Cancerul de piele: cum apare, forme și tot ce trebuie să știi

Cancerul de piele: cum apare, forme si tot ce trebuie sa stii

Cancerul de piele: cum apare, forme și tot ce trebuie să știi

Cancerul de piele, cu multiplele sale forme, este una dintre cele mai raspandite boli actuale.

La fel ca si alte forme de cancer, debutează prin leziuni precanceroase, adică schimbări ale pielii care nu sunt canceroase, dar care se pot transforma in cancer de-a lungul timpului.

Cum apare cancerul de piele
Leziuni canceroase care nu trebuie ignorate
Keratoza actinica (keratoza solara)
Cheilita actinica (buza Farmer)
Formatiunile cornoase cutanate
Alunitele - cand sunt o problema?
Evaluati-va regulat pielea, pentru a depista si trata la timp cancerul de piele
Melanomul - cum il depistam
Carcinomul scuamos celular
Boala Bowen 
Carcinomul celular bazal
Forme rare de cancer de piele
Cine este predispus la cancerul de piele si de ce
Cum reducem riscul de aparitei a cancerului de piele
Despre protejarea pielii, merita sa cititi
E timpul pentru o cura de sanatate?

Cum apare cancerul de piele

Cancerul de piele, cu multiplele sale forme, este una dintre cele mai raspandite boli actuale. La fel ca si alte forme de cancer, debuteaza prin leziuni precanceroase, adica schimbari ale pielii care nu sunt canceroase, dar care se pot transforma in cancer de-a lungul timpului. Se estimeaza ca 40% - 50% dintre persoanele cu piele normala, pana in 65 de ani, dezvolta cel putin o forma de cancer de piele.

Vestea buna este ca, spre deosebire de alte forme de cancer, in cazul celui de piele pot fi detectate simptome timpurii. Daca acestea sunt depistate si tratate la timp, cancerul de piele poate fi tratat.

Leziuni canceroase care nu trebuie ignorate

Iata o lista cu principalele tipuri de leziuni precanceroase care nu ar trebui ignorate daca exista. 

Keratoza actinica (keratoza solara)

Este o forma de leziune precanceroasa determinata de efectele nocive ale razelor solare. De obicei, leziunile apar pe cap, pe gat sau pe maini, insa pot aparea si pe alte parti ale corpului. Majoritatea petelor nu devin canceroase, insa medicii recomanda tratarea lor imediata pentru a preveni dezvoltarea unui cancer de piele. Persoanele cu pielea deschisa la culoare, precum si cele blonde sau roscate sau cele care au ochii albastri sau verzi prezinta un risc mai mare de a face keratoza actinica.


 

Cheilita actinica (buza Farmer)

Este legata de keratoza actinica, fiind o leziune precanceroasa localizata, de obicei, la nivelul buzelor. Se manifesta prin aparitia unor pete rosii pe buze, insotite de un aspect de solzi. Simptome mai rare sunt transpiratia buzelor, disparitia marginii acestora sau, dimpotriva, accentuarea liniilor de pe buze. Daca nu este tratata, afectiunea poate sa conduca la carcinom celular scuamos invaziv.


 

Formatiunile cornoase cutanate

Au aspectul unor denivelari ale pielii si sunt formate din keratina (proteina care se gaseste in unghii). Baza este rosie, iar crescatura poate varia considerabil in forma si dimensiuni. Cele mai multe nu depasesc totusi cativa milimetri in lungime. La baza formatiunii se poate dezvolta carcinom scuamos celular. Boala apare de obicei la persoanele in varsta, cu tenul deschis, care s-au expus foarte mult la soare de-a lungul timpului.


 

Alunitele - cand sunt o problema? Nevii displastici sau alunitele atipice

O alunita este o crescatura benigna de melanocite, cellule care dau culoarea pielii. Cu toate ca putine alunite se transforma in cancer, cele care au o forma anormala sau atipica se pot dezvolta in melanoma cu timpul. Alunitele normale pot fi plate sau crescute sau pot fi plate la inceput si pot creste cu timpul. Suprafata este, de obicei, fina. Alunitele normale au forma rotunda sau ovala si nu sunt mai mari decat diametrul unei radiere de creion. Cele mai multe dintre ele se dezvolta in tinerete. Aparitia alunitelor la o varsta adulta inaintata este un fapt neobisnuit.


 

Alunitele atipice nu sunt o forma de cancer, insa pot deveni una. Ele se regasesc atat pe partile expuse la soare ale corpului, cat si pe cele mai putin expuse. Alunitele atipice sunt mari si au forma neregulata. Pot fi plate sau crescute, iar suprafata lor poate fi moale sau aspra. De obicei au mai multe culori, un amestec de roz, rosu, bej si maro.


 

Evaluati-va regulat pielea, pentru a depista si trata la timp cancerul!

Societatea Americana a Cancerului de piele a alcatuit un set de reguli, cunoscut sub denumirea de regulile ABCDE ale pielii. Majoritatea alunitelor unei persoane seamana intre ele. O alunita care arata diferit de celelalte sau care are un diametru mai mare decat cel al unei radiere de creion sau prezinta oricare dintre caracteristicile mentionate in regulile ABCDE ale pielii ar trebui sa fie vazuta de un dermatolog pentru ca ar putea fi canceroasa. Asadar, invatati sa va examinati pielea urmand aceste reguli simple:

A - Asimetrie

Asimetria inseamna ca o jumatate de alunita nu se suprapune cu cealalta. Alunitele normale sunt simetrice. Atunci cand va examinati alunitele, imaginati-va o linie care le imparte in doua jumatati si comparati cele doua parti. Daca nu arata la fel pe ambele parti, ar trebui sa consulati un dermatolog.

B - Margini

Daca marginile sau partile mai inalte ale unei alunite sunt neregulate, au o culoare neclara, sunt zdrelite sau patate, atunci consultati un dermatolog pentru ca leziunile de tip melanom au frecvent aceste aspecte.

C - Culoare

O alunita care nu are aceeasi culoare pe toata suprafata sau care are pete de maro, negru, albastru, alb sau rosu este suspecta. Alunitele normale au, de obicei, o singura nuanta. O alunita cu mai multe culori sau una care si-a schimbat culoarea in decursul timpului trebuie vazuta de un dermatolog. La fel si o alunita care si-a raspandit culoarea pe pielea din jurul ei.

 

D - Diametru

O alunita devine suspecta daca are un diametru mai mare decat al unei radiere din capatul unui creion. Alunitele benigne au, de obicei, mai putin de 6 mm in diametru. Orice crestere a unei alunite trebuie sa reprezinte un semnal de ingrijorare.

 

E - Evolutie

O alunita care evolueaza (se mareste, isi schimba culoarea, incepe sa manance sau sa sangereze etc.) trebuie, de asemenea verificata. Daca o portiune a alunitei este mai ridicata decat restul, consultati un dermatolog. Melanomul creste adesea foarte rapid in inaltime sau in diametru.

 

Daca aveti alunite pe corp, examinati-le o data pe luna tinand cont de regulile de mai sus. Semnele de melanom in cazul unei alunite, cuprind modificari in inaltime, roseata, tumefiere sau pigmentatia satelita (aparitia de noi pete de culoare in jurul alunitei mai mari). De asemenea, sunt posibile senzatia de mancarime, de furnicatura sau de arsura la nivelul leziunii. Consistenta alunitei este moale, e alcatuita din bucati care se rup usor.

Melanomul - cum il depistam?

Cea mai buna metoda de depistare la timp a unui melanom este examinarea periodica si atenta a pielii. La barbati melanomul apare cel mai adesea pe spate, iar la femei pe partea inferioara a piciorului, insa nu este o regula. Melanomul poate aparea oriunde pe corp. De aceea este indicat sa va examinati cu atentie intreg corpul. Incepeti cu capul si continuati spre partea inferioara a corpului. Verificati mai ales suprafetele ascunse, cum ar fi cele dintre degete, burta, spatele, zona din spatele genunchilor. Urmariti mai ales alunitele nou aparute. Eventual fotografiati-le si insemnati data pe poza, astfel incat sa le puteti monitoriza mai bine. Acordati o atentie deosebita noilor alunite daca sunteti adolescent, daca sunteti insarcinata sau la menopauza, intrucat in aceste etape din viata hormonii o iau razna.

Daca aveti o alunita care are oricare dintre semnele ABCDE sau daca alunita respectiva doare, ustura sau transpira, adresati-va neaparat unu medic dermatolog. De obicei se face o biopsie, iar daca alunita se dovedeste a fi canceroasa, atunci ea este scoala, la fel ca si o parte din pielea aflata in jurul ei. Cu cat cancerul este descoperit si tratat mai devreme, cu atat rata de supravietuire este mai mare. Trebuie retinut, de asemenea, ca persoanele care au facut deja cancer de piele si s-au tratat prezinta un risc crescut de a-l face din nou.

De aceea este necesar un control medical anual. Melanomul nu este printre cele mai raspandite forme de cancer de piele, insa este forma cea mai grava, care poate duce la deces daca nu este tratata la timp. Un posibil simptom il constituie schimbarea de pigment a unei alunite sau a pielii din jurul ei. De aceea trebuie sa consultati un medic atunci cand observati orice tip de schimbare la o alunita.

Carcinomul scuamos celular

Este o forma de cancer de piele diferita de melanom. Are aspectul unui nodul rosu, tare, care creste vizibil si sangereaza sau are o crusta care nu se mai vindeca. Cel mai des apare in zona nasului, a urechilor, pe frunte, pe buze, pe maini sau pe alte zone ale corpului expuse mai mult la soare. Daca este descoperit devreme, carcinomul scuamos celular poate fi tratat cu succes. Atunci cand este depistat in faze mai avansate, tratamentul depinde de stadiul in care se afla cancerul.


 

Boala Bowen 

Denumita si carcinom scuamos celular  in situ , aceasta afectiune se raspandeste rapid pe suprafata exterioara a pielii. In schimb, carcinomul scuamos celular invaziv se poate raspandi in interiorul organismului. Boala Bowen se manifestea sub forma unor pete rosii, cu crusta. Poate fi usor confundata cu rash-ul, cu eczema, fungusul sau psoriasisul.


 

Carcinomul celular bazal

Este cel mai comun tip de cancer si cel mai usor de tratat. Apare mai ales la adulti si se raspandeste foarte lent pe suprafata pielii. Are aspecte variate, sub forma unei bubite lucioase, adesea vascularizata puternic si poate aparea pe urechi, pe gat sau pe fata. Tumorile pot fi si plate, solzoase, colorate in nuanta carnii sau  in maro si raspandite pe spate sau pe piept. Rar, carcinomul celular bazal poate avea si aspectul unei cicatrici albe.



Forme rare de cancer de piele

Sarcomul Kaposi este una dintre formele rare de cancer de piele se intalneste mai ales la persoanele cu un sistem imunitar foarte slab.

 Carcinomul glandelor sebacee este o forma agresiva de cancer, localizata in glandele care produc grasimea din piele.

 Carcinomul celular Merkel apare de obicei in zonele foartee expuse la soare, insa adesea se rasapandeste sip e alte parti ale corpului.

Cine este predispus la cancerul de piele si de ce?

Expunerea la soare este ca mai importanta cauza a aparitiei cancerului de piele. Ea nu poate explica insa si formele de cancer care apar in zone ale corpului care nu sunt expuse frecvent radiatiilor solare. Prin urmare, exista si alte cauze, cum ar fi tratamentele cu radiatii sau chiar ereditatea. Teoretic orice persoana poate avea la un moment dat cancer de piele, insa anumite persoane au o predispozitie in acest sens. Acestea sunt:

persoanele cu piele si ochi de culoare deschisa
persoanele cu multe alunite
persoanele cu un istoric familial de cancer de piele
persoanele care se expun excesiv la soare sau care au facut de mai multe ori arsuri solare
persoanele care locuies la altitudine mare sau in zone foarte insorite
persoanele care au facut tratamente cu radiatii

Cum reducem riscul de aparitei a cancerului de piele?

In primul rand trebuie sa reduceti timpul de expunere la radiatiile ultraviolete, mai ales intre orele 10 si 16, cand razele sunt foarte puternice. Apoi, nu uitati sa va protejati fata, urechile, gatul, buzele, cu o crema de protectie solara. Purtati haine lejere, dar cu maneca lunga, palarii, ochelari de soare etc. Si, nu uitati sa va vizitati medicul in care observati o schimbare in ceea ce priveste alunitele.

Protectia solara, extrem de importanta!

Vara, soare, mare, bucurie... Am asteptat indelung agitatia estivala, cu toate placerile ei, printre care vacanta ocupa, probabil, un loc fruntas. Odata cu ea vin insa si temerile adiacente, insotite de avertismentele specialistilor cu privire la una dintre cele mai asteptate bucurii ale verii: soarele. In grad mai mic sau mai mare, tuturor ne place soarele. Iar de cateva raze de lumina avem cu totii nevoie, nu doar pentru a ne bucura sufletele, ci si pentru ca soarele ramane cea mai importanta sursa de vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba mai bine calciul.

Odata cu ea vin insa si temerile adiacente, insotite de avertismentele specialistilor cu privire la una dintre cele mai asteptate bucurii ale verii: soarele citeste mai departe despre importanta protectiei solare aici.

Despre protectia solara, mai cititi:

Cum sa iti faci propria crema de protectie solara
Este bine sa mergem la mare cu un bebelus?
Schimbati-va anual lotiunea de plaja pentru a diminua riscul de cancer!
Creme de protectie solara pentru copii recomandate de mamicile Desprecopii


Sfaturi utile in concediul de vara al familiei

Cititi ce trebuie sa contina mapa cu farmacia de voiaj a familiei 
Cititi mai departe depre cum si unde trebuie asezat bebelusul in masina
Sunteti insarcinata si mergeti la plaja deci. Este sanatoasa expunerea la soare in timpul sarcinii?
Cititi mai departe cum trebuie protejati bebelusii in timpul caniculei
Cititi cum puteti proteja bebelusii de soare si ce fel de creme solare se folosesc
Iata mai multe despre reactia anafilactica si sfaturile de interventie 
Cititi totul despre pericolul capuselor si cum va puteti proteja de muscatura lor
Iata cateva idei de distractie in timp de canicula - in casa - pentru varstele mici (1-10 ani)
Cititi ce trebuie sa faceti daca un paianjen va musca copilul
Iata mai multe despre reactia anafilactica si sfaturile de interventie 
Iata cum sa va protejati de bacteria Salmonela
.Totul despre botulism si prevenire aici
Cititi ce trebuie sa contina bagajul de vacanta 

Idei de vacanta?

Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand
La drum in vacanta, cu copiii: cum ii tinem ocupati si fericiti
Opreste-te in Bansko in drumul (din)spre Grecia
5 intrebari ajutatoare pentru a planifica o vacanta de familie perfecta
20 de plaje in Zakynthos care te astepta
Lefkada sau insula magica unde mi-ar placea sa imbatranesc ...
Top 25 de hoteluri pentru familii cu copii - din intreaga lume
Vacanta la mare in Bulgaria
Descopera si viziteaza Bucovina in splendoarea ei

autor:  desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Cancer

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Lia
    Liatrimis la 22/8/2022

    Buna ziua. Nu pot adauga poza cu una din alunitele mele pe care nu am ,,detectat.o " in cele mentionate mai sus. Ar fi bine sa avem si aceasta optiune. Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII