Depresia postnatală: 4 semne îngrijorătoare și niște sfaturi sensibile și importante 💔

Depresia postnatala, 4 semne ingrijoratoare si niste sfaturi sensilbile

Depresia postnatală: 4 semne îngrijorătoare și niște sfaturi sensibile și importante 💔

Depresia postnatală constă în episoade scurte de tristețe care apar, din senin... și aduc cu ele un val amar de dezamăgire amestecată cu deprimare și gânduri negre. 🌧️ Tot acest val de sentimente poate fi copleșitor pentru tânăra mamă și poate întuneca și chiar eclipsa frumusețea primelor luni de sarcină.  Cat durează depresia postnatală? Depinde de la femeie la femeie.

• Iată care sunt 4 semne ingrijoratoare ale depresiei post natale și alte sfaturi intelepte de la Desprecopii.com.© 

- despre depresia postnatala veti citi
De ce aceasta tristete
Ce este depresia postnatala
Semne ingrijoratoare ale depresiei postnatale
Cand trebuie sa suspectati o stare depresiva postnatala
Suportul, ajutorul si intelegerea sotului/partenerului
Sfaturi de la Desprecopii pentru tanara mamica

De ce aceasta tristete dupa nastere?

Daca nu ai cunoscut niciodata depresia, imediat ce vei deveni mamica, ai sanse mari sa faci cunostinta cu ea ...
De fapt, a venit timpul sa va spunem ceva ce probabil stiti: odata ce devine mamica, viata unei femei nu va mai fi niciodata ca inainte. De fapt, e ceva ce v-a spus toata lumea cunoscuta, in timpul Odiseei Sarcinii ... insa acum realitatea loveste ca un ciocan de jucarie, in moale capului...

Dar, sa incepem cu primul gand care nu iti da pace,  - daca e asa de grozav si nemaipomenit sa fii mamica, de ce imi tot vin lacrimile astea. De unde aceasta tristete??

Pai sa vedem. Din punct de vedere fizic, imediat dupa nastere, trupul unei femei este ca dupa un maraton. In plus, hormonii - sunt la niveluri maxime.

Din prima zi de cand ai venit cu bebelusul acasa, trebuie sa recunoastem ca nu prea ai dormit decat ca un iepure in gara, realizand acum ce important si delicios e un somn bun... insa asta nu se poate realiza acum :)

In plus, tocmai realizezi ca in aceste zile, imediate nasterii, nu prea poti lua decizii rationale...

Citeste si  6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor

Insa, e timpul exact sa iti spunem ceva ce trebuie sa retii: este perfect normal sa fii obosita, coplesita, trista, irationala. Indiferent cat de minunat e sa devii mamica, trupul si mintea ta are nevoie de timp si rabdare sa se ajusteze la noul rol.

Ce este depresia postnatala?

Depresia post natala consta in episoade scurte de tristete care apar, din senin ... si aduc cu ele un val amar de dezamagire amestecata cu deprimare si ganduri negre. Sentimente de pot fi coplesitoare si pot inora si chiar eclipsa frumusetea primelor luni de sarcina. Cat dureaza depresia post-natala? Depinde de la femeie la femeie. De la luni la 2-3 ani.

Semne ingrijoratoare ale depresiei postnatale:

1. Episoade frecvente de plans. Tanara mamica are lungi si dese crize de plans.
2. Tanara mamica nu zambeste si e mereu innorata.
3. Tanara mamica nu prezinta nici un interes pentru activitatile familiei.
4. Lipsa poftei de mancare.

Citeste si Singurătatea de după nașterea bebelușului: sau perioada cand mămicile descoperă noua lor identitate

Cand trebuie sa suspectati o stare depresiva postnatala

Exista citeva semne si simptome care indica faptul ca o noua mama poate dezvolta  sau deja are  o depresie postnatala: 

Starea de tristete nu dispare dupa 2 saptamani, sau stari puternice de depresie si furie incep sa se manifeste 1-2 luni dupa nastere.

Sentimentele de tristete, indoiala, vinovatie, neajutorare car par ca cresc in intensitate cu fiecare saptamana si tulbura functionarea normala a femeii.

S-ar putea ca femeia sa nu fie capabila sa aiba grija de ea sau de copilul ei. S-ar putea sa aiba probleme in indeplinirea responsabilitatilor pe care le are la serviciu sau acasa.

Femeia nu poate sa adoarma chiar atunci cand este obosita, sau doarme aproape tot timpul, chiar si atunci cand bebelusul este treaz.

Modificari importante ale poftei de mancare.

Lipsa de interes in lucrurile care in mod normal erau placute.

Preocupare si grija extrema legate de bebelus, sau lipsa de interes si de sentimente pentru copil. Femeia se poate simti incapabila de a-si iubi copilul sau familia.

Neliniste sau atacuri de panica. Femeia este infricosata atunci cand este lasata singura in casa cu bebelusul.

Teama de a nu face vreun rau bebelusului. Femeia care sufera de stare depresiva postpartum nu actioneaza asupra acestor sentimente, dar ele pot fi infricosatoare si pot conduce la sentimente de vinovatie, ceea ce face ca starea depresiva sa se inrautateasca.

Ganduri de a-si face rau singura, incluzind sinuciderea.

Daca aveti vreunul dintre aceste semne ale starii depressive postpartum, trebuie sa actionati imediat pentru a beneficia de suportul si de ajutorul de care aveti nevoie.

Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft de citit: Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

Suportul, ajutorul si intelegerea sotului/partenerului sunt esentiale !

Din pacate. depresia post natala e o conditie inca ignorata in Romania. Unele tinere mamici nu sunt constiete ca sufera de depresie postnatala si de aceea, suportul sotului si a restului familiei sunt esentiale in recunoasterea semnelor si simptomelor depresiei post natale. Citeste pe larg, un articol si mai complet despre despresia post-natala: Starea depresiva postpartum

Niste sfaturi de la Desprecopii pentru tanara mamica.

Implica-te in activitatile familiei si concentreaza-ti atentia si toata dragostea catre puiul tau. In acest moment ai devenit cer si soare pentru un sufletel care te iubeste mai mult ca orice. Copilul tau are nevoie de tine acum si in multii ani care vor veni. Fii alaturi de el si fii puternica.

Alapteaza-l cu drag, pune-l in carucior si mergi la plimbare cu el. Citeste aici totul despre alaptare.

Fii alaturi de celelalte mamici din aceeasi generatie de la Desprecopii.com si impartasiti-va toate nelinsitile si nelamurilrile din viata unei tinere mamici. Vino de urgenta la Primele 365 zile  

Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.

Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

12 subterfugii pentru proaspetele mamici

Felicitari! Esti mamica! Ai intrat în lumea celor permanent obositi, uimiti si in criza de timp. Si totusi, nu uita de tine! A venit momentul sa fii creativa si sa gasesti trucuri pentru a reusi sa faci fata cu brio noii provocari. Iata deci cum poti sa minti, sa trisezi, sa mananci semipreparate si sa traiesti linistita alaturi de bebelusul tau.

Asta in conditiile in care, nasterea unui copil te lasa o vreme fara vlaga si la dispozitia toanelor inexplicabile, cauzate de brambureala hormonala, ceva similar cu iubirea cea mai devastatoare pe care ai cunoscut-o vreodata...Citeste 12 idei care te pot ajuta in primele saptamani dupa nastere

Despre revenirea dupa nastere, mai citeste:

Rectocelul si nasterea
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Durerea de cap dupa nasterea prin cezariana: de ce apare si cum se trateaza
Cum prevenim incontinenta urinara dupa nastere ?
Abdomenul plat, o provocare pentru mamici?
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni
La 3 luni de la nastere: trierea hainelor de gravida
Remedii homeopate folosite dupa nastere
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
4 strategii pentru mame obosite
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Cum si cand ne recapatam silueta

 autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Elza
    Elzatrimis la 8/10/2012

    Simona, esti o fericita! Eu am avut parte de ceva mai rau. Eram intr-o stare mai proasta si ma certam din orice cu sotul meu. Am ajuns sa ne despartim chiar daca ne durea pe amnadoi, dar nu puteam sa trec de starea aia. Soacra mea a venit la mine si mi-a zis ca stie prin ce trec si il intelege si pe el apoi mi-a spus ca ar fi bine sa citesc articolele de pe site-ul depresiv.ro ca sa incerc sa ma vindec. Am inceput imediat sa citesc si am inceput sa pun in practica ideile ce acolo si treptat am reusit sa vad totul altfel si sa incep sa ii explic sotului ce s-a intamplat cu mine. Poate ca sunt prea sensibila si din cauza asta am reactionat asa, dar acum important e ca ne-am impact si totul e ca la inceput.

    Raspunde la acest comentariu
  2. simona
    simona trimis la 22/11/2011

    sunt o tanara mamica inca din primele zile sotul meu a fost langa mine m-a ajutat cu tot ce a putut . dar fara sa vreau am ajuns sa nu ii mai dau atentie din cauza stari mele de agitatie si sa ii speculeze orice greseala . daca incerca sa vb cu mine il faceam in toate felurile . pot sa spun cu mana pe inima ca ma ajuta si ma ajutat din prima clipa cu copilul si cu treburile casei . am avut destule certuri pe seama faptului ca el incerca sa ma inteleaga si sa ma faca sa vb cu el sa ii spun prin ce transformari trec si ce se intampla cu mine . dupa un timp nemaisuportand tratamentul aplicat de mine a decis sa ma lase in pace si sa nu mai vb cu mine decat strictul necesar sa isi faca alte activitati care sa nu ma includa pe mine m-a durut enorm lucrul asta nu ma mai simteam in centrul atentiei si incepeam sa realizez cat de mult suferise din cauza mea ca nu am stiut sa ii spun ceea ce se petrece cu mine . totul a durat 2 saptamani . dupa aceste 2 saptamani am reusit sa vb cu el si sa il fac sa ma inteleaga i-am explicat ceea ce este in mintea mea si ce mult ma schimbasem a inteles si acum totul a revenit la normal . imi iubesc sotul

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII