Prima vizită la medic dupa un test de sarcină pozitiv și analize recomandate in primul trimestru de sarcină - sfatul medicului ginecolog

Prima vizită la medic dupa un test de sarcină pozitiv și analize recomandate in primul trimestru de sarcină - sfatul medicului ginecolog | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Când se recomandă prima vizita la medic dupa un test de sarcină pozitiv? Ce set de analize se fac la inceputul sarcinii - in primul trimestru - și de ce?

• Ne răspunde la aceste intrebări, doamna Dr. Vasilika Gero, medic primar obstetrica-ginecologie.

Cand se recomanda prima vizita la medic dupa un test de sarcina pozitiv?

Sarcina este o perioada extraordinara in viata fiecarei femei si cu siguranta primul control este cel mai emotionant.

Prima vizita prenatala e bine de efectuat intre 6-10 saptamani de sarcina. Aceasta prima vizita va fi cu siguranta cea mai importanta si mai lunga vizita.

Este foarte important sa ii comunicati medicului toate detaliile legate de starea dumneavoastra de sanatate din trecut, boli de care suferiti, alergii, medicamente folosite, dar si antecedentele din istoricul familial.

Mentionati informatiile legate de sarcinile anterioare, metode de contraceptie folosie, stil de viata, vicii, obiceiuri alimentare si activitati fizice. Astfel, medicul are posibilitatea de a inregistra si analiza cu atentie toate informatiile si de a acorda o deosebita atentie anumitor factori care pot deveni periculosi in perioada sarcinii.

Cu ocazia primei vizite, medicul va efectua examenul ginecologic unde va constata sarcina si va recolta: Examen cytologic B-P, Examen secretie vaginala, testare pentru Ureaplasma mycoplasma si chlamydia, si va va masura TA, greutatea si inaltimea.

Analize recomandate in primul trimestru de sarcina

Tot in cadrul primei vizite medicul va recomanda si o serie de analize, utile pentru a urmari stare de sanatate a mamei si a fatului. Majoritate sunt analize uzuale in sarcina dar medicul va va recomanda si analize specifice in functie de starea dumneavoastra de sanatate.

Hemoleucograma - verifica nivelul hemoglobinei in sange, numarul si concentratia globulelor rosii din sange, numarul de globule albe si numarul de trombocite. Rezultatele pot anunta o anemie materna, asociata cu oboseala si lipsa de energie.

Grupa de sange si Rh-ul - se recomanda pentru descoperirea incompatibilitatilor de grup AB0 si Rh, si trebuie realizata de ambii parteneri. In caz de incompatibilitate Rh pot aparea complicatii fetale.

Depistarea infectiilor cu transmitere sexuala

HIV - toate gravide trebuie testate pentru HIV. In caz de serologie pozitiva se poate incepe tratamentul cu antivirale care reduce riscul de transmitere la copil.

Testarea pentru SIFILIS - trebuie efectuata in sarcina. In caz de rezultat pozitiv, infectia se poate trata fara consecinte pentru copil.

Testarea pentru Ag HBS - daca mama este depistata cu hepatita virala de tip B, copilul poate fi protejat cu imunoglobulina imediat dupa nastere.

Testarea pentru ANTI HCV anticorpi anti HCV – virus hepatic C

PROFILUL TORCH - se recomanda pentru depistarea unor infectii care se transimit de la mama la fat in timpul sarcinii, cu consecinte negative asupra fatului: toxoplasma, rubeola, cytomegalovirus si Herpes virus tip I si II.

Glicemia - care masoara cantitatea de glucoza in sange.
Transaminazele - care ne dau informatii despre starea de sanatate a ficatului.
TSH - hormonul de stimulare tiroidian.
Sumar de urina, urocultura - pentru depistarea unor infectii urinare.

Stilul de viata

Medicul va va dea indicatii despre stilul de viata in timpul sarcinii. O dieta sanatoasa completata de miscare moderata reprezinta secretul pentru o sarcina fara complicatii si nasterea unui copil sanatos.

Cresterea consumului de fructe si legume verzi care contin acid folic este necesar pentru a preveni anomaliile de tub neural la fat. Un alt aspect important este renuntarea la fumat, consum de alcool si droguri.

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube

Primul trimestru de sarcina: saptamanile esentiale pentru fat

Primul trimestru de sarcina se calculeaza de la momentul conceptiei pana la finalul saptamanii 13 de sarcina. Primul trimestru de sarcina din aceasta adevarata calatorie prin saptamanile de sarcina este extrem de important pentru felul in care se dezvolta mica fiinta. Mai departe...

 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia doamnei Dr. Vasilika Gero, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Grozav Simona
    Grozav Simona trimis la 16/3/2023

    Bună ziua avi vrei să vorbim

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII