Noul test de sange pentru depistarea Sindromul Down

Noul test de sange pentru depistarea Sindromul Down

Noul test de sange pentru depistarea Sindromul Down

Cercetatorii americani au pus la punct test nou, 100% sigur si fara riscuri pentru detectarea Sindromului Down la fat, fara riscul de avort spontan. Acesta poate fi facut in saptamana 9 de sarcina - mult mai devreme decat metodele existente - dovedind pana acum acuratetea in proportie de 100%.

Un test de sange pentru depistarea sindromului Down
Mai multe informatii despre Sindromul Down si alte anomalii care pot fi depistate inainte de nastere
Teste care se efectueaza in timpul sarcinii


Despre Sindromul Down

Sindromul  Down este una dintre cele mai des intalnite probleme genetice. Este cauzat de prezenta unui cromozom in plus in fiecare celula. Aceasta boala se mai numeste si Trisomia 21. Acesta apare în momentul conceperii, din cauza prezenţei suplimentare a cromozomului 21. Mai exact, o persoană cu sindrom Down are 47 de cromozomi, spre deosebire de 46 (23 de la mamă şi 23 de la tată), câţi ar trebui să existe în mod normal.

Sindromul Down este insotit de retard psihic usor sau moderat sau de dezvoltare psihica inceata. Cei mai multi dintre copiii cu SD se nasc si cu probleme de inima. Unele dintre aceste probleme pot fi rezolvate doar prin operatii. Unii au probleme intestinale, probleme de vedere sau de auz. Multe dintre aceste probleme pot fi tratate. Speranţa de viaţă a adultilor nascuti cu sindrom Down poate depăşi 60 de ani - spune profesor doctor Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgentaa Elias din Bucureşti. Anual, în România se nasc aproape 400 de copii cu acest sindrom. Despre Sindromul Down cititi pe larg: Verdict: Sindrom Down

 


Nou test pentru Sindromul Down, sigur si 100% corect: analiza sangelui in a noua saptamana de sarcina nu prezinta riscul unui avort spontan

In prezent, oferta pentru aceste mame consta intr-un screening cu ultrasunete pentru masurarea lichidului in spatele gatului bebelusului intr-a 11-a saptamana de sarcina. Alte metode existente pentru detectarea afectiunii - care provoaca dizabilitati fizice si de invatare si ridica riscul bolilor  de inima - sunt amniocenteza , in care un ac este introdus in uter pentru a elimina lichidul amniotic, si biopsia vilozitatilor coriale, prin care o bucata de placenta este luata pentru testarea genetica. Sugarii cu aceasta afectiune au trei copii ale cromozomului 21 in loc de 2.

Cu toate acestea, testele pot provoca avortul spontan in 1 din 100 de cazuri sau 1 din 200 de cazuri. Oamenii de stiinta americani care au descoperit noul test spera ca acesta va fi accesibil si prin Asigurarile Nationale de Sanatate. Cu toate acestea, ei sunt increzatori ca femeile insarcinate si-l vor putea permite chiar la clinici particulare, chiar daca nu a fost inca lansat un pret pentru aceasta procedura.

Vestea buna este insa ca omenii de stiinta geneticieni americani de la Universitatea Columbia, New York, USA au pus la punct un nou test de sange pentru femeile insarcinate, care poate detecta Sindromul Down fara riscul de avort spontan.  Acesta poate fi facut in saptamana 9 de sarcina - mult mai devreme decat metodele existente - dovedind pana acum acuratetea in proportie de 100%. Oamenii de stiinta cred ca procedura ar putea impiedica, de asemenea, ca sute de copii nenascuti sa fie pierduti prin avorturi spontane. Aproximativ 30.000 de femei considerate cu risc ridicat de a avea un copil cu Sindromul Down se confrunta in fiecare an cu dilema daca sa se supuna testelor sau nu.

In ce consta noul test de depistare a Sindromului Down?

Testul consta in analizarea unei probe de sange luat din bratul mamei si ADN-ul fatului. Aceasta afectiune este prezenta in sangele femeii la doar cateva saptamani in timpul sarcinii. Apoi, cercetatorii cauta anomaliile cromozomiale ale fatului (prin sectionarea ADN-ului) care duce la Sindromul Down si alte tulburari genetice, inclusiv Sindromul Turner si Sindromul Klinefelter. In prezent, metodele de screening pentru detectarea Down si alte afectiuni pot fi extrem de nesigure. Multe femei care au facut aceste testari au fost gresit diagnosticate, descoperind mai tarziu ca, copilul lor este bolnav.

/Images/test1.jpg

Cercetatorii americani au declarat: "In momentul de fata, femeile insarcinate au alternative proaste. Ele pot opta intre un test sigur, dar pe a caror rezultate nu ne putem baza, sau pentru o procedura neconfortabila, invaziva si riscanta. Ceea ce incercam sa facem este sa dam mamelor informatii cat mai bune posibil, incercand sa eliminam elementul surpriza. Dorim ca viitoarele mame sa fie pregatite cat mai bine."

Primele incercari ale testului, care au fost prezentate la conferinta "Societatii Americane de Medicina Reproductiva" din San Diego, USA, arata ca acesta a fost exact intr-un procent de 100%. Incercat pe 263 de femei, in toate cazurile s-a dovedit capabil sa detecteze orice anomalii.

In ultimii ani, mai multe grupuri de oameni de stiinta au anuntat ca teste similare sunt in curs de dezvoltare. Dar, conform acestor cercetatori, aceasta ultima procedura este mult mai precisa, putand  deasemenea sa indice de doua ori mai multe anomalii, inclusiv tulburari genetice care duc la dificultati de invatare.

Femeile care au descoperit ca fatul lor are una dintre aceste afectiuni vor fi consiliate, iar in functie de afectiune, ele pot decide daca sa recurga la avort sau nu.

/Images/test2.jpg

Despre sindromul Down si alte anomalii ce pot fi detectate inainte de nastere mai cititi:

Ce faci cand afli că vei avea un copil cu Sindrom Down? Ganduri și intrebări dificile.

Ce faci cand afli că vei avea un copil cu Sindrom Down? Ganduri și intrebări dificile.

Dacă doctorul iti spune că vei avea un copil cu Sindrom Down, verdictul poate cădea ca o bombă peste tine. Atunci cand afli ca e posibil sa aduci pe lume un copil cu Sindrom…

Testele genetice pot depista dacă există predispoziții la boli ereditare sau mutații genetice care ar putea afecta sănătatea viitorului copil - ghid

Testele genetice pot depista dacă există predispoziții la boli ereditare sau mutații genetice care ar putea afecta sănătatea viitorului copil - ghid

Dacă ai aflat recent că ești însărcinată sau îți planifici sarcina, testele genetice pot oferi informații valoroase despre sănătatea ta și…

Anomalii ale bebelușului care pot fi detectate înainte de naștere

Anomalii ale bebelușului care pot fi detectate înainte de naștere

Testele prenatale se fac pe un numar mare de femei insărcinate si indentifică un numar redus de de femei care au riscuri crescute pentru anume probleme. Insă, multe viitoare mămici…

Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani:

1234567891011121314151617181920
2122232425262728293031323334353637383940


Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Teste care se efectueaza in timpul sarcinii

Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

autor: redactor Desprecopii.com: Mihaela Vilcu @  Toate drepturile rezervate (c) 2013

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Irina
    Irinatrimis la 25/7/2017

    Buna ziua am shi eu nevoie de ajutorul dumnevoastra sunt insarcinata in 21 de săptămîni Meau facut testul cu singe din vina sa vadă da ca copilul nu are sindromul Dawn shi mea esit analiza 1% la o 100% ca poate fi risk spuneți-mi va rog un procent poate fi precis ca bebeu sa aiba sindromul

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII