Suplimentele de fier în timpul sarcinii: când sunt necesare, cât și de ce

Suplimentele de fier in timpul sarcinii: cand sunt necesare, cat si de ce

Suplimentele de fier în timpul sarcinii: când sunt necesare, cât și de ce

La 20 de săptămâni de sarcină, rezerva de fier a organismului este aproape terminată, chiar în momentul în care bebelușul aflat în creștere are mai mare nevoie de noi globule roșii. Acest lucru poate expune gravida riscului de anemie, ceea ce înseamnă un nivel scăzut de fier.

Deși toate femeile însărcinate sunt expuse riscului de anemie, cele care au avut sarcini recente, au o sarcină multiplă sau au o alimentație cu un aport redus de nutrienți, au un risc și mai mare de a face anemie. Dacă ești insărcinată, iată ce e uti să știi.

- despre suplimentele de fier in timpul sarcinii: cand sunt necesare si de ce
De ce era Popeye atat de puternic uneori?
Importanta fierului in timpul sarcinii
Cum se explica aceasta nevoie brusca si crescuta de fier in timpul sarcinii?
Anemia de sarcina poate fi evitata
Patru pasi pentru evitarea anemiei in timpul sarcinii
Despre vitamine si suplimente in timpul sarcinii, trebuie citit:
Alimentatia in timpul sarcinii

De ce era Popeye atat de puternic uneori?

Oare ce anume il facea pe Popeye atat de atragator in ochii lui Olive? Era pipa? Boneta de marinar pusa smechereste pe o parte? In mod sigur, a fost preferinta sa evidenta pentru spanac. Este usor si atat de important sa consumati acest aliment bogat in fier - nutrient vital,  in cantitate suficienta fara a face un efort deosebit pentru asta.

Importanta fierului in timpul sarcinii

Poate ca deja stii care este importanta fierului chiar daca nu mananci spanac la fiecare masa iar multe femei iau suplimente de fier in timpul menstruatiei, stiind ca le va face mai energice. Motivul este ca sangele menstrual este bogat in fier (de fapt, sangele in general este bogat in fier), iar scaderea rezervei de fier a corpului te poate face sa te simtiti secatuita deja 21 de saptamani de sarcina.

 Cititi neaparat si: Anemia in sarcina 

Insa nici acum insarcina  - desi ai o perioada de cel putin noua luni fara menstruatie, nu trebuie sa lasi deoparte suplimentele de fier. Desi nu mai pierzi fier prin sangele menstrual, corpul produce mult mai multe globule rosii si trebuie sa ai destul fier pentru a le putea produce (si sa te simti puternica  pentru a duce la sfarsit sarcina). Iar nevoia ta de fier nu a fost vreodata mai mare decat este acum.

de cat fier avem nevoie

Cum se explica aceasta nevoie brusca si crescuta de fier in timpul sarcinii?

La 20 de saptamani de sarcina, rezerva de fier a organismului (cea pe care ati economisit-o datorita absentei menstruatiilor) este aproape terminata chiar in momentul in care bebelusul aflat in crestere are mai mare nevoie de noi globule rosii. Acest lucru va expune riscului de anemie, ceea ce inseamna un nivel scazut de fier.

Desi toate femeile insarcinate sunt expuse riscului de anemie, cele care au avut sarcini recente, poarta mai multi fetusi, sau au fost subnutrite in orice perioada din timpul sarcinii au un risc si mai mare de a face anemie.  Cititi: Acidul Folic  

Anemia in sarcina poate fi evitata

Anemia nu este niciodata amuzanta va rapeste minunata stralucire a sarcinii, facandu-va sa paliti, sa va simtiti foarte slabita, sa obositi usor sau sa vi se taie respiratia, iar uneori poate duce la lesin. Daca nu vreti sa ajungeti acolo, exista o un plan simplu format din patru pasi pe care il puteti urma pentru a mentine fluxul de fier catre corpul dumneavoastra:

Cititi neaparat si: Anemia in sarcina: simptome si ce e de facut

Patru pasi pentru evitarea anemiei in timpul sarcinii

Pasul 1: Luati un supliment de fier.
Desi exista o multime de moduri in care puteti obtine fierul continut de alimentele pe care le mancati este bine ca intotdeauna sa aveti o asigurare in plus atunci cand vine vorba despre acest nutrient vital. Daca luati 30-50 mg de supliment de fier in timpul crucialei a doua jumatati a sarcinii, puteti fi sigura ca obtineti ceea ce dumneavoastra si copilul dumneavoastra aveti nevoie. (Mai ales daca medicul observa ca aveti un nivel de fier scazut, va poate recomanda o doza mai ridicata de supliment.)

Amintiti-va ca acest supliment trebuie luat in afara vitaminelor prenatale. Aveti grija sa discutati cu medicul despre cel mai bun moment al zilei in care sa luati suplimentul astfel incat sa nu afectati stomacul; exista diferite tipuri de suplimente de fier pe care le puteti lua (unele sunt cu eliberare lenta) in cazul in care suplimentul pe care il luati va deranjeaza la stomac intr-un fel sau altul.

Pasul 2: Mancati spanac!
Popeye isi umplea gura cu el si asa ar trebui sa faceti si dumneavoastra. Daca spanacul nu va place in mod deosebit (insa este bine sa nu va ganditi numai la spanac conservat puteti manca spanacul proaspat ca ingredient al unei salate cu capsuni, cu foile sub peste copt sau carne la gratar, ori sauté cu paste si branza), sunt multe alte alimente bogate in fier pe care le puteti manca, precum carnea slaba de vita, carnea de rata, sardinele, moluste coapte, stridii, midii si creveti, fasole uscata si alte plante inrudite, soia si alte produse din soia, tarate de ovaz, orz, fructe uscate, anghinare de Ierusalim si alge.

Pasul 3: Mentineti consumul de cafeina la un nivel scazut.
Cafeina va poate inviora, insa anuleaza efectele fierului. Daca spalati friptura bogata in fier intr-un pahar de cola (sau castronul de salata intr-o cafea), reduceti cantitatea de fier care ajunge in corp.

Pasul 4: Lasati vitamina C sa lucreze pentru dumneavoastra.
Vitamina C este cel mai bun prieten al fierului fiindca se stie bine ca imbunatateste absorbtia fierului. Deci beti un pahar de limonada cu suplimentul de fier, adaugati niste ardei gras la creveti, sau niste capsuni proaspete la cerealele din tarate de ovaz

Despre vitamine si suplimente in timpul sarcinii, trebuie citit:

Sarcina și vitaminele prenatale: ce trebuie să știe orice graviduță

Sarcina și vitaminele prenatale: ce trebuie să știe orice graviduță

In timpul sarcinii, vitaminele prenatale ofera o serie de nutrienti esentiali pentru dezvoltarea fatului si pentru sanatatea femeii. Fiecare viitoare mamica doreste sa se asigure ca pruncul ei…

Vitamina B12 și creșterea sănătoasă a fătului: De ce este crucială în timpul sarcinii aceasta vitamina

Vitamina B12 și creșterea sănătoasă a fătului: De ce este crucială în timpul sarcinii aceasta vitamina

Vitamina B12 este o vitamină esențială pentru sănătatea generală, iar pentru femeile însărcinate, este crucială pentru dezvoltarea fetală…

Vitaminele prenatale și greutatea copilului la naștere - iată ce e bine de știut

Vitaminele prenatale și greutatea copilului la naștere - iată ce e bine de știut

Femeile insarcinatate sunt sfatuite sa ia vitamine in timpul sarcinii. Vitaminele specifice sarcinii (vitaminele prenatale) sunt benefice bebelusului. Studiile arata ca pilula zilnica de…

 


Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati, sunt sigure in timpul sarcinii?
Cafeaua si sarcina
Sarcina si suplimentele de vitamine prenatale
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Sarcina si vitamina B12
Vitamina A si sarcina
Poftele in timpul sarcinii
Ceaiul verde si sarcina
Soia si sarcina
Ceaiurile si sarcina
Antibioticele si sarcina

 Pe larg despre ALIMENTATIA IN SARCINA 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI 

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
documentare: www.voedingscentrum.nl
Norme de nutritie in timpul sarcinii, Olanda 2023.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1.  ana narcisa
    ana narcisatrimis la 13/9/2016

    Buna! Imi puteti explica rolul ecografiei morfo fetale?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII