HCG: marker esențial al sarcinii: rol în confirmarea și evoluția sarcinii - sfatul medicului (VIDEO)

HCG: marker esențial al sarcinii: rol în confirmarea și evoluția sarcinii - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Gonadotropina corionică umană (HCG) este un hormon de natură glicoproteică prezent in conditii normale in sange și urina numai in cursul sarcinii. Cu ajutorul acestui test se poate confirma prezența unei sarcini, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat. In iminență de avort - valorile HCG scad progresiv de la o determinare la alta.

Doamna DR. GEORGIANA POPA, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania - ne explică importanța testului HCG pentru depistarea sarcinii sau a unui eventual avort.  Material VIDEO.

veti citi
HCG - gonadotropina corionica umană, un hormon specific sarcinii
HCG este in primul rand un marker de sarcină
Cum variază HCG
Valori de referinţă ale HCG
Profiluri Synevo pentru screening-ul femeilor însărcinate

HCG - gonadotropina corionică umană, un hormon specific sarcinii

Gonadotropina corionica umana (HCG) este un hormon de natura glicoproteica prezent in conditii normale in sange si urina numai in cursul sarcinii. HCG este produs in mod normal de placenta si in mod aberant de unele tumori cu celule germinale.

HCG este alcatuit din doua subunitati diferite ALFA si BETA, unite printr-o legatura necovalenta. Aceste subunitati pot fi prezente si in forma libera. Subunitatea ALFA, constituita din 92 aminoacizi este identica cu cea a hormonilor glicoproteici hipofizari LH, FSH si TSH. Subunitatea BETA, ce contine 145 aminoacizi, este specifica pentru HCG; deoarece testul are o sensibilitate inalta pentru BETA-HCG nu exista riscul unei reactivitati incrucisate.

HCG este in primul rand un marker de sarcină

HCG este in primul rand Marker de sarcina: pune diagnostic precoce de sarcina, ajuta la estimarea varstei gestationale, la depistarea sarcinilor ectopice (impreuna cu ecografia transvaginala) si a iminentei de avort.

In iminenta de avort valorile HCG scad progresiv de la o determinare la alta.

Cu ajutorul acestui test se poate confirma prezenta unei sarcini, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat.

Rolul biologic al HCG consta in mentinerea corpului luteal in cursul sarcinii; influenteaza de asemenea productia de hormoni steroizi.

Cum variază HCG

Serul femeilor gravide contine in principal HCG intact. Concentratia serica si urinara de HCG total creste exponential in cursul sarcinii, dublandu-se la aproximativ 40-48 ore, atingand un maximum in saptamanile 8-12 de sarcină.

  Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la profilele destinate fiecărui trimestru de sarcină.

Productia hormonului HCG scade progresiv in saptamanile 10-20 de sarcina, la valori de 1/5-1/20 din concentratia maxima, dupa care ramane in platou pana la termen.

In iminenta de avort valorile HCG scad progresiv de la o determinare la alta. Dupa un chiuretaj complet timpul de injumatatire al concentratiei serice de HCG este de 1 zi.

Cu ajutorul acestui test se poate confirma prezenta unei sarcini, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat.

In sarcina ectopica, productia de HCG nu urmeaza patern-ul dintr-o sarcina normala (dublarea valorilor se inregistreaza mult mai lent, la >48 ore).

Valorile anormale de HCG coroborate cu ecografia transvaginala pot detecta multe sarcini ectopice inainte de ruperea lor.

Valori de referinţă ale HCG

In absenţa sarcinii:

Bărbaţi: < 2.6 mUI/mL .

Femei: – premenopauză    < 5.3 mUI/mL;

            – postmenopauză   < 8.3 mUI/mL.

In perioada de sarcină:

Valorile se interpretează în funcţie de vârsta gestaţională (săptămâni împlinite de sarcină de la data ultimei menstruaţii). Mai multe informatii despre testul HCG gasesti aici.

 

 

Oferta specială Synevo: 

Monitorizarea diabetului: Menține diabetul sub control

Dacă îți monitorizezi frecvent nivelul de zahăr din sânge, cumpără online sau din centrele Synevo oricare dintre testele specifice și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea diabetului.

Fie că efectuezi testul Hemoglobina glicată sau combini alte două teste (cumulate) dintre următoarele: Hb A1c (Hemoglobina glicată), Profilul lipidic sau Rata filtrării glomerulare (eGFR), în perioada 10.05.2021 – 30.09.2021, intri în posesia cardului de reducere și beneficiezi de un preț special al profilului pentru monitorizarea diabetului, până la finalul anului.


 

Profiluri Synevo pentru screening-ul femeilor însărcinate

Până la finalul acestui an, în centrele de recoltare Synevo este în plină desfășurare o campanie adresată femeilor însărcinate, în care sunt incluse trei profiluri de analize medicale pentru monitorizarea gravidei, în vederea depistării la timp a unor afecțiuni ce pot apărea de-a lungul fiecărui trimestru de sarcină.

Cumpără online sau din centrele Synevo profilul TORCH ori unul dintre testele componente ale acestuia și poți intra în posesia cardului de reduceri în perioada 10.05 – 30.09.2021. Cu ajutorul acestuia beneficiezi de un discount la solicitarea profilelor concepute special pentru monitorizarea fiecărui trimestru de sarcină, până la finalul anului.

 

AICI sunt prezentate analizele din structura profilurilor de screening din Campania pentru Monitorizarea Sarcinii și evoluția parametrilor acestora, în funcție de modificările fiziologice care au loc în fiecare trimestru de sarcină, precum și rolul anumitor teste în diagnosticul unor afecțiuni în stadii incipiente.

sarcina synevo

 autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia doamnei DR. GEORGIANA POPA, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Manea Eliza
    Manea Elizatrimis la 20/8/2022

    Buna seara Am facut bitestul la 13 saptamâni de sarcina şi mi-a ieşit beta HCG crescut 170.2 U/L apare accepted , above normal Credeţi ca este ce a grav încât sa fac ADN fetal test ? Deşi trisomia 21, 18 şi 13 sunt bune Mulţumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII