Ce este ecografia 3D și ecografia 4D și rolul lor in sarcină: sfatul medicului ginecolog

Ce este ecografia 3D și ecografia 4D și rolul lor in sarcină: sfatul medicului ginecolog | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Ecografia este cu certitudine momentul cel mai așteptat de graviduțe pe toată perioada sarcinii. Este momentul în care își văd pentru prima dată bebelușul și așteaptă cu nerăbdare următoarea vizită pentru a-i afla sexul și a-i observa trăsăturile tot mai pronunțate. Dar ce sunt ecografiile 2D, 3D și 4D? Și cât de sigure sunt?

• Ne raspunde la aceste intrebari, doamna Dr. Vasilika Gero, medic primar obstetrica-ginecologie.

Ce sunt ecografiile 2D, 3D si 4D?

Ecografia este investigatia medicala prin care sunt vizualizate diferite structuri anatomice cu ajutorul ultasunetelor.

Toate ecografiile 2D functioneaza pe baza utilizarii ultrasunetelor pentru a crea o imagine a bebelusului in uter, mai concret pentru a evalua anatomia si dezvoltarea normala sau anormala a fatului.

Ecografia 3D este o recontructie de tip tridimensional, iar ecografia 4D adauga si a 4-a dimensiune, timpul, creaza un efect video live, similar unui film.

Ecografiile 3D si 4D sunt mijloace complementare importante ale ecografiei 2D

Ecografia 2D ofera imagini si trasaturi plate, intr-un singur plan, dar e cea mai folosita in evaluarea anatomiei si biometriei fetale si depistarea malformatiilor fetale.

Ecografiile 3D si 4D creaza o legatura mai stransa intre parinti si copil

Ecografia 3D (imagini in 3 dimensiuni integrate de un software de viteza ridicata) evalueaza trasaturile fetale, creste posibilitate de depistare a defectelor de tub neural, musculoscheletice, faciale, etc.

Ecografia 4D (adauga timpul ca a 4-a dimensiune) arata imagini actualizate in mod continuu, in timp real, asemanatoare unui film.

Benefiicile 3D si 4D identifica mai precis anomaliile fetale, mai ales ale fetei, inimii, membrelor, tubului neural si scheletelui. Aceasta metoda de diagnostic a evoluat foarte mult si din punct de vedere tehnic. In prezent se realizeaza in mod curent ecografii 3D si 4D in care sunt observate pe langa caracteristicele morfologice si cele functionale.

Ecografiile 3D/4D sunt considerate la fel de sigure ca si cele 2D, deoarece imaginile sunt compuse din sectiuni de imagini 2D convertite in poze.

Ca si ecografia 2D sunt noninvazive, fara efecte adverse pentru mama si fat.

Nu in ultimul rand, trebuie stiut ca uneori nu este posibil sa vedeti fata bebelusului, acest lucru depinde de modul in care sta, de cantitatea de lichid, de prezenta tesutului adipos matern si de experienta examinatorului.

Cea mai buna perioada pentru a efectua o ecografie 3D si 4D este in saptamanile 26-30 de sarcina.

Ecografia in sarcina: cand se face, ce tipuri exista si de ce se face

Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. In cazul sarcinii, ecografia este singura metoda care poate vizualiza fatul fara efecte adverse si fara limitarea numarului de examinari. Citeste mai departe...

 

 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia doamnei Dr. Vasilika Gero, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII