței cardiace a fătului, tulburări de somn și creșterea riscului de avort spontan. În plus, cofeina poate fi diuretică și poate interfere cu absorbția de fier și calciu în organism.

Este important ca fiecare femeie însărcinată să discute cu medicul său obstetrician/ginecolog pentru a primi sfaturi și recomandări personalizate în ceea ce privește consumul de cofeină și alte aspecte legate de nutriție în timpul sarcinii.
 

Pericolele consumului de cafea in exces in timpul sarcinii

Cercetatorii sugereaza ca un consum exagerat de cafea in timpul sarcinii creste riscul ca bebelusul pe care il purtati sa moara inaintea sau in timpul nasterii. Oamenii de stiinta din Danemarca au descoperit ca femeile care beau opt sau chiar mai multe cesti de cafea zilnic prezinta un risc dublu comparativ cu cele care nu beau cafea ca bebelusul lor nenascut inca sa moara.

Cercetatorii au analizat 18 478 de cazuri de femei insarcinate care s-au inscris pentru a naste la Spitalul Universitar Aarhus, din Danemarca intre 1989 si 1996.

Un studiu recent efectuat in Franta (ESCALE study) - in 2014 - a concluzionat ca acei copii ai caror mamici beau in timpul sarcinii doua sau mai multe cesti de cafea pe zi, prezinta un risc crescut de leucemie acuta. 
Rezultale sunt ingrijoratoare si spin ca din acesti copii, un procent de pana la 60 la suta prezinta riscul de a dezvolta aceasta boala grava in copilarie citeste totul aici: Efectul cafelei bauta de mama in timpul sarcinii asupra copilului 

Cata cafea pe zi e OK in sarcina

Medicii sunt de parere ca in timpul sarcinii, viitoarea mamica nu ar trebui sa consume mai mult de 2 cafele pe zi.


Pare insa foarte rezonabil ca macar sa reducem consumul zilnic de cafea in timpul sarcinii la mai putin de cinci cesti.

Femeile au completat doua chestionare, oferind informatii cum ar fi istoricul medical, obiceiurile privind fumatul, consumul de alcool si cafea. 

Riscul ca pruncul sa moara in timpul sarcinii creste cu numarul cestilor de cafea baute zilnic in aceasta perioada.

Comparativ cu femeile care nu au baut nici o cafea, femeile care obisnuiau sa bea intre patru si sapte cesti de cafea zilnic au avut un procentaj de risc cu 80 % mai ridicat, in timp ce pentru femeile care beau opt sau chiar mai multe cesti de cafea pe zi, riscul decesului fatului a crescut pana la 300%.

In orice caz, nu s-a putut stabili nici o corelatie intre consumul de cafea si moartea bebelusului in primul an de viata. Dar ... tot ce poate face rau bebelusului trebuie tinut departe! Nu ne permitem sa riscam.

Gravidutele fumatoare si consumatoarele de alcool

Cercetatorii admit ca femeile care beau foarte multa cafea sunt adesea si fumatoare, si consumatoare de alcool.

Dar, chiar luand in considerare acesti factori, se pare ca totusi consumul de cafea este determinant in cresterea riscului nasterii unui copil mort.

Cele care au baut opt sau mai multe cesti de cafea pe zi au prezentat un risc cu 220% mai ridicat comparativ cu cele care s-au abtinut.

Motivul pentru care cafeaua pare sa creasca riscul mortii bebelusului inainte de termen sau in timpul nasterii este neclar. In orice caz, se crede ca vasele de sange care hranesc placenta ar putea fi ingustate din cauza cofeinei si prin urmare fatul in dezvoltare beneficiaza de un aport scazut de oxigen.

O alta varianta este existenta unui efect daunator direct asupra dezvoltarii inimii fatului, cauzat de cofeina.

Cafeaua, cu moderatie responsabila

Este o intrebare foarte dificila ce sfaturi putem da femeilor insarcinate sau celor care au in vedere sa ramana insarcinate. Dar, bazandu-ne pe cunostintele noastre actuale, pare rezonabil ca acestea sa reduca consumul zilnic de cafea in timpul sarcinii la mai putin de doua cesti.

Roger Cook, de la Asociatia Britanica a Cafelei (British Coffee Association), spune ca femeile nu trebuie sa se inspaimante de aceste rezultate, ci sa continue sa savureze cafeaua, dar in cantitate moderata

Cafeaua in timpul sarcinii: cat e ok si cat e prea mult

Aportul ridicat de cafeina in timpul sarcinii poate dauna fatului, dar cat de multa cafeina poate fi daunatoare a facut obiectul multor dezbateri. Iata o trecere in revista a informatiilor care exista la ora actuala despre cantitatea de cafea pe care o poate bea o graviduta - cat si de ce. Haideti sa aflam, cata cafea avem voie in timpul sarcinii...

  de citit: Alcoolul si sarcina

 de citit si: Sarcina si fumatul 

Despre alimentatia din timpul sarcina, mai multe:

Suplimentele de fier in timpul sarcinii
Ceaiurile si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Soia si sarcina
Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare
Sarcina si homeopatia
Poftele in timpul sarcinii
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Femeile insarcinate si consumul de alcool - o problema controversata
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii 

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

referinte medicale: National Center for Biotechnology InformationU.S. National Library of Medicine, www.nhs.uk

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 15:

  1. Diana
    Dianatrimis la 30/4/2014

    Ultimele comentarii sunt mortale........ :)))))))))

    Raspunde la acest comentariu
  2. mia
    miatrimis la 8/1/2014

    acum, sincer ....cate persoane consuma 8 cafele pe zi? mie una consumul de cafea, mai multe de 2 cani pe zi mi se pare exagerat si nesanatos...

    Raspunde la acest comentariu
  3. flori
    floritrimis la 30/1/2012

    da,este bine sa renunti la fumat cand ramai gravida,eu la prima sarcina am fost fumatoare si la a 2 luna de sarcina am renuntat la fumat pentru binele sarcinii.cand ramai gravida nu te mai gandesti la tine ci ce este bine pentru bebe

    Raspunde la acest comentariu
  4. morena
    morenatrimis la 23/8/2009

    din primele 3 saptamani de cand am aflat ca sunt insarcinata m-am lasat de fumat in care inainte fumam un pachet pe zi si 4-5 cani mari de cafea toate intro zi,de 8 ani sunt fumatoare dar de cand am aflat ca sunt insarcinata m-am lasat de ele pt ca stiu ca ii dauneaza copilului.din ziua aceea nu am mai pus gura pe tigara sau pe cafea.acum am 12 saptamani de sarcina si ma simt foerte bine ca nu mai fumez dar nici nu mai suport mirosul de tutun.

    Raspunde la acest comentariu
  5. pintilii florentina
    pintilii florentinatrimis la 31/5/2009

    este bine ca mai are si altii. grija de noi anafara de familie pt a da niste sfaturi familiare sant altii habar nu au despre cum da-si pastreze sanatatea stie sai faca numai rau dar nu este bine pa

    Raspunde la acest comentariu
  6. gaby
    gabytrimis la 17/4/2009

    nici io nu sunt alcolica. dar cateodata mai beau cateva guri de :bere,rachiu ,vin dulce dar foarte rar.CAFEAUA O CEASCA DOUA PE ZI.nu cred ca dauneaza lu bebe.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Jorj
    Jorjtrimis la 23/6/2007

    Si eu am consumat alcool in prima luna de sarcina. Nu am stiut ca sunt insarcinata si acum sunt ingrijorata sa nu fi afectat bebele.

    Raspunde la acest comentariu
  8. biju
    bijutrimis la 5/1/2007

    un pahar de bere, sau unul de sampanie, ocazional, nu dauneaza nimanui. articolul se refera la obiceiul constant de a ingurgita astfel de substante. nu va speriati daca ati mai scapat cateva guri de bere, ca nu e nimic grav. mie doctorul mi-a spus clar ca pot sa beau linistita de revelion un pahar de sampanie. n-am facut-o ca nu mi-a trebuit, dar am mai luat cateva guri de bere de sete, desi e un lichid pe care nu il suport ca e amar ca naiba.

    Raspunde la acest comentariu
  9. adana
    adanatrimis la 22/11/2004

    Mie chiar imi place berea, si vinul rosu (cu branza cu mucegai)si cafeaua (din care beam o tona pe zi). Nici nu mai spun cat fumam (dar m-am lasat cu 2 luni inainte sa vina bebe) acum beau doar apa si sucuri din fructe stoarse de mine, rareori ceai de fructe si nu ma simt deloc nefericita. Port in mine o mogaldeata tare dulce care-si face constiincioasa treaba ei si creste - asa ca nu mi-e greu sa am grija de ea si sa nu-i fac rau (cel putin nu cu stiinta). Din pacate, cand nu stiam de ea, am cam baut chestiile alea nocive.

    Raspunde la acest comentariu
  10. Ius
    Iustrimis la 27/12/2003

    pentru Gabi...si eu sunt insarcinata si nu sunt o mare iubitoare de alcool..insa bebe a vrut de la inceput bere (care mie nu imi placea deloc inainte de sarcina) si putina tuica de casa cu ciorba. N-as fi crezut ca imi poate fi pofta de asa ceva, dar, considerand ca poftele pot fi mai rele decat "gustarea" unui strop de tuica sau bere, sunt foarte increzatoare ca bb e in regula. In plus cunosc o persoana care bea de pofta cand vedea un alcoolic pe strada (fara a exagera insa) si acum are un bb perfect.

    Raspunde la acest comentariu
  11. trimis la 27/5/2003

    Apropopo de parerea Mihaelei, eu iti dau un sfat citeste articolul acesta cum poate afecta bautura bebelusul. Dapa ce te informezi vezi daca mai intra acel pahar care zici ca este unic.Poate doctorul recomanda sa bei dar nu cand esti insarcinata, eu nu am auzit nici un doctor sa-ti recomande sa bei alcool si sa fumezi in timpul sarcinii, daca o faci o faci pe propria raspundere. Eu sunt impotriva bauturii in timpul sarcinii. Nu cred ca exista femei care nu pot renunta la bautura pentru 9 luni (poate numai daca sunt alcoolice).

    Raspunde la acest comentariu
  12. trimis la 21/5/2003

    eu obisnuiam sa ma relaxez cu cate o bere inainte sa stiu ca eram insarcinata. Aveam o perioada foarte incarcata la serviciu si aceasta era modalitatea prin care reuseam sa dorm cat de cat. Acum sunt foarte stresata pentru ca am consumat alcool in prima luna de sarcina, mai ales dupa ce am citit ca aceasta este perioada cea mai importanta in formarea copilului. Sper sa nu fie nici o problema dar este un subiect la care ma gandesc zilnic. Adi

    Raspunde la acest comentariu
  13. Gabi
    Gabitrimis la 18/4/2003

    referitor la articolul despre consumul de alcool, as dori o lamurire si anume, as vrea sa stiu daca in cazul consumului ocazional de alcool(un pahar de bere sau vin+apa, de pofta, din cand in cand) s-au semnalat efecte nocive asupra bebelusului; mentionez ca sunt in a 25-a saptamana de sarcina si sunt tare pofticioasa. va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  14. Marina6
    Marina6trimis la 10/4/2003

    eu nu inteleg la ce bun tampenia asta de bautura ...ma bucur ca nu imi place....si nu o doresc nimanui.Hugs

    Raspunde la acest comentariu
  15. mihaela
    mihaelatrimis la 18/7/2001

    Nu inteleg de ce se spune ca nu putem servi un paharel cind doctorul zice ca e indicat faptul de a servi in timpul mesei o jumatate de pahar de vin sau orice altceva! Important e sa nu exagerezi, nu?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII