PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere

Topul celor mai intalnite argumente PRO si CONTRA

Mai jos este TOPUL celor mai des intalnite argumente PRO si CONTRA vaccinare. Apasa pe "+" pentru mai multe informatii. Mai jos puteti sa va spuneti opinia sau sa comentati argumentele PRO si CONTRA existente.

Top argumente PRO

Vaccinurile pot salva viata copiiilor

 Organizatia Internationala a Sanatatii (OMS), Academia Americana de Pediatrie, Ministerul Sanatatii din toate tarile din Uniunea Europeana afirma la unison ca vaccinarea in copilarie este cea mai eficienta metoda de prevenire a unor bolii infectioase (multe mortale).

OMS estimeaza ca anual se evita intre 2 si 3 milioane de decese, datorita vaccinarii. Aproximativ 285 de copii sunt salvati in fiecare ora! 
Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) a estimat ca un numar de 732.000 de copii americani au fost salvati de la moarte, si 322 milioane de cazuri de boli ale copilariei au fost prevenite intre anii 1994 si 2014 [45], ca urmare a vaccinarii. Vaccinul rujeolic a scazut decesele in timpul copilariei cu 74%. [44] [121]

Toate informatiile de mai sus au fost verificate de catre Desprecopii.com si sunt corecte conform statisticilor publicate pe Site-ul OMS

Ingredientele din vaccinuri sunt sigure in cantitatile utilizate

 Ingrediente cum ar fi thimerosal, formaldehida si aluminiu, pot fi daunatoare in doze mari, insa acestea nu sunt utilizate in cantitati nocive in vaccinuri. Copiii sunt expusi la doze mai mari de aluminiu in laptele matern si formulele de lapte, decat din vaccinuri. In plus, copiii sunt expusi la mai multe bacterii, virusuri, toxine si alte substante nocive intr-o zi de activitate normala, decat din vaccinuri. Cu exceptia vaccinurilor antigripale, Tiomersal (thimerosal, un compus de mercur) a fost eliminat sau redus la cantitati neglijabile in vaccinurile pentru copiii sub 6 ani. Uniunea Europeana si FDA (in Statele Unite) obliga companiile farmaceutice la cel putin 10 ani de testare pentru toate vaccinurile, inainte de a fi autorizate. Toate vaccinurile sunt monitorizate atent pentru a se asigura ca ingredientele folosite sunt sigure.

Tiomersalul (la care se face cel mai des referire in campania anti-vaccinare) conține 49% mercur, din greutatea sa totala, dar este metabolizat de corpul uman sub formă de etil-mercur, ceea ce e diferit de metil-mercur, cunoscut pentru efectele sale toxice asupra omului. Mercurul ca element, și tiomersalul ca substanță care conține elementul mercur, nu sunt același lucru.

Tiomersalul nu mai există în vaccinurile din schema nationala de vaccinare din România, inclusiv în cele opționale cu excepția unor vaccinuri antigripale, și cu excepția unui vaccin antitetanos și antidifteric, care se face la 14 ani.

Daca doriti sa stiti mai multe despre substantele care sunt intr-un vaccin, denumirile lor echivalente va recomandam acest articol Alte surse vezi bibliografie [46][47][48].

Organizatiile mondiale si nationale responsabile cu sanatatea populariei recomanda vaccinarea.

Aceste organizatii includ: Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), ECDC (din Uniunea Europeana), Ministerul Sanatatii din toate tarile europene (inclusiv Romania), peste ocean: CDC, Food and Drug Administration (FDA), Institutul de Medicina (OIM), American Medical Association (AMA), Academia Americana de Pediatrie (AAP), UNICEF, Departamentul de Sanatate si Servicii Umane (HHS), World Health Organization (OMS), Agentia de Sanatate Publica din Canada, Canadian Pediatric Society, Fundatia Nationala pentru Boli Infectioase (NFID) si Academia Americana de medici de familie (AAFP).

OMS declara, "Vaccinurile sunt foarte sigure." Departamentul de Sanatate si Servicii Umane ale US afirma, "Vaccinurile sunt unele dintre cele mai sigure produse medicale disponibile".

Desprecopii.com a verificat pozitia tuturor organizatiilor mentionate in lista de mai sus cat si cele doua citate care nu isi schimba sensul daca sunt citate in context. Alte surse [43][49][50][51][52][54][55][56][57][58]

Vaccinurile salveaza copiii, timpul si banii parintilor

Este mai usor sa previi decat sa tratezi!  

Vaccinurile costa mai putin in timp si bani, decat bolile infectioase, si ii forteaza pe parinti sa lipseasca de la servici, ca sa aiba grija de un copil bolnav, cu potential de ingrijire cu handicap pe termen lung, plus costurile medicale. De exemplu, copiii sub cinci ani cu gripa sunt contagiosi pentru aproximativ opt zile, si, potrivit unui studiu CDC din 2012, pe parinti ii costa in medie de la 11 la 73 de ore de munca. In plus apar cheltuielile medicale. Copiii cu rotavirus sunt contagiosi pana la 30 de zile. Un focar de rujeola din San Diego, CA in Ianuarie 2008 a dus la 11 copii nevaccinati bolnavi de rujeola si un cost net care rezulta din sectorul public, 10376 $ pe caz (sau, $ 123.512 in total) ca urmare a vaccinarii de urgenta si a raspunsului la focar. Mai mult, sub Patient Protection si Affordable Care Act (PPACA, sau Obamacare) mai multe vaccinuri sunt disponibile pentru copii si adulti fara coplata. [68][69][71]

Desprecopii.com a verificat prezenta statisticilor de mai sus pe site-ul CDC.

Costurile sociale care insotesc o boala sunt asadar foarte mari! Parintii copiilor care se imbolnavesc absenteaza de la locul de munca, consuma resurse financiare prin medicamente, ingrijiri speciale, atunci cand afectiunea necesita recuperari prelungite, etc. La polul opus, parintii unui copil vaccinat, nu absenteaza de la locul de munca, deci nu vor inregistra pierderi materiale, nu vor pierde financiar investind in medicamente, recuperari prelungite, etc, societatea la randul ei va fi degrevata de costuri de spitalizare, medicatie, recuperare etc.

Reactiile adverse la vaccinuri sunt extrem de rare

Cel mai frecvent efect secundar al vaccinurilor, anafilaxia (o reactie alergica severa), are loc o data la cateva sute de mii de milioane de vaccinari.

Sanjay Gupta, jurnalist si neurochirurg, corespondent medical CNN, spunea "sansa de a fi lovit de fulger este de 100 de ori mai mare decat sa ai o reactie alergica grava la un vaccin care te protejeaza impotriva rujeolei."

Ellen Clayton, MD, JD, profesor de Pediatrie si Drept la Vanderbilt Law School si co-autor al raportului 2011 OIM "Comitetul pentru Revizuirea efectelor adverse ale vaccinurilor" rezuma rezultatele raportului afirmand: "Vaccinul MMR nu provoca autism (...) MMR si DTaP nu provoaca diabet zaharat de tip 1. (...) Vaccinul anti gripal nu provoaca paralizia Bell, si nu declanseaza episoade de astm."

Vaccinurile combinate, cum ar fi MMR (rujeola, oreion, rubeola), au fost folosite fara efecte adverse inca de la mijlocul anilor 1940. [50][60][121]

Vaccinurile proteja imunitatea comunitara si trebuie sa pastram o cota scazuta de nevaccinati/neprotejati

Imunitatea comunitara sau de grup se refera la situatia in care o proportie suficienta (portiune critica) din populatia dintr-o comunitate este imuna la o boala infectioasa (prin vaccinare si/sau imbolnavirea anterioara) si nu o mai poate transmite altor persoane. Este putin probabil ca un focar de boala sa aiba loc intr-o astfel de majoritate si astfel membrii comunitatii vor fi protejati. 

Astfel, chiar si indivizii nevaccinati sunt oarecum protejati, pentru ca boala are sanse mici sa se raspandeasca in cadrul comunitatii. Dar, daca ratele de vaccinare scad sub nivelul de acoperire necesar pentru protectia comunitatii ("imunitatea de turma"), raman grupuri tot mai mari de populatie susceptibila (numite si "oite negre") si (re)apar din nou boli care odata erau tinute sub control. [61][62][62][63][64]

De aceea, refuzul vaccinarii (inseamna sa ramai neprotejat si sa cresti riscurile de imbolnavire ale celorlati) devine inacceptabil din punct de vedere social, iar daca persoanele neprotejate refuza sa se vaccineze, in timpul unei epidemii este posibil sa li se puna in vedere restrictionarea accesului in scoli, unitati de ingrijire a copiilor sau alte institutii.

De exemplu, in 2011 epidemia de rujeola din vestul Europei a fost una din cele mai mari din lume, in conditiile in care rujeola ramane o boala periculoasa (cu spitalizari frecvente si posibil deces), iar Europa se angajase sa elimine transmiterea acestei boli pana in anul 2015! (Desprecopii.com: nu am gasit care este statusul actual) [64]

Copiii si adultii care nu pot fi vaccinati din cauza varstei, sanatatii precare, sau din alte motive, se bazeaza pe imunitatea "turmei".

In Ianuarie 2008, din cauza unui focar de rujeola din San Diego, CA, in Ianuarie 2008, 48 de copii au fost pusi in carantina pentru ca erau prea mici pentru a fi vaccinati si nu se puteau baza pe imunitatea turmei pentru a-i mentine in conditii de siguranta. O statistica din 2011 arata ca 49 de state din SUA nu indeplineau pragul imunitatii de turma de 92-94% pentru pertussis (tuse convulsiva). Acest lucru a generat un focar in anul 2012 care a imbolnavit 42.000 de persoane, cel mai mare focar din 1955. [63]

In 2005, o fetita de 18 luni din Statele Unite a contractat polio si a raspandit boala si la alti patru copii nevaccinati din comunitate, dar, deoarece comunitatea respectiva avea pragul de imunitate de truma ridicat, s-a evitat aparitia un focar de poliomielita. [65][66]

 

Vaccinurile proteeaza generatiile viitoare

Mamele vaccinate isi protejeaza copiii nenascuti de virusuri care ar putea provoca malformatii congenitale, iar comunitatile vaccinate pot contribui la eradicarea bolilor pentru generatiile viitoare. Inainte ca vaccinul rubeolei sa fie autorizat in 1969, in Statele Unite, o rubeola globala (pojar german), un focar foarte mare, a provocat moartea a 11.000 de copii, si malformatii congenitale la alti 20.000 de copii intre anii 1963 si 1965. Femeile care au fost vaccinate in copilarie impotriva rubeolei, au scazut foarte mult sansa de a trece virusul copiilor nenascuti sau nou-nascutilor, eliminand astfel aparitia unor malformatii congenitale, cum ar fi probleme cu inima, auzul si pierderea vederii, cataracta congenitala, probleme la ficat si splina, si dizabilitati mentale, asociate cu boala.[51][72][73][121]

Vaccinurile au eradicat variola si APROAPE au eradicat si alte boli, cum ar fi poliomielita

Copiii nu mai sunt vaccinati impotriva variolei, deoarece boala nu mai exista din cauza vaccinarii. Ultimul caz de variola din Statele Unite a fost in 1948; ultimul caz din lume a fost in 1977, in Somalia.

In secolul XX in Statele Unite, au existat 16,316 decese din cauza poliomielitei si 29,004 decese din cauza variolei. In 2012 nu au mai existat cazuri raportate de poliomielita sau variola! Potrivit UNICEF, la nivel mondial, au fost raportate 500 de cazuri de poliomielita, doar in trei tari: Afganistan, Nigeria, si Pakistan. O scadere majora de la 350.000 de cazuri in 1988 (la nivel mondial), scadere datorata programelor de vaccinare.

In secolul XX in Statele Unite, boli precum pojarul, oreionul, rubeola au cauzat decesul a sute de mii de americani. Pana in 2012 campaniile de vaccinare au redus decesurile cauzate de aceste boli cu pana la 99%.

Desprecopii.com a verificat peste 20 de surse independente care publica statistici care sustin rezultatele pozitive ale campaniilor de vaccinare. Alte surse [74][75][121]

Bolile prevenite prin vaccinare nu au disparut, astfel incat vaccinarile sunt in continuare necesare

In Statele Unite, CDC observa ca multe boli prevenite prin vaccinare inca exista, atat la nivel mondial cat si in Statele Unite.

Desi forma paralitica de poliomielita a disparut in mare parte datorita vaccinarilor, virusul inca exista in tari precum Pakistan, unde au existat 93 de cazuri in 2013 si 71 in 2014. Virusul polio poate fi incubat de catre o persoana fara simptome ani de zile; acea persoana poate infecta apoi accidental un copil nevaccinat (sau un adult), in care virusul poate evolua in forma sa paralitica pentru ca apoi sa se raspandeasca in randul persoanelor nevaccinate. [65][77][121]

Spre exemplu, misionarii Amish nevaccinati care au calatorit in Filipine, au adus pojarul inapoi in Ohio in Mai 2014, incident care a dus la infectarea a 155 de persoane inregistrate la data de 5 Iunie, 2014. Au fost 9,149 cazuri confirmate si 31,508 cazuri suspecte de rujeola din Filipine, intre 1 Ianuarie si 20 Mai 2013. In anul 2004, s-au descoperit 37 de cazuri de rujeola in Statele Unite. In 2014, pana la data de 30 Mai au fost 16 focare de rujeola in Statele Unite, de unde rezulta cel putin 334 de cazuri in 18 state.[79]

In 2014, UNICEF a raportat ca anual, la nivel global, 453.000 de copii mor din cauza rotavirusului, 476,000 mor de la pneumococ (virusul care provoaca pneumonie, meningita si infectii ale sangelui), 199,000 mor din cauza Hib (un virus care cauzeaza pneumonie si meningita), 195,000 mor de la pertussis (tuse convulsiva), 118,000 mor din cauza pojarului, si 60,000 mor din cauza tetanosului. Toate aceste boli putand fi prevenite prin vaccinare. [52]

Vaccinurile ofera beneficii economice pentru societate

CDC estimeaza ca, copiii vaccinati intre 1994 si 2014 au facut economii de 1380 miliarde $ in "costurile sociale". Statele Unite ale Americii salveaza aproximativ 27 $ pentru 1 $ investit in vaccinarea DTaP, si 13 $ pentru 1 $ cheltuit pe vaccinare MMR. UNICEF estimeaza ca 6,2 miliarde $ ar putea fi salvati in costurile de tratament daca vaccinuri ar fi mai proeminente in cele mai sarace tari ale lumii. In conformitate cu International Vaccines Access Center de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 62,900,000,000 $ ar putea fi salvati prin furnizarea vaccinurilor Hib, pneumococic si rotavirus, la cele mai sarace 73 de tari. [80][81]

Va recomandam sa vizionati acest grafic realizat de UNICEF.

Top argumente CONTRA

Vaccinurile pot provoca reacții adverse grave, si uneori letale

Potrivit OMS si CDC, toate vaccinurile contin un risc potential mortal de cauzare a reacțiilor alergice (anafilaxie). Riscul se calculeaza la aproximativ un milion de copii si exista statistici pentru fiecare vaccin in parte. [49]

Cei care sustin acest punct de vedere contesta statisticile oferite de OMS si de firmele farmaceutice si fac trimitere la prospectele vaccinurilor care contin o lista lunga de posibile efecte adverse.

In argumentarea acestui punct, campania anti-vaccinare invoca des efectele vaccinului impotriva rotavirus sau anti polio.

Vaccinarea impotriva rotavirusului poate provoca obstructii intestinale care poate necesita spitalizarea. Se fac deseori trimiteri la statisticile CDC in Statele Unite care arata o rata de risc de aproximativ 1 /20.000 de copii care necesita spitalizare. [49]

Alte argumente si referiri la reactii adverse includ:

Conform CDC, convulsiile pe termen lung, coma, stari de inconstienta, si chiar leziuni permanente ale creierului pot fi asociate cu vaccinurile DTaP (difterie, tetanos, si pertussis) si vaccinurile MMR. CDC subliniaza insa ca raritatea cazurilor de acest tipface dificila determinarea cauzalitatii.

Tot CDC raporteaza ca pneumonia poate fi cauzata de vaccinul impotriva varicelei, si ca există o "posibilitate mica" ca vaccinul antigripal ar putea fi asociat cu sindromul Guillain-Barré, o tulburare în care sistemul imunitar ataca parti ale sistemului nervos periferic al persoanei afectate, în aproximativ 1-2 milioane de oameni vaccinati.

Centrul Național de Informare despre Vaccinuri (NVIC), spune ca vaccinurile pot fi asociate cu dizabilități de învățare, astm, autism, diabet, inflamatia cronica si alte handicapuri.[49][82][83]

Nota Desprecopii.com: Am incercat mai sus sa grupam majoritatea argumentelor care se incadreaza in aceasta categorie, incercand sa le prezentam pe acelea care au referiri la organizatii si cercetari credibile. Asteptam comentarii de la tabara CONTRA cu mai multe cifre si referinte si - dupa verificare - le vom adauga la acest punct.  

Vaccinurile contin ingrediente nocive (thimerosal, aluminiu, mercur)

Unii medici si multi dintre cei care sunt impotriva vaccinarii cred/sustin ca thimerosal, un compus organic de mercur intalnit în cantități minuscule in vaccinul gripal pentru copii, și alte vaccinuri pentru adulți, este legat (poate duce la) de autism. Thimerosal este cea mai des amintita substanta in argumentarea acestui punct. Referinte [1][2]

Iata mai jos o serie de alte afirmatii folosite de catre tabara ANTI-VACCINARE pe care le relatam sec, unele fara trimiteri la cantitati si statistici:

Aluminiul este utilizat în unele vaccinuri, iar excesul de aluminiu din corpul uman poate provoca daune neurologice.

Formaldehida, de asemenea, intalnita în unele vaccinuri, este o substanță cancerigenă, și, în conformitate cu VaxTruth.org, expunerea la formaldehida poate provoca reacții adverse, cum ar fi insuficiența cardiacă, deprimarea sistemului nervos central, "modificări ale funcțiilor cognitive superioare," comă, convulsii, și moarte.

Glutaraldehida, un compus utilizat pentru dezinfectarea echipamentelor medicale și dentare, este utilizat în unele vaccinuri DTaP, iar expunerea poate provoca astm și alte probleme respiratorii.

Unele vaccinuri gripale conțin bromură de cetiltrimetilamoniu (CTMB), un compus folosit ca antiseptic, care poate fi iritant pentru piele, ochi, și aparatul respirator.

Unele vaccinuri impotriva poliomelitei, TD, și DTaP, conțin 2-fenoxietanol, un antibacterian care este un iritant al pielii și a ochilor, si care poate provoca dureri de cap, stare de șoc, convulsii, leziuni renale, insuficiență cardiacă și renală, și moarte.

Unele vaccinuri pentru gripa contin proteine ​​de ou de pui, care pot fi dăunătoare pentru copiii care sunt alergici la oua.

Unele vaccinuri pentru PCV, HPV, DTaP, Hep A, Hepatita B, și Hib, conțin proteine ​​de drojdie, care, în conformitate cu VaxTruth și Joseph Mercola, MD, un susținător al medicinei alternative, conțin MSG , care poate cauza migrene, sindromul de colon iritabil ( IBS), astm, diabet, Alzheimer, boala lui Lou Gehrig, ADD, convulsii, și accidente vascular cerebrale.

Site-uri de unde am mai adunat astfel de puncte de vedere: 1 | 2 | 3 | 4 si surse precum [86][88][121]

Vaccinarea se face la presiunea si interesele firmelor farmaceutice, medicii sunt sub presiune, organizatiile si guvernele sunt corupte.

Multe campanii anti-vaccinare scot in evidenta cat de multi bani castiga firmele farmaceutice si oameni implicati in sistemul sanitar de pe urma vaccinarii. Se subliniaza conflictul de interese si puterea mare pe care o au firmele farmaceutice.

Companiile farmaceutice, FDA, CDC, nu ar fi de incredere pentru a face și a reglementa vaccinuri sigure. Scopul principal al companiilor farmaceutice este de a vinde medicamente, și de a face un profit. William Posey, congresmanul (R-FL), a declarat la 8 aprilie 2014 intr-un interviu: "Relația incestuoasă dintre comunitatea responsabila de sanatate publica si factorii de decizie din cadrul companiilor producatoare de vaccinuri / oficialii guvernamentali, nu ar trebui să continue. Adică, știti, multe persoane de top de la CDC, isi continua cariera la producatorii de medicamente cand parasesc CDC. Asta este o ușă turnantă, care creează un conflict serios de interes și care compromit integritate." [101]. Julie Gerberding, președintele Merck Vaccinuri, fost director CDC intre 2002-2009 [102]. Un vaccin pentru boala Lyme, LYMErix, a fost licentiat de catre FDA si comercializat aproape patru ani, înainte de a fi scos de pe piață, după procese intentate, ca urmare a unei relații de cauzalitate potențiala cu artrita autoimuna [103]. Rotashield, un vaccin pentru rotavirus (RV), a fost retras de pe piață de către producător la doar nouă luni după ce a fost introdus, dupa ce s-a descoperit ca vaccinul ar fi contribuit la marirea sansei de probleme intestinale (obstructie intestinala) [104].

In Romania, cei care fac campanie anti-vaccinare spun că în spatele Programului Naţional de Imunizare se ascund, de fapt, afacerile de succes ale industriei farmaceutice in care sunt implicati si politicieni. Se invoca aici si falimentarea singurului producator roman de vaccinuri, Institutul Cantacuziono.

„Sunt sume importante care se vehiculează şi, practic, vaccinarea nu mai este în mâna doctorilor. Doctorii sunt niște executanţi”, spune şi medicul homeopat Adrian Cacovean.

Reprezentanţii industriei farmaceutice neagă orice înțelegere ascunsă făcută cu autoritățile. Ei susțin că vânzările de vaccin sunt nesemnificative și reprezintă doar 1% din piaţa locală a medicamentelor.

Vaccinurile obligatorii (obligativitatea) incalca libertatile pacientului, libertatile religioase, protejate constitutional

Este bine de stiut ca in acest moment, in Romania, vaccinarea nu este obligatorie. Exista in lucru un proiect de lege care doreste sa introduca obligativitatea vaccinarii si care urmeaza sa fie dezbatut public

26 Septembrie 2016, Valentin Popescu (Ministerul Sănătății) sunea: Legea vaccinării se află în circuitul de avizări; va fi pusă în dezbatere publică

Campaniile anti vaccinare sustin ca obligativitatea vaccinarii este impotriva drepturilor constitutionale

Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacienţilor prevede necesitatea consimţământului informat şi exprimat în scris pentru intervenţiile medicale: Art. 13. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.

Mai multe religii se opun vaccinurilor si vaccinarilor obligatorii. Vaccinurile pot conține ingrediente pe care unii oameni le considera imorale sau inacceptabile, cum ar fi folosirea de fetusi avortati in cercetarea si dezvoltarea vaccinurilor.

Patriarhia Romana a declarat: În principiu, Biserica susţine vaccinările dacă acestea urmăresc scopuri terapeutice, iar nu comerciale şi este respectată libertatea pacienţilor. Cei implicaţi în campaniile anti-vaccinare au făcut-o în nume propriu, fără acordul Bisericii Ortodoxe Române.

Unele vaccinuri pentru DTaP, Hep A, RV, Hib, HPV, IPV, gripa, MMR, și varicela, sunt realizate folosind produse de origine animală ceea ce face ca aceste vaccinuri sa intre in conflict cu unele filosofii vegetariene și vegane. Alții consideră că este problematic faptul că unele vaccinuri sunt produse folosind albumină umană.

Exista putine tari unde vaccinarea este obligatorie pentru o parte din vaccinuri:Slovenia, Lituania, Pakistan. In unele tari (spre exemplu Australia) se ofera stimulente parintilor care isi vaccineaza copiii. In unele state din Statele Unite, scolile publice nu accepta copii nevaccinati. Exista insa in multe tari proiecte de lege care incearca o schimbare in acest sens, mai ales datorita emigratiei masive in urma conflictului din Siria. În Franţa, spre exemplu, persoanele care refuză vaccinarea riscă amenzi de până la 30.000 de euro sau chiar sunt pasibile de închisoare. Din acest an, Australia a anunţat că nu mai permite cultelor religioase să refuze imunizarea. Preocupările guvernelor din întreaga lume pentru prevenția epidemiilor vin în contextul reapariţiei unor boli infecţioase mortale, precum poliomielita, odată cu creșterea numarului de refugiați. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si organizatile guvernamentale din TOATE tarile recomanda vaccinarea. Dar OMS nu recomanda si introducerea obligativitatii. 

Bolile pentru care ne vaccinam au disparut si nu mai este necesar vaccinul.

Boli tinta pentru vaccinuri au dispărut în esență. Nu există niciun motiv pentru vaccinarea împotriva bolilor care sunt eradicate. CDC nu a raportat cazuri sau decese de la difterie între 2003 și 2011, în Statele Unite ale Americii. Mai puțin de 51 de cazuri si 10 de decese pe an de la tetanos au fost raportate între 1994 și 2011. Poliomielita a fost declarata eradicata in Statele Unite din 1979. Au fost mai puțin de 21 de decese în fiecare an de la rubeola, din 1971 pana acum , și mai puțin de 25 de decese anuale din cauza oreionului din 1968. [13][105]

Majoritatea bolilor pe care le combat vaccinurile sunt relativ inofensive

Majoritatea bolilor pe care le combat vaccinurile sunt relativ inofensive [121] în multe cazuri, făcând astfel inutilă vaccinarea[106]. Vărsatul de vânt este adesea doar o erupție cu vezicule și poate fi tratata cu acetaminofen, comprese reci, și loțiune calamina. În mod normal, o rujeola este o erupții cutanata însoțita de febră , de scurgeri nazale, și poate fi tratata cu odihna si fluide[107][108]. Rubeola este de multe ori doar un virus cu o erupție și febră scăzută și pot fi tratate cu acetaminofen[72][109]. Rotavirusul poate fi în mod normal tratat cu hidratare și probiotice [110][111].

Vaccinurile nu sunt naturale, iar imunitatea naturala este mai eficienta decât vaccinarea.

Campaniile anti-vaccinare sustin ca natura ne ofera suficiente metode naturale de compatere si de vindecare si ca nu mai trebuie sa apelam la vaccin.

De asemenea se scoate in evidenta ca infecția naturală provoacă aproape întotdeauna o imunitate mai eficienta decat vaccinurile. Astfel, imunitatea la boli urmează adesea unei singure infecții naturale, in timp ce imunitate data de vaccinuri are loc numai după mai multe doze.

Mayoclinic.org, un site respectabil, afirmă că infecția naturală oferă de multe ori o imunitate mai completă decât o serie de vaccinari. Mayoclinic.org sustine insa vaccinarea. Mai multe informatii aici, Vezi si [99]

Esenta acestui argument este ca un vaccin încalcă imunitatea naturala iar vaccinurile sunt un element artificial.

Chiar organizațiile pro-vaccinare afirma ca vaccinarea naturala provoaca imunitate mai bună. Spitalul de Copii din Philadelphia notează că: "Este adevărat că infecția naturală provoacă aproape întotdeauna o imunitate mai eficienta decat vaccinurile. Astfel, imunitatea la boli urmează adesea unei singure infecții naturale, in timp ce imunitate data de vaccinuri are loc numai după mai multe doze."  [98] Kurt Perkins, DC, un expert chiropractician și de wellness, a declarat: "Un vaccin încalcă toate legile de aparare imunitare naturale, prin a introduce un potențial patogen, împreună cu toate ingredientele toxice (aluminiu, formaldehidă, adjuvanți, etc.) direct în sistemul dvs de sânge. Acest proces nu ar avea loc în construirea imunitatea naturala. Aceasta ultima teză este un fel de oxi-imbecil. Imunitatea este un lucru firesc. Vaccinurile sunt un lucru artificial. " [100]

 

Nu exista studii stiintifice suficiente care sa determine daca, intradevar, vaccinurile au prevenit boala.

Nu exista studii stiintifice care sa determine daca, intradevar, vaccinurile au prevenit boala. Mai degraba, graficele de boala arata ca vaccinurile au fost implementate la sfarsitul epidemiilor, cand boala se afla deja in stadiul final. In cazul variolei, de fapt, vaccinul a cauzat o crestere brusca in imbolnavirile de variola inainte ca reactiile publice ulterioare sa duca la retragerea acestui vaccin.

Nu exista studii de lunga durata pentru cercetarea sigurantei vaccinurilor. Se fac teste pe durata scurta unde pacientii vaccinati sunt verificati in comparatie cu un alt grup caruia i s-a facut un alt vaccin. Tehinc vorbind, aceste teste ar trebui sa se desfasoare in comparatie cu un grup nevaccinat. Nimeni nu prea stie ce fel de protocoale sunt urmate intr-un domeniu atat de sustinut de industrie cu teste sponsorizate de industrie.

Dr. Tomljenovic post-doctorand la Universitatea British Columbia (UBC), spune: "Motivul pentru care am devenit interesat in vaccinare a fost lipsa suficienta a cercetarii si studiilor de specialitate cu privire la siguranta vaccinurilor."

Exista multi medici care se opun vaccinarii

Campania anti-vaccinare citeaza des o serie de medici care s-au opus sau se opun vaccinarii. Leslie Manookian, producator al documentarului “The Greater Good”, are citeaza o lista de peste 150 de medici, cercetatori, specialisti care au rezerve cu privire la vaccinare [122]. Se sustine ca numarul lor este mult mai mare dar ca multor medici le este teama sa vorbeasca datorita presiunii exercitate de firmele farmaceutice, guverne, etc.

Multi dintre medicii care se opun vaccinarii sustin ca sunt intimidati, amenintati sau discreditati. Unul din medicii care spune ca a fost victima unei conspiratii este Andrew Wakefield, cunoscut pentru controversa vaccinarii si a autismului. Pe 24 Mai 2011, Marea Britanie i-a retras lui Wakefield de licenta sa medicala, afirmand ca Wakefield "a abuzat de pozitia sa de incredere" si "a dezonorat profesia medicala". Wakefield sustine ca ancheta operei sale este parte dintr-o conspiratie de a-i "discredita cercetarile", in scopul de a "proteja guvernul de la expunerea unui scandal al vaccinurilor."

Ce spun cititorii | Care este opinia ta?

In cele 3 taburi de mai jos gasesti centralizat pareri de la cititori. Nu ezita, intra si tu in discutie! Voteaza opiniile care ti se par cele mai bine argumentate! Desprecopii.com va analiza si va promova in top cele mai interesante si bine argumentate opinii, sau cele mai votate. Iti place o opinie? Voteaza! Ai o opinie sau nu esti de acord cu o opinie existenta, scrie si contribuie.

ATENTIE: Parerile apar dupa pozele de promovare de la Disqus. Vezi mai jos

Cateva reguli pentru o dezbatere civilizata

- folositi un limbaj civilizat
- combateti idei si nu persoane. Atacurile la persoana se sterg si autorul este banat!
- nu folositi informatii false/falsificate sau scoase din context numai din dorinta de a avea dreptate.
- verificati cu atentie sursele si citati-le corect. Nu se accepta informatii de genul: "eu am auzit ca". Citati sursele cu link!
- nu plagiati idei daca nu va apartin, citati ideile corect si specificati sursele cu link.
- dati dovada de fair-play! Este recomandat daca aveti o pozite PRO sau CONTRA sa o afirmati de la inceput. "Eu sunt CONTRA si doresc sa..."

(!) Va rugam sa adaugati aici numai comentarii GENERALE sau NEUTRE. Daca aveti o opine PRO sau CONTRA folositi TAB-ul corect. Altfel riscati sa va stergem mesajele.

In acest TAB puteti sa adaugati OPINII PRO VACCINARE sau sa combateti cu argumente (pro si contra) opiniile PRO vaccinare existente

In acest TAB puteti sa adaugati OPINII CONTRA VACCINARE sau sa combateti cu argumente (pro si contra) opiniile CONTRA vaccinare existente

O scurta istorie a vaccinarii

Chinezii au folosit tehnici de inoculare împotriva variolei încă din 1000 AD, iar tehnici similare au fost, de asemenea, folosite în Africa și Turcia antica. Prima instanță de promovare a unui vaccin in Statele Unite a fost în 1721, când Cotton Mather, un ministru puritan, a încurajat vaccinarea impotriva variolei, ca răspuns la un focar al acestei boli. Vaccinarea ca practica curenta, a luat naștere în momentul în care Edward Jenner, medic și om de știință engleză, a creat primul vaccin impotriva variolei, folosind cowpox (o boală asemănătoare cu variola, care infecteaza vaci) și a vaccinat un băiat de opt ani în 1796. Inovatia lui Jenner a fost folosita pentru 200 de ani, cu actualizări.

În 1801 in SUA, Benjamin Waterhouse, medic și co-fondator, si presedinte al Harvard Medical School, a început folosirea "vaccinului cowpox" fapt ce a facut din Massachusetts primul stat din SUA care a promovat utilizarea vaccinurilor. In 1809, orașul Milton, Massachusetts, a devenit primul oraș din SUA care a oferit vaccinare gratuita impotriva variolei. In acelasi an a urmat o lege de stat, care necesita vaccinarea impotriva variolei.

Mai târziu, pe 27 februarie 1813, președintele american James Madison a semnat o lege pentru a încuraja vaccinarea, si a creat Agenția Națională pentru Vaccine (acum parte din Departamentul de Sanatate si Servicii Umane).

Primul vaccin creat de laborator a fost de holera aviară (care infecteaza cel mai frecvent pui), dezvoltat de Louis Pasteur, chimist și microbiolog francez, în 1879. În 1885, Pasteur a creat vaccinul antirabic, începând o perioadă activă de dezvoltare vaccin pentru bolile omului prin anii 1930 care au văzut vaccinurile dezvoltate pentru tifoida (1,899), holera (1911), difteria (1914), tuberculoza (1,921), si tetanosului (1924), printre altele. Vaccinuri pentru polio (1955), rujeola (1963), oreionului (1967), și rubeolei (1969), urmat la mijlocul secolului al XX-lea.

In Romania, un rol important în producţia de vaccinuri l-a avut savantul Ioan Cantacuzino, care a preparat, în instituţia pe care a creat-o, Institutul Ioan Cantacuzino in 1921, serurile impotriva dizenteriei, holerei, tetanosului si febrei tifoide.

Romania a fost a doua tara dupa Franta care a produs vaccinul impotriva tuberculozei si cu toate acestea suntem astazi (in 2016) pe un loc fruntas in ceea ce priveste incidenta bolii, in primul rand datorita ratei scazute de vaccinare. Puteti asculta un reportaj audio despre istoria vaccinarii in Romania aici: Documentar Radio Romania Actualitati.

Vaccinarea obligatorie a fost o masura des contestata in multe state din lume si mai ales in Statele Unite. La 1 iulie 1902, Congresul american a adoptat o lege pentru a reglementa vânzarea de virusuri, seruri, toxine, și produse analoage(mentionat ca Legea de Control Biologic), care a fost prima legislație de control al calitatii drogurilor, în special a calitatii vaccinurilor. Mai târziu, la 20 02 1905, vaccinarea obligatorie a fost confirmată de Curtea Supremă a SUA, în procesul Jacobson v. Massachusetts . În urma sentintei, mai multe state din întreaga țară au început să pună în aplicare vaccinarea obligatorie a copilului, ca o condiție a participării in școala publică.

In 1986 Legea National Childhood Vaccine Injury Act a fost adoptata ca raspuns la un numar mare de procese intentate impotriva vaccinurilor care pretind ca provoaca reactii adverse, inclusiv leziuni ale creierului si moarte. Legea protejeaza profesionistii medicali si producatorii de vaccinuri de raspundere în cazul in care o persoana sufera un prejudiciu in urma vaccinului. Legea a mandatat ca revendicarile prejudiciului produs de vaccin sa fie depuse la Curtea de Revendicari Federale a SUA, mai degraba decat sa fie depuse impotriva medicilor sau producatorilor de vaccinuri in instanta civila. Spre deosebire de instanta civila, oamenii care depun creantele de prejudiciu nu trebuie sa dovedeasca neglijenta sau esecul de a avertiza; ei trebuie doar sa demonstreze ca un vaccin a cauzat un prejudiciu.

In prezent, 80% dintre copii la nivel global sunt vaccinati impotriva difteriei, tetanosului neonatal, tusei convulsive, poliomielitei si rujeolei. In fiecare an sunt salvate 400 milioane de vieti si 750.000 de copii sunt feriti de dizabilitati.

România are cea mai ridicată rata a mortalitații infantile din Uniunea Europeană: 11 decese la 1.000 de nou-născuţi, conform statisticilor UNICEF. Printre principalele cauze se numără bolile infecțioase.Valeria Herdea, medic, preşedinte al Asociaţiei pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie: „Suntem o țară endemică pentru tuberculoză, țară endemică pentru hepatita B. Endemică înseamnă că avem o proporție foarte mare de populație care suferă de aceste boli”.

România se confruntă cu cele mai multe cazuri de tuberculoză şi rubeolă din Europa, arată statisticile oficiale. De asemenea, ocupăm locul al doilea la numărul de cazuri de hepatită B. Deşi aceste afecțiuni mortale ar putea fi prevenite prin vaccinare, în România imunizarea populaţiei se desfăşoară cu dificultate. Cauzele sunt lipsa de vaccin şi neîncrederea românilor în această procedură medicală.

Ca urmare a scandalurilor legate de siguranța vaccinurilor, în România a apărut o adevărată mişcare anti-imunizare, după modelul celor din Occident. Internetul este plin cu bloguri şi forumuri, în care românii se declară împotriva acestei proceduri medicale. Cei care le frecventează sunt, în general, persoane care şi-au pierdut încrederea în doctori şi preferă să se documenteze online.

Puteti sa gasiti o istorie mai detailata a vaccinarii in limba romana la acest link

Istoria Andrew Wakefield si controversa autismului

In februarie 1998 Lancet a publicat un articol de Andrew Wakefield, MD, intitulat "Ileal-Lymphoid-Nodular Hyperplasia, Non-Specific Colitis, and Pervasive Developmental Disorder in Children". Articolul a afirmat ca "virusul rubeolei este asociat cu autismul si vaccinul combinatat rujeola, oreion, rubeola [MMR]." Grupuri anti-vaccinare si parintii au inceput sa utilizeze acest articol al lui Wakefield ca justificare in a nu-si vaccina copiii.

Intre 2003 si 2012, Brian Deer, un reporter de investigatie, a examinat povestea si a publicat 36 de articole care l-au acuzat pe Wakefield de "falsificarea istoriei medicale a copiilor si creand o falsa imagine, contractand avocati in speranta de a da in judecata producatorii de vaccin, pentru a crea o spaima in randul oamenilor." Pe 3 Martie 2004, zece din cei douasprezece co-autori ai articolului Wakefield au lansat "Retragerea unei Interpretari" in Lancet, declarand "Dorim sa fie clar ca, in aceasta lucrare a fost stabilita nici o legatura de cauzalitate intre vaccinul MMR si autism, fiindca datele au fost insuficiente." Lancet a retras articolul Wakefield pe 2 Februarie 2010, declarand: "a devenit clar ca mai multe elemente ale lucrarii din 1998 apartinand lui Wakefield si colaboratorii sai sunt incorecte." Pe 5 Ianuarie 2011, British Journal of Medicine a publicat un articol care sa ateste ca Wakefield a primit peste 674.000 $ de la avocati si ca, din 12 copii examinati, 5 au avut probleme de dezvoltare inainte de a fi vaccinati si trei nu au avut niciodata autism.

Ca urmare, pe 24 Mai 2011, Marea Britanie i-a retras lui Wakefield de licenta sa medicala, afirmand ca Wakefield "a abuzat de pozitia sa de incredere" si "a dezonorat profesia medicala". Wakefield sustine ca ancheta operei sale este parte dintr-o conspiratie de a-i "discredita cercetarile", in scopul de a "proteja guvernul de la expunerea unui scandal al vaccinurilor."

Istroia Thimerosal si autism

La data de 9 Iulie 1999, ca raspuns la ingrijorarea crescanda a legaturii intre vaccinare si autism, Academia Americana de Pediatrie (AAP) si Serviciul de Sanatate Publica din SUA (PHS) a recomandat ca thimerosal fie eliminat din vaccinuri "cat mai curand posibil." Cu toate acestea, au mai declarat, "nu exista date sau dovezi de orice prejudiciu cauzat de nivelul de expunere intalnit de copii in urma programului de imunizare existenta".

In Mai 2003, Reprezentantul Dan Burton (R-IN) a lansat un raport intitulat "Mercur in Medicina - asumarea de riscuri inutile", in care a solicitat ca FDA sa elimine thimerosalul din vaccinul gripal si a recomandat cercetari independente pe legatura dintre thimerosal in vaccinuri si autism.

In 2005, Robert Kennedy Jr. F. a scris un articol co-publicat de Salon.com (16 Iunie) si Rolling Stone (14 Iulie) intitulat "Deadly Immunity", sustinand ca la Conferinta Simpsonwood CDC 2000 s-a "discutat cum sa se acopere datele daunatoare", care au existat, "unde un numar uluitor de studii anterioare au indicat o legatura intre thimerosal si vorbirea intarziata, tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate si autism." Articolul a fost corectat de mai multe ori in termen de cateva zile de la publicare, si a fost retras si sters de catre Salon.com si Rolling Stone pe 16 Ianuarie 2011. Controversa a dus la o ancheta de 18 luni a Senatului US pentru Sanatate, Educatie, Munca si Pensii, care a concluzionat ca afirmatia lui Kennedy a fost nefondata si "thimerosal a fost eliminat in mod voluntar din vaccinurile pentru copii distribuite in Statele Unite, ca masura de precautie", determinat printr-o cerere comuna de Academia Americana de Pediatrie si Serviciul de Sanatate Publica din SUA. In 2007, vaccinurile pentru copiii in varsta de 6 ani si mai mici, nu contin timerosal sau doar urme, cu exceptia vaccinurilor impotriva gripei inactivate, care sunt disponibile in ambele versiuni, ce contin thimerosal si cele fara conservanti. Incepand cu 30 Noiembrie 2009, conservantul pe baza de mercur, thimerosal, a fost eliminat din toate vaccinurile din Statele Unite, cu exceptia unora, precum meningococ si vaccinurile tetanic.

Pe 27 August 2010, Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul Federal a decis (3-0) ca nu exista nici o legatura intre vaccinare si autism, in cazul Cedillo v. Secretarul de Sanatate si Serviciile Umane. Decizia a admis doua hotarari anterioare: pronuntarea unei hotarari din 2007 de catre Court of Federal Claims Office of Special Masters a Statele Unite si o afirmare a acestei hotarari de catre Curtea de Revendicari Federale. Pe 22.02.2011, Curtea Suprema a SUA a decis (6-2), in cazul Bruesewitz v. Wyeth, ca revendicarile prejudiciilor vaccinurilor trebuie sa continue sa fie depuse la Curtea de Revendicari Federale a SUA instituita in temeiul National Childhood Vaccine Injury Act din 1986, si nu pot fi depuse direct impotriva medicilor sau producatorilor de vaccinuri in instanta civila.

Pe 25 august 2011, Institutul de Medicina (OIM) a emis un raport, "efectele adverse ale vaccinurilor: Dovezi si cauzalitate". Raportul a declarat ca "dovezile favorizeaza respingerea unei relatii de cauzalitate" intre vaccinul MMR si autism. Cu toate acestea, OIM a constatat si ca "dovezile sprijina convingator o relatie cauzala" intre vaccinul varicelei si infectia cu varicela cu pneumonie ulterioara, meningita, hepatita la indivizii cu deficiente imunitare demonstrate, precum si "tulpina de vaccin reactivata viral" (atunci cand virusul se reactiveaza tarziu in viata) provocand cazuri rare de encefalita (inflamarea creierului). Cochrane Collaboration, intr-o investigatie independenta de studii privind vaccinurile si autismul, in 15 Februarie 2012, a concluzionat: "Am putea evalua nici o asociere semnificativa intre imunizarea MMR si urmatoarele conditii: autism, astm, leucemie, febra fanului, diabet de tip 1, tulburari de mers, boala Crohn, bolile demielinizante, sau infectii bacteriene sau virale." Un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite ale Americii, pe 6 Octombrie 2015 s-a constatat ca pentru maimutele rhesus, sugari, a caror fiziologie se aseamana mult cu a copiilor omului, injectate cu vaccinurile copilariei umane din inceputul anilor 1990 (care contineau thimerosal) si din 2008 (dupa ce thimerosal a fost eliminat din vaccinuri) au prezentat nici o modificare de comportament sau neuropatologice care ar putea fi legate de autism.

Care este pozitia oficiala Desprecopii.com?

Desprecopii.com este PRO vaccinare si considera ca este bine sa ne vaccinam copiii. Desprecopii.com are incredere in schema de vaccinare aplicata la nivelul Uniunii Europene si promovata de EMA (European Medicines Agency). Desprecopii.com are o atitudine rezervata cu privire la vaccinul HPV care inca nu a fost acceptat de toate tarile dezvoltate (Danemarca si Japonia aveau inca rezerve la 1 Ianuarie 2016). Desprecopii.com are insa rezerve cu privire la eficacitatea sistemului sanitar din Romania in ceea ce priveste vaccincarea (cu privire la sursele si modul de procurare de vaccinuri si modul de administrare al acestora).

Ca parinte, s-ar putea sa aveti o strangere de inima la gandul ca copilului dvs urmeaza sa-i fie administrata o injectie despre care poate nu stiti suficiente informatii sau despre care ati auzit tot felul de povesti pe net. Cu toate acestea, vaccinarea este un pas important în protejarea copilului dumneavoastra împotriva unor boli grave si potential letale. Desprecopii.com nu crede in conspiratii si are incredere in organizatii precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, EMA (din Uniunea Europeana) sau ministerele sanatatii din tari cu un grad ridicat de democratie si transparenta publica.

Trebuie inteles ca inainte ca un vaccin sa fie aprobat și administrat copiilor, este testat extensiv. Oameni de stiinta si profesionisti din domeniul medical il evalueaza cu atenție, punand la dispozitia publicului toate informațiile disponibile cu privire la vaccin cu privire la siguranta si eficacitatea acestuia. De indata ce noi informații devin disponibile, recomandările specifice vaccinului sunt actualizate.

Cu toate ca poate exista uneori un disconfort sau sensibilitate la locul de injectare, acest lucru este minor în comparație cu complicatiile grave, care pot rezulta din bolile pe care aceste vaccinuri le pot preveni. Reacțiile adverse grave de la vaccinuri sunt extrem de rare dar ele pot exista si pot sa duca la spitalizare sau chiar la deces

Vaccinarile sunt rapide, sigure și extrem de eficiente. Odata ce copilul a fost vaccinat impotriva unei boli, corpul sau poate lupta mai eficient impotriva ei. Daca un copil nu este vaccinat, el va prezenta un risc crescut de contractare a bolii. De fapt, efectele secundare considerate grave ale vaccinelor nu sunt mai frecvente sau mai grave decat cele ale altor tipuri de medicamente, cum ar fi antibioticele sau medicamentele impotriva febrei.

Vor exista întotdeauna copii care sunt imposibil de protejat, deoarece:
- ei nu pot fi vaccinati din motive medicale
- sunt prea mici pentru a fi vaccinati
- ei nu pot ajunge la serviciile de vaccinare
- vaccinul nu funcționeaza (deși acest lucru este rar)
- parintii refuza vaccinarea

Cu toate acestea, în cazul în care mai mulți parinți si-au vaccinat copiii lor, mai mulți copii din comunitate vor fi protejati împotriva unei anumite boli. Acest lucru reduce sansa unui focar de boala.

Bibliografie, Surse de informare

Date statistice, surse de documentare
 1. CDC, "School Vaccination Requirements, Exemptions and Web Links," www.cdc.gov, July 21, 2011
 2. Children’s Hospital of Philadelphia, "All Timelines Overview," www.chop.edu (accessed July 30, 2014)
 3. University of Massachusetts Medical School, "History of MassBiologics of the University of Massachusetts Medical School," www.library.umassmed.edu (accessed July 30, 2014)
 4. Daniel A. Salmon, "Mandatory Immunization Laws and the Role of Medical, Religious and Philosophical Exemptions," www.vaccinesafety.edu, Oct. 2003
 5. Children’s Hospital of Philadelphia, "Government Regulation," www.chop.edu, Jan. 27, 2014
 6. James G. Hodge, Jr. and Lawrence O. Gostin, "School Vaccination Requirements: Historical, Social, and Legal Perspectives as of February 15, 2002: A State of the Art Assessment of Law and Policy," www.publichealthlaw.net, Feb. 15, 2002
 7. Robert M. Wolfe, "Anti-Vaccination Activists, Past and Present," British Medical Journal, Aug. 24, 2002
 8. "Opposed to Vaccination," New York Times, Feb. 17, 1882
 9. Congressional Research Service, "Mandatory Vaccinations: Precedent and Current Laws," www.fas.org, Jan. 18, 2005
 10. NobelPrize.org, "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1901," www.nobelprize.org (accessed July 31, 2014)
 11. Zucht v. King, United States Supreme Court, Nov. 13, 1922
 12. College of Physicians of Philadelphia, "The History of Vaccines: Timelines, Diseases and Vaccines," www.historyofvaccines.org (accessed June 25, 2014)
 13. CDC, "Reported Cases and Deaths from Vaccine Preventable Diseases, United States, 1950-2011," www.cdc.gov, Mar. 14, 2012
 14. "National Childhood Vaccine Injury Act of 1986 (42 USC 201)," (3MB) Federal Register, Nov. 14, 1986
 15. Stephen Engelberg, "Vaccine: Assessing Risks and Benefits," New York Times, Dec. 19, 1984
 16. US Court of Federal Claims Office of Special Masters, "Vaccine Program Background," www.uscfc.uscourts.gov (accessed Dec. 11, 2009)
 17. US Department of Health and Human Services, "National Vaccine Injury Compensation Program,” www.hrsa.gov/vaccinecompensation/index.html (accessed Aug. 4, 2014)
 18. Vaccine Adverse Event Reporting System, "About the VAERS Program," www.vaers.hhs.gov (accessed Aug. 4, 2014)
 19. "Comprehensive Child Immunization Act of 1993," (118 KB) Federal Register, Nov. 4, 1993
 20. Andrew Wakefield, SH Murch, A. Anthony, et al., "RETRACTED: Illeal-Lymphoid-Nodular Hyperplasia, Non-Specific Colitis, and Pervasive Developmental Disorder in Children," www.thelancet.com, Feb. 1998
 21. CNN Wire Staff, "Retracted Autism Study an 'Elaborate Fraud,' British Journal Finds," www.cnn.com, Jan 5,
 22. Simon H. Murch, Andrew Anthony, David H. Casson, et al., "Retraction of an Interpretation," www.thelancet.com, Mar. 6, 2004
 23. Lancet Editors, "Retraction—Ileal-Lymphoid-Nodular Hyperplasia, Non-Specific Colitis, and Pervasive Developmental Disorder in Children," www.thelancet.com, Feb. 6, 2010
 24. Fiona Goodlee, Jane Smith, and Harvey Marcovitch, "Wakefield's Article Linking MMR Vaccine and Autism Was Fraudulent," www.bmj.com, Jan. 6, 2011
 25. Maria Cheng, "Britain Bans Doctor Who Linked Autism to Vaccine," Associated Press, May 24, 2010
 26. Centers for Disease Control (CDC), "Thimerosal in Vaccines: A Joint Statement of the American Academy of Pediatrics and the Public Health Service," (40 KB) www.cdc.gov, July 9, 1999
 27. US House of Representatives Committee on Government Reform Subcommittee on Human Rights and Wellness, "Mercury in Medicine - Taking Unnecessary Risks," (259 KB) www.burton.house.gov, May 2003
 28. Robert F. Kennedy, Jr., "Deadly Immunity," www.drjaygordon.com, Feb. 24, 2005
 29. US Senate Committee on Health, Education, Labor and Pensions, "Thimerosal and Autism Spectrum Disorders: Alleged Misconduct by Government Agencies and Private Entities," (64 KB) www.autismspeaks.org, Sep. 2007
 30. Institute for Vaccine Safety, "Thimerosal Table," (62 KB) www.vaccinesafety.edu, Nov. 30, 2009
 31. Cedillo v. Secretary of Health and Human Services, United States Court of Appeals for the Federal Circuit, Aug. 27, 2010
 32. Bruesewitz v. Wyeth, (377 KB) United States Supreme Court, Feb. 22, 2011
 33. Kathleen Stratton, Andrew Ford, Erin Rusch, and Ellen Wright Clayton, "Adverse Effects of Vaccines: Evidence and Causality," www.nap.edu, Aug. 25, 2011
 34. Institute of Medicine (IOM), "Report Brief - Adverse Effects of Vaccines: Evidence and Causality," www.nap.edu, Aug. 25, 2011
 35. V. Demicheli, A. Rivitti, M. G. Deblani, and C. Di Pietrantonj, "Using the Combined Vaccine for Protection of Children Against Measles, Mumps, and Rubella," www.summarires.cochrane.org, Feb. 15, 2012
 36. John Hinton, "Nearly 750 Local Students Who Lack Required Whooping Cough Vaccination Face Suspension," www.journalnow.com, Sep. 23, 2013
 37. WLWT, "No School Recommended for Unvaccinated Kids," www.wlwt.com, Apr. 16, 2014
 38. Amanda Marcotte, "A Great Ruling for Public Health and a Big Blow to the Anti-Vaccination Movement," www.slate.com, June 25, 2014
 39. Dan Childs, "No School for You! Unvaccinated Students Shut Out," www.abcnews.go.com, Sep. 16, 2011
 40. Benjamin Mueller, "Judge Upholds Policy Barring Unvaccinated Students during Illnesses," www.nytimes.com, June 22, 2014
 41. Sydney Spiesel, "I'm a Pediatrician. Should I Treat All Kids, or Just the Vaccinated Ones?," www.slate.com, Mar. 17, 2014
 42. Arthur L. Caplan, David Hoke, Nicholas J. Diamond, and Viktoriya Karshemboyem, "Free to Choose but Liable for the Consequences: Should Non-Vaccinators Be Penalized for the Harm They Do?,”"www.academia.edu, Fall 2012
 43. American Academy of Pediatrics, "Vaccine Safety: The Facts," www.aap.org, 2008
 44. Shot@Life, "The Solution: Vaccines," www.shotatlife.org (accessed June 4, 2014)
 45. Bahar Gholipour, "Vaccination Has Saved 732,000 Children's Lives Since 1994, Says Report," www.huffingtonpost.com, Apr. 25, 2014
 46. Kelley King Heyworth, "Vaccines: The Reality behind the Debate," www.parents.com (accessed June 9, 2014)
 47. FDA, "Thimerosal in Vaccines," www.fda.gov, Mar. 14, 2014
 48. CDC, "Frequently Asked Questions about Vaccine Safety," www.cdc.gov, Feb. 27, 2014
 49. CDC, "Possible Side-Effects from Vaccines," www.cdc.gov, Feb. 4, 2014
 50. Nancy Shute, "Report: Vaccines Are Safe, Hazards Few and Far Between," www.npr.org, Aug. 25, 2011
 51. US Department of Health and Human Services, "Safety," www.vaccines.gov (accessed June 5, 2014)
 52. Matthew Herper, "Dear Jenny McCarthy, Here's How Many Lives Could Be Saved Cheaply by Making Vaccines More Widely Available," www.forbes.com, Apr. 16, 2014
 53. WHO, "Vaccine Position Papers," www.who.int (accessed June 5, 2014)
 54. Public Health Agency of Canada, "Vaccine Safety: Frequently Asked Questions," www.phac-aspc.gc.ca, Apr. 28, 2014
 55. Canadian Paediatric Society, "Vaccine Safety," www.caringforkids.cps.ca, Nov. 2013
 56. National Foundation for Infectious Diseases, "Top Reasons to Get Vaccinated," www.nfid.org (accessed June 5, 2014)
 57. American Medical Association, "AMA Encourages Community-Clinical Partnerships to Increase Use of Preventative Health Services among Boomers," www.ama-assn.org, Nov. 19, 2009
 58. American Academy of Family Physicians, "Confusion, Safety Concerns Contribute to Low Seasonal Flu Vaccine Coverage among Pregnant Women," www.aafp.org, Aug. 4, 2009
 59. WHO, "What Are Some of the Myths – and Facts – about Vaccination?," www.who.int, Apr. 2013
 60. Kathleen Dohenny, "Expert Q&A: Childhood Vaccine Safety," www.webmd.com (accessed June 4, 2014)
 61. US Department of Health and Human Services, "Community Immunity ('Herd Immunity')," www.vaccines.gov (accessed June 5, 2014)
 62. Steven L. Weinreb, "For the Herd’s Sake, Vaccinate," www.nytimes.com, Dec. 27, 2011
 63. David E. Sugerman, et al., "Measles Outbreak in a Highly Vaccinated Population, San Diego, 2008: Role of the Intentionally Undervaccinated," Pediatrics, Apr. 1, 2010
 64. Mark Fishetti, "Too Many Children Go Unvaccinated," www.scientificamerican.com, May 14, 2013
 65. Gardiner Harris, "5 Cases of Polio in Amish Group Raises New Fears," www.nytimes.com, Nov. 8, 2005
 66. Steven F. Hirsch, "Protecting the 'Herd': Why Vaccinations Still Matter," www.washingtonparent.com, Aug. 2007
 67. CDC, "Five Important Reasons to Vaccinate Your Child," www.cdc.gov, Apr. 8, 2011
 68. Michael Smith, "How Long Should Children Stay out of School after H1N1 Flu?," www.kevinmd.com, Nov. 4, 2009
 69. CDC, "CDC Study: Treating Children's Flu Illness Costly," www.cdc.gov, May 21, 2012
 70. North Dakota Department of Health, "What Do I Need to Know? Rotavirus," www.ndhealth.gov, Feb. 2006
 71. US Department of Health and Human Services, "The Affordable Care Act and Immunization," www.hhs.gov, Jan. 20, 2012
 72. CDC, "About Rubella," www.cdc.gov, Apr. 29, 2011
 73. College of Physicians of Philadelphia, "1941: Rubella Implicated in Congenital Defects," www.historyofvaccines.org (accessed June 6, 2014)
 74. CDC, "Smallpox Disease Overview," www.cdc.gov, Dec. 30, 2004
 75. Walter Orenstein, "Opening Session: An Overview of Vaccinology," www.nfid.org, Nov. 15-17, 2013
 76. CDC, "Vaccine-Preventable Childhood Diseases," www.cdc.gov, Feb. 25, 2012
 77. Polio Global Eradication Initiative, "Polio This Week as of 4 June 2014," www.polioeradication.org, June 4, 2014
 78. CNN Staff, "Ohio Measles Outbreak Continues to Grow," www.cnn.com, June 5, 2014
 79. CDC, "Measles," www.cdc.org, June 10, 2014
 80. David Satcher, "Statement on Risk vs Benefit of Vaccinations by David Satcher, M.D., PH.D.," www.hhs.gov, Aug 3, 1999
 81. Mark Wilson, "How Just 3 Vaccines Can Save Us $63 Billion [Infographic]," www.fastcodesign.com, June 14, 2012
 82. Joseph M. Mercola, "Vaccines Have Serious Side Effects – The Institute of Medicine Says So!," www.mercola.com, Sep. 27, 2011
 83. National Vaccine Information Center, "Autism," www.nvic.org (accessed June 11, 2014)
 84. Robert W. Sears, "New Study Shows Possible Link between Environmental Mercury and Autism – What about Vaccine Mercury?," www.askdrsears.com (accessed June 11, 2014)
 85. Robert W. Sears, "Vaccine FAQS: Aluminum Information from The Vaccine Book," www.askdrsears.com (accessed June 11, 2014)
 86. VaxTruth, "Vaccine Ingredients – A Comprehensive Guide," www.vaxtruth.org, Aug. 15, 2011
 87. CDC, "Ingredients of Vaccines – Fact Sheet," www.cdc.gov. Feb. 22, 2011
 88. Jospeph M. Mercola, "MSG: Is This Silent Killer Lurking in Your Kitchen Cabinets," www.mercola.com, Apr. 21, 2009
 89. National Vaccine Information Center, "Barbara Speaks Out!," www.nvic.org (accessed June 11, 2014)
 90. Ron Paul, "Government Vaccines—Bad Policy, Bad Medicine," www.vaccinationcouncil.org, Dec. 10, 2002
 91. Cornell University Law School Legal Information Institute, "First Amendment," www.law.cornell.edu (accessed June 11, 2014)
 92. Oyez, "Cantwell v. State of Connecticut," www.oyez.org (accessed June 11, 2014)
 93. Mahesh Vidula, "Individual Rights vs. Public Health: The Vaccination Debate," www.mit.edu (accessed June 11, 2014)
 94. Olivia K. Wenger, et al., "Underimmunization in Ohio's Amish: Parental Fears Are a Greater Obstacle Than Access to Care," www.pediatrics.aapublications.org, June 27, 2011
 95. Fraternitas Rosae Crucis, "The Church of Illumination: Tenet on Vaccination and Immunization," www.soul.org, 2013
 96. Universal Family Church, "FAQ," www.universalfamilychurch.org (accessed June 11, 2014)
 97. Vatican, "Moral Reflections on Vaccines Prepared from Cells Derived from Aborted Human Foetuses," www.cogforlife.org, June 9, 2005
 98. Children’s Hospital of Philadelphia, "General Vaccine Safety Concerns," www.chop.edu, Apr. 2013
 99. Mayo Clinic, "Childhood Vaccines: Tough Questions, Straight Answers," www.mayoclinic.org, May 8, 2013
 100. Kurt Perkins, "Dr. Kurt: Why I Will Never Choose to Vaccinate My Own Son and Any Future Kids My Wife and I Have," www.healthimpactnews.com, June 12, 2014
 101. A Shot of Truth, "Congressman Bill Posey Speaks on the Need for Openness and Transparency within the CDC on Issues of Vaccine Safety," www.ashotoftruth.org, Apr. 8, 2014
 102. Institutes of Medicine, "Julie Gerberding," www.iom.edu (accessed Aug. 7, 2014)
 103. Gregory Poland, "Vaccines against Lyme Disease: What Happened and What Lessons Can We Learn?," www.cid.oxfordjournals.org, Feb. 1, 2011
 104. L. Simonsen, C. Viboud, A. Elixhauser, R.J.Taylor, and A.Z. Kapikian, "More on Rotashield and Intussusception: The Role of Age at the Time of Vaccination," Journal of Infectious Diseases, 2005
 105. CDC, "Keeping the U.S. Polio-Free," www.cdc.gov, Mar. 19, 2014
 106. KidsHealth.org, "Chickenpox," www.kidshealth.org, Sep. 2012
 107. CDC, "Measles Overview," www.cdc.gov, June 3, 2014
 108. KidsHealth.org, "Measles," www.kidshealth.org, Oct. 2011
 109. KidsHealth.org, "About Rubella," www.kidshealth.org, July 2012
 110. CDC, "About Rotavirus: Symptoms," www.cdc.gov, May 12, 2014
 111. WebMD, "Rotavirus – Topic Overview," www.webmd.com, July 9, 2012
 112. Salon.com, "Correcting our Record," www.salon.com, Jan. 16, 2011
 113. Sanjay Gupta, "Dr. Sanjay Gupta: Vaccines Are a Matter of Fact," www.edition.cnn.com, Feb. 5, 2015
 114. Bharathi S. Gadad, "Administration of Thimerosal-Containing Vaccines to Infant Rhesus Macaques Does Not Result in Autism-Like Behavior," www.pnas.org, Oct. 6, 2015
 115. Melissa Healy, "Old-School and Current Vaccines Have No Link to Autism (again), Study Says," www.latimes.com, Sep. 28, 2015
 116. Maggie Fox, "Measles Has Been Eliminated in the Americas, WHO Says," nbcnews.com, Sep. 27, 2016
 117. Michelle Goldstein, "10 Reasons Not to Vaccinate," vactruth.com, Dec. 12, 2014
 118. Pan American Health Organization, "Americas Region Declared the World's First to Eliminate Rubella," paho.org, Apr. 29, 2015
 119. History of Vaccines, "Disease Eradication," History of Vaccines website, Jan. 25, 2016
 120. History of Vaccines, "History of Polio (Poliomyelitis)," History of Vaccines website, Mar. 10, 2016
 121. Procon.org - de unde am preluat topul intrebarilor
 122. Doctors Against Vaccines: The Other Side of the Story is Not Being Told link

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. �ți mulțumim anticipat! ❣️