Alaptam sau nu alaptam?

Alaptam sau nu alaptam?

Alaptam sau nu alaptam?

Alaptarea este o arta. Si - mai mult decat atat, este o forma intima si de neegalat de comunicare cu propriul copil. Alaptarea este plina de semnificatii, uneori implica si sacrificii... insa in termeni medicali - este un dar. Un dar de nepretuit pentru puiul tau. Primeste acest sfat de la Desprecopii.com: alapteaza-ti exclusiv puiul cel putin 4 luni. Ii vei oferi o doza de nepretuit de imunitate, dragoste, comunicare. Mai tarziu ... te vei gandi in urma si vei spune: Am dat copilului mei tot ce era mai bun...Iata ce iti spune, cu dragoste, Desprecopii.com.

cuprins

Imi voi alapta copilul sau mai bine NU?

Daca ti-ai pus aceasta intrebare si ti-ai dat singura raspunsul NU - ai raspuns fara sa stii ce inseamna darul alaptarii pentru bebelus. Pe scurt, nu refuza copilasului tau un dar fara pret: laptele tau de mama.

Alaptatul - o arta a dragostei si rabdarii

Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului cea mai buna hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.

Alaptatul nu este usor insa merita facut

Si totusi alaptatul nu e chiar asa de usor ... insa merita sa treci acest test

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca este un lucru natural - nu este neaparat un lucru usor. Alaptatul necesita rabdare si deprinderea unei rutini, atat din partea mamei cat si din partea sugarului. Iata in continuare cateva informatii si sfaturi care va pot ajuta de-a lungul acestui drum. 

Nu poti sã-ti evaluezi rezerva de lapte, dar nici sã-ti scoti din minte aceastã problemã. Cum poti sti dacã bebelusul primeste cât îi trebuie? Dacã am avea sâni transparenti am putea sã-i privim ca pe o sticlã cu lapte.

Abia atunci am fi pe deplin linistite, pentru cã s-ar observa imediat cât a supt copilul, cât lapte mai avem si care e riscul sã se reverse pe bluzã, când n-ai cu ce acoperi accidentul. Asa cum se prezintã lucrurile, nici o mamã nu scãpã de întrebarea: oare produc suficient lapte pentru copil?

Frãmântãrile încep când micutul plânge la scurt timp dupã masã (n-ar fi trebuit sã fie sãtul?), dar si când acul cântarului întepeneste la valoarea de sãptãmâna trecutã (si doar a supt încontinuu!). Medicii cred cã îngrijorarea legatã de cantitatea de lapte secretatã de glanda mamarã e una din cauzele care le determinã pe femei sã renunte la alãptat. Concret, desi majoritatea mamelor pornesc pe drumul alimentatiei naturale a sugarului, peste 6 sãptãmâni multe dintre ele abandoneazã cursa.

 Cititi: 9 Mituri despre alaptare

 

 

Cum pot sã stiu daca am suficient lapte?

Sunt câteva metode prin care poti sã vezi dacã ai o secretie lactatã optimã. Pediatrii tind sã încurajeze alimentatia naturalã  a sugarului. Ei spun cã la început este simplu sã verifici  productia lactatã. Majoritatea copiilor pierd în primele lor zile de viatã între 5-10 procente din greutatea avutã la nastere. Dacã ai suficient lapte, ei trebuie sã-si recâstige gramele pierdute în 10 pânã la 14 zile.

Alaptare: marirea productiei de lapte matern   Cititi: Marirea productiei de lapte matern

Timp de trei zile dupã nastere, sânul secretã colostrul, bogat în proteine, vitamine si anticorpi care vor proteja copilul pânã când începe sã-i functioneze propriul sistem imunitar. Nu se produce mult colostru, dar acesta e foarte sãtios. Deci nu te îngrijora dacã micutul nu te obligã sã-i schimbi foarte des scutecelul. De fapt, nu stricã sã te uiti cu atentie la scutecele folosite, care-ti dau o multime de informatii. Un bebelus bine hrãnit, în primele zile de viatã îsi murdãreste scutecele de unicã folosintã cu un scaun asemãnãtor la aspect cu un clei negricios, numit meconiu.

Din ziua a 3-a, când apare laptele adevãrat, scaunul bebelusului se schimbã, devine verzui si este mai lichid. Din ziua a 4-a sau a 5-a, medicii spun cã scaunul sugarului trebuie sã fie de un galben floarea soarelui, punctat cu seminte de susan.

Care este numãrul de scutece de unicã folosintã ce indicã o alimentatie corectã?

Douã murdãrite si sase udate, zilnic. Si aspectul sugarului poate sã ne spunã cât de bine e hrãnit. Fontanelele, zonele mai moi de pe suprafata craniului, trebuie sã fie usor mai ridicate, nu supte, ca atunci când sugarul e deshidratat sau înfometat. O gurã uscatã si o piele idem ne semnaleazã cã sunt probleme în alimentatie.

Sanii si alaptarea

Sanii nu-mi spun nimic? -
Ba da. Cât secretã colostrul, nu simti nimic special, dar din ziua a treia, când apare laptele, îti dai seama de diferentã. Îi vei simti grei, plini, în tensiune si vei avea impresia cã pot începe sã curgã în orice moment. Era ca si cum cineva a pompat apã în ei, la maximum si apoi a pus dopul, îsi aminteste Tania, 27 de ani, mama unui pusti pe nume Ionut, membra desigur a celebrului club de mamici inteligente de la Desprecopii.com.

Existã un ghid de alaptare?

Ei bine DA - acest site si toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
 

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.

 

Insa, primul ghid esti chiar tu, mamico. Odatã pornitã lactatia, sânii se vor adapta la nevoile copilului. De regulã, îi vei simti mai usori dupã ce alãptezi. Sunt însã si cazuri de femei ai cãror sâni par mereu fãrã lapte, care nu-si pãteazã niciodatã tricoul si totusi reusesc sã fabrice cantitatea necesarã, ca o uzinã performantã, fãrã pierderi. Nici pe scutece nu te mai poti baza. În continuare ar trebui sã ude 5-6 scutece de unicã folosintã, zilnic, dar pentru numãrul de scaune e greu de stabilit reguli. Sunt sugari care au un singur (mega) scaun pe sãptãmânã. Pediatrii ne spun cã unele mame se sperie când se întâmplã asa ceva. Atât timp cât culoarea (galben cu puncte de culoarea susanului) e neschimbatã, nu sunt motive de îngrijorare. Un scaun de culoare verde poate însemna fie cã mãnâncã prea mult, fie cã nu-i ajunge laptele. 

De ce n-am mai mult lapte?

Secretia lactatã este în mare mãsurã prestabilitã, depinzând de numãrul unor receptori hormonali aflati la nivelul sânului. Cei mai importanti hormoni sunt prolactina (care ordonã glandei mamare sã producã laptele) si oxitocina (care dirijeazã laptele spre mamelon). Procesul e comandat de creier, care trimite aceste mesaje hormonale spre sân. Potrivit unor cercetãri recente, efectuate la Universitatea de medicinã din Leeds (Marea Britanie), unele femei au mai multi receptori decât ar fi necesar, altele au exact câti trebuie, iar 10 procente dintre femei nu au suficienti receptori hormonali la nivelul sânului. Secretia lactatã va avea de suferit în aceste cazuri. Încã nu se poate stabili prin teste de rutinã cum stai cu receptorii respectivi. Sunt însã unele predispozitii genetice, asa cã e posibil sã ai la fel de mult lapte ca alte femei din familia ta.

Ce fac dacã am prea putin lapte?

Crezi cã faci parte din cele 10 procente care au mai putini receptori hormonali la nivelul sânului? Ce sfaturi ne dau medicii? Nu mânca pentru doi, spun cei de la Universitatea din Leeds. Oamenii se numãrã printre putinele specii a cãror secretie lactatã nu e influentatã de dietã. Testele au arãtat cã nu este aproape nici o diferentã de cantitate sau de continut în grãsimi, fie cã mama locuieste în Anglia, fie cã este o femeie din cea mai sãracã tarã africanã. Medicii sustin cã nimic din ceea ce ai putea mânca nu va creste secretia lactatã. Grãsimile pe care le consumi la dejun nu vor produce un lapte mai gras. Dacã nu ai suficiente grãsimi în alimentatie, corpul tãu va elibera grãsimile din rezerva proprie si le va folosi pentru a secreta laptele copilului. Dacã la regimul tãu obisnuit adaugi 500 de calorii pe zi, te vei simti mai putin obositã, acestea acoperind energia cheltuitã în plus cu lactatia. Copilul nu va simti însã nici o diferentã.
 

 

Un litru de lichide în plus înseamnã mai mult lapte matern?

Din pãcate, nu prea. Trebuie sã bei mai mult dacã îti este sete mai des când alãptezi, spun medicii. Dacã te vei chinui sã înghiti litri de lichide peste necesar, corpul tãu va produce mai multã urinã, nu mai mult lapte, sustin specialistii.

Poate ajuta somnul?

Cele mai multe mame care alãpteazã îsi simt sânii plini în timpul noptii. S-ar putea crede cã dacã dormi mai mult, ai mai mult lapte. Însã nu este asa. Prolactina se secretã în cantitãti mai mari în timpul noptii, indiferent dacã dormi sau nu. Somnul de dupã-amiazã nu creste secretia de prolactinã si nici de lapte.

Ioanei, o mãmicã de 29 de ani, nu-i prea vine a crede toate acestea. Copilul ei, Cosmin, e linistit dimineata, dar nervos seara, când si rezervele de lapte par a scãdea.  Asistenta m-a sfãtuit sã mãnânc mai bine si sã mã odihnesc mai mult, ne spune Ioana, si iatã cã merge. Cosmin stã mai mult la sân, este mai vesel si pare fericit.

Suportul Comunitatii Desprecopii.com, intotdeauna un sfat bun, la timpul potrivit:
Medicul ei de familie nu o contrazice, dar nu crede cã secretia lactatã are de-a face cu somnul si alimentatia. E ceva ce tine mai degrabã de factori psihologici. Ioana are un punct de sprijin, e mai relaxatã si mai odihnitã, deci se descurcã mai usor cu copilul, a învãtat sã-l aseze mai bine la sân si sã fie mai rãbdãtoare cu el, spune doctorul.  Si, citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com   si de asta a inteles ca sunt multe alte mamici ca ea si au format un grup special de suport ce sustine alaptarea. A invatat sa treaca pentru primele probleme ale alaptarii si ar vrea sa isi alapteze copilul pana la 7 luni... cel putin :)

Grupuri de suport pe DC:

Cititi si despre probleme la nou nascuti

 • Moartea subita a sugarului
 • Semne ingrijoratoare la nou nascut
 • Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide
 • De ce plânge copilul ?
 • Despre Febra
 • 10 motive ca sã chemi pediatrul 
 • Icterul la nou nascuti
 • Diareea la bebelus
 • Ce putem face daca bebelusul are colici
 • Ingrijirea buricului bebelusului

 

Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Produse care te ajuta sa-ti alaptezi bebelusul mai usor

9 Mituri despre alaptare
Avantajele alaptarii pentru bebelus si mamica
Alaptatul si exclusivitatea celui mai intim act matern
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Super alimente pentru mamici care alapteaza


Forumul mamicilor care alapteaza

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

  Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

  autor: redactor Milena Sadova - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

 

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 19
Trimis de morar adriana

buna mamicilor dati mi si mie un sfat despre alaptare am un baietel de 1 an si8 luni si il alaptez dar ii dau si hrana solida pozitia noastra favorita de alaptat este in brate dar cum am mai crescut imi este cam greut sa il alaptez in brate iar culcat refuza sa bea cand este treaz dar noaptea cand santem somnorici cu ochii mici il pot alapta linistit in pat culcata la voi care era pozitia favorita sau preferata ce ati folosit la alaptat

Trimis de monica rosca

rog sa-mi puna cineva care are slicoane daca a alaptat sau daca stie cineva daca se poate alapta in situatia cind ai silicoane. va multumesc.

Trimis de paila ana maria

eu as vrea sa stiu ceva.copilu meu are 3 luni si de ceva timp nu mai suge la sin ca la inceput,adoarme foarte repede cind manica ce sa fac.mieimi trebuie o zi intreaga sa seumple sini,si asta ma preocupa foarte tare sunt foarte nervoasa cind il vad ca nu suge cum trebuie.ajutatima

Trimis de nicoleta_m

E important ca in maternitate sa ti se acorde sprijin cand incepi alaptatul. Eu am nascut prin cezariana, am avut canalele infundate si timp de 7 zile nu a curs nici un strop de lapte desi aveam sanii plini. Acasa cu ajutorul unei prietene am reusit dar intre timp bebe-ul meu a mancat lapte praf din biberon si s-a obisnuit cu biberonul. Nu a supt nici o clipa la san, am incercat toate variantele posibile de a-l face sa suga dar nimic. Asadar m-am muls 7 luni cu o pompa foarte buna( Avent), probabil ca nu as fi reusit performanta asta daca pompa nu ar fi fost foarte buna. Eu cred ca laptele de la san a fost important, nu a fost nici o clipa racit si s-a dezvoltat foarte bine. Dar acum folosesc Aptamil si baietelul meu se la fel de bine si e la fel de protejat ca si atunci cand il alaptam.

Trimis de Mara

Pe un site din Germania a aparut anul acesta un studiu cu 13 tipuri de lapte praf pentru bebelusi si toate au un continut ridicat de 3-MCPD=3-Monochlorpropandiol (substanta periculoasa ce se elibereaza cand interactioneaza alimentele grase cu alimente sarate la temperaturi inalte, chiar si la alimentele cu continut natural). Din cele 13 tipuri de lapte testate cateva au primit rezultatul satisfacator . Pentru mai multe detalii daca vreti ma documentez mai bine si trimit si lista.

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.