9 mituri despre contraceptia de urgenta

9 mituri despre contraceptia de urgenta

9 mituri despre contraceptia de urgenta

  • Contraceptia de urgenta este o masura care se ia imediat dupa un contact sexual neprotejat pentru a impiedica instalarea unei sarcini. Cunoscuta si sub denumirea de "pilula de urgenta" sau "pilula de a doua zi", pilula care se administreaza in acest scop imediat, in cel mult 3 zile de la un contact sexual neprotejat, actioneaza aproximativ in acelasi mod ca si contraceptivele zilnice.

Contraceptia de urgenta este o masura care se ia imediat dupa un contact sexual neprotejat pentru a impiedica instalarea unei sarcini. Cunoscuta si sub denumirea de "pilula de urgenta" sau "pilula de a doua zi", pilula care se administreaza in acest scop imediat, in cel mult 3 zile de la un contact sexual neprotejat, actioneaza aproximativ in acelasi mod ca si contraceptivele zilnice. Totusi, pe seama ei s-au creat numeroase speculatii, multe femei considerand-o mai periculoasa decat alte metode contraceptive. De aici au rezultat numeroase mituri care in decursul timpului au fost demontate de specialisti. Iata-le pe cele mai frecvente, care inca le sperie pe multe femei puse in situatia de a apela la contraceptia de urgenta.
 
Mit: Pilulele pentru contraceptia de urgenta te pot impiedica sa ramai insarcinata mai tarziu, cand vei dori sa ai copii.

Adevar: Pilula de urgenta impiedica o sarcina sa se dezvolte in urmatoarele 120 de ore de la un raport sexual neprotejat. Nu te va impiedica sa ramai insarcinata mai tarziu, cand vei vrea sa ai un copil. La fel ca si contraceptivele zilnice, pilula de urgenta poate cauza o menstruatie neregulata in urmatoarele 2 luni. Dupa aceasta perioada, organismul ar trebui sa revina la normal.

Mit: Pilula de urgenta nu este sigura.

Adevar: Pilula de urgenta functioneaza la fel ca si pilula zilnica, deoarece contine acelasi tip de ingrediente. Ea a fost introdusa pe piata dupa ani de studii, in care s-a dovedit a fi sigura. Este adevarat ca unele femei se confrunta cu efecte secundare, insa ele nu sunt pe termen lung.

Mit: Pilula de urgenta poate filuata numai in urmatoarele 24 de ore de la actul sexual neprotejat.

Adevar: Pilula de urgenta poate fi luata in urmatoarele 72 de ore (3 zile) dupa actul sexual neprotejat. Sarcina nu apare imediat dupa ce ati avut un raport sexual. E nevoie de timp pentru a ovulul sa fie fecundat si sa se ataseze de uter. Utilizarea pilulei de urgenta in urmatoarele 72 de ore dupa contactul sexual scade sansele unei sarcini cu aproximativ 90%.

Mit: Pilula de urgenta te face sa te simti foarte rau.

Adevar: Multe femei care folosesc contraceptia de urgenta nu sufera niciun efect secundar. Pentru unele, efectul este similar cu cel al sindromului premenstrual, iar altele au senzatie de ameteala si de voma. Alte efecte secundare pot fi durerile de cap si durerile abdominale. Orice efect secundar ar trebui insa sa nu fie foarte intens si sa dispara in 1  2 zile.

Mit: Pilula de urgenta ajuta la prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.

Adevar: Pilulele contraceptive, indiferent de natura lor, nu previn raspandirea bolilor cu transmitere sexuala. In acest scop trebuie folosit prezervativul. In plus, pentru siguranta, infirmarea contaminarii cu o anumita boala poate fi facuta doar cu ajutorul analizelor.

Mit: Contraceptia de urgenta se poate folosi doar o data sau de doua ori pe an.

Adevar: Nu exista motive pentru care pilula de urgenta sa nu poata fi folosita mai des. Nu exista dovezi care sa arate ca folosirea lor frecventa este daunatoare. Totusi, daca aveti contacte sexuale neprotejate regulate, este mai potrivit sa apelati la o metoda de contraceptie zilnica.

Mit: Contraceptia de urgenta este similara unui avort.

Adevar: Daca exista deja o sarcina, contraceptia de urgenta nu o va afecta. Pilulele actioneaza asupra ovulelor care inca nu au fost eliberate din ovar, impiedica fertilizarea sau prinderea ovulului fertilizat de uter. Prin urmare, ele nu provoaca un avort, in cazul in care sarcina exista deja in uter si nici nu afecteaza dezvoltarea fatului.

Mit: Pilula de urgenta protejeaza pana la urmatoarea menstruatie.

Adevar: Contraceptia de urgenta actioneaza imediat, timp de 120 de ore dupa un act sexual neprotejat. Daca ai un alt raport sexual neprotejat dupa ce ai luat pilula, poti ramane insarcinata. Prin urmare, este mai potrivit sa folosesti un prezervativ sau o alta metoda de contraceptie.

Mit: Daca intentionezi sa faci sex neprotejat mai tarziu, poti lua dinainte pilula de urgenta.

Adevar: Nu exista suficiente informatii care sa dovedeasca acest lucru. Indicatiile precizeaza ca pilula trebuie luata cat mai curand posibil dupa un contact sexual neprotejat, in maxim 120 de ore.

Surse:

"Birth Control", 2011, Staff Writer, Family Health Services
"Emergency Contraception: Dispelling the Myths and Misperceptions", 2010, Elizabeth Westley and Anna Glasier, World Health Organization
 

.

 Mai cititi:

Cosmetice facute in casa din ingrediente naturale
Mastile cu argila - tratamente eficiente pentru tenspecialistul raspunde
Crema antirid care face minuni
Retete pentru balsam de buze
Cum ne preparam mastile de fata?
Lupta natural impotriva celulitei
Tratamente naturiste impotriva caderii parului
Retete pentru parfumuri folosind uleiuri esentiale
Fixativ de par - ieftin si bun
Cum ne ingrijim parul in mod natural?
Prepararea gelului de dus acasa
Fabricati-va propriul dezinfectant!
Fabricati-va propriul sampon de casa!
Masca de miere pentru tratarea acneei

Ginecologie
Infectiile sistemului urinar
Cistita
Cancerul de san - lucruri de stiut
Cervicita
Candidoza vaginala
Ce sunt secretiile vaginale? specialistul raspunde
Anexita
Boala inflamatorie pelviana
Recuperarea dupa un avort
Cum se trateaza medicamentos Endometrioza
Cum se trateaza chirurgical Endometrioza
Testul Papanicolau
Totul despre Endometrioza
10 Secretele de ginecologie pe care ati vrea sa le stiti

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII