Cum se păstrează (stochează) laptele matern - sfatul medicului

Cum se pastreaza (stocheaza) laptele matern - sfatul medicului

Cum se păstrează (stochează) laptele matern - sfatul medicului

Deoarece nu exista aliment mai sanatos pentru bebelus decat laptele de mama (laptele matern) merita sa faceti provizii strategice de astfel de laptic. Daca e pastrat corect, acest lapte sanatos pentru feti-frumosi poate fi dat bebelusului si dupa ce l-ati intarcat sau chiar in momentele in care prezenta mamei nu este posibila.

Daca aveti de gand sa va mulgeti folosind pompa, va trebui sa stiti cum poate fi pastrat laptele la temperatura camerei, in frigider sau la congelator. Iata sfatul de la Desprecopii.

Laptele matern se poate stoca si folosi daca se respecta regulile de mai jos   
Intrebari frecvente despre stocarea laptelui muls   
Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus
Forumul de ALAPTARE
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Laptele matern se poate stoca si folosi daca se respecta regulile de mai jos

Laptele de mama poate fi stocat in pungute speciale pentru congelator, proiectate pentru conservarea laptelui de mama, sau in orice recipient de plastic sau de sticla. Daca mai aveti alte borcanase, pe care le-ati cumparat cu mancarea bebelusului, acestea au dimensiunea perfecta pentru a stoca laptele.

sfatul medicului in video urmator

 

Temperatura camerei

4-8 ore (Poate fi lasat la temperatura camerei cel mult 10 ore daca temperatura este sub 22°C)

19-22°C
Folositi laptele la masa urmatoare
sau aruncati-l

Compartimentul de gheata al frigiderului

3-8 zile.

0-4°C
Transferati-l la congelator in cel mult 8 zile, folositi-l sau aruncati-l.

Congelare pe termen scurt

3-4 luni

-12°C
Dupa ce ati dezghetat laptele congelat, trebuie sa-l folositi in cel mult 24 de ore. Nu congelati din nou laptele.

Congelare pe termen lung

6-12 luni

-19°C

Dupa ce ati dezghetat laptele congelat, trebuie sa-l folositi in cel mult 24 de ore. Nu congelati din nou laptele.

Intrebari frecvente despre stocarea laptelui muls

Pot adauga lapte proaspat muls in recipientul cu lapte deja congelat?

Raspuns:
Da, dar cel mai bine este sa il raciti mai intai in frigider. Daca adaugati lapte proaspat pompat peste laptele deja congelat puteti face ca o parte din laptele congelat sa se topeasca, apoi sa inghete din nou. Alta problema cand adaugati lapte proaspat peste lapte inghetat este ca va trebui sa il folositi pana la data corespunzatoare laptelui deja congelat. Astfel, devine mai dificil sa tineti evidenta vechimii laptelui.

De unde stiu ca laptele nu mai este bun?

Raspuns: Daca stocati corect laptele, nu ar trebui ca laptele sa se strice. Laptele de mama se separa singur, grasimea din el ridicandu-se la suprafata. Acest lucru este normal si nu inseamna ca laptele s-a stricat. Poate ca uneori poate fi mai subtire sau poate fi colorat in albastru - si aceste lucruri sunt normale.

Alta problema apare atunci cand dumneavoastra sau altcineva mirositi laptele. Uneori, laptele de mama care este a fost congelat sau stocat in frigider miroase a sapun sau chiar are si un gust ciudat. Asta nu inseamna ca este stricat.

Inainte de a arunca laptele aflat in stare perfecta, ganditi-va cum a fost stocat. Daca a fost refrigerat dupa pompare si stocat corect, probabil ca nu trebuie sa-l aruncati. Totusi, daca sunteti ingrijorata in privinta asta, daca laptele miroase a ranced sau a acru atunci aruncati-l.

Cat de mari trebuie sa fie portiile de lapte pe care le stochez?

Raspuns:
Este mai bine sa stocati laptele muls in mici portii de lapte (circa 90-120 ml in pungute sau in recipientele speciale). Dupa ce ati dezghetat laptele, nu-l mai congelati. Daca stocati laptele de mama in portii de 240-300 ml, puteti ajunge sa aruncati laptele in cazul in care bebelusul nu il termina in 24 de ore.

De citit si: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Pina la ce varsta este recomandata alaptarea?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus

Laptele matern protejeaza bebelusul de infectii oferind imunitate iar mai tarziu poate proteja copilasul de alte probleme de sanatate incluzand diabetul, obezitatea si astmul.

Pentru mamici, alaptarea ajuta la contractarea uterului si la oprirea sangerarii dupa nastere. Alaptand bebelusul,  mamica reduce riscul de cancer la san si cancer ovarian si in plus ofera sansa creerii unei apropieri si comunicari extraoardinar de frumoase cu bebelusul.

Avantajele alaptarii sunt numeroase. Laptele mamicii este hrana perfecta pentru bebelus - un adevarat super food. Proteinele din laptele mamicii sunt foarte usor de digerat de stomacelul bebelusului - mult mai usor decat cele din laptele formula. Calciul si fierul din laptele mamicii este mai usor absorbabil de catre organismul bebelusului Citeste mai departe ce contine laptele matern si de ce este atat de sanatos pentru bebelus.

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul Desprecopii.com exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII